POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.17.

Még mindig nem indult meg az izraeli offenzíva

Humanitárius szempontok okozhatják a késlekedést.

Több mint 300 ezer tartalékos áll készenlétben, hogy tankokkal és páncélozott csapaszállító járművekkel benyomuljon Gázába.

Izrael már a múlt héten világossá tette, hogy új fázisába lép a Hamász elleni harc: a földről, a vízből és a levegőből is támadnak majd. Egyetlen cél vezérli őket: megsemmisíteni az iszlamista szervezetet, annak teljes infrastruktúráját és vezetését.

Az amerikai külügyminiszter napok óta tárgyal a térségben lévő országok vezetőivel és igyekszik megakadályoznia a háború eszkalálódását.

Antony Blinkennek annyit sikerült elérnie, hogy meggyőzte Izraelt: ne indítson újabb frontot északon a libanoni Hezbollah ellen.

„Azzal, hogy itt vannak a repülőgép-hordozó hajóink, ismétlem, nem provokálnunk senkit, hanem célunk nagyon világos, elrettentő üzenetet küldeni, hogy senki ne tegyen semmit, ami bármilyen módon kiszélesítené ezt a konfliktust” – mondta Antony Blinken, miután hétfőn visszatért Izraelbe.

A Gázai övezet humanitárius segélyezéséről most Izraelben komoly vita zajlik. Sokan azt kérik, hogy az övezetbe mindaddig ne juttassanak el semmilyen segélyt, amíg az Izraelből odahurcoltak sorsa nem rendeződik.

Ennek ellenére amerikai nyomásra az egyiptomi határnál megnyitottak egy átkelőt, valamint vizet és gyógyszert is szállítanak a Gázai övezetbe. Üzemanyagot azonban Izrael nem akar oda juttatni. A háborús szabályok szerint erre nem is lenne kötelezhető.

Izrael kitelepíti a lakosokat a libanoni határ menti két kilométeres sávban lévő 28 településről – jelentette be az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium. Az ott élőket szállodákba vagy vendégházakba viszik. Közben Izrael ismét támadott Hamász-létesítményeket a Gázai övezetben. Az izraeli hírszerzés szerint az övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet betonalagutakat épített otthonok, iskolák és kórházak alá, ahol fegyveresei elrejtőztek az október 7-i Izrael elleni terrortámadás után.

A palesztin-izraeli konfliktus kiéleződéséről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel – közölte hétfő éjjel a Kreml sajtószolgálata.

A moszkvai tájékoztatás szerint a megbeszélés középpontjában a palesztin-izraeli konfliktus „hirtelen eszkalálódása miatt kialakult válsághelyzet állt”. Putyin őszinte részvétét fejezte ki az életüket vesztett izraeliek családtagjainak és hozzátartozóinak, egyúttal hangsúlyozta, hogy határozottan elutasít és elítél minden olyan akciót, amelynek áldozatai civilek, köztük nők és gyermekek.

Az orosz vezető tájékoztatta az izraeli miniszterelnököt azokról a lépésekről, amelyeket Oroszország tett a helyzet normalizálásának, az erőszak további eszkalálódásának megakadályozása és egy, a Gázai övezetben bekövezendő humanitárius katasztrófa megelőzése érdekében. Egyebek között ismertette az izraeli féllel a palesztin, egyiptomi, iráni és szíriai vezetővel hétfőn előzőleg lefolytatott telefonos megbeszélések legfontosabb elemeit

Putyin közölte, hogy Oroszország továbbra is kész előmozdítani a konfliktus diplomáciai rendezését.

Az orosz államfő Netanjahut megelőzően Bassár el-Aszad szíriai, Ebrahim Raiszi iráni, Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi és Mahmúd Abbász palesztin vezetővel tárgyalt. A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin és hivatali partnerei aggodalmukat fejezték ki a harci cselekmények eszkalálódása, valamint amiatt, hogy a konfliktus regionális háborúvá fajulhat.

A tárgyalópartnerek a moszkvai közlés értelmében különös figyelmet fordítottak a Gázai övezetben kialakult humanitárius válságra, a tűz beszűntetésének és a humanitárius fegyvernyugvás sürgős szükségességére, hogy minden rászoruló sürgős segélyt kaphasson. Putyin elfogadhatatlannak nevezte a civilek elleni erőszakot.

A Kreml a konfliktus kiéleződésének okát a rendezési folyamat hosszas stagnálásában nevezte meg. Oroszország elvi álláspontja szerint újra kell indítani a folyamatot a probléma hosszútávú és igazságos megoldása, valamint a független Palesztina – Izrael békés szomszédja – létrehozása érdekében. Moszkva kifejezte készségét arra, hogy megerősítse a koordinációt minden konstruktív partnerrel a harci cselekmények mielőbbi leállítása érdekében, ahogy ez az ENSZ Biztonsági Tanácsához benyújtott határozattervezetében is áll.

Putyin az asz-Sziszivel folytatott megbeszélésén külön kitért arra a segítségre, amelyet Egyiptom nyújthat Oroszország és a többi FÁK-tagállam állampolgárainak a Gázai övezetből való evakuálásához.

Magas rangú tisztek is vannak az elhurcolt izraeliek között – közölte hétfőn este Hálid Mesál, a Gázai övezetet irányító Hamász iszlamista szervezet volt vezetője.

Mint mondta, az izraeli védelmi erők gázai hadosztályának tisztjeiről van szó.

Mesál, aki jelenleg a Hamász szórvány ügyekért felelős irodáját vezeti, hangsúlyozta, a szervezet minden erőfeszítést megtesz, hogy a túszokat nyomásgyakorlási eszközként felhasználja az izraeli börtönökben raboskodó hatezer palesztin fogoly szabadon engedése érdekében.

Mesál az al-Arabi televíziónak adott interjút, amelyet az egykori Hamász-vezér Telegram-oldalán is közzétettek. Abu Ubajda, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője egy közzétett videófelvételen arról számolt be, hogy 200-250 izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben.

Abu Obeida, a szervezet fegyveres ágának, az Izz ad-Dín al-Kasszám Brigádoknak a szóvivője egy közzétett videófelvételen arról számolt be, hogy 200-250 izraeli túszt tartanak fogva a Gázai övezetben. Elmondta, hogy 200 túszt a Hamász, a többit egyéb szélsőséges csoportok tartanak fogva.

Azt állította, hogy a külföldiek nem foglyok, hanem vendégek a Gázai övezetben. Hangsúlyozta, hogy el fogják engedni őket, amint a jelen körülmények véget érnek.

Obeida közölte azt is, hogy izraeli légicsapásokban 22 túszuk vesztette életét.

A Hamász közzétett egy videót is az egyik túszról. Ez az első ilyen felvétel, amit nyilvánosságra hoztak. Ezen egy fiatal nő látható, akinek bekötözték karján lévő sebét. „Huszonegy éves vagyok és Shohamból jöttem” – mondja a nő a közel egyperces felvételen. Hozzátette, hogy jelenleg a Gázai övezetben van és ott egy kórházban kapott ellátást. „Hozzatok ki innen, amilyen gyorsan csak lehet” – kérte.

Egyelőre nem tudni, hogy a videó pontosan hol, mikor és milyen körülmények között készült. Sajtójelentések szerint egy izraeli állampolgárról van szó, aki francia állampolgársággal is rendelkezik, és Izrael déli részén jelentették eltűntként a Hamász támadása nyomán.

origo.hu

Megfenyegette a briteket Medvegyev

origo.hu

Oroszország megszerzi Ukrajna újabb részét

borsonline.hu

„Több pénzt kért...” – Hajdú Péter kitálalt, 45 millióért lépett volna a ringbe az RTL sztárja

vg.hu

Budapest–Belgrád vasútvonal: Hadházy Ákos „leleplezte” a kínai beruházást, de lyukra futott – Lázár János helyretette

ripost.hu

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

origo.hu

Meghalt a világhírű DJ gyönyörű szerelme

lakaskultura.hu

A '60-as és '70-es évek hippikultúráját ünnepli az IKEA: szívet melengető, ikonikus darabok térnek vissza

ripost.hu

Saját fia leplezte le Zámbó Jimmy nagy titkát - Videó

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Tusk szerint a lengyeleknek háborúval kell szembenézniük

POLITIK

Erről a belorusz bázisról indulhat az új orosz támadás

POLITIK

Karácsony ki akarja tiltani a 10 évnél idősebb kocsikat Pestről

POLITIK

Hatalmas offenzívára készülnek az oroszok