Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.24.

Karácsony 50 milliárd forint értékben eladósítja a fővárost

Régi módszer Gyurcsánytól.

Karácsony Gergely 50 milliárd forint értékben eladósítja a fővárost a Budapesti Közlekedési Központon (BKK) keresztül – írta a Fidesz budapesti szervezete kedden a Facebook-oldalán.

A bejegyzésben úgy fogalmaztak, „hiába kértük, hogy ne tegye, a főpolgármester ismét a gyurcsányi receptet követte”.

A BKK igazgatósági elnöke nem más, mint Gyurcsány Ferenc volt pénzügyminisztere, Draskovics Tibor. Karácsony Gergely megválasztását követően ugyanis a Gyurcsány-korszak „régi motorosai” azonnal beültek a főváros fontos pozícióiba – írták.

 

„Most Budapestet verik adósságba, pont úgy, ahogy régen az egész országot” – áll a fővárosi Fidesz bejegyzésében, amely azzal zárul: „a baloldalon semmi sem változott”.

A főváros baloldali vezetése a BKK-nak járó idei banki kötelezettségeit áttolja a jövő évre, ezzel ötvenmilliárd forinttal adósítja el Budapestet. A mostani, kudarcos pénzügyi helyzetet úgy sikerült elérniük, hogy az előző főpolgármestertől, Tarlós Istvántól 2019-ben 214 milliárd forintnyi tartalékot örököltek. Ismert: Karácsony Gergely éppen egy nappal azt megelőzően hagyta jóvá összesen 65 millió forintnyi prémium odaítélését a BKK és a BKV vezetőinek, hogy a két vállalat financiális helyzetére hivatkozva bejelentette a menetjegyek drasztikus áremelését.

Ötven millárd forint értékben adósítják el a fővárost Karácsony Gergelyék a BKK-nak járó közlekedési támogatás banki faktorálásával. A főpolgármester jóváhagyta a BKK, valamint egyrészt a K&H Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. között, illetve másrészt az OTP Bank Nyrt. között létrejövő követelésvásárlásra irányuló keretszerződések megkötését.

Ezzel a baloldal még mélyebb szakadékba löki a fővárost, mivel az idei kötelezettségeiket tolják át a jövő évre, hogy majd adott esetben egy új vezetésű önkormányzat fizesse vissza a hitelt és a kamatokat.

 

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ismert: a főváros baloldali vezetése hónapok óta arról panaszkodik, hogy nincs elég pénz Budapest üzemeltetésére. Korábban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: júniusban mínusz 1,1 milliárd forinton állt a főváros számlája, vagyis folyószámlahitelből él a város. Az éves tervezett bevétel 45 százaléka beérkezett, köztük az iparűzési adó 51 százaléka is. A 2023-as évre tervezett mérték több, mint 271 milliárd forint, ennek érkezett be június végével több mint a fele, vagyis 139 milliárd forint.

A főváros kudarcos pénzügyi helyzetét úgy sikerült elérniük Karácsonyéknak, hogy 2019-ben az önkormányzati választás után Tarlós Istvántól 214 milliárd forintnyi tartalékot örököltek.

A budapesti tömegközlekedési cégek kapcsán kiemelendő, hogy Karácsony Gergely éppen egy nappal azt megelőzően hagyta jóvá összesen 65 millió forintnyi prémium odaítélését a BKK és a BKV vezetőinek, hogy a két vállalat financiális helyzetére hivatkozva bejelentette a menetjegyek drasztikus áremelését.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott.

A prémiumbotrányra Karácsony Gergely Facebook-posztban reagált. Szerinte a cégvezetők azért jogosultak a prémiumra, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat – olvasható a Magyar Nemzetben.

Több fővárosi cégtől is mesés bevételt kap a Karácsony Gergely főpolgármester kapcsolati hálójába sorolható Lakos Imre. Vagyonnyilatkozata szerint az egyik helyről 900 ezer, másikról pedig 400 ezer forintot visz haza havonta.

Nem került messze a zsíros pénzek világától a XI. kerületből korábbi ügyei miatt távozni kényszerülő Lakos Imre, akinek Karácsony Gergelyék dobtak mentőövet. Az először az SZDSZ, később pedig a Demokratikus Koalíció (DK) bűvkörébe bekerülő Lakos vagyonnyilatkozata szerint két fővárosi cégtől, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., valamint a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-től is fizetést kap tanácsadásért.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc. Jobbra Balázs Péter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Utóbbi cégtől a politikus bevallása szerint 900 ezer, míg előbbiből 400 ezer forintnyi juttatást vihet haza.

 

Ismert: a koronavírus-járvány alatt hozták létre a Lakosnak a tanácsaiért közel havi egymilliót fizető Budapest Vásárcsarnokai Kft.-t azzal a céllal, hogy a nagy összevonások következtében kevesebb vezetőre lesz szükség, így pedig pénzt lehet spórolni.

Lakos pozíciója és tanácsadói keresete a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-nél azért is lehet kellemetlen a fővárosnak, mert a cég az utóbbi időben közel harmadával növelte az őstermelőkre és árusokra kirótt díjakat, amely miatt sok kofa a bezárást fontolgatja.

Lakos neve amúgy a 2019-es önkormányzati választásokat követően forgott nagyon a médiában, ugyanis László Imre XI. kerületi polgármester kabinetfőnöke lett. Frigyük azonban nem tartott sokáig, hat héttel később ugyanis kirúgták. Végkielégítésként nyolcmillió forintot kapott – írja a Metropol.

Mint kiderült korábban Karácsony a legnagyobb titokban csaknem ötven vezetőnek hagyott jóvá egyenként is milliós extra juttatásokat.

a főpolgármester titokban, két nap alatt, július 20-án és 21-én

majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot, a csaknem félszáz érintett pedig összesen 280 millió forintnál is többet tehet zsebre.

Úgy tudni, a premizáltak között a kulturális, a színházi élet több döntéshozója mellett számos önkormányzati cégvezető is megtalálható.

 Karácsony Gergely, ahogy arról elsőként a Magyar Nemzet számolt be, július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben közel tízmillió forintos prémiumot vehetnek fel. Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

Karácsony döntése szerint egyébként Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat.

Nem panaszkodhatnak a BKV-s vezetők sem. Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

A BKK, illetve a BKV felső vezetői tehát összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel, a kifizetések az adott társaság költségvetését terhelik.

Karácsony Gergely egyébként elismerte a prémiumok engedélyezését, ám hangsúlyozta, az érintettek azért kaphatnak pluszjuttatásokat, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat.

Mártha Imre visszavicsorog

A közlekedési cégek vezetői mellett, a fővárosi közműholding első embere, Mártha Imre is zsebre tehetett 7,842 millió forintot prémium gyanánt, mégpedig a tavalyi munkavégzésére tekintettel. A döntés azért különösen érdekes, mert éppen a múlt év végén – októberben – állt le napokra a budapesti szemétszállítás. A Márthához tartozó kukások  nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöltötte a szemét. Mártha kiemelt premizálását Kocsis Máté is szóvá tette, megemlítve, hogy miközben Karácsony siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék eltüntetik a pénzt, pont úgy, mint régen az egész országot. A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének kritikájára Mártha Imre személyeskedő hangvételben reagált, lapunk kérdésére ugyanakkor, melyben azt tudakoltuk, hogy milliárdosként lemond-e az extra juttatásról, nem válaszolt.

Karácsonynak a fegyelmi sem akadály

A dokumentumokból kiderült, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának is horribilis mértékű prémiumot hagyott jóvá a főpolgármester: Barts J. Balázs a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat Karácsony Gergely döntése nyomán. 

Ez a közel tízmilliós összeg a cégvezető tavalyi alapbérének a 40 százaléka. Mindez azért is figyelemre méltó, mert a vagyonkezelő vezére az egyik főszereplője volt a Városháza-botránynak.

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, és a megbeszéléseken részt vett Barts J. Balázs is. Az egyik felvételen Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök beszélt arról, hogy a Városháza értékesítési projektjével kapcsolatban a vagyonkezelő cég vezetőjével kell egyeztetni. A botrány kirobbanása után Karácsony Gergely 2021 végén írásbeli fegyelmiben részesítette Bartsot, amiért – a főpolgármester szerint – felhatalmazás nélkül tárgyalt a Városháza értékesítéséről. 

Ezt követően nyilvánosságra került, hogy többmilliós jutalmat kapott a cégvezető, amit a főpolgármester zavaros, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokban igyekezett előbb tagadni, majd megmagyarázni, mondván, hogy a pluszjuttatás még a fegyelmi előtti időszakot érinti.

 Később viszont kiderült, hogy a 2021-es évre is kapott prémiumot a közben fegyelmivel elmarasztalt Barts.

nem jutalomról, hanem prémiumról van szó. Ez szerinte nagy különbség, ugyanis – mint fogalmazott – utóbbira azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat. (Nagy kérdés ezután, hogy a főpolgármester szerint kik kaphatnak jutalmat.) Karácsony mindenesetre a szóban forgó vállalások között említette, hogy Budapesten a Covid, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére nem romlott, hanem javult a közösségi közlekedés minősége.

A főpolgármester azt a körülményt  megkerülte, hogy 

a prémium július 20-i engedélyezése után egy nappal a BKK súlyos pénzügyi helyzetére hivatkozva példátlan mértékű, közel harmincszázalékos jegyáremelést jelentett be.

A főpolgármester összességében 65 millió forint pluszjuttatás kifizetését engedélyezte fővárosi közlekedési cégek vezetői számára.

Ennek megfelelően Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat. 

Nem panaszkodhatnak a BKV-s vezetők sem.

Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének prémiumáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

origo.hu

Újabb hírek érkeztek Milák Kristóffal kapcsolatban

ripost.hu

Pár nap, és milliárdok találnak rá az igaz szerelemre – ígéri a jós

borsonline.hu

Fogja a gyereket és megy: elköltözik Nádai Anikó

magyarnemzet.hu

A világ a párizsi olimpia esti megnyitóját várja + videó

ripost.hu

Ezek nem lehetnek majd a gyerekeknél szeptembertől az iskolában: itt a lista!

magyarnemzet.hu

Légiriadót rendeltek el a NATO-országban az orosz támadás miatt

ripost.hu

Karrierista csillagjegyek, akik számára a munka az első

ripost.hu

Belép a Merkúr a Szűz jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek segít rendbe hozni az életét

ripost.hu

Megérkezett az Oroszlán hava: 3 csillagjegynek tele lesz a pénztárcája

ripost.hu

Svéd uborkasaláta télire: ha így rakod el, friss és roppanós marad

ripost.hu

Akik mindig a maguk feje után mennek: ők a leglázadóbb csillagjegyek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Kijev kifogy a katonákból: a főparancsnok nehezen tud erősítést küldeni a frontra

POLITIK

Ki vezeti most Amerikát? Mindenki a tévelygő, tántorgó Bidenen nevet - videó

POLITIK

Hatalmas biztonsági akció zajlik Párizsban a pénteken kezdődő olimpia előtt

POLITIK

Válságcsoport alakult Németországban Trump várható győzelme miatt

POLITIK

Nem hagyjuk, hogy Ukrajna zsaroljon bennünket

POLITIK

Megszólalt a férfi akinek Magyar Péter a Dunába dobta a telefonját

POLITIK

Jó hangulatú román-magyar tárgyalások

POLITIK

7 embert tartóztattak le Belgiumban terrorizmus-gyanú miatt