Orbán Viktor a kötcsei beszéd előtt: "Gazdasági sikert a gazdasági semlegesség hoz"

INSIDER
Létrehozva: 2023.10.02.

A Nyugat belefáradt az ukrajnai háborúba?

Ezt állítja a Kreml szóvivője.

Az Egyesült Államokban és Európában nő a fáradtság az ukrajnai háborúval kapcsolatban, de Washington továbbra is közvetlenül részt vesz a konfliktusban – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov az amerikai kongresszus azon döntését kommentálta, amely elfogadott egy átmeneti finanszírozási törvényt, de ebből kimaradt a Kijevnek nyújtott támogatás.

Peszkov azt mondta, Oroszország úgy látja, a Nyugaton tapasztalható háborús fáradtság a konfliktusról alkotott vélemények széttöredezéséhez fog vezetni - írja a Reuters.

Az orosz ellentámadás a Robotyne-tól délre fekvő területre összpontosul, ahol a tereperődítések többször is gazdát cseréltek az összecsapások során – írta a Sky News.

A harcok jelenleg a Robotyne-Tokmak út melletti lövészárokrendszerre koncentrálnak, ahol a lövészárkokat és lőállásokat földalatti alagutak kötik össze.

Kijev szövetségeseinek meg kell akadályozniuk, hogy Oroszország újabb brutális téli hadjáratot indítson az ukránok ellen - mondta a német külügyminiszter Kijevben.

Moszkva tavaly télen az ukrán energiahálózatot támadta, amikor a hőmérséklet -20 Celsius-fokig csökkent. Annalena Baerbock légvédelmi segítséget és garantált energiaellátást kért az idén.

"Tavaly télen láthattuk, milyen brutális módon vívja az orosz elnök ezt a háborút. Ezt együtt kell megakadályoznunk minden erőnkkel, amennyire csak lehetséges"- mondta Baerbock.

A dél-ukrajnai Herszon régiót ért orosz ágyúzásban az éjszaka folyamán legalább egy ember meghalt, hat pedig megsebesült, köztük két gyermek - közölte hétfőn a régió kormányzója.

Olekszandr Prokudin a Telegramon közölte, hogy az oroszok az elmúlt 24 órában 71 támadást indítottak, amelyek a lakónegyedeket, valamint többek között üzleteket és az egészségügyi infrastruktúrát célozták.

A katonai kiadások 2024-es megugrására utaló orosz dokumentumok azt sugallják, hogy Moszkva „további több éves harcra készül Ukrajnában" – közölte a brit védelmi minisztérium. A tárca legfrissebb hírszerzési elemzésében azt írta, hogy az orosz pénzügyminisztériumból kiszivárgott papírok azt sugallják, hogy az ország védelmi kiadásai 2024-ben valószínűleg a teljes közkiadás mintegy 30%-ára emelkednek.

Ukrajnában a védők napját ünnepelték, a veteránok tiszteletére és az orosz invázió során elesett katonákra emlékezve. „A nehéz idők erőssé tettek bennünket. Az erősek pedig közelebb hozzák a győzelem idejét. Lépésről lépésre. Ma, holnap, minden nap, minden percben" – mondta Volodimir Zelenszkij elnök rövid Telegram-üzenetében.

Dmitrij Medvegyev, Oroszország korábbi elnöke és a Biztonsági Tanács helyettes vezetője kijelentette, hogy a brit katonai kiképzés és haditermelés Ukrajna területére való áthelyezése „az oktatókat fegyveres erőink legális célpontjává tenné. Tudva jól, hogy könyörtelenül elpusztulnak. És már nem zsoldosként, hanem NATO-specialistákként. Ezek az idióták aktívan taszítanak bennünket a harmadik világháború felé." - mondta Medvegyev.

Dmitro Kuleba szerint Oroszország hibát követ el, ha úgy gondolja, hogy „ki tudja várni" az Ukrajnának szánt katonai segélyek elapadását. Ukrajna külügyminisztere a korábban Twitter néven ismert X-en azt mondta: „Ukrajna csak erősödni fog, és az orosz agresszió kudarcot vall. Nem csak fegyvereket viszünk Ukrajnába. Fokozzuk a hazai termelést és a NATO-beli és azon kívüli partnerekkel való együttműködést."

Bár szeptember 30-án az Egyesült Államok kormányának leállását megakadályozó finanszírozási törvényt anélkül fogadták el, hogy az Ukrajnának nyújtott segélyről rendelkeznének, Andrij Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője kijelentette, hogy ez nem értelmezhető az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás változásaként.

Telegram-kommentárjában azt írta, hogy az ukrán vezetés rendszeresen találkozik kétpárti képviselőkkel az amerikai segélyek folytatásáról. Annak ellenére, hogy a legutóbbi törvényből kihagyták a segélyekre vonatkozó rendelkezéseket, meggyőződésének adott hangot, hogy ez nem tükrözi az Egyesült Államok Ukrajna támogatásától való nagyobb elmozdulását.

Az amerikai kormány munkájának ideiglenes finanszírozásáról szóló törvény elfogadása, amely nem rendelkezik a Kijev megsegítésére szánt források elosztásáról, Ukrajna 45 napon belüli összeomlásához fog vezetni – ezt Oleg Szoskin közgazdász, Leonyid Kucsma volt  ukrán elnök tanácsadója fejtette ki a YouTube-csatornáján.

"Ukrajnának 45 napja van hátra. Van még egy kis pénz, de nagyon kevés. Elég lesz még egy októberre, talán sikerül kinyújtani novemberig" – mondta Szoskin.

"Nem lesz pénz az állami költségvetésben a nyugdíjakra és a fronton lévő katonák fizetésére, nem jönnek majd a fegyverek Amerikából, és leáll az ellentámadás, mert nem lesz mivel harcolni" – vélte az elemző.

Az amerikai Kongresszus néhány órával a határidő lejárta előtt, szombaton késő este elfogadta az átmeneti költségvetést, amivel elkerülhetővé válik a kormányzati intézmények részleges leállása. A republikánusok egyik fő követelése szerint az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel az átmeneti büdzsében.

A törvényhozás republikánus többségű alsóháza, a Képviselőház washingtoni idő szerint kora délután szavazta meg 335-91 arányban a kormányzati intézmények működéséhez és az alkalmazottak – közöttük a rendvédelmi dolgozók – fizetésének folyósításához szükséges átmeneti jogszabályt, ami 45 napra szól.

Az alsóház után a Szenátus elé került a törvény, amely 88:9 arányban fogadta azt el.

Az átmeneti büdzsé azért vált szükségessé, mert a pénzügyi év szeptember 30-án lezárult, és a következő 12 hónapra egyelőre nincs végleges költségvetése az amerikai szövetségi kormánynak.

A költségvetést a republikánus képviselőházi tagok egy része elutasította, így a szükséges többség a demokraták jelentős részének átszavazásával jöhetett létre.

Az átmeneti büdzsében megjelenik a republikánusok egyik fő követelése, vagyis az Ukrajnának szánt további támogatás nem szerepel benne.

Arról külön törvényben szavaz a Képviselőház a közeljövőben. A költségvetésben ugyanakkor helyet kapott 16 milliárd dollár a szövetségi katasztrófa-kezelési alap feltöltésére, amit Joe Biden elnök kért.

Joe Biden az átmeneti költségvetés elfogadására közleményben reagált, ebben úgy fogalmazott, hogy „jó hír az amerikai emberek számára”. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok semmilyen körülmények között nem engedheti meg Ukrajna támogatásának megakadását.

A republikánus képviselőcsoport konzervatív szárnyának több tagja azért szavazott nemmel a jogszabályra, mert abból kimaradt a határőrizet megerősítésére szánt összeg, és nem szerepel benne az állami kiadások csökkentése sem. Azzal érveltek, hogy a 33 ezer milliárd fölé emelkedett államadósság takarékosságot indokolna a washingtoni kormány részéről.

Hakeem Jeffries, a képviselőházi demokraták vezetője a törvény elfogadását azzal kommentálta, hogy az amerikaiak jobbat érdemeltek volna.

Az utolsó pillanatban tartott szavazást közjáték késleltette, ugyanis Jamaal Bowman demokrata képviselő a képviselői irodaházban működésbe hozta a tűzriasztó rendszert, ami miatt ki kellett üríteni az épületet. Irodája később elismerte, hogy a politikus megnyomta a gombot, és elnézést kért a fennakadásért, azt állítva, hogy nem szándékosan történt. Az ügyben vizsgálat indult, Kevin McCarthy a Képviselőház elnöke a képviselő megbüntetését, és etikai vizsgálatot sürgetett.

 


 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek