POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.21.

Vége a lengyel-ukrán barátságnak?

Eldurvult a gabonavita...

A lengyel elnök és agrárminiszter figyelmeztette a kijevi vezetést, hogy jobban tennék, ha nem kockáztatnák a jó viszonyt a két ország között.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azt mondta, inkább saját magát fegyverzi fel Lengyelország, semmint Ukrajnának küldjön.

Kedden hívatta be a lengyel Külügyminisztérium az ukrán nagykövetet, miután Ukrajna beperelte Lengyelországot, Szlovákiát és Magyarországot a gabonaexporttilalom miatt.

A lengyel elnök és agrárminiszter már szerdán figyelmeztette a kijevi vezetést, hogy jobban tennék, ha nem kockáztatnák a jó viszonyt a két ország között.

Meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte szerdán Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabonaexportra vonatkozó szavait.

A külügyminisztérium bejelentette, hogy a beszéd miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét.

Hallottam azt a kijelentést. Csak azt mondhatom, hogy ezek a szavak meghökkentőek, de igazságtalanok is” – válaszolt az államtitkár a lengyel közszolgálati rádió kérdésére.

Przydacz arra reagált, hogy Zelenszkij előző napi beszédében kijelentette: „Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Az ukrán elnök szerint az ilyen országok „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket” – jelentette ki Przydacz Zelenszkij nyilatkozatára reagálva. Emlékeztetett: Lengyelország az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott a Ukrajnát támogató politikában.

Annak kapcsán, hogy Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, az államtitkár rámutatott: Lengyelország továbbra is lehetővé teszi az ukrán gabonafélék tranzitját a saját területén keresztül. A kijevi vezetésnek azt is szem előtt kellene tartania, hogy az Ukrajna számára szükséges áruk többsége Lengyelországon át érkezik – jegyezte meg.

Przydacz aláhúzta: a lengyel gazdasági érdekek védelmétől eltekintve, biztonságpolitikai szempontból fontos, hogy Varsó támogassa Kijevet az ukrajnai háborúban. „Minél messzebb van az orosz hadsereg a lengyel határtól, annál jobb” – jelentette ki.

Zelenszkij nyilatkozatát szerdán Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is kommentálta. „Remélem, hogy ezek a szavak nem Lengyelországnak szólnak. A mi országunk neve nem hangzott el, ezért nem szeretném így értelmezni őket” – mondta a szóvivő az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. „Az ilyen helyzetekben mindig higgadt kifejezésekre van szükség” – tette hozzá.

Az Oroszország által okozott konfliktusban mi kezdettől fogva úgy viselkedtünk, hogy megmentsük Európa, Ukrajna biztonságát, de Lengyelországét is” – hangsúlyozta Müller.

Később szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arra reagált a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban, hogy Kijev hétfőn panasszal fordult a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát. Tarasz Kacska ukrán gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettes pedig kedden a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjúban jelezte: Ukrajna a közeli napokban embargót vethet ki a lengyel hagymára, paradicsomra, káposztára és almára.

Morawiecki hangsúlyozta: Varsó elvárja, hogy Kijev megértse az ő érdekeit. „Figyelmeztetem az ukrán vezetést, hogy amennyiben ilyen módon eszkalálják a konfliktust, újabb termékeket veszünk fel a tilalmi listánkra” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ukrajnának a gabonaexportot érintő döntéseknél észben kell tartania, hogy támogatást kap Lengyelországtól – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök újságíróknak nyilatkozva New Yorkban az ENSZ-közgyűlés kedden megnyitott 78. ülésszakán mondott beszédét követően.

„Jó volna, ha Ukrajna észben tartaná, hogy segítséget kap tőlünk, és azt is, hogy tranzitország is vagyunk számára” – húzta alá a lengyel államfő.

„Lengyelország nem zárta le határait az ukrajnai gabona előtt, végrehajtja a szállítmányozási folyosókra vonatkozó megállapodását Ukrajnával. Köszönhetően ezeknek a Lengyelországon keresztül futó folyosóknak, most kétszer annyi gabona halad át, mint februárban vagy márciusban” – mondta Duda, hozzátéve, hogy Varsó ezzel

előnyös helyzetet teremtett Ukrajna számára.

Felidézte, hogy áprilisban, amikor bevezették az embargót, az országon 260 ezer tonna ukrán gabona haladt keresztül, ami kétszerese a februári, illetve márciusi mennyiségeknek, amikor még szabad volt a behozatal.

„Nyilvánvaló, hogy megvédjük mezőgazdasági termelőinket. Persze egyszerűbb Lengyelországban eladni a gabonát, mert ez a legközelebbi piac, ez olcsóbb, nem kell messzire szállítani. De a gond abban áll, hogy nekünk is vannak érdekeink. Szeretnénk segíteni Ukrajnának, és már régóta támogatjuk, és tesszük mindezt nagy áldozatkészséggel. Továbbra is szeretnénk segíteni, amennyire ezt megtehetjük” – emelte ki a lengyel elnök.

„Ha Ukrajna bíróságon emel panaszt ellenünk, akkor

bíróság előtt fogjuk tisztázni ezt a helyzetet”

– tette hozzá Duda.

Ukrajna hétfőn fordult panasszal a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát.

Kijev beperli Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát, amiért a három ország nem hajlandó feloldani az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát – jelentette be Ukrajna kereskedelemért felelős képviselője, Tarasz Kacska. Románia ugyanakkor átmeneti jelleggel, de szintén saját hatáskörben egy hónappal meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát.

A három közép-európai ország által bevezetett tilalom célja, hogy megvédjék a gazdáikat és a honi piacot az ukrán gabona beáramlásától, miután Oroszország blokád alá vette a fekete-tengeri ukrán kikötőket.

Pótkocsira ürítik a learatott őszi búzát (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Fontos bebizonyítani, hogy ezek az intézkedések jogilag helytelenek. Ezért holnap megkezdjük a jogi eljárást” – fogalmazott Kacska vasárnap este, hozzátéve, hogy Kijev megtorlásra készül a gyümölcs- és zöldségexportban is.

A három közép-európai ország azután lépett fel az Európai Bizottsággal szemben, hogy múlt pénteken a szervezet úgy döntött, engedélyezi az ukrán gabona értékesítését az EU-ban. Lengyelország, Magyarország és Szlovákia erre válaszul közölte, hogy saját tilalmat vezet be az ukrán gabonára.

„A mi szemünkben Magyarország és Lengyelország ezen intézkedései az Európai Bizottsággal szembeni teljes bizalmatlanságot jelentik”

– mondta Ukrajna kereskedelmi vezetője. Kacska úgy vélte, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia nyílt dacolása Brüsszellel nem csupán az EU belső ügye.

Sok éven át az Európai Bizottság volt az, amely az egész unió kereskedelempolitikai intézménye volt. És mi ezen az alapon dolgoztunk velük. Budapest és Varsó rendszerszintű megközelítése, miszerint figyelmen kívül hagyják az uniós intézmények álláspontját a kereskedelempolitikában, szerintem általában véve problémát jelent majd az EU számára” – tette hozzá Kacska, majd kijelentette, hogy Kijev a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) perli be az országokat, ugyanis állítása szerint az egész világnak látnia kell, hogy az EU tagállamai hogyan viselkednek a kereskedelmi partnerekkel szemben.

Míg Szlovákia egyszerűen meghosszabbította az EU korábbi, négy gabonafajtára érintő tilalmát, addig Lengyelország a hétvégén további tilalmat rendelt el az ukrán lisztre és takarmányra. Tarasz Kacska szerint Magyarország még tovább megy, és további 25 olyan termék importját tiltotta be, amelyekről korábban nem volt szó.

Ezek az önkényes tiltások nevetségesek. Úgy gondolom, hogy Magyarország itt politikai nyilatkozatot tesz, blokkolni akarja az Ukrajnával folytatott kereskedelmet, és emellett teljesen figyelmen kívül hagyja Brüsszelt” – jelentette ki az ukrán politikus, aki  szerint míg Magyarország további tilalmai leginkább szimbolikusak, tekintettel arra, hogy Ukrajna nem exportál sok marha- vagy sertéshúst az országba, addig a lengyel intézkedések az ukrán export jelentős részét érintik.

Románia ugyanakkor átmeneti jelleggel, de szintén saját hatáskörben egy hónappal meghosszabbítja az ukrán gabonaimport tilalmát. Mindezt a román miniszterelnök jelentette be. Marcel Ciolacu újságíróknak nyilatkozott, és arról számolt be, hogy tárgyalt az ügyben Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökkel és Denisz Smihal ukrán kormányfővel is. Hozzátette: várja a gabonapiac torzulásának megakadályozását célzó hatékony exportellenőrzési intézkedésekről szóló kijevi cselekvési terv bemutatását, és ennek függvényében dönt a román gazdálkodók védelmét szolgáló hosszú távú intézkedésekről.

Az ügy előzménye, hogy a romániai gazdák érdekvédelmi szövetségei múlt hét kedden nyílt levélben követelték az ország vezetőitől és Brüsszeltől az ukrán gabonaimport tilalmának meghosszabbítását, kilátásba helyezve, hogy ellenkező esetben munkagépeikkel eltorlaszolják az ország határátkelőit és a konstancai kikötőt. A gazdaszervezetek szerint a romániai gazdák 45 százaléka fizetésképtelenné vált, mivel annyira lecsökkent a gabonafélék és olajos növények felvásárlási ára, hogy nem tudja a korábbi vetéssel kapcsolatos adósságait törleszteni – adta hírül a Magyar Nemzet.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

magyarnemzet.hu

Letaglózó hír az Eb előtt, Marco Rossi fontos játékosát műteni kell

ripost.hu

A kutatók elsápadtak attól, ami a Vörös bolygóról előkerült

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Gazember a családban

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak