Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.15.

Megölték az Izrael elleni támadások egyik parancsnokát

Közben Nyugat-Európában a terrort éltetik.

Az izraeli erők megölték Bilál al-Kadrát, a Nirim és Nir Óz kibuc ellen bevetett terroralakulat vezérét - jelentette be az izraeli hadsereg vasárnap reggel.

A Fehér Ház közleménye szerint az izraeli kormányfővel folytatott beszélgetés során Biden biztosította Netanjahut Amerika támogatásáról.

A beszélgetés során bírálta a Hamászt, leszögezve, hogy a Gázai övezetet irányító iszlamisták „nem segítik elő a palesztin nép méltósághoz és önrendelkezéshez való jogát”. Közölte továbbá, Washington segít a Palesztin Hatóságnak a palesztinoknak nyújtandó humanitárius segítségben, különösen ami a Gázai övezetet illeti.

Eközben sorozatos tüntetéseken éltették a Hamászt több nyugat-európai országban. Rómában a résztvevők össze is csaptak a rendőrökkel, előzőleg pedig azt kiabálták, hogy gyűlölik a rendőröket, és meg akarják ölni őket. Athénban izraeli zászlót égettek a Hamasz terrorszervezet támogatói, miközben azt skandálták, hogy Allahu Akbar, azaz Allah a leghatalmasabb. New Yorkban is utcára vonultak a Hamász támogatói, azt követelve, hogy állítsák le az Izraelnek szánt támogatásokat.

Gyűlöljük a rendőröket! Öljük meg őket! – ezt kiabálták a palesztin ellenállást, az intifádát éltető csoport tagjai Rómában.

 A hétvégén az izraeli légierő a Gázai övezet több pontján hajtott végre támadást: Zeitúnban, Hán Júniszban és Dzsabalíjában található katonai célpontokat lőttek éjszaka. Emellett légicsapásokat mértek a Hamász főhadiszállására és több katonai egységére, több tucat rakétakilövő helyre, páncéltörő- és megfigyelőállásra.

Az izraeli hadsereg néhány egysége szombaton átlépte a gázai határt, hogy előkészítse az átfogó szárazföldi hadműveletet. Az izraeli kormány szerint a különleges erők sorozatos rajtaütéseket hajtottak végre, és megsemmisítettek egy terroralakulatot. 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök még péntek este úgy fogalmazott: ez csupán a kezdet. „Példátlan erővel csapunk le ellenségeinkre. Hangsúlyozom: ez csak a kezdet. Ellenségeink még csak most kezdték megfizetni az árát. Hadd ne részletezzem, mi következik” – mondta Netanjahu.

A kormányfő szombaton meglátogatta a határon állomásozó katonákat, és a miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint azt kérdezte tőlük, hogy készen állnak-e a következő szakaszra.

Péntek éjfélkor egyébként lejárt az a határidő, amelyet az izraeli hadsereg adott a Gázai övezet északi részén élőknek, hogy távozzanak, mielőtt megkezdik a szárazföldi támadást. A katonák korábban több ezer röplapot szórtak le a lezárt övezet északi részén, felszólítva a lakosságot, hogy hagyják el a térséget, és húzódjanak délre a saját biztonságuk érdekében.

Közben a libanoni határszakaszon is egyre feszültebb a helyzet.

A Hezbollah több rakétát lőtt ki izraeli állásokra, válaszul Izrael dróntámadást hajtott végre a félkatonai szervezet támaszpontjai ellen.

A hadsereg szóvivője azt mondta: számos harckocsit helyeztek készenlétbe, hogy vissza tudjanak verni egy esetleges támadást.

Közben többször is bombázták a Gázai övezet északi részét, ahol egye nő a halálos áldozatok száma.

A kórházakban sok a sebesült, szombaton pedig a Vörös Félhold négy munkatársa is életét vesztette Gázában.jahut, Washington mindenben támogatja Izrael civilek védelmében tett erőfeszítéseit.

Az izraeli hadsereg korábban több ezernyi röplapot szórt le a lezárt övezet északi részén, felszólítva a lakosságot, hogy 24 órán belül hagyják el a térséget, és saját biztonságuk érdekében húzódjanak a déli területekre, mielőtt megkezdik a szárazföldi csapást. Ez a határidő péntek éjfélkor lejárt.

„Példátlan erővel csapunk le ellenségeinkre. Hangsúlyozom: ez csak a kezdet. Ellenségeink még csak most kezdték megfizetni az árát. Hadd ne részletezzem, mi következik”

– mondta Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök.

Az ENSZ szerint már több mint 400 ezren hagyták el Gáza északi részét, azonban csaknem kétszer ennyien még mindig veszélyben lehetnek. A Hamasz propagandafogásnak nevezte a tervezett kiürítést és utasította a gázaiakat, hogy ne engedelmeskedjenek. Az izraeli haderő szerint a terrorszervezet azért ellenzi az evakuálást, mert élő pajzsként használják a lakosságot.

Az ENSZ arra figyelmeztetett, hogy 24 óra alatt nem lehet 1,4 millió embert kitelepíteni, és Izrael ezzel a döntéssel csak még inkább súlyosbít a Gázai övezetben uralkodó állapotokon.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is több időt kért a lakosság evakuálására.

„Az, hogy 24 óra alatt egymillió ember költözzön délre, egyszerűen lehetetlen. Ennyi embert nem lehet ilyen rövid idő alatt átköltöztetni. Különösen úgy, hogy nincsenek menedékhelyek, sem közlekedési eszközök. Tudjuk, hogy Izrael adott ki figyelmeztetést, de ha a civilek nem kapnak több időt, az humanitárius vészhelyzetbe torkolhat” – mondta Josep Borrell.

Az izraeli hadsereg már több mint 6000 bombát dobott a Gázai övezetre azóta, hogy a Hamász terrorszervezet fegyveresei múlt szombaton meglepetésszerű támadást indítottak a zsidó állam ellen, és több mint 1300 embert meggyilkoltak.

Péntek este az izraeli vadászgépek számos célpont ellen intéztek támadást, több tucat palesztin Hamász-fegyveres halálát okozva.

Az áldozatok a terrorszervezet elitegységéhez tartoztak.

Nem csak a Gázai övezetben dúlnak azonban véres harcok. Pénteken egy izraeli gránát csapódott be Libanonban a határ közelében. A támadás egy olyan helyen történt, ahol több nemzetközi újságírócsapat is tartózkodott. A támadásban meghalt a Reuters videóriportere, hat másik újságíró pedig megsérült.

„Ez az eset is bizonyítja, mennyire veszélyes ez a helyzet, különösen Libanon számára. Tiszteletet érdemelnek a zsurnaliszták. Tavaly rekordmagas volt a meggyilkolt újságírók száma, pedig nagyon fontos munkát végeznek” – mondta az ENSZ főtitkára.

Ahogy északon is egyre nő a feszültség, Izrael egyre több tankot küld a libanoni határra.

A közleményben leszögezik: az Egyesült Államok együttműködik az ENSZ-szel, Egyiptommal, Jordániával, Izraellel és a térség más országaival annak érdekében, hogy a civil lakosság élelmiszerhez, ivóvízhez és orvosi segítséghez jusson.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek