Létrehozva: 2023.10.01.

Szijjártó Péter így kommentálta a szlovákiai választásokat

Az emberek egyértelmű döntést hoztak.

Örömét fejezte ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap, hogy Szlovákiában „egy megkérdőjelezhetetlenül demokratikus választáson az emberek egyértelmű döntést hoztak”.

A miniszter Facebook-bejegyzésében kiemelte: a választások eredménye esélyt ad arra, hogy Szlovákiában

újra stabil kormány alakuljon és a szlovák-magyar kapcsolatok tovább fejlődjenek.

Az elmúlt években minden olyan eredmény, amely segítette a két ország kapcsolatait – mint a hídépítés vagy a határátkelőhelyek megnyitása – mind a Robert Fico korábbi kormányával kötött megállapodások eredménye – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Robert Fico emellett ugyanúgy gondolkodik a háborúról, a migrációról és a genderügyről, mint Magyarország. Győzelme komoly esélyt kínál a V4-szövetség megerősödésére – tette hozzá.

„Blahoželáme a prajeme veľa úspechov!” (Gratulálunk és sok sikert!) – írta Szijjártó Péter.

 

Orbán Viktor miniszterelnök is szívélyes üzenetben gratulált Robert Ficónak, az Irány (Smer-SD) párt elnökének a szlovákiai előrehozott parlamenti választáson aratott győzelméhez az X közösségi platformon közzétett bejegyzésben vasárnap délelőtt.

„Találják ki, hogy ki tért vissza? Gratulálunk Robert Ficónak a szlovákiai parlamenti választásokon aratott fölényes győzelméhez. Mindig jó egy hazafival együtt dolgozni. Várjuk a folytatást!”

– írta a bejegyzésben Orbán Viktor.

Mint ismeretes Robert Fico pártja, a Smer (Irány) a voksok 23,6 százalékát megszerezve nyerte az előrehozott parlamenti választást Szlovákiában.

Orbán Viktor szövetségese nyert Szlovákiában, az előrehozott parlamenti választásokon. A szuverenista Robert Fico a kampányban mindvégig hangsúlyozta, hogy ő a magyar miniszterelnök szövetségesének tekinti magát. Elemzők szerint olyan ember nyert a szlovák választáson, aki ugyanazt a politikát képviseli, mint Orbán Viktor – a bevándorlás, Ukrajna és a háború, illetve a gender témában is. Forró Krisztián, a Szövetség elnöke pedig azt írta: ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt nem kapott, mint most.  

Az összes szavazóhelyiség lezárása után, a törvényileg előírt szombat este 10 óra helyett jóval később, csak 10:45 perckor hozták nyilvánosságra a szlovák választás exit pollját vagyis várható végeredményét.

A pozsonyi közvélemény-kutatók a liberális Progresszív Szlovákia párt győzelmét jósolták. Nem lett igazuk.

Hatalmas győzelmet aratott a szuverenista Robert Fico pártja az előrehozott választásokon Szlovákiában. A nemzetben gondolkodók győzelme azt is jelenti, hogy súlyos vereséget szenvedtek a liberális, globalista erők. Magyarországnak pedig jó Robrt Fico győzelme, mert a szuverenistákat erősíti.

Robert Fico is többször hangsúlyozta a béke fontosságát. Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy Fico győzelmével a V4 szövetség is erősödik. A magyarok és a lengyelek mellett egy erősebb szlovák érdekérvényesítés is jöhet – Brüsszellel és a globalistákkal szemben. A szuverenista Robert Fico a kampányban mindvégig hangsúlyozta, hogy

a magyar miniszterelnök szövetségesének tekinti magát.

Az M1-enek csütörtökön adott exluzív interjújában Fico kijelentette:

ugyanazt a politikát képviseli és ugyanazt gondolja, mint Orbán Viktor a bevándorlás, Ukrajna és a háború, illetve a gender témában is.

Az ukrajnai háború kapcsán Fico is többször a béke fontosságát hangsúlyozta – hangzott el az M1 Híradójában.

Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy Robert Fico, az Irány (Smer-SD) párt elnökének győzelmével a V4 szövetség is erősödik. A magyarok és a lengyelek mellett egy

erősebb szlovák érdekérvényesítés is jöhet Brüsszellel és a globalistákkal szemben.

Történelmi eredmény a magyaroknál

Forró Krisztián, a Szövetség, a felvidéki magyarok egységpártának elnöke pedig azt írta: ennyi szavazatot, mióta az egységes MKP kettészakadt, magyar párt még nem kapott, mint most. „Történelmi eredményt értünk el ” – írta Forró vasárnap, közösségi oldalán, hozzátéve: a párt elnökére sem szavazott még ennyi ember.

Kedvezhet a V4-eknek és Magyarországnak

„Kijelenthető, hogy a liberális, globalista erők komoly vereséget szenvedtek most a szlovák parlamenti választáson.

Szlovákiában a szuverenista, békepárti oldal győzött,

ez pedig kedvezhet a V4-ek és egyben Magyarország számára is” – mondta az M1-en Deák Dániel, a XXI. század intézet vezető elemzője.

„Jelen pillanatban a választók többsége sokkal inkább a V4-ek irányába szeretnék mozdítani Szlovákiát” – fogalmazott az elemző, hozzátéve: azt szeretnék, hogy egy békepárti álláspontot osszon Szlovákia, és hogy

állítsák le a fegyverszállítást Ukrajnának.

Deák Dániel szerint Fico „nagyjából hasonló” állásponton van számos kérdésben, mint a magyar kormány.

„Fontos számomra a V4 működőképessége és az, hogy ha megbízatást kapunk, akkor egy stabil, négy éven át működő kormányt tudjunk létrehozni” – jelentette ki Robert Fico, az előrehozott szlovákiai parlamenti választásokon győztes párt, az Irány (Smer-SD) elnöke vasárnapi pozsonyi sajtótájékoztatóján a választás nem hivatalos végeredményeire reagálva.

A politikus minderről egy, a várható koalíciós tárgyalások során szem előtt tartott prioritásaikat tudakoló újságírói kérdésre adott válaszában beszélt.

Az Irány elnöke, aki „nagyon jónak” nevezte a pártja által a választáson elért, közel 23 százalékos eredményt, többször is hangsúlyozta: egyelőre arra várnak „hogy csörögjön a telefon”, és megbízatást kapjanak Zuzana Caputová államfőtől a kormányalakításra. Hozzátette: amíg ez nem történik meg,

semmilyen tárgyalásba nem kezdenek a parlamentbe bejutott pártokkal.

Úgy vélte, amennyiben megkapják az esélyt a kormányalakítási tárgyalások megkezdésére, azok bizonyára heteket vesznek majd igénybe.

Robert Fico kitért arra, hogy Ukrajnával kapcsolatban a választások előtt tett kijelentéseik változatlanok, pártja azon az állásponton van, hogy Ukrajnának humanitárius segítséget kell nyújtani, de ellene vannak a fegyverszállításnak, békepártiak és mindent megtesznek azért, hogy az Ukrajnában zajló tragédia lezárása érdekében minél hamarabb megkezdődjenek a tárgyalások.

Elmondta: kormányra kerülésük esetén az ország külpolitikai irányultsága változatlan marad, de ez nem jelenti azt, hogy nem fogják hallatni a hangjukat azokban a például az Európai Uniót érintő kérdésekben, amelyekben a jelenlegi folyamatokkal nem értenek egyet.

Egy, az illegális migrációs helyzettel és a határellenőrzésekkel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva Fico megerősítette: amennyiben ők alakítanak kormányt, annak egyik első lépése egy olyan határozat elfogadása lesz,

hogy az illegális migráció megfékezésére ideiglenesen határellenőrzést vezessenek be a szlovák-magyar határon.

Andrej Babis volt cseh kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke szintén az X-en gratulált Robert Ficónak, a választásokon győztes Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) elnökének.

Szlovákiának olyan kormányt kívánok, amely otthon az emberek életének jobbításán fog dolgozni, Európában pedig keményen védeni fogja a szlovák állampolgárok érdekeit” – írta Babis, aki bejegyzésében méltatta a harmadik helyen végzett Hang (Hlas-SD) eredményét is.

Ivan Bartos, a Cseh Kalózpárt elnöke is gratulált a győztesnek, és kifejezte reményét, hogy Prága és Pozsony „nemzetközi szintet meghaladó együttműködése” az új szlovák kormány alatt is folytatódni fog. Bartos Michal Simeckának, a Progresszív Szlovákia elnökének is gratulált. A második helyen végzett párt eredménye véleménye szerint azt bizonyítja, hogy a liberális politikának továbbra is helye van Közép-Európában.

A szlovákiai választások eredményét Václav Klaus volt cseh államfő is üdvözölte.

Az Irány győzelme esély az öntudatos szlovák politika visszatérésére és ihlet a Csehországgal szomszédos országok politikusai számára” – írta Klaus üzenetében.

Közzétette a Szlovák Statisztikai Hivatal az előrehozott parlamenti választás nem hivatalos végeredményét a szavazatok 99,43 százalékának összesítése alapján. A Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a Progresszív Szlovákiának (PS) 31 hely juthat az új törvényhozásban. A helyi magyarságot képviselő Szövetség nem kerül be a parlamentbe.

Az előre hozott parlamenti választást az Irány (Smer-SD) nyerte a szavazatok 23,31 százalékával. A második helyen a liberális Progresszív Szlovákia (PS) végzett 17 százalékkal, míg a harmadik pozícióba a Hlas (Hang) került 14,97 százalékkal – számolt be honlapján a pozsonyi Új Szó vasárnap reggel.

A parlamentbe jutott még az Igor Matovic vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció (9,02 százalék), a kereszténydemokrata KDH (6,90 százalék), a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS, 6,19 százalék), valamint a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,67 százalékkal.

A választási részvétel 68,08 százalékos volt a Szlovák Statisztikai Hivatal közlése szerint.

A parlament kapuin kívül rekedt a Republika 4,79 százalékkal, a magyarok érdekképviseletét felvállaló Szövetség 4,48 százalékkal, valamint a Demokraták 2,93 százalékkal és a Sme Rodina 2,24 százalékkal.

Szintén nem jutottak be a parlamentbe a szavazatok legfeljebb egy százalékát megszerző pártok, úgymint a ĽSNS (0,85 százalék), a KSS (0,33 százalék), a Kalózpárt (0,31 százalék), a Kékekkel együtt induló Híd-Most (0,26 százalék), a Magyar Fórum (0,11 százalék).

A liberálisoknak kedveztek a levélszavazatok

A külföldről levélben leadott szavazatok közel kétharmadát a Progresszív Szlovákia szerezte meg. A PS-re levélben a külföldön élő szlovák állampolgársággal rendelkező szavazók 61,7 százaléka voksolt. A második legtöbb levélszavazatot az SaS kapta 10,8 százalékkal, majd a Smer-SD következik 6,1 százalékkal. A negyedik legtöbben az OLaNO-ra voksoltak külföldről (3,81 százalék).

A Smer a győzelmével 42 mandátumot szerzett, míg a PS-nek 31 hely jut az új törvényhozásban. A Hlas (Hang) 27, az OĽaNO koalíciója 16, a KDH 13, az SaS 11, az SNS pedig 10 képviselőt ültethet a parlament padsoraiba – olvasható az Új Szó cikkében. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Komárom-Esztergom vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

HírTV exkluzív - íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott