Létrehozva: 2023.10.01.

Kevesebb pénzt ad Amerikai Ukrajnának

Így jött össze az ideiglenes költségvetés.

A republikánusok nagy része megszavazta, hogy 300 millió dollárt vonjanak le a védelmi kiadásokból.

A The Independent brit napilap beszámolója szerint szombaton a Kevin McCarthy képviselőházi elnök által előterjesztett, majd megszavazott törvényből kimaradt a további ukrajnai segély, ezzel pedig bezárta az ajtót a szenátusi csomag előtt, amely hatmilliárd dollárt juttatott volna Ukrajnába.

A képviselőház és a szenátus is elsöprő többséggel jóváhagyta a felfüggesztő intézkedést, és mindkét párt tagjai lemondtak az Ukrajnának nyújtott megnövelt segélyekről, így sikerült elkerülni a költséges kormányleállást.

„Kijev szövetségesei a képviselőházban inkább az Ukrajnának nyújtandó támogatást lökték a busz alá, minthogy megkockáztassák a költségvetés visszautasítását” – írta a Facebookon a döntéssel kapcsolatban Robert C. Castel. A biztonságpolitikai szakértő hozzátette: 

Attól a pillanattól, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem az ukrán fronton fogja a Nyugat megnyerni a második hidegháborút, Ukrajna geopolitikai nagy játszmából és morális keresztes hadjáratból egy sima, mezei politikai kérdéssé degradálódott.

Egyelőre megúszta az amerikai kormányzat: a szombati kongresszusi szavazások eredményeképp november közepéig még biztos a kormányzati szervek, ügynökségek finanszírozása. Ugyanakkor Ukrajna támogatása egyre bizonytalanabb. A  képviselőházban történt szavazás rámutat a lehetséges problémákra. A republikánusok csaknem fele megszavazta, hogy 300 millió dollárt vonjanak le a védelmi kiadásokból. Ezt a pénzt az ukrán katonák kiképzésére és fegyverek vásárlására szánták. Mint az MTI is megírta, az amerikai kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása. A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg 335:91 arányban a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak – közöttük a rendvédelmi dolgozók – fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, ami 45 napra szól. Az alsóház után a szenátus elé került a törvény, amely 88:9 arányban fogadta azt el.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre. 

Az amerikai Kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt, szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása. A republikánusok egyik fő követelése szerint az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel az átmeneti költségvetésben.

 

A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a Képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg 335-91 arányban a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak – közöttük a rendvédelmi dolgozók – fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, ami 45 napra szól.

Az alsóház után a Szenátus elé került a törvény, amely 88:9 arányban fogadta azt el.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre.

Az átmeneti büdzsében megjelenik a republikánusok egyik fő követelése, vagyis az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel benne.

Arról külön törvényben szavaz a Képviselőház a közeljövőben. A költségvetésben ugyanakkor helyet kapott 16 milliárd dollár a szövetségi katasztrófa-kezelési alap feltöltésére, amit Joe Biden elnök kért.

Joe Biden az átmeneti költségvetés elfogadására közleményben reagált, ebben úgy fogalmazott, hogy „jó hír az amerikai emberek számára”. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását.

Washington leszögezte az ukránoknak, ha nem javítanak a korrupciós helyzeten, akkor elapadhatnak a támogatási források, ami nyilvánvaló módon Ukrajna katonai összeomlásához vezetne.

Egy több tételből álló konkrét listát kapott az ukrán kormány a Fehér Háztól. Ebben a Biden-adminisztráció kifejti, hogy pontosan milyen reformelvárásokat kell teljesítenie Kijevnek ahhoz, hogy további anyagi forrásokat kapjon nyugati szövetségeseitől – írja a Portfolio az Ukrainszka Pravda nevű ukrán lap információira hivatkozva.

A szóban forgó dokumentumot Mike Pyle, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának egyik alelnöke személyesen vitte el Denisz Smihál ukrán miniszterelnöknek.

Az amerikaiak többek között elvárják az ukrán vezetéstől, hogy hozzanak létre további és korrupció-ellenes hivatalokat, illetve vezessenek be mélyreható reformokat az igazságszolgáltatás és a bűnüldözés területén.

Ezen elvárásokat három kategóriába rendezték, attól függően, hogy milyen „türelmi időt” adnak az egyes reformok végrehajtására. Az intézkedések többségére az ukránok három hónapot kaptak, ám van, amit 3-6 hónapon belül, és olyan is, amit csak 12-18 hónapon belül kell végrehajtaniuk.

A legsürgősebb intézkedések a lap szerint a következők:

a Speciális Korrupcióellenes Ügyészség jogkörének megerősítése;

a Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal jogkörének és létszámának bővítése egyebek mellett lehallgatásra való feljogosítással;

az előbbi hivatal vezetőjének független választása;

az Igazságszolgáltatási Testület újraindítása;

az állami hivatali dolgozók és bírók vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségének visszaállítása.

A Portfolio emlékeztet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az elmúlt hónapokban számos korrupcióellenes intézkedést tett, ebbe pedig bele is bukott több katonai vezető, valamint a védelmi miniszter is. Mindezek ellenére a jelek szerint az Egyesült Államok nem elégedett a bevezetett reformokkal, és további lépéseket szeretne. Mindez természetesen nem meglepő annak fényében, hogy az amerikai kormány mind pénzügyi, mind katonai területen messze Ukrajna legnagyobb támogatója, hiszen csak segély formájában eddig 113 milliárd dollár érkezett az országba, ami az egy éves ukrán GDP-nek felel meg.

A republikánus képviselőcsoport konzervatív szárnyának több tagja azért szavazott nemmel a jogszabályra, mert abból kimaradt a határőrizet megerősítésére szánt összeg, és nem szerepel benne az állami kiadások csökkentése sem. Azzal érveltek, hogy a 33 ezer milliárd fölé emelkedett államadósság takarékosságot indokolna a washingtoni kormány részéről.

Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokraták vezetője a törvény elfogadását azzal kommentálta, hogy az amerikaiak jobbat érdemeltek volna.

 

origo.hu

Elképesztő titkot fedeztek fel az egyiptomi piramisok alatt

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

hirtv.hu

Vezércikk - „Poloska” Péter azt nem szereti, ha róla készül felvétel titokban + videó

metropol.hu

Megy vagy marad? Édesapja reagált a pletykákra, így várják Németországban Lisztes Krisztiánt

magyarnemzet.hu

Kovács István vezeti a számunkra sorsdöntő meccset, sokat csökkent az esélyünk

ripost.hu

Csodájára járnak: Különleges képességgel van megáldva a kunmadarasiak csordása

ripost.hu

Zseni vagy? Csak az emberek 1 százaléka képes megoldani ezt a tesztet!

ripost.hu

Varga Barnabásnak üzent a legendás világsztár

ripost.hu

Szomorú látvány: Az enyészeté lett Stadler József legendás stadionja - Fotó

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Világháborús veszély: Brüsszel katonai kiképzőket küldene Ukrajnába

POLITIK

Világháborús veszély: könnyebb lesz megnyomni az atomgombot

POLITIK

Orbán Viktor: Nem lenne háború, ha Angela Merkel maradt volna a kancellár

POLITIK

Magyar Péter megütött egy embert, erőszakkal elvett egy telefont és a Dunába dobta

POLITIK

Románia még nem adja oda az ukránoknak a légvédelmi rendszert

POLITIK

Magyar Péter betámadta az összes újságírót

POLITIK

Elfogatóparancs a korábbi orosz védelmi miniszter ellen

POLITIK

Évi 1 milliárdot kapnak külföldről a kormánykritikus médiumok