Létrehozva: 2023.10.02.

A németek mellébeszélnek a migráció kérdésében

Állítja az olasz védelmi miniszter.

Németország Európa egyes részein megpróbálja megállítani a migrációt, miközben más határszakaszokon elősegíti az illegális bevándorlók beszállítását – írta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a közösségi mikroblogján vasárnap.      

A védelmi miniszter Olaf Scholz német kancellárnak üzent, miután Berlin bejelentette, hogy az Ausztriával, Svájccal és a Cseh Köztársasággal közös határokon szigorítja az ellenőrzést.

Guido Crosetto a bejegyzésében ironikusan „következetesnek és zseniálisnak” nevezte az intézkedést, hangsúlyozva, hogy azzal egy időben Németország nem kormányzati szervezeteket (NGO) finanszíroz, melyek a migránsokat az olaszországi partoknál teszik ki.

„A probléma Németországé, nem a miénk. Mi szolidaritást kértünk, de Scholz és a német miniszterek másképpen nyilatkoznak. A kérdés nem kizárólag Olaszországot érinti, ide Európa és az ENSZ is kell” – hangoztatta Antonio Tajani miniszterelnök-helyettes a RAI 1 közszolgálati médium vasárnap esti híradójában.

Tajani hozzátette, Németországban választási kampány zajlik, ezért nem mindig „világos, amit mondanak”. Úgy vélekedett, a migránsokat, akik Németországba akarnak menni, nem Olaszországba kell szállítani.

Róma és Berlin között azt követően robbant ki vita, hogy nyilvánosságra került, a német kormány 790 ezer euró (csaknem 310 millió forint) finanszírozást adott az SOS Humanity berlini nem kormányzati szervezetnek, amely 2016 óta a Földközi-tengeren tevékeny, és az olaszországi partokra szállítja a migránsokat.

Giorgia Meloni kormányfő szeptember 25-én levélben kért magyarázatot Olaf Scholztól. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes, a Liga párt vezetője „ellenséges” magatartásról beszélt Berlin részéről.

Antonio Tajani pénteken a La Repubblica napilapban furcsának és aggasztónak nevezte, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek a migrációs és menekültügyi csomag reformjával foglalkozó tanácsülésével egy időben hét NGO-hajó jelezte, hogy elindult Lampedusa partjai felé. A hajók közül négyet német civil szervezet működtet.

Felteszem a kérdést, hogy a humanitárius hajók mögött nincsenek-e választási érdekek, (a németek) nem akarnak migránsokat saját városaikban” – hangoztatta Antonio Tajani. Úgy vélekedett, a központi kérdés az, hogy „migránsokat akarnak-e menteni vagy elkerülni, hogy Németországba érkezzenek meg”.

Arra szólított fel: a civil hajók abba az országba vigyék az embereket, amelyek felségjelzésével bírnak. Ez az egyetlen megoldás, annál is inkább, mivel a migránsok Olaszországból más európai államokba akarnak tovább menni – mondta. 

A tengeri mentés „szent”, de nem lehet nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóit finanszírozni olyan célból, hogy a fedélzetükre vett migránsokat Olaszországba szállítsák – jelentette ki Antonio Tajani olasz külügyminiszter, miniszterelnök-helyettes a La Repubblica napilapnak nyilatkozva pénteken.

Tajani „valóban furcsának és aggasztónak” nevezte, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek a migrációs és menekültügyi csomag reformjával foglalkozó tanácsülésével egy időben hét nem kormányzati szervezet hajója jelezte, hogy elindult Lampedusa partjai felé. A hajók közül négyet német civil szervezet működtet.

Tajani, aki a Hajrá Olaszország (FI) párt vezetője, kijelentette: fel kell tenni a kérdéseket azzal kapcsolatban, hogy mindez véletlen csupán, vagy más húzódik meg a háttérben?

Tajani a brüsszeli tanácskozáson német kollegájának, Annalena Baerbocknak is tolmácsolta a római kormány aggodalmait.

Azzal kapcsolatban, hogy Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter feltűnően gyorsan, nyilatkozat nélkül távozott az EU-ülésről, Tajani azt mondta: Olaszország semmire nem mondott nemet, de időt kért a javaslatok átgondolására.

Piantedosi Brüsszelből egyenesen a szicíliai Palermóba ment, ahol Líbia és Tunézia belügyminiszterével egyeztetett a migrációs helyzetről.

Egy hónapon belül másodszor szigorította a migrációs szabályokat Olaszország. Felgyorsították a veszélyesnek számító bevándorlók kiutasítását, és azokét is, akik gazdasági okból jönnek Európába. Róma azt ígéri, kiszűri azokat is, akik valótlanul vallják magukat kiskorúnak, hogy kijátsszák a szabályokat.

Magas kerítés, kamera és ellenőrző kapuk – megnyílt Szicíliában az egyik olyan tábor, ahol azokat az illegális bevándorlókat helyezik el, akik úgynevezett biztonságos országból érkeztek. Ők

nem háború vagy éhínség miatt hagyták el hazájukat, hanem gazdasági megfontolásból.

Az olasz kormány a múlt héten napja szigorított a bevándorlási szabályokon:

az országba illegálisan belépő migránsokat zárt táborokban helyezik el.

Ilyenekből lakott területektől távol, minden tartományban létesítenek majd egyet-egyet.

A migránsok itt legfeljebb egy hónapig tartózkodhatnak. Ez idő alatt gyorsított eljárásban döntenek arról, hogy maradhatnak vagy sem. Róma azzal számol, hogy így gyorsabban kitoloncolhatja azokat, akik nem teljesítik a maradáshoz szükséges feltételeket.

„Nagy szerepet kapnak a migránstáborok, ezekből egyre többet létesítünk, így teljesíteni tudjuk azt, amit elvárnak tőlünk. Vagyis, hogy növeljük a kiutasítások számát” – fogalmazott Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter, miután a kormány – a migrációs vészhelyzetre hivatkozva – tizenegy új rendelettel szigorította szerdán a migrációs jogszabályokat.

Ezentúl antropometriai és más orvosi vizsgálattal próbálják megállapítani, hogy az érkező migránsok hány évesek, ugyanis

sokszor kiskorúnak hazudják magukat, hogy ne küldhessék vissza őket.

Lampedusára naponta ezrével érkeztek Afrikából az illegális bevándorlók. A migrációs veszélyhelyzet megbénította az ellátórendszert, káoszt és bizonytalanságot okozott a szigeten.

Az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott: Olaszország nem vár senkire és egyedül veszi fel a harcot a migrációval szemben.

„Nem fogom megengedni, hogy Olaszország Európa menekülttáborává váljon.

Ezt pedig úgy érhetjük el, ha hadat üzenünk az emberkereskedőknek. Ehhez szükség van más országok segítségére is, olyanokéra, amelyek nem akarnak a bűnszervezetek túszaivá válni” – hangsúlyozta Giorgia Meloni, aki szerint a Lampedusára érkező hajók miatt tarthatatlan a nyomás.

Az olasz miniszterelnök azt is mondta:

Európában nem arról kell vitázni, hogyan lehetne szétosztani a bevándorlókat a tagállamok között, hanem arról, hogyan lehet megfékezni az emberkereskedőket, és megerősíteni a külső határokat.

Giorgia Meloni tengeri misszióval akadályozná meg, hogy a bevándorlók elinduljanak Afrikából. És felvetette azt is, hogy már Afrikában ellenőrizni kellene, kinek lenne joga menekültstátuszra.

Ezzel egy időben nem csillapodott a vita Róma és Berlin között, miután nyilvánosságra került, hogy a német kormány 790 ezer euró támogatást adott az SOS Humanity német civil szervezetnek, amely 2016 óta a Földközi-tengeren tevékeny, és az olaszországi partokra szállítja a migránsokat.

Matteo Salvini, a kikötőkért is felelős infrastrukturális és közlekedési miniszter kijelentette: „Miközben engem bíróság elé állítottak, mert nemet mondtam egy spanyol finanszírozású hajó kikötésére, tiszteletet várok el Európától és az európai országoktól. Nem hiszem, hogy Olaszország magánszervezeteket finanszírozna, amelyek a migrációt működtetik (..). Ha a német civilek Németországba vinnék a migránsokat, nem lenne semmi probléma, de ha Olaszországban hagyják őket, akkor az probléma”.

Salvini arra utalt, hogy korábbi belügyminiszterként 2018-ban nem engedélyezte azonnal az Open Arms spanyol civil hajó kikötését, és ezért bírósági per indult ellene.

Salvini kijelentéseire Julia Unterberger, a Dél-Tiroli Néppárt (SVP) szenátora reagált, aki a római parlament felsőháza egyik független frakciójának vezetője.

Unterberger azt mondta, hogy a civil szervezetek bűnözőként való feltüntetése Olaszországot egyre inkább Magyarországhoz, Lengyelországhoz és Oroszországhoz közelíti. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Salvini szerint a mai német kormány a migránsokat az országok „inváziójára és destabilizációjára használja, amiként nyolcvan évvel ezelőtt a nácizmus a hadseregével tette”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

vg.hu

Soron kívüli üzemanyagár-csökkenésről döntöttek Magyarországon – hétfőtől megint olcsóbb lesz a benzin és a dízel

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Hatalmas titkokat árultak el a Házasság első látásra szereplői

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

ripost.hu

Kitálalt a válóperes ügyvéd: ezt 5 szakmájú férfit kerüljétek el, ha hosszú házasságot akartok

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Így ültesd át végleges helyére a paradicsompalántát, hogy bő termésed legyen

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát