Létrehozva: 2023.10.02.

Hat milllárd dollár nem érkezik meg Ukrajnába

Egyelőre?

Elképesztő politikai csatározások kezdődtek Washingtonban az Ukrajnának szánt pénzek körül. Biden hiába érvel vagy lesz különalku?

Az amerikai elnök arra figyelmeztette a kongresszus alsóházában többséget adó republikánusokat, hogy lehetőleg azonnal fogadják el a törvényjavaslatot, és fejezzék be az ezzel kapcsolatos politikai játszmákat.

Az amerikai elnöknek elege van a belpolitikai játszmákból, ezért az Ukrajnának nyújtandó segélyekről szóló megállapodás elfogadását sürgette egy vasárnap elmondott beszédében.

Semmilyen körülmények között nem szabad hagynunk, hogy az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás megszakadjon

– jelentette ki Joe Biden.

Az amerikai kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt, szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása.

A republikánusok egyik fő követelése szerint az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel az átmeneti büdzsében, vagyis a háborúban álló ország folyamatos katonai finanszírozás leállt. Nem folyósítják ezáltal azt a hatmilliárd dollárról szóló katonai segélyt sem, amelyet a Biden-kormányzat szeretne minél előbb eljuttatni Ukrajnába.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A republikánus képviselőcsoport konzervatív szárnyának több tagja azért szavazott nemmel a jogszabályra, mert abból kimaradt a határőrizet megerősítésére szánt összeg, és nem szerepel benne az állami kiadások csökkentése sem. Azzal érveltek, hogy a 33 ezer milliárd fölé emelkedett államadósság takarékosságot indokolna a washingtoni kormány részéről.

Biden korábban újságíróknak nyilatkozva elmondta a képviselőház republikánus elnökével, Kevin McCarthyval

megkötöttek egy alkut a támogatásokra vonatkozóan, miszerint külön törvényjavaslatot fogadnak el a kérdésről.

Kijevi tisztviselők igyekeztek megnyugtatni az ukrán lakosságot, hogy az orosz erők visszaszorítására tett erőfeszítéseikhez nyújtott amerikai támogatás megmaradt. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter elmondta, hogy kollégájával, Lloyd Austinnal folytatott telefonbeszélgetése során biztosítékokat kapott a további katonai segítségnyújtásról. Austin miniszter biztosítékokat adott – írta Umerov az X-en közzétett bejegyzésében.

A külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nyikolenko a Facebookon hangsúlyozta, hogy a korábban jóváhagyott pénzösszegeket nem érintik a mostani történések. Ukrajna támogatása továbbra is rendíthetetlenül erős az amerikai kormányzatban, az amerikai kongresszus mindkét pártjában és kamarájában, és ami a legfontosabb, az amerikai nép körében is – fogalmazott Nyikolenko.

A demokraták és a republikánusok többsége ellentétes állásponton van az USA ukrajnai szerepvállalásával kapcsolatban – számolt be róla a Mandiner.

Az amerikaiak többsége ellenzi, hogy a kongresszus további finanszírozást engedélyezzen Ukrajna támogatására az Oroszországgal vívott háborúban – derül ki a CNN , az SSRS által végzett közvélemény-kutatásából. A közvélemény megosztott abban, hogy az Egyesült Államok már eddig is eleget tett-e Ukrajna megsegítésére.

Összességében 55 százalék szerint az amerikai kongresszusnak nem kellene további finanszírozást engedélyeznie Ukrajna támogatására,

míg 45 százalék szerint a kongresszusnak engedélyeznie kellene. 51 százalék szerint az USA már eddig is eleget tett Ukrajna megsegítésére, míg 48 százalék szerint többet kellene tennie. A 2022 február végi orosz invázió első napjaiban végzett közvélemény-kutatás szerint 62 százalékuk úgy vélte, hogy az USA-nak többet kellett volna tennie.

A pártok közötti megosztottság azóta a felmérés óta tovább nőtt. A demokraták és a republikánusok többsége már ellentétes állásponton van az Egyesült Államok ukrajnai szerepvállalásával kapcsolatos kérdésekben.

Az amerikai Kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt, szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása. A republikánusok egyik fő követelése szerint az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel az átmeneti büdzsében.

A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a Képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg 335-91 arányban a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak – közöttük a rendvédelmi dolgozók – fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, ami 45 napra szól.

Az alsóház után a Szenátus elé került a törvény, amely 88:9 arányban fogadta azt el.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre.

Az átmeneti büdzsében megjelenik a republikánusok egyik fő követelése, vagyis az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel benne.

Arról külön törvényben szavaz a Képviselőház a közeljövőben. A költségvetésben ugyanakkor helyet kapott 16 milliárd dollár a szövetségi katasztrófa-kezelési alap feltöltésére, amit Joe Biden elnök kért.

Joe Biden az átmeneti költségvetés elfogadására közleményben reagált, ebben úgy fogalmazott, hogy „jó hír az amerikai emberek számára”. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását.

A republikánus képviselőcsoport konzervatív szárnyának több tagja azért szavazott nemmel a jogszabályra, mert abból kimaradt a határőrizet megerősítésére szánt összeg, és nem szerepel benne az állami kiadások csökkentése sem. Azzal érveltek, hogy a 33 ezer milliárd fölé emelkedett államadósság takarékosságot indokolna a washingtoni kormány részéről.

Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokraták vezetője a törvény elfogadását azzal kommentálta, hogy az amerikaiak jobbat érdemeltek volna.

Az utolsó pillanatban tartott szavazást közjáték késleltette, ugyanis Jamaal Bowman demokrata képviselő a képviselői irodaházban működésbe hozta a tűzriasztó rendszert, ami miatt ki kellett üríteni az épületet. Irodája később elismerte, hogy a politikus megnyomta a gombot, és elnézést kért a fennakadásért, azt állítva, hogy nem szándékosan történt. Az ügyben vizsgálat indult, Kevin McCarthy a Képviselőház elnöke a képviselő megbüntetését, és etikai vizsgálatot sürgetett.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kórházba került Tóth Gabi és Krausz Gábor kislánya

origo.hu

Még sosem látott merész fotót mutatott magáról Horváth Gréta - kép

borsonline.hu

Először szólalt meg Tóth Gabi Krausz Gábor és Mikes Anna kapcsolatáról

vg.hu

Novák Katalinért eljött a herceg fehér lovon

ripost.hu

Tóth Gabi nem hagyta ki, ismét üzent Krausz Gábornak

hirtv.hu

Célpont: Pártkönyvvel olcsóbb + videó

origo.hu

Tóth Gabi teljesen átlátszó szoknyában, fekete bugyiban mutatta meg magát - kép

astronet.hu

Napi horoszkóp 2023. december 4.: A Rák átlépne egy határt, a Szűz rendkívül precíz hétfőn

ripost.hu

"Ezért kellett meghalnia?" - döbbenetes részletek Nagy Melanie rokonának tragikus haláláról

life.hu

Amennyi nő, annyiféle menstruáció: ekkor beszélhetünk cikluszavarról(X)

ripost.hu

Ezt nem hagyta szó nélkül Tóth Gabi: üzent Krausz Gábornak

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

A Nyugatnak lesz rossz, ha nem támogatja Ukrajnát?

POLITIK

A Hamász rakétákkal támad és nem tárgyal a foglyokról

POLITIK

Újabb terrortámadásra készülő iszlamistát fogtak el a németek

POLITIK

Iszlamista ámokfutó gyilkolt Párizsban, szombat este