Donald Tusk: a NATO katonái már Ukrajnában vannak

KÜLFÖLD
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.07.

Az oroszok ismét Harkivot támadják

Két halálos áldozat és 28 sérült.

Az orosz erők  ismét tüzet nyitottak a kelet-ukrajnai Harkiv város központjára, az eddigi információk szerint két halálos áldozata és 28 sérültje lett a támadásnak – közölte Oleh Szinyehubov Harkiv régió kormányzója a Telegramon.

A közlés szerint életét vesztette egy tízéves fiú és a nagyanyja, miután találat érte a lakóházukat. A 68 éves nő holttestét a mentést végzők emelték ki a romok alól, a halott fiú 11 hónapos, sérült öccsével együtt. A gyermekek szüleit úgyszintén sérülésekkel kórházba szállították. A szétlőtt épületek romjai között még tart a kutatás túlélők és holttestek után.

A kormányzó Facebook-oldalán arról adott hírt, hogy az orosz erők pénteken Vovcsanszk települést is ágyúzták, aminek következtében három helyi lakos sérült meg, a háromlakásos társasház pedig – amelyben laktak -, összedőlt és kigyulladt. Egy 76 éves férfi súlyos égési sérüléseket, egy 75 éves nő és egy 25 éves rokkant nő füstmérgezést szenvedett.

A helyi hatóságok közlése szerint a nap folyamán Kupjanszkot is lőtték Harkiv megyében az oroszok. Eltaláltak egy többszintes lakóépületet, az eddigi jelentések szerint senki sem sérült meg.

Az ukrán főügyészség sajtószolgálata a Facebookon arról adott hírt, hogy az orosz hadsereg Tornado-Sz típusú rakéta-sorozatvetővel vette tűz alá a kupjanszki járásban lévő Sevcsenkove települést, a támadásban egy helyi lakos sérült meg.

Dmitro Csubenko, a Harkiv megyei ügyészség szóvivője az ukrán Szabadság Rádiónak adott nyilatkozatában elmondta: a több mint ötven halálos áldozatot követelő Hora falu kávézójára az orosz erők azért mérhettek célzott rakétacsapást csütörtökön, mert azt hitték, hogy katonák vannak bent, holott csakis civilek voltak, többségükben nők. Az ukrán belügyminiszter korábban már közölte, hogy a helyiségben a támadás idején épp halotti tort tartottak egy elesett ukrán katona emlékére, és mintegy hatvanan voltak odabenn, a falu lakosainak csaknem egyharmada. „A csapás nagyon pontos volt, és drága rakétát használtak, amiből kevés van Oroszországban” – jegyezte meg a szóvivő.

Roman Mrocsko, a déli Herszon város katonai adminisztrációjának vezetője a Telegramon arról tájékoztatott, hogy a a megyeszékhely központjára nyitottak tüzet pénteken hajnalban az orosz csapatok, és eltaláltak egy lakóépületet. A személyi sérülésekről szóló információkat még pontosítják – tette hozzá.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 281 ezret. Állításuk szerint előző nap mintegy 620 orosz katona halt meg. Az ukrán erők az elmúlt nap során megsemmisítettek egyebek között húsz orosz harckocsit, 23 tüzérségi rendszert és 29 drónt.

Az ukrán hadiipar egyik büszkesége került az oroszok kezére. Az állami kézben levő harkivi Malisev Gépgyár által gyártott páncélosból még mutatóba is alig maradt Ukrajnának.

Az oroszok arról számoltak be, hogy megszereztek egy ma már szinte ritkaságnak számító, ukrán gyártmányú BTR–4-es páncélozott harcjárművet valahol az ukrán fronton. Ezt a Portfolio vette észre.

A BTR–4-es  a modern ukrán hadiipar egyik legjelentősebb terméke, melyet a 2000-es évek elején fejlesztettek ki.

A 8×8-as hajtásképletű gumikerekes páncélozott szállító harcjármű gépesített lövész alakulatok lövészeinek szállítására és tűztámogatásra használható, de alkalmas gyorsreagálású erők és tengerészgyalogos egységek kiszolgálására is.

A háború korai szakaszában ezek a páncélosok fontos szerepet játszottak Ukrajna védelmében, gyakran láthattuk őket például a háború első hónapjaiban a Mariupol és Szeverodonyeck körüli harcokban.

Manapság már ritkán lehet látni BTR–4-eseket akcióban, már csak azért is, mert

az ukránok immár szinte teljes egészében nyugati technikára támaszkodnak.

Az Oryx blog korábban 86 ilyen harcjármű-veszteséget regisztrált, ami jó eséllyel az aktív állomány jelentős részét jelenti. Ukrajna több száz BTR–4-est gyártott, azonban a páncélosok számottevő részét külföldön, például Irakban értékesítették.

Az oroszok újraindítják az offenzívát Kupjanszk közelében

"Az orosz támadó műveletek újraindítása Kupjanszk közelében, valószínűleg a 25. Összhaderőnemi Hadsereg egységeinek részvételével, valószínűleg arra irányul, hogy

ELTERELJE UKRAJNA FIGYELMÉT A FRONT MÁS DÉL-UKRAJNAI SZAKASZAIRÓL.

Az ISW azonban korábban úgy értékelte, hogy a 25. Kombinált Fegyveres Hadsereget a tervezett 2023. decemberi bevetési időpont előtt sietve telepítették, és valószínűleg súlyosan hiányos a személyi állománya, rosszul képzett, vagy mindkettő" - olvasható az amerikai Institute for the Study of War jelentésében.

Ukrajna Herszont ágyúzta

Az ukrán csapatok éjszaka tüzérségi csapásokat mértek a Dnyeper bal partján lévő, Herszon régióban található Novaja Kahovka, Kahovka és Golaya Pristan városaira. Pontosan 33 lövedéket lőttek ki az említett településekre és a környező falvakra – közölte a régió katasztrófavédelmi szolgálatának képviselője.

Több mint 20 ház sérült meg Sebekino ágyúzása során

Több mint 20 ház, három üzlethelyiség, infrastruktúra és adminisztratív épületek, egy autó és egy busz sérült meg, miután az ukrán hadsereg csütörtökön Sebekinot lőtte – jelentette Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram csatornán.

Az Ukrán Miniszteri Kabinet 218 millió 700 ezer hrivnyát különített el a tartalékalapból az elesett katonák családtagjai számára. Ezt Tarasz Melnyicsuk, a Legfelsőbb Tanács képviselője jelentette be a Telegramon október 6-án – írja a karpatalja.ua.

Az elkülönített pénzből az Állami Különleges Közlekedési Szolgálat egyszeri pénzbeli támogatást nyújt a háborúban elesett katonák családjainak.

Romániába utazik jövő héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – a Politico brüsszeli hírportál közlése szerint az államfő román hivatali kollégájával, Klaus Iohannisszal, valamint más magas rangú tisztviselőkkel fog találkozni. A Digi24 román hírtelevíziós csatorna kiemelte,

az ukrajnai háború kirobbanása óta először utazik déli szomszédjához Zelenszkij.

A látogatás pontos dátumát biztonsági okok miatt ez idáig nem hozták nyilvánosságra. Az elnöki szintű találkozó már augusztusban is szóba került: Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a Digi24 csatornának adott interjújában beszélt róla.

Az ukrajnai háború kitörése óta Románia kiáll Ukrajna mellett, ám Oroszország már hónapok óta támadja a Duna menti ukrán kikötőket, közel a román–ukrán határhoz. Múlt hónapban még belpolitikai viszályt is okozott Romániában, hogy a haditengerészet katonái újabb dróndarabokat találtak a határtól nem mesze, a Duna-deltánál. A védelmi minisztérium akkor azt közölte, az orosz hadsereg által használt drónokból származhatnak. Klaus Iohannis az ügyre reagálva figyelmeztetett: a dróndarabok arra utalnak, megsértették a NATO-szövetséges Románia légterét, mindez valós veszélyt jelentett a térségben élő romániai állampolgárok biztonságára.

Hazaszállították 64 elhunyt ukrán katona holttestét október 6-án. Erről az ideiglenesen megszállt területek reintegrációs minisztériuma számolt be.

A közlemény szerint az ukrán fél szintén átadta Oroszországnak az Ukrajna elleni támadásokban elhunyt orosz katonák holttesteit. Azt nem közölték, hogy hány orosz katonáról van szó.

A védők holttestét a Genfi Egyezmény normáinak megfelelően szállították Ukrajnába. A folyamatban részt vett a reintegrációs minisztérium eltűnt személyekért felelős biztosának hivatala, valamint a rendvédelmi szervek is.

 

 

origo.hu

Órákon belül hatalmas napkitörés éri el a Földet

ripost.hu

Harry herceg elszólta magát: így fogadta visszatérését a királyi család

metropol.hu

Itt vannak a bizonyítékok, a Fradi óriásit nyert Sztankoviccsal

mandiner.hu

Szintlépés: az Egyesült Államok nyíltan megfenyegette Magyarországot

ripost.hu

Szívrohamot kapott a magyar kézilabdázó, híreket kaptunk az állapotáról

vg.hu

Nem értik, mi történik a Bónusz Magyar Állampapírral

origo.hu

Poloska Péter a Mónika show-ban! - itt vannak a legújabb Magyar Péter-mémek

mindmegette.hu

Ezeket jó, ha tudod a paprikaültetésről, ha bőséges termést szeretnél

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Megszólalt a barát Tompos Kátya állapotáról: „Apró vágyak vannak az életében”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Sokak szemét csípi, hogy hozzánk jön a kínai autógyár

POLITIK

Zelenszkij leváltotta saját testőrparancsnokát

POLITIK

Már 380 kínai vállalat működik Magyarországon

POLITIK

Az ukránok orosz lakótelepeket lőnek