POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.11.

Már 1200 fölött az izraeli áldozatok száma

És ez még mindig nem a végleges szám.

Minden arra utal, hogy a most közzétett számok emelkedni fognak.   
A gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint a támadásra adott megtorló akcióknak is már legalább 900 halottja van a Gázai övezetben, 4500-an pedig megsebesültek.  
Szerdára virradóra folytatódtak az izraeli légicsapások az övezet ellen: a hadsereg azt közölte, 24 óra alatt több száz célpontra mért csapást Gázaváros al-Furkán nevű negyedében, mely izraeli sajtóforrások szerint a Hamász fegyvereseinek egyik központja. Az egyik légicsapás a kikötőt érte, ahol sok halászhajó kigyulladt.

A Gázai övezetet irányító Hamász szombaton indított támadásában emellett már több mint 3000 izraeli sebesült meg és hivatalosan 50 eltűntről tudni, köztük külföldiekről is. A The Times of Israel című lap az izraeli egészségügyi minisztériumra hivatkozva azt közölte, hogy 26 sebesült állapota válságos.

Izrael a Gázai övezetet irányító Hamász radikális palesztin szervezet véres hétvégi támadását követően teljesen elszigetelte a part menti térséget.

Stéphane Dujarric, az ENSZ szóvivője hétfőn este adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a világszervezet ugyan készleteket halmozott fel a Gázai övezetben, de ezekből „valamikor a nem túl távoli jövőben ki fognak fogyni”.

Több mint száz áldozat földi maradványait találták meg a mentőalakulatok a Gázai övezet határánál fekvő Beeri kibuc területén. Az iszlamisták a közösség nagyon sok tagját túszul ejtették.

Újabb megrázó felvételek kerültek elő a Negev-sivatagi vérengzésről is. Egy autó fedélzeti kamerája rögzítette, ahogyan a fegyveresek elhurcolnak egy szemmel láthatóan sérült férfit. A túlélők beszámolója szerint

a Gáza felől járművekkel érkező terroristák valósággal vadásztak a szabadtéri fesztivál résztvevőire, tüzet nyitottak a menekülőkre, és sokukat elhurcolták.

Már kétszázhatvan áldozat holttestét találták meg a helyszínen, közülük sokan külföldiek.

Az izraeli hadsereg mostanra teljes hosszában hermetikusan lezárta a Gázai övezet határát.

„Az hadsereg teljes mértékben ellenőrzése alá vonta a Gáza körüli területeket. Az elmúlt éjszaka már nem szivárogtak át terroristák az övezet határán. Néhány elszigetelt incidens előfordult, amikor katonáink tűzharcba keveredtek az izraeli területen rejtőzködő fegyveresekkel” – közölte kedden az izraeli hadsereg szóvivője.

Közben folytatódnak a megtorló légicsapások: az elmúlt éjszaka

az izraeli légierő 200 célpontot bombázott Gázában.

Palesztin források szerint a támadásokban már több százan haltak meg, és tízezrével maradtak hajlék nélkül az emberek a sűrűn lakott övezetben. Sokan az egyiptomi határon lévő Rafah felé vették az irányt, mivel ez maradt az egyetlen olyan átkelő, ahol még ki lehet jutni Gázából. Ám a légicsapások miatt kedd reggel ezt is lezárták, az egyiptomi hatóságok pedig szigorúan korlátozzák az átlépők számát.

„Mi az al-Shifa kórház mellett kerestünk menedéket. Most biztonságosnak tűnik, de ki tudja, mit hoz a jövő. Itt alszunk a puszta földön, nincs hová mennünk” – panaszolta egy gázai férfi.

Kedden ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák Tel-Avivban és több dél-izraeli településen. Újabb rakéták hullottak Askelónra is, miután napközben a Hamász és az izraeli hadsereg is figyelmeztette az ott élőket a közelgő támadásra.

Kedden újabb csapatszállító járművek, harckocsik és páncélozott katonai járművek érkeztek a Gázai övezet határára. Sajtóinformációk szerint a hadsereg 360 ezer tartalékost mozgósított, ám arról egyelőre nincs hír, terveznek-e szárazföldi műveletet az övezetben. A Hamász egyik magas rangú tisztségviselője egy interjúban arról beszélt, hogy

a terrorszervezetnek csak Gázában 40 ezer fegyverese van,

miközben a mostani akcióban alig több mint kétezren vettek részt.

Az iszlamista szervezet vezetője közben bejelentette, hogy a Gázába hurcolt izraeli túszok sorsáról csak azután tárgyalnak, ha véget ért a háború.

„Délután folyamatos légitámadások voltak, ezerre nőtt az áldozatok hivatalos száma, de ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni. Az egyik újabb fejlemény, hogy északon, a libanoni határnál is harcok indultak. Izraelben folyamatosan attól tartanak, hogy egy újabb front is nyílhat az északi határon” – számolt be róla Shiri Zsuzsa, az M1 jeruzsálemi tudósítója.

Nemzeti vészhelyzeti egységkormány megalakítására kapott megbízást a miniszterelnök, Benjámin Netanjahu. Ezzel kapcsolatban Shiri Zsuzsa elmondta:

„A legnagyobb kérdés, hogy mit határoznak meg a háború céljaként. Pillanatnyilag több különböző dologról szó van, többek közt a bosszúról, a Hamász felszámolásáról.  Az egyik legfontosabb kérdés, hogy része lesz-e a túszok esetleges kiszabadítása, hiszen egészen másképp harcolnak akkor, ha figyelembe kell venni, hogy túszok életéről is szó van, és egészen más intenzitással dúlhatnak a csaták és légicsapások a Gázai övezetben, ha nem határozzák meg a túszok hazahozását, mint a háború célját. Ez viszont nagyban függ attól, hogy miféle kormány lesz” – fogalmazott.

origo.hu

Borzalmas betegségek miatt meghalt világsztárok

origo.hu

Kiadta a parancsot Putyin, véres bosszú jön

borsonline.hu

Megszólalt a Next Top Model Hungary kiesője: „Nagyon csalódott vagyok”

vg.hu

Magyarország legújabb stadionja: már az utolsó simításokat végzik – videó

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

vg.hu

Elképesztő ára van annak a bornak, amit Orbán Viktor adott a kínai elnöknek

origo.hu

Irán már atombombával fenyeget, elszabadulhat a nukleáris apokalipszis

mindmegette.hu

Az air fryered ezzel a filléres házi mosószerrel lesz ragyogóan tiszta

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Bikiniben mutatta meg brutális dekoltázsát és kerek fenekét az Exatlon bombázója - videó

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Németország: 10-ből 6 bűncselekmény a migránsokat terheli

POLITIK

Készen állnak a világháborúra az oroszok

POLITIK

Mire jó a kínai kapcsolat?

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?