POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.10.12.

Atomfegyver bevetése is szóba került Izraelben

Csakhogy az országnak nincs atombombája...

Világszerte felkapták a fejüket amikor atombomba bevetéséről kezdett el posztolni az egyik izraeli politikus, parlamenti képviselő. Puszta fenyegetőzés vagy egy minden eddiginél brutálisabb háború lehetőségére utaló jel?

Revital „Tally” Gotliv izraeli jogász, a Kneszet egyik Likud-párti képviselője több olyan bejegyzést is közzétett, amelyben erőteljes megtorlást szorgalmazott az Egyesült Államok által terrorszervezetnek minősített palesztin csoport gázai támadása után. Atomfegyverek bevetését is szorgalmazta. a Newsweek cikkét  a hirado.hu szemlézte.

Gotliv az X közösségi oldalon (korábbi nevén Twitter) többször is a nukleáris fegyverek bevetésének szükségességét sürgette. Az egyik ilyen posztjában úgy fogalmazott:

„Arra buzdítom önöket, tegyenek meg mindent, és gondolkodás nélkül használják a végítélet fegyvereit ellenségeinkkel szemben.”

Később pedig azt írta:

„Csak egy olyan robbanás fogja helyreállítani ennek az országnak a méltóságát, erejét és biztonságát, amely megrázza a Közel-Keletet!”

A politikus szerint a Hamász csak nevet Izraelen, ezért a kormánynak gyors intézkedésekre van szüksége.

Nyikolaj Szokov, a nukleáris leszereléssel foglalkozó bécsi központ (VCDNP) vezető munkatársa a Newsweeknek úgy fogalmazott, a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos „üzengetés” az utóbbi években az ukrajnai háború és most a gázai konfliktus miatt egyre elterjedtebbé és mindennapivá vált.

„Izrael számára az ilyen üzengetés talán még károsabb, hiszen az ország nem ismeri el, hogy rendelkezik atomfegyverrel, viszont egy ilyen közvetett megerősítés sem tesz jót az ország megítélésének”

– mondta Szokov.

Hozzátette, Gotliv rövidlátó: egyrészt minden potenciális célpont a saját állama közvetlen közelében van, így az Izraelnek okozott kár rendkívül jelentős lenne, másrészt pedig a nukleáris fegyverek katonai hasznosságát gyakran durván túlbecsülik, különösen azok, akiknek korlátozott vagy semmilyen ismeretük sincs az atomfegyverekről.

„Ebben a háborúban gyakorlatilag nincsenek célpontjai a nukleáris fegyvereknek”

– mondta Nyikolaj Szokov.

Gotliv az izraeli miniszterelnök, Benjámin Netanjahu hangos bírálója, korábban pedig arról beszélt, hogy az izraeli védelmi erők, valamint a katonai hírszerzés a palesztin terroristáknak és foglyoknak dolgozik.

Legkevesebb 169 izraeli katona esett el a szombat óta tartó összecsapásokban a terrorista erőkkel – jelentette be Daniel Hagari katonai szóvivő szerdán

A Gázai övezet szomszédságát zárt katonai területté nyilvánították. „A területre való belépés szigorúan tilos, és komoly biztonsági kockázattal jár” – nyilatkozta a katonai szóvivő.

A folyamatos harcok, rakétatámadások és betörési kísérletek árnyékában megkezdődtek a temetések Izraelben. A helyi szokások szerint a temetéseken a rokonok és a barátok mellett részt vesznek a távolabbi ismerősök is. Szerdán jelentős tömegek járulnak a temetőkbe Izraelben.

A hatóságok bejelentették a helyi médiában, hogy segélyvonalakat hoznak létre, melyeken információt lehet kérni a Gázai övezetbe hurcoltakról, a családok bejelenthetik szeretteik eltűnését, s információhoz lehet jutni a nem jelentkező katonák felől.

Szerda délben is több alkalommal lőttek rakétákat a dél-izraeli települések felé a Gázai övezetből, megszólaltak a légvédelmi szirénák az övezettel északról szomszédos Askelonban, s az övezet nyugati szomszédságában számos ponton.

Az övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ciszjordániai vezetősége felszólította a terrorszervezet ciszjordániai tagjait és szimpatizánsait, hogy tartsanak a Hamászt támogató felvonulásokat, és próbáljanak összetűzésbe kerülni a Ciszjordániában lévő izraeli katonákkal.

Izrael északi határánál a Naharíjától délre fekvő területeket igazgató helyi önkormányzat felszólította a lakosokat, hogy ne menjenek a tengerpartra, mert ott „katonai tevékenység folyik”.

Beni Ganz és Benjámin Netanjahu közös közleményben bejelentette szerdán, hogy vészhelyzeti kormány felállításáról döntöttek.

Netanjahu miniszterelnök és a Nemzeti Tábor nevű centrista ellenzéki párt elnöke, Beni Ganz szerdai találkozójuk után jelentette be a vészhelyzeti kormány és egy új kabinet, a háborút irányító biztonsági kabinet felállítását.

Megállapodásuk szerint „a háborús kabinet” öt taggal alakul meg: a kormányfő, a védelmi miniszter és a Nemzeti Tábor elnöke (Ganz), valamint megfigyelőként Gadi Eizenkot volt vezérkari főnök és Ron Dermer, a stratégiai ügyek minisztere részvételével.

Közölték, hogy a háborús kabinetben felajánlanak egy helyet a parlamenti ellenzék vezérének, a Jes Atíd pártot vezető Jaír Lapidnak is.

A háború idejére kibővítik az eddig is létező biztonságpolitikai kabinetet öt olyan, tárca nélküli miniszterrel, akit a Nemzeti Tábor delegál. Beni Ganzon kívül benne lesz Gideon Szaár, Gadi Eizenkot és két további politikus.

Ganz és Netanjahu megállapodott, hogy a háború alatt nem terjesztenek be vele nem összefüggő új törvényjavaslatot, továbbá annak végéig automatikusan meghosszabbodik minden vezető tisztségviselő hivatali ideje.

origo.hu

Ezrével menekülnek az ukránok, hatalmas csapást mértek az oroszok

origo.hu

Újabb ország készül a világháborúra

borsonline.hu

„Ő az egyik legnagyobb tehetség a világon” – Máris itt az új Szoboszlai, a City szerződtette

vg.hu

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be és nem lesz bennük eladó

metropol.hu

Ez nagyot szólna, Dárdait és Lőwöt ugyanaz a magyar csapat hívja

hirtv.hu

Magyar Péter őrjöngve káromkodott + videó

origo.hu

Elárulta a minisztérium, hogy milyen lesz a jövőre érkező új KRESZ

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 11-17.: Nyugodt hétvége után jönnek a kihívások

ripost.hu

Zokogva jelentették be: Családja körében távozott a magyar úszóedző

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

life.hu

Bármi legyen az oka, kezelni kell (hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit lesokkolt Fésűs Nelly lánya, ilyen számára a tökéletes férfi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Magyar Péter őrjöngve, káromkodva támadt egy templomi menetre

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Ezért fontos a magyar védelmi ipar fejlesztése

POLITIK

Magyarország fejlődését támogatják a kínai megállapodások

POLITIK

Karácsony elárasztotta korrupcióval Budapestet

POLITIK

Már nem orosz-ukrán háborúról, világháborúról beszélnek