POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.15.

Végül mégis vádat emeltek Biden fia ellen

Próbálták megúszni a büntetőeljárást...

A Delaware állam szövetségi bíróságán iktatott vádirat három vádpontból áll, és David Weiss, az elnök fia elleni különböző vizsgálatokat 2018 óta vezető ügyész jelezte, hogy adóbűncselekmény miatt további vádemelések lehetségesek Washingtonban vagy Kaliforniában, Hunter Biden lakóhelyén.

A tiltott fegyverbirtoklás vádjának alapja, hogy Hunter Biden 2018 októberében Delaware államban egy kézi lőfegyver, egy Colt Cobra típusú pisztoly vásárlása közben 

hamisan töltötte ki az ilyen esetekre előírt nyomtatványt, és azon azt állította, hogy nem rendszeres kábítószer-használó, illetve nem kábítószerfüggő. 

Az amerikai törvények alapján ilyen személyek nem birtokolhatnak lőfegyvert.

A Hunter Bident érintő fegyverügy létezéséről először 2021-ben a Fox News hírtelevízió számolt be egy 2018 októberéből származó rendőrségi jelentésre hivatkozva, amely szerint a vádiratban szereplő fegyvert egy szeméttárolóban találták meg.

David Weiss különleges ügyész, aki korábban szövetségi ügyészként vezette a vizsgálatot, idén júniusban vádalkut kötött Hunter Biden védőivel, aminek alapján az elnök fia elkerülte volna a börtönt, amennyiben bűnösnek mondja magát két kisebb súlyú adóbűncselekmény vádjában, azaz kétszer 100 ezer dollár adó befizetésének elmulasztásában. Az alku részeként a fegyverbirtoklásra vonatkozó vádemelést és a bírósági tárgyalást az ügyész mellőzte volna, egy úgynevezett megelőző eljárás keretében. A bíró júliusban elutasította a vádalkut, annak szokatlanságára hivatkozva, különösen arra a kitételre, miszerint a jövőben Hunter Bident más ügyben sem állíthatták volna bíróság elé.

Hunter Biden kulcsszereplője a kongresszusi republikánusok vizsgálatának is, amely arra irányul, hogy milyen körülmények között jutottak a Biden család tagjai – iratok tanúsága szerint – több mint 20 millió dollárhoz külföldi vállalkozásoktól, így Ukrajnából, részben abban az időben, amikor Joe Biden ukrajnai ügyekért is felelős alelnök volt, fia pedig a Burisma ukrán energiavállalat igazgatósági tagja.

Kedden a kongresszus alsóházának, a republikánus többségű képviselőháznak az elnöke, Kevin McCarthy az elnök hivatali eltávolítására irányuló eljáráshoz – impeachmenthez – vezető előzetes vizsgálatot kezdeményezett arra hivatkozva, hogy az eddigi vizsgálódások megalapozzák a hivatali visszaélés gyanúját.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vádemelés nélkül futni hagyta volna Joe Biden amerikai elnök fiát, Hunter Bident – tárta fel a The New York Times amerikai napilap. Az ügyben azoknak az informátoroknak a felbukkanása hozott fordulatot, akik vállalták, hogy tanúskodnak a képviselőház előtt – amiért az ifjabbik Biden ügyvédei most bíróság elé idéznék őket.

Az amerikai igazságügyi minisztérium eredetileg futni hagyta volna Hunter Bident, úgy zárták volna le a nyomozást, hogy az elnök fia ellen nem emelnek vádat. Csakhogy idén tavasszal két informátor is jelezte a az amerikai törvényhozásnak, hogy a folyamatban lévő nyomozásba beavatkozott a minisztérium, így Merrick Garland igazságügyi miniszter lépéskényszerbe került.

Ennek eredménye a sokak által felháborítóan enyhének tartott vádalku lett, amelyet végül az eljáró bíró nem is volt hajlandó szentesíteni.

A The New York Times amerikai napilap szerint David Weiss delaware-i ügyész (akit nemrég különleges ügyésszé neveztek ki Hunter Biden ügyeinek vizsgálatára) nyomozásába beleavatkozott a minisztérium, annak ellenére, hogy Garland ezt a képviselőház előtt tagadta.

Azonban Hunter Biden ügyvédei nem hagyják annyiban a dolgot: bíróság elé állítanák az informátorokat, mert szerintük azzal, hogy a nyomozás részleteit a kongresszus elé tárták, megszegték a törvényt, és büntetőeljárás alá kell vonni őket. Ez viszont szembemegy Biden elnök korábbi ígéretével, miszerint az informátoroknak nem eshet bántódásuk.

A republikánusok szerint valószínűleg továbbra is folytatódik Hunter Biden ügyeinek eltussolása, és ez lehet a célja Weiss különleges ügyészi kinevezésének. Erre utal az is, hogy az ügyet gyakorlatilag elvették a vádalkut elutasító bírónőtől, a hivatalos magyarázat szerint azért, hogy Kaliforniában vagy Washingtonban tárgyalják, de valószínűleg inkább meg akarták kerülni a még Donald Trump volt elnök által kinevezett bírónőt – mutat rá a Breitbart amerikai híroldal.

Alkotmányos vádemelési eljárást, impeachmentet indít az amerikai képviselőház Joe Biden elnök ellen - jelentette be a hét elején Kevin McCarthy, republikánus házelnök - írja a Fox News.

Kevin McCarthy azt mondta, hogy a képviselőházi republikánus politikusoksúlyos és hiteles állításokat tártak fel Biden elnök magatartásával kapcsolatban, amelyek alapjául szolgálnak a vádemelési eljárásnak.

Az amerikai alkotmány első cikkelye hatalmazza fel a Kongresszus két házát az elnök közjogi felelősségre vonására. Hazaárulás, vesztegetés vagy súlyos törvényszegés gyanúja esetén a Képviselőháznak egyszerű többséggel kell elfogadnia a vádat. (Ennek az eljárásnak az angol elnevezése impeachment).

Ezt követően a Szenátus folytatja le a tárgyalást, ahol a tagok kétharmados egyetértése szükséges az elnök hivatalból való eltávolításához. A büntetőjogi felelősségre vonás csak ezután folytatható le hagyományos bírósági eljárás során.

Mint látható, az eljárás az alsóház, a Képviselőház előtt indul – éppen ezért 

a mindenkori képviselőházi többség elő veheti ezt a fegyvert az elnökkel szemben,

s nyilván főleg akkor, ha a másik párthoz tartozik az ország vezetője.

Most is ez történik: a tavalyi félidős választás óta republikánus többségű Képviselőház formális impeachment eljárást indít a demokrata Joe Biden ellen. Kevin McCarthy republikánus képviselőházi vezető szerint Bidennel szemben a „hatalommal való visszaélés, az obstrukció és a korrupció” gyanúja áll fenn, amit kivizsgálnának az eljárás során.

A republikánusok nem árultak zsákbamacskát: már az előző év végi választások idején azt ígérték, eljárást indítanak a hatalomban lévő elnök ellen.

A gyanú középpontjában Joe Biden elhíresült fia, Hunter Biden áll, aki magán- és közéleti botrányok sorát okozta az elmúlt években. A nagy kérdés az, hogy Joe Biden mennyire, milyen mélységben tudott fia kétes üzleti ügyeiről. A republikánusok szerint „komoly és hiteles” vádakról van szó ezzel kapcsolatban, 

amik „összességében a korrupció kultúrájának képét festik fel”

 – fogalmaz most McCarthy.

A Fehér Ház az eljárás megkezdésének hírére közleményt adott ki. Állításuk szerint az elnöki hivatalnak semmi köze nincs Hunter Biden ügyeihez, ahogy Joe Biden elnök sem kapcsolódik sehogy a fia üzleti ügyeihez. Hozzátették: „A képviselőházi republikánusok kilenc hónapja vizsgálják az elnököt, és semmilyen bűncselekményre nem tudtak bizonyítékot felmutatni”. Ian Sams, Biden szóvivője úgy kommentálta a fejleményeket: „Extrém politizálás a legrosszabb módra”.

Maga Joe Biden is megszólalt az ügyben: szerinte a republikánusok magát az amerikai kormányt akarják megállítani, és 

ő maga nem aggódik az eljárás miatt, 

és inkább arra fókuszál, amire az amerikai emberek szeretnék, hogy fókuszáljon. „Nézzék, nekem van egy munkám. Azokkal az ügyekkel kell foglalkoznom, amelyek az amerikaiak életét érintik minden egyes nap” tette hozzá.

McCarthy részletesen ismertette a vádakat, amelyek szerint Biden visszaélt a hatalommal, akadályozta a vizsgálatokat és korrupciós bűncselekményeket követett el. 

"Biden elnök hazudott az amerikai népnek arról, hogy tudott-e családja külföldi üzleti ügyeiről. Szemtanúk azt vallották, hogy az elnök több telefonhíváshoz csatlakozott, és többféleképpen kapcsolatba lépett fia üzleti partnereivel" – mondta McCarthy, aki szerint az elnök üzleti vacsorákon is részt vett, amelyek több millió dolláros hasznot hajtottak a fiának, Hunter Bidennek.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Csak be akart állni a garázsba, erre elszabadított valamit, amire álmaiban sem gondolt volna - videó

origo.hu

A TV2 a legnézettebb csatorna, óriási siker volt a Házasság első látásra

borsonline.hu

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van

mandiner.hu

Újabb kutatás cáfolta meg Zelenszkij őrült elméletét

metropol.hu

Óriási üzlet lehet, külföldre vinnék a Fradi sztárjait

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Szijjártó Péter: Józan észre alapozott együttműködésre van szükség

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél