POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.06.

Joe Bidenre támadtak a demokraták

Tovább folytatná a Trump.kerítés építését.

Joe Biden elnök 2020-ban tett nyilatkozata ellenére bejelentette a határfal építését Texasban, mivel nem tudja másra fordítani ezt a pénzösszeget. Ezen lépést több párt és érdekvédelmi csoport is ellenzi, Donald Trump volt amerikai elnök pedig úgy nyilatkozott, ez is azt bizonyítja, hogy mindvégig neki volt igaza.

Mintegy 32 kilométer hosszú, új határzár épül Starr megyében, a Rio Grande-völgyben található, ritkán lakott határszakaszon. Henry Cuellar demokrata képviselő, akinek körzetéhez Starr megye is tartozik, úgy nyilatkozott, hogy nem hiszi, hogy a választói örülnének a bejelentésnek.

„Továbbra is ellenzem a 14. századi megoldást, amelyet falnak hívnak, egy 21. századi problémára” – mondta.

Alexandria Ocasio-Cortez demokrata kongresszusi képviselőnő kegyetlen politikának nevezte, és sürgette az elnök döntésének visszavonását. Beszédében hangsúlyozta, hogy

az Egyesült Államoknak komolyan kell venni a migráció gyökereinek vizsgálatát.

A republikánusok közül is bírálták Bident, mert szerintük hirtelen fordulatot vett az álláspontja.

Eddig azt gondolta, hogy a falak nem működnek, ami teljes őrület” – fogalmazott Ralph Norman észak-karolinai republikánus képviselő a BBC-nek.

Donald Trump pedig azt mondta,

ez a lépés is azt igazolja, hogy mindvégig neki volt igaza.

A Biden-kormányt olyan érdekvédelmi csoportok is bírálják, mint az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU), amely mélységes kudarcnak nevezte a döntést. „A kampánykörúton Biden elnök fogalmazta meg a legjobban, amikor azt mondta, hogy a határfal nem komoly politikai megoldás, és ezzel mi sem érthetünk egyet jobban” – hangsúlyozta Jonathan Blazer, az ACLU határstratégiai igazgatója.

A legfrissebb adatok szerint az amerikai határőrség augusztusban mintegy 181 ezer embert fogott el a déli határ mentén, míg júliusban közel 133 ezret. Csütörtökön a kormányzat azt is bejelentette, hogy újraindítja az illegális venezuelai migránsok kitoloncolását, akik közül csak szeptemberben mintegy 50 ezren érkeztek az amerikai–mexikói határra.

Joe Biden amerikai elnök szerint nincs más választása, mint jóváhagyni 20 mérföldnyi határfal építését az Egyesült Államok mexikói határán Texasban, mert egy Trump-adminisztrációból származó keret másra nem fordítható.

Joe Biden újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön a Fehér Házban azt mondta, hogy a szóban forgó összeg rendeltetését próbálta módosítani, de nem volt rá módja, így az másra nem fordítható, mint arra, amire jogszabály alapján eredetileg szánták.

A forrás része annak a vészhelyzeti keretnek, amelynek felhasználását Joe Biden még 2021-es hivatalba lépésekor felfüggesztette, és amelyet Donald Trump fizikai határzár építésére szánt.

Az elnök a Fehér Házban tartott eseményen egy másik kérdésre ugyanakkor azt felelte, hogy továbbra sem gondolja, hogy a migrációs problémák kezelésére a fal építése megoldás volna.

Joe Biden hivatalba lépésekor többször hangoztatta, hogy elnöksége idején „egyetlen láb fal sem épül” majd, amivel elődje, Donald Trump határőrizeti politikájától való elhatárolódását jelezte.

Szintén csütörtökön Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter közleményt adott ki, amelyben úgy fogalmaz, hogy „a határfalat illetően nincs új politikája az adminisztrációnak. Hivatali idejének első napján világossá tette az adminisztráció, hogy a határfal nem válasz” – olvasható a közleményben.

A miniszter szintén csütörtökön, Mexikóvárosban tett látogatásán bejelentette, hogy az egyre nagyobb számú illegális határátlépések nyomán újraindítják a törvénytelenül érkezett, és menedékre nem jogosult venezuelai állampolgárok kitoloncolását és hazaszállítását hazájukba.

Alejandro Mayorkas hozzátette, hogy

a lépés megfelel annak a korábbi döntésnek, hogy aki nem a legális utat használja az Egyesült Államokba való belépéshez, az „súlyos következményekkel” szembesül.

A belbiztonsági miniszter társaságában szintén Mexikóban tárgyaló Antony Blinken külügyminiszter azt mondta, hogy annak, aki jogosult rá, az Egyesült Államok továbbra is védelmet biztosít.

New York város – szintén a súlyosbodó migrációs helyzet miatt – még kedden hivatalosan kezdeményezte annak a szabálynak a felfüggesztését, hogy a városban mindenkinek joga van hajléktalan-ellátáshoz és szálláshoz.

A demokrata vezetésű város bírósághoz fordult, hogy a több mint 40 éve érvényben lévő szabály alól hónapokra felmentést kapjon. A 9 milliós városban az elmúlt hónapokban összesen több mint 120 ezer migráns gyűlt össze, akiknek ellátása a polgármester szerint akkora terhet ró a városra, amit nem képes fedezni. Eric Adams még szeptemberben egy nyilvános eseményen úgy fogalmazott, hogy New York összeomlik a bevándorlók érkezése miatt.

Az Egyesült Államok déli, mexikói határán a szeptemberi előzetes adatok szerint több mint 260 ezer embert regisztráltak, aki illetéktelenül lépett be az országba.

A szeptemberben zárult, 2023-as pénzügyi évben – szintén előzetes számítások szerint – megközelíti a rekordot jelentő 2,5 milliót az illegálisan érkezők száma.

Bár eddig minden alkalommal tagadta, hogy politikai ambíciói lennének, Michelle Obama sokak szerint megfelelő ellenjelölt lenne Donald Trumppal szemben. Egyes értesülések szerint a háttérben a Demokrata Párt már belekezdett a volt first lady megpuhításába. S ha Barack Obama felesége végül kötélnek áll, a republikánusoknak lesz miért aggódniuk. Van olyan elmélet is, miszerint Michelle Obama indulásával igazolást nyerne, hogy az előző demokrata elnök a színfalak mögött sosem hagyott fel a hatalomgyakorlással. A nyilvános közvélemény-kutatásokból kiindulva mindenesetre a Demokrata Pártnak sürgősen fel kellene mutatnia valamilyen alternatívát a népszerűtlen Biden–Harris-páros helyére, ha labdába akarnak rúgni az elnökválasztási kampányban.

Az amerikai Demokrata Párt a volt first ladyt sürgeti, hogy szálljon ringbe az Egyesült Államok elnökségéért zajló küzdelemben – jelent meg az angol nyelvű sajtóban augusztus végén meg nem nevezett forrásokra alapozva.

Bár Michelle Obama elnöki ambícióit eddig egyetlenegyszer sem erősítette meg – éppen ellenkezőleg, ez idáig mindig tagadta, hogy politikai ambíciói lennének – számos érv szólna amellett, hogy a Demokrata Párt mögé álljon be a 2024-es választás kampányában. Nem véletlen, hogy 2022 tavasza óta zajlanak a találgatások, jellennek meg elemzések, véleménycikkek ezzel kapcsolatban.

Ahogy azt is nehéz a véletlen játékának betudni, hogy Michelle Obama második könyve épp a ’24-es kampány rajtjának környékén jelent meg. De miért merül fel egyáltalán ez a kérdés? Hiszen jelenleg a demokrata Joe Biden Amerika első embere. Nem akar újrázni? De, ő akarna, viszont a pártja és annak szavazói a kutatások szerint egyre bizonytalanabbak abban, hogy ez jól sülne el.

Nemrég, a népszerűségi mérésekben az olló Joe Biden és Donald Trump között egyre jobban kinyílik, az utóbbi javára.

Nemrég Ted Cruz, Texas állam republikánus szenátora nyíltan meg is fogalmazta, hogy Barack Obama korábbi amerikai elnök felesége, Michelle Obama igen népszerű, sok pénzt tudna összegyűjteni a kampányára, és ha nyer, férje tovább irányíthatná az országot – írta meg a 168 Óra a Not the Bee portálra hivatkozva.

Cruz azt is mondta, hogy hamarosan a demokrata aktivisták Biden megromlott egészségügyi állapotáról fognak cikkezni, hogy félreállíthassák, és az Obama házaspár megmenthesse a pártot.

„Szerintem már Barack Obama vezeti a Biden-kormányt, ő a bábjátékos a Fehér Házban. Nem hiszem, hogy Joe Biden a döntéshozó. Ezért, amikor azt látom, hogy a média Biden ellen fordul, szerintem drámaian megnő annak az esélye, hogy Michelle Obamát 2024 augusztusában beejtőernyőztetik”

– idézte Cruzt a 168 Óra.

Biden egészségi állapotával mindenesetre már egy ideje valóban foglalkozik az amerikai mainstream média. A The Washington Post és az ABC News közös, idén tavasszal nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint 10-ből több mint 6 amerikai nincs meggyőződve arról, hogy Biden még birtokában van az elnöki poszt betöltéséhez szükséges szellemi és testi képességeknek. Hasonló adatokat közölt az NBC News is. Náluk a megkérdezettek 68 százaléka nyilatkozott így, és csak 55 százalékuk mondta azt, hogy kétségei vannak Trump mentális és fizikai képességeit illetően.

A világ egyik legolvasottabb napilapja, a The New York Times pedig már tavaly arról cikkezett, hogy még a demokrata szimpatizánsok többsége is azt szeretné, ha Biden 2024-ben nyugdíjba vonulna.

A demokratáknak egyébként valószínűleg tényleg az lenne a legjobb, ha az elnököt a tisztességben megőszült, de már kicsit kelekótya öregúr képében „nyugdíjazhatnák” (és ebben úgy néz ki, a média is partner), hiszen nem szabad elfelejteni: Biden körül nem ez az egyetlen kényelmetlen téma mostanában. Épp a hetekben zajlott le az első meghallgatás az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás (impeachment) megindítását megelőző vizsgálatban. A republikánusok szerint az elnök belebonyolódott a fia, Hunter Biden vitatott külföldi üzleteibe, és a nyilvánosságot félrevezető állításokat fogalmazott meg arról, mennyit tud ezekről.

Ha a demokraták választhatnának, hogy Biden az állítólagos megromlott egészségügyi állapota vagy a fia üzleti ügyeibe bukjon bele, minden bizonnyal az elsőre tennék a garast. Az utóbbi ugyanis nemcsak a Biden családra, de az egész pártra is ráéghetne.

Miért nem jó megoldás, ha Biden alelnöke, Kamala Harris indulna? Hiszen, ha a demokraták sokszínűségüket szeretnék fitogtatni, tökéletes jelölt lenne. Az alelnök azon kívül, hogy nő, rendszeresen hangoztatja, hogy fekete felmenői is vannak. Csakhogy Harrisért mindennek ellenére a felmérések szerint maguk a demokrata szavazók sem lelkesednek eléggé.

Michelle Obama mindazt fel tudná mutatni az identitáspolitika megszállottjainak, mint Kamala Harris, mégis úgy léphetne színre, mint a politikától meg nem rontott „outsider”, aki azért a férje révén egyúttal éppen eléggé a washingtoni mainstream része.

A párt előválasztásán

persze még el kellene dönteni, vajon melyik „politikai márkanév” a jobb: az Obama vagy a Kennedy.

Egy közelmúltban készült felmérés szerint mindenesetre a demokrata szavazók harmada ifjabb Robert F. Kennedyre, a meggyilkolt John F. Kennedy elnök unokaöccsére szavazna, amennyiben független jelöltként indulna a 2024-es amerikai elnökválasztáson. A demokratáknak erre a forgatókönyvre is ki kell találniuk valamit, és lehet, hogy már valóban győzködik a volt first ladyt a színfalak mögött.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan bejelentés: eldőlt Bognár jövője az NB I-es csapatnál

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

ripost.hu

A legtöbben elbuknak ezen a KRESZ-teszten: te tudod a jó választ?

mandiner.hu

Csak nem hagyja abba: új szobrával a Fradistáknak szól be Baranyi

origo.hu

Nagy a baj az ukránokkal Lengyelországban

mindmegette.hu

Mit főzzek hétvégén? 14 recepttel segítünk, hogy finom étel kerüljön a családi asztalra

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása

POLITIK

Hatmilliárd dollár értékű új fegyver érkezik most Ukrajnába