POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.23.

Kiterjedt embercsempész-hálózatot számoltak fel

Újabb migránsáradat érte el Ciprust.

Tíz embert vett őrizetbe a ciprusi rendőrség azzal a gyanúval, hogy embercsempészettel foglalkozó bűnszövetkezetet irányítottak. A hatóságok közlése szerint a szigetre újabb bevándorlóhullám érkezett a hét végén.

A rendőrség szerint az embercsempészettel gyanúsítottakat az ország nyugati részében fekvő Páfosz közigazgatási terület különböző településein állították elő bűncselekmény elkövetésére való szövetkezés, bűnszövetkezethez tartozás, illetve embercsempészés és pénzmosás gyanújával.

Az egyik gyanúsítottnál nagy mennyiségű kézpénzt találtak.

Az elmúlt hétvégén 264 szíriai érkezett a líbiai partok irányából – jelentette be a belügyminisztérium egyik szóvivője.

A három földrész közötti tengeri keresztúton fekvő Cipruson hivatalos adatok szerint 2017 óta folyamatosan növekszik az illegális bevándorlás. Ciprusi vezetők az elmúlt napokban ismételten hangoztatták, hogy a romló közel-keleti helyzet miatt jelentősen megnőhet a térségbe érkező menekültek száma.

Tavaly rekordot döntött a menedékkérők száma (21 565) az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint.

Idén augusztus végéig Ciprus 7369 menedékkérelmet fogadott be az újonnan érkezőktől.

Továbbra sem szűnik a migrációs nyomás a Kanári-szigeteken. Egyetlen nap alatt több mint ezren érkeztek a Spanyolországhoz tartozó szigetcsoportra. A madridi kormány több mint 18 milliárd forintnak megfelelő rendkívüli támogatást ígért a Kanári-szigeteknek a migrációs válság kezelésére, ugyanakkor leszögezte, az Európai Unió segítsége nélkül képtelen megbirkózni az illegális bevándorlással.

A Kanári-szigetekre szombaton több mint 1000 illegális bevándorló érkezett. Közülük mintegy hétszáz embert a turisták által is kedvelt Tenerifén és Grand Canarián helyezték el. Egy nagyméretű csónak pedig a szigetcsoport legkisebb és legnyugatibb tagján, El Hierrón ért partot.

A fából készül járműből összesen 320-an szálltak partra, ez új rekordot jelent. Az elmúlt hetekben már közel kétezer migráns érkezett a 11 ezer lakosú szigetre, a helyi vezetők pedig megkongatták vészharangot.

„Megteltünk. Mi vagyunk a második olyan terület a Kanári-szigeteken, ahová a legtöbb migráns érkezik ”

– mondta már október elején a helyi tanács alelnöke, aki azonnali segítséget kért a madridi kormánytól.

A migránsok főként Marokkóból, Nyugat-Szaharából – hivatalos nevén Szaharai Arab Demokratikus Köztársaságból –, Mauritániából, Szenegálból és Gambiából indulnak el a Kanári-szigetekre.

Van, ahonnan alig száz kilométerre vannak az Európai Unióhoz tartozó szigetek, de a Gambiából indulóknak már több mint 1600 kilométert kell megtenniük a gyakran veszélyes óceánon.
Spanyol segélyszervezetek becslése szerint idén már csaknem ezren veszhettek a tengerbe. Ez azonban továbbra sem állítja meg az embercsempész-maffiákat, amik

sokszor több száz embert zsúfolnak össze a fából készült lélekvesztőkön.

Az illegális bevándorlók általában a szubszaharai országok állampolgárai. Az elmúlt hónapokban a legtöbben Szenegálból érkeztek, dacára annak, hogy a dakari kormány júliusban egy tízéves tervet dolgozott ki az illegális kivándorlás megfékezésére, emellett a határőrizetet is megerősítette.

Szerdán két, illegális migránsokat szállító hajót tartóztatott fel a szenegáli haditengerészet Szenegál partjainál – adta hírül az Africanews hírportál. Közlésük szerint a 338 illegális bevándorlót , akik között nők és kiskorúak is voltak, visszavitték a dakari haditengerészeti bázisra.

A szenegáli kormány közlése szerint ebben az évben már több tucatnyi bárkát foglaltak le, és csaknem 50 embercsempészt vettek őrizetbe.

A spanyol belügyminisztérium szerint

január óta mintegy 23 500-an jutottak el Afrika felől illegálisan a Kanári-szigetekre, 80 százalékkal többen, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A migrációért felelős miniszter pedig bejelentette: a spanyol kormány 50 millió euró, azaz közel 18,5 milliárd forint rendkívüli támogatást hagy jóvá a migránsok ellátására a Kanári-szigeteken. Madrid ugyanakkor újból leszögezte, hogy az Európai Unió segítsége nélkül nem tud megbirkózni az illegális bevándorlással.

A migráció balkáni és földközi-tengeri útvonalán is fennáll a veszély, hogy terroristák szivárognak be az izraeli-palesztin konfliktus következményeként – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter egy rádióinterjúban vasárnap.

Tajani hangoztatta, Olaszország nem becsüli le annak lehetőségét, hogy akár merényletet is elkövethetnek az ország területén. Hozzátette, az a veszély is fennáll, hogy valaki az interneten látottak vagy olvasottak alapján fanatizmusból terroristává válik.

A külügyminiszter az Rtl kereskedelmi rádióadónak adott interjúban arról biztosította az olaszokat, hogy az ország területét jelenleg nem fenyegeti kiemelt veszély, de – tette hozzá – a helyzet gyorsan változhat.

Elmondta, hogy a nemzetbiztonsági tanács szombat esti ülésén

tovább erősítették az olaszországi zsidó közösségek vallási és diplomáciai épületei védelmét,

amelyek száma meghaladja a kétszázat.

Ezzel egy időben

a belügyminisztérium szigorította a határellenőrzést terroristák esetleges beszivárgása megakadályozására.

Antonio Tajani elmondta: a közel-keleti térségből érkező terroristák a keleti és a déli migrációs útvonalat követhetik Európa felé.

Matteo Piantedosi belügyminiszter korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy az Izrael és a palesztinok közötti feszültség, valamint az azt kísérő humanitárius válsághelyzet növelni fogja a migrációs áramlatot.

Guido Crosetto védelmi miniszter szerint erősíteni kell a határok védelmét. „A szegénység és háború elől menekülők csoportjaiban

olyanok is érkezhetnek országainkba, akik ellenünk akarnak harcolni. Őket nem engedhetjük be”

– szögezte le Crosetto.

Az utóbbi napokban ismét erősödött a Lampedusa szigetén kikötő csónakok száma, és egyre többen vallják magukat palesztin menekültnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Menekülnek az ukránok, itt az oroszok megsemmisítő csapása

origo.hu

Újabb eligazítást tartott a Présember, mutatjuk, kiket hívott meg

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

mandiner.hu

Hivatalos: vérrögöt okozhat a Covid egyik korábbi oltóanyaga

metropol.hu

Házasság első látásra: Bogi felfedte az igazságot

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak