Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.24.

Karácsony 50 milliárd forint értékben eladósítja a fővárost

Régi módszer Gyurcsánytól.

Karácsony Gergely 50 milliárd forint értékben eladósítja a fővárost a Budapesti Közlekedési Központon (BKK) keresztül – írta a Fidesz budapesti szervezete kedden a Facebook-oldalán.

A bejegyzésben úgy fogalmaztak, „hiába kértük, hogy ne tegye, a főpolgármester ismét a gyurcsányi receptet követte”.

A BKK igazgatósági elnöke nem más, mint Gyurcsány Ferenc volt pénzügyminisztere, Draskovics Tibor. Karácsony Gergely megválasztását követően ugyanis a Gyurcsány-korszak „régi motorosai” azonnal beültek a főváros fontos pozícióiba – írták.

 

„Most Budapestet verik adósságba, pont úgy, ahogy régen az egész országot” – áll a fővárosi Fidesz bejegyzésében, amely azzal zárul: „a baloldalon semmi sem változott”.

A főváros baloldali vezetése a BKK-nak járó idei banki kötelezettségeit áttolja a jövő évre, ezzel ötvenmilliárd forinttal adósítja el Budapestet. A mostani, kudarcos pénzügyi helyzetet úgy sikerült elérniük, hogy az előző főpolgármestertől, Tarlós Istvántól 2019-ben 214 milliárd forintnyi tartalékot örököltek. Ismert: Karácsony Gergely éppen egy nappal azt megelőzően hagyta jóvá összesen 65 millió forintnyi prémium odaítélését a BKK és a BKV vezetőinek, hogy a két vállalat financiális helyzetére hivatkozva bejelentette a menetjegyek drasztikus áremelését.

Ötven millárd forint értékben adósítják el a fővárost Karácsony Gergelyék a BKK-nak járó közlekedési támogatás banki faktorálásával. A főpolgármester jóváhagyta a BKK, valamint egyrészt a K&H Faktor Pénzügyi Szolgáltató Zrt. között, illetve másrészt az OTP Bank Nyrt. között létrejövő követelésvásárlásra irányuló keretszerződések megkötését.

Ezzel a baloldal még mélyebb szakadékba löki a fővárost, mivel az idei kötelezettségeiket tolják át a jövő évre, hogy majd adott esetben egy új vezetésű önkormányzat fizesse vissza a hitelt és a kamatokat.

 

Karácsony Gergely főpolgármester és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Ismert: a főváros baloldali vezetése hónapok óta arról panaszkodik, hogy nincs elég pénz Budapest üzemeltetésére. Korábban Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: júniusban mínusz 1,1 milliárd forinton állt a főváros számlája, vagyis folyószámlahitelből él a város. Az éves tervezett bevétel 45 százaléka beérkezett, köztük az iparűzési adó 51 százaléka is. A 2023-as évre tervezett mérték több, mint 271 milliárd forint, ennek érkezett be június végével több mint a fele, vagyis 139 milliárd forint.

A főváros kudarcos pénzügyi helyzetét úgy sikerült elérniük Karácsonyéknak, hogy 2019-ben az önkormányzati választás után Tarlós Istvántól 214 milliárd forintnyi tartalékot örököltek.

A budapesti tömegközlekedési cégek kapcsán kiemelendő, hogy Karácsony Gergely éppen egy nappal azt megelőzően hagyta jóvá összesen 65 millió forintnyi prémium odaítélését a BKK és a BKV vezetőinek, hogy a két vállalat financiális helyzetére hivatkozva bejelentette a menetjegyek drasztikus áremelését.

Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott.

A prémiumbotrányra Karácsony Gergely Facebook-posztban reagált. Szerinte a cégvezetők azért jogosultak a prémiumra, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat – olvasható a Magyar Nemzetben.

Több fővárosi cégtől is mesés bevételt kap a Karácsony Gergely főpolgármester kapcsolati hálójába sorolható Lakos Imre. Vagyonnyilatkozata szerint az egyik helyről 900 ezer, másikról pedig 400 ezer forintot visz haza havonta.

Nem került messze a zsíros pénzek világától a XI. kerületből korábbi ügyei miatt távozni kényszerülő Lakos Imre, akinek Karácsony Gergelyék dobtak mentőövet. Az először az SZDSZ, később pedig a Demokratikus Koalíció (DK) bűvkörébe bekerülő Lakos vagyonnyilatkozata szerint két fővárosi cégtől, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., valamint a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-től is fizetést kap tanácsadásért.

Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc. Jobbra Balázs Péter (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Utóbbi cégtől a politikus bevallása szerint 900 ezer, míg előbbiből 400 ezer forintnyi juttatást vihet haza.

 

Ismert: a koronavírus-járvány alatt hozták létre a Lakosnak a tanácsaiért közel havi egymilliót fizető Budapest Vásárcsarnokai Kft.-t azzal a céllal, hogy a nagy összevonások következtében kevesebb vezetőre lesz szükség, így pedig pénzt lehet spórolni.

Lakos pozíciója és tanácsadói keresete a Budapest Vásárcsarnokai Kft.-nél azért is lehet kellemetlen a fővárosnak, mert a cég az utóbbi időben közel harmadával növelte az őstermelőkre és árusokra kirótt díjakat, amely miatt sok kofa a bezárást fontolgatja.

Lakos neve amúgy a 2019-es önkormányzati választásokat követően forgott nagyon a médiában, ugyanis László Imre XI. kerületi polgármester kabinetfőnöke lett. Frigyük azonban nem tartott sokáig, hat héttel később ugyanis kirúgták. Végkielégítésként nyolcmillió forintot kapott – írja a Metropol.

Mint kiderült korábban Karácsony a legnagyobb titokban csaknem ötven vezetőnek hagyott jóvá egyenként is milliós extra juttatásokat.

a főpolgármester titokban, két nap alatt, július 20-án és 21-én

majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot, a csaknem félszáz érintett pedig összesen 280 millió forintnál is többet tehet zsebre.

Úgy tudni, a premizáltak között a kulturális, a színházi élet több döntéshozója mellett számos önkormányzati cégvezető is megtalálható.

 Karácsony Gergely, ahogy arról elsőként a Magyar Nemzet számolt be, július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben közel tízmillió forintos prémiumot vehetnek fel. Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

Karácsony döntése szerint egyébként Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat.

Nem panaszkodhatnak a BKV-s vezetők sem. Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének jutalmáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

A BKK, illetve a BKV felső vezetői tehát összesen 65 millió forint prémiumot vehetnek fel, a kifizetések az adott társaság költségvetését terhelik.

Karácsony Gergely egyébként elismerte a prémiumok engedélyezését, ám hangsúlyozta, az érintettek azért kaphatnak pluszjuttatásokat, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat.

Mártha Imre visszavicsorog

A közlekedési cégek vezetői mellett, a fővárosi közműholding első embere, Mártha Imre is zsebre tehetett 7,842 millió forintot prémium gyanánt, mégpedig a tavalyi munkavégzésére tekintettel. A döntés azért különösen érdekes, mert éppen a múlt év végén – októberben – állt le napokra a budapesti szemétszállítás. A Márthához tartozó kukások  nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöltötte a szemét. Mártha kiemelt premizálását Kocsis Máté is szóvá tette, megemlítve, hogy miközben Karácsony siránkozik a főváros csődközeli helyzete miatt, Gyurcsányék eltüntetik a pénzt, pont úgy, mint régen az egész országot. A Fidesz parlamenti frakcióvezetőjének kritikájára Mártha Imre személyeskedő hangvételben reagált, lapunk kérdésére ugyanakkor, melyben azt tudakoltuk, hogy milliárdosként lemond-e az extra juttatásról, nem válaszolt.

Karácsonynak a fegyelmi sem akadály

A dokumentumokból kiderült, hogy a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. vezérigazgatójának is horribilis mértékű prémiumot hagyott jóvá a főpolgármester: Barts J. Balázs a 2022. évi prémiumfeladatainak teljesítéséért 9,48 millió forintot fizethet ki a vállalat Karácsony Gergely döntése nyomán. 

Ez a közel tízmilliós összeg a cégvezető tavalyi alapbérének a 40 százaléka. Mindez azért is figyelemre méltó, mert a vagyonkezelő vezére az egyik főszereplője volt a Városháza-botránynak.

Emlékezetes, hogy 2021 novemberében jelentek meg az első hangfelvételek a sajtóban arról, hogy a patinás épületegyüttes lehetséges értékesítéséről tárgyaltak befektetőkkel, és a megbeszéléseken részt vett Barts J. Balázs is. Az egyik felvételen Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök beszélt arról, hogy a Városháza értékesítési projektjével kapcsolatban a vagyonkezelő cég vezetőjével kell egyeztetni. A botrány kirobbanása után Karácsony Gergely 2021 végén írásbeli fegyelmiben részesítette Bartsot, amiért – a főpolgármester szerint – felhatalmazás nélkül tárgyalt a Városháza értékesítéséről. 

Ezt követően nyilvánosságra került, hogy többmilliós jutalmat kapott a cégvezető, amit a főpolgármester zavaros, egymásnak is ellentmondó nyilatkozatokban igyekezett előbb tagadni, majd megmagyarázni, mondván, hogy a pluszjuttatás még a fegyelmi előtti időszakot érinti.

 Később viszont kiderült, hogy a 2021-es évre is kapott prémiumot a közben fegyelmivel elmarasztalt Barts.

nem jutalomról, hanem prémiumról van szó. Ez szerinte nagy különbség, ugyanis – mint fogalmazott – utóbbira azért jogosultak, mert teljesítették az ehhez szükséges konkrét vállalásokat. (Nagy kérdés ezután, hogy a főpolgármester szerint kik kaphatnak jutalmat.) Karácsony mindenesetre a szóban forgó vállalások között említette, hogy Budapesten a Covid, az energiakrízis és a száguldó infláció ellenére nem romlott, hanem javult a közösségi közlekedés minősége.

A főpolgármester azt a körülményt  megkerülte, hogy 

a prémium július 20-i engedélyezése után egy nappal a BKK súlyos pénzügyi helyzetére hivatkozva példátlan mértékű, közel harmincszázalékos jegyáremelést jelentett be.

A főpolgármester összességében 65 millió forint pluszjuttatás kifizetését engedélyezte fővárosi közlekedési cégek vezetői számára.

Ennek megfelelően Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kaphat. 

Nem panaszkodhatnak a BKV-s vezetők sem.

Bolla Tibor, a BKV Budapesti Közlekedési Zrt. vezérigazgatója 9,6 millió, Bátora László, a vállalat gazdasági vezérigazgató-helyettese 8,64 millió, Szedlmajer László, a cég autóbusz- és trolibusz-üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 5,6 millió, Takács Péter, a társaság vasúti üzemeltetési vezérigazgató-helyettese 8,6 millió forintot zsebelhet be.

Karácsony döntött a BKV Panoráma Kft., illetve a BKV Vasúti Járműjavító Szolgáltató Kft. ügyvezetőjének prémiumáról is. Eszerint Kálmán Zsolt 2,76, míg Herczeg József kétmillió forint prémiumot kaphat.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

ripost.hu

Tóth Gabi megható anya-lánya fotókat mutatott anyák napja alkalmából

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Borzalmas háborús hírt kaptak a kárpátaljai magyarok

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 6.: a Vízöntőt meglepetés éri, az Oroszlán áttör egy falat

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút

POLITIK

Karácsony-káosz, ezt kapták öt év alatt a budapestiek