POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.06.

Szlovákia mától nem szállít fegyvert Ukrajnának

Azonnali hatályú felfüggesztés.

Szlovákia volt az első NATO-tag, amely vadászgépeket küldött Ukrajnának, most azonban felfüggesztette a szállításokat, közölte az Euronews.hu.

A szlovák választások eredménye elkezdte befolyásolni Ukrajna támogatottságát. Zuzana Čaputová, aki Kijev aktív támogatója, megtiltotta az ideiglenes kormánynak, hogy újabb adag fegyvert küldjön Ukrajnába. 

Az új szlovák kormány megalakulásáig működő átmeneti kabinetnek nincs felhatalmazása fegyverek átadására Ukrajnának, mivel a kormányalakítást tárgyaló párt ezt ellenzi - áll az elnöki hivatal közleményében 

Čaputová nem változtatta meg politikai álláspontját Ukrajna katonai támogatásáról, de „egy katonai segélycsomagnak a leköszönő kormány általi jóváhagyása veszélyes precedenst teremtene a jövőbeli választások utáni hatalomváltásra”, közölte az államfő.

Az átmeneti kormány ezúttal lőszert akart küldeni Ukrajnába, valamint ukrán katonák kiképzésére készült.
Mindeddig Szlovákia volt Ukrajna egyik legaktívabb támogatója, és az első NATO-tag, amely vadászgépeket (MiG-29) adott át Kijevnek. Szlovákia a saját nemzeti jövedelméhez viszonyítva Ukrajna 5. legerősebb támogatója, félmilliárd eurónál nagyobb értékben. 

A választásokon Robert Fico volt miniszterelnök pártja, a Smer-SD (Irány – Szociáldemokrácia) szerezte meg az első helyet. A kormányalakítással megbízott Fico koalíciós tárgyalásokat kezdett, amire két hetes felhatalmazást kapott Čaputovától. (Kettejük viszonya nem nevezhető rózsásnak, mivel korábban Fico „amerikai ügynöknek” titulálta a liberális államfőt.)
A választásokon a 18 százalékot szavazatot szerzett liberális Progresszív Szlovákia lett a második, amely csoport Ukrajna folyamatos támogatását hirdeti. A kampány során viszont a győztes Fico megígérte, hogy leállítja a katonai szállítást, és a háború kitörését „az ukrán nácik és fasiszták” provokációjának nevezte, ami Vlagyimir Putyint „belerángatta” a megszállásba.

Azt még nem tudni, hogy a kormányalakítás sikertelensége esetén mi lesz a szlovák szállítások további sorsa. Az államfői nyilatkozat értelmében egy másik kormányalakítási kísérlet során sem lehet a szállítmányokat folytatni.

Ezzel tovább növekedtek az Ukrajnának szükséges katonai segítség körüli kétségek.
A kijevi hadvezetésnek folyamatos utánpótlásra van szüksége szövetségeseitől, de az elmúlt napokban-hetekben ezek folytatása az Egyesült Államokban és Lengyelországban is kérdőjeles lett.

Pozsony ugyan már nem fog fegyvereket szállítani Ukrajnának, de továbbra is humanitárius segítséget nyújt neki, jelentette ki Robert Kaliňák (Smer–SD) az olasz La Repubblica napilapnak nyilatkozva. Mint a Felvidék.ma idézi, a volt miniszterelnök-helyettes és volt belügyminiszter aláhúzta, nem oroszbarátok, hanem szlovákbarátok.

Nagyon örülnénk, ha Kijev az EU tagja lenne, de nem a NATO-é, mivel az már biztonsági kérdés – fogalmazott. Utalt rá, két évig élt Ukrajnában, mely Kelet-Európa része, mindig is a keleti határunkat jelentette. Szerinte Ukrajna NATO-ba való felvétele biztonsági kockázatot jelentene.

Hozzátette, Magyarországgal mindig rendkívül bonyolult volt a viszonyunk, de a mostani kapcsolatunk ezer év távlatában a legjobbnak tekinthető.

 Varsó saját képességeit fejleszti, nem szállít hadfelszerelést Kijevnek

Mateusz Morawiecki lengel kormányfő kiemelte, Lengyelország  tovább segíti Ukrajnát „az orosz barbárok” feletti győzelem elérésében, de saját érdekeit is figyelembe veszi.

Lengyelország saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel, már nem szállít hadfelszerelést Ukrajnának – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő korábban a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevíziónak nyilatkozva.

Morawieckitől azt kérdezte a műsorvezető, hogy a kormány fontolgatja-e az Ukrajnának szánt segítség csökkentését az ukrán gabonaexport körüli feszültség miatt.

Lengyelország segíti Ukrajnát „az orosz barbárok” feletti győzelem elérésében, de a kormány nem egyezhet bele a lengyel piac destabilizálásába – válaszolt Morawiecki.

Kifejtette: Lengyelország továbbra is fenntartja az ukrán áruk tranzitját saját területén keresztül. A varsói kormány „nem fogja kockázatnak kitenni Ukrajna biztonságát”, továbbra is betölti szerepét a délkelet-lengyelországi Rzeszówban az Egyesült Államok és a NATO közreműködésével üzemelő logisztikai központ – folytatta a miniszterelnök.

„Nagyon találónak” nevezte Morawiecki a lengyel elnöknek az ENSZ-közgyűlés legutóbbi ülésszaka során újságíróknak tett nyilatkozatát, melyben Andrzej Duda egy vízben fuldokló emberhez hasonlította Ukrajnát.

 „Mindenki, aki valaha is mentett fuldoklót, tudja, hogy ez rendkívül veszélyes, mert a fuldokló őt is a mélybe ránthatja magával” – fogalmazott Duda.

Morawiecki hozzáfűzte: Ukrajna mentségére éppen azt lehet mondani, hogy „egy bestiális orosz támadás ellen védekezik. (...) Ez teljesen példátlan helyzetet teremt, olyat, amilyennel a második világháború óta nem szembesültünk”.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország továbbra is támogatni fogja-e fegyverrel Ukrajnát, Morawiecki úgy válaszolt: Lengyelország jelenleg nem szállít semmilyen hadfelszerelést Ukrajnának. „Most mi magunk fegyverkezünk fel, a legkorszerűbb fegyverekkel” – fogalmazott.

„Amennyiben nem akarod, hogy védekezned kelljen, akkor szükséges, hogy legyen mivel védekezned, ez az elvünk, ezért adtunk nagy megrendeléseket” – utalt a kormányfő a lengyel hadsereg folyamatban lévő korszerűsítésére.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke szerdán Wroclawban pártja választási gyűlésén kijelentette: az ukrán gabona miatt keletkezett „szerencsétlen helyzet” mit sem változtat Lengyelország viszonyán a független Ukrajna iránt. „Támogatni fogjuk a győzelméig” – húzta alá Kaczynski.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát. A lengyel importtilalom az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érinti.

Szerdán több lengyel politikus bírálta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ ülésszakán kedden elhangzott, az ukrán gabonaexportot tiltó országokat „színlelt szolidaritással” és „gabonathriller megvalósításával” vádoló szavait.

Csütörtök délelőtt Piotr Müller lengyel kormányszóvivő a PAP lengyel hírgyünökségnek válaszolva pontosította Morawiecki nyilatkozatát. Szavai szerint Lengyelország „kizárólag a korábban megbeszélt, ezen belül az Ukrajnával aláírt szerződésekben rögzített lőszer- és fegyverszállításokat valósítja meg”. Példaként említette a Krab önjáró tüzérségi lövegek szállításáról szóló szerződést, amelyet a lengyel fegyveripar által 1989 után kötött legnagyobb külföldi ügyletnek minősített.

Felidézte: az ukrajnai háború első hónapjaiban Varsó Ukrajna védelme szempontjából kulcsfontosságú felszerelést - harci járműveket, repülőgépeket, lőszert - szállított Kijevnek.

Müller egyúttal kifogásolta, hogy az ukrán fél „egy sor teljesen elfogadhatatlan nyilatkozatot és diplomáciai gesztust tett” az utóbbi napokban.

Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt elnöke szerdán Wroclawban pártja választási gyűlésén kijelentette: az ukrán gabona miatt keletkezett „szerencsétlen helyzet” mit sem változtat Lengyelország viszonyán a független Ukrajna iránt. „Támogatni fogjuk a győzelméig” - húzta alá Kaczynski.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Drámai hírt kapott Marco Rossi, súlyosan megsérült a magyar válogatott focista

life.hu

Katalin hercegné fotót posztolt Sarolta hercegnő kilencedik születésnapjára

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Kiss Ambrus kiemelt kormányzati pozíciókban asszisztálta végig a 2010 előtti baloldali kormányzást

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban