POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.26.

Nem támogatjuk az uniós költségvetés-módosítását

Brüsszel egyre több pénzt kér.

A magyar kormány nem támogatja az uniós költségvetés-módosítási javaslatot – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón szerdán.

A politikus azt mondta: több okból sem támogatják a javaslatot. Elfogadhatatlannak tartják, hogy „Brüsszel több pénzt kér”. Kijelentette, a migránspaktum végrehajtását a kormány összeegyeztethetetlennek tartja Magyarország érdekeivel, és ellentétesnek Európa érdekeivel is.

A brüsszeli bürokraták fizetésemelését sem tudják támogatni – folytatta.

Közlése szerint jelenlegi formájában nem tartják jónak az Ukrajna támogatására vonatkozó részt sem. A javaslat szerint ugyanis négy évre adna támogatást az unió Ukrajnának.

Nem tartják jónak, hogy Ukrajna támogatását beemeljék az uniós költségvetésbe – húzta alá.

Csák János az új, kamattámogatott csok plusz előnyeit részletezte, míg a Miniszterelnökséget vezető miniszter a palesztin-izraeli konfliktus mellett aktuálpolitikai kérdésekre is válaszolt.

2015-ös bevezetése óta eddig 233 ezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csokot), mintegy 254 milliárd forint értékben – jelentette ki Csák János kulturális és innovációs miniszter. Hozzátette, hogy az elmúlt időszakban az ingatlanárak jelentősen emelkedtek, ezért megcsappant az igény a városi csokra, a rendszer átalakítása ezért elengedhetetlenné vált.

Az új, kamattámogatott hitelkonstrukció az ötezer lakosúnál nagyobb településeken vehető igénybe. Egy gyermek után 15 millió, kettő esetében 30 millió, három gyermek esetében 50 millió forint hitel igényelhető, fix 3 százalékos kamattal.

A kedvezményes kamatozású hitelt telek vásárlásra nem lehet fölvenni, ugyanis a kormány célja, hogy fedél legyen a családok feje fölött – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a hitel teljes összegéből az első gyermek születése után egymillió, a második után négymillió, a harmadik gyermek születése után 15 millió forint visszafizetését elengedi a kormány.

Elítéli a kormány az Izrael elleni támadást

A kormány egyetért az Országgyűlés ma elfogadott határozatával, vagyis a lehető leghatározottabban elítéli azt a brutális támadást, amely Izraelt érte – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormánynak az a véleménye, hogy a nemzetközi közösségnek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a közel-keleti konfliktus eszkalációja elkerülhető legyen,

Európának pedig különösen kiemelt érdeke, hogy a térségbeli országok is megőrizzék stabilitásukat.

Hozzátette, mindannyiunk érdeke, hogy Egyiptomot segítsük, hiszen ha Európa nem segíti Egyiptomot, akkor Törökországon keresztül Európába jöhetnek azok a milliók, akik a jelenlegi helyzetben menekülni kényszerülnek.

Gulyás Gergely kiemelte, mindenkinek tekintettel kell lennie az áldozatokra, Magyarország pedig világos határvonalat von a gyülekezési jog alkotmányos keretek közötti gyakorlása és a terrorizmus melletti tüntetések közé. Ez utóbbi nem fér bele, ezért terroristák melletti szimpátia tüntetések Magyarországon nem engedélyezettek – fogalmazott.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Nyugat-Európában látszik, hogy milyen következményekkel jár a tömeges migráció, milyen kezelhetetlen helyzeteket eredményez. Megjegyezte, Magyarország sokat tett azért, hogy a közel-keleti térségben veszélyben lévő magyar állampolgárok hazakerülhessenek, a honvédség gépei a konfliktus kirobbanása óta többször berepültek a konfliktus zónába és 445 magyar állampolgárt hoztak haza Izraelből.

Gázában jelenleg 15 magyar állampolgár van, velük folyamatos kapcsolat tart fenn a külügy

– mondta Gulyás Gergely, megjegyezve, hogy a legfrissebb tudásunk szerint mindannyian épségben vannak.

Az EU-s költségvetés tervezetéről Gulyás Gergely azt mondta, hogy a magyar kormány nem szeretne fizetésemelést adni a brüsszeli bürokratáknak, és Ukrajna támogatását sem tartja elfogadhatónak ebben a formában. Az teljesen elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság négy éves programban szeretne finanszírozást nyújtani Ukrajnának. Ezzel csak meghosszabbítják a háborút a miniszter szerint.

75 milliárd forinttal támogatja a kormány a Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központot

Csák János leszögezte, a kormány további 75 milliárd forinttal támogatja a Krausz Ferenc vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központot, emellett létrejött a Magyar Kutatósági Kiválósági Tanács, melynek elnökségét szintén Krausz Ferenc vállalta.

A közmédia bulgáriai gáz tranzitdíj-emelésre vonatkozó kérdésére reagálva Gulyás Gergely kifejtette: ez nyilvánvalóan egy büntetőadó, amely elfogadhatatlan. Magyarország jelezni fogja Bulgáriának, hogy ez egy büntetőadó, és hogy európai uniós szövetségesként ez nem elfogadható, azzal összeegyeztethetetlen lépés.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Orosz–ukrán háború: Moszkva ütemet vált az ukrán fronton

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

hirtv.hu

A Ruszwurm Kft. szerint folyamatosan fizetik az I. kerületi önkormányzatnak a használati díjat + videó

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

ripost.hu

Robban a karalábészezon: Mutatjuk a legfinomabb receptet

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság