Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.09.17.

Válságtanácskozás az Unióban: Nyárvégi migránsáradat

Százezrek indultak meg újra Európa felé...

Válságtanácskozásra hívta össze péntek délutánra Gérald Darmanin francia belügyminiszter a rendőrség és a határvédlemi szolgálatok vezetőit, hogy megvitassák a Lampedusán, az afrikai partoktól 150 kilométerre fekvő, Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Darmanin azért hívta össze az ülést, hogy számba vegye a helyzetet, feltérképezze a Franciaországra gyakorolt ​​hatásokat és értékelje a határellenőrzési eszközöket. A tanácskozást találkozónak nevezte a Le Figaro című lap, és megerősítette a BFM TV francia hírtelevízió információit a nagyobb befolyással rendelkező orgánumokkal együtt, de péntek kora délután még nem adtak hírt arról, hogy kikkel is találkozik Darmanin.

Azt az információt, hogy a belügyminiszter a rendőrség és a határőrvédelmi szervek vezetőivel tárgyal, csak kisebb jelentőségű portálok tették közzé.

A későbbi híradások kevésbé marginális helyeken, de még mindig nem a legolvasottabb híroldalakon, így például a BFM TV egyik aloldalán már közölték a tanácskozás időpontját (pénteken 16 órakor), és válságtanácskozásnak nevezték a belügyminisztériumba összehívott találkozót.

Európai vészhelyzet

A BFMTV aloldala szerint a megbeszélésen

részt vesznek a rendőrség, csendőrség, belbiztonsági igazgatóságok, illetve a külföldiek bevándorlásával foglalkozó főigazgatóság képviselői is.

A rendkívüli tanácskozásra azt követően kerül sor, hogy kedden 5000 illegális bevándorló szállt partra ezeken a partokon, majd szerdán további 3000 fő követte őket. Ez a 8000 illegális bevándorló tehát összesen 48 óra alatt zúdult rá Lampedusa alig több mint 6000 lakosára.

Az illegális migránsok tömeges beáramlása a kedvező időjárási körülményekkel is magyarázható a Le Figaro szerint.

Salvini bevetné a hadiflottát

Szerdán a Nemzetközi Vöröskereszt által szervezett élelmiszersegély-osztáson az eddigi gyakorlatnak megfelelően fiatal, nemegyszer agresszív fellépésű férfiakból álló migránsok tömegei között összecsapások törtek ki. Az önkormányzat szükségállapotot hirdetett.

Mint arról a távirati iroda is beszámolt Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozott csütörtök este a haditengerészet bevetését is kilátásba fölvetette.

Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, Németország is olyan civil szervezeteket támogat, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket – tette hozzá Saivini.

Franciaország nyitva áll

Darmanin és a rendvédelmi szervek találkozójának célja az olaszországi helyzet értékelése, a Franciaországra gyakorolt következmények tanulmányozása és a határvédelem számbavétele. Néhány éve

Darmanin kérlelhetetlen hadjáratot folytatott a Génération Identitaire nevű ifjúsági szervezet ellen, amely az illegális bevándorlás kockázatára hívta fel a figyelmet.

A belügyminiszter végül elrendelte a szervezet feloszlatását és büntető eljárásokat indított a migránsáradattal szemben a francia identitás megőrzését hangoztató fiatalok ellen.

A Le Figaro rámutat: miközen Róma európai támogatást szeretne, akár az illegális bevándorlók szétosztásához, akár az afrikai partokra való gyors visszaszállításukhoz, Németország felfüggesztette az illegális bevándorlók befogadását további intézkedésig. Darmanin a francia belügyminisztérium szerint

még a mai nap folyamán egyeztet a kialakult helyzetről német és olasz kollégájával,

illetve szombat délelőtt újabb megbeszélést tartanak a témában. A francia belügyminisztérium egyelőre nem jelezte, hogy Párizs követni kívánja-e Németország döntését: egyelőre akadálytalanul léphetnek be a migránsok az ország területére.

Bardella: Egyetlen migránst sem!

A Frontex európai határvédelmi ügynökség szerint

január óta 114 300 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, csaknem kétszer annyi, mint 2022-ben.

A kritikussá vált olaszországi helyzetre reagálva Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és európai parlamenti képviselője az X-en (korábban: Twitter) arra kérte Emmanuel Macron elnököt, vállaljon kötelezettséget, hogy egyetlen migránst sem fogad be Olaszországból.

Marion Maréchal, a Visszahódítás! (Reconquete!) párt európai parlamenti választási listájának vezetője a BFMTV-ben arra szólított fel: „Támogassuk azokat az állam- és kormányfőket, akik meg akarják állítani ezt a migránsáradatot!”

A Földközi-tengeren is özönlenek a migránsok Európába: Lampedusa szigetére hétezren érkeztek ezen a héten, ezzel minden korábbi rekord megdőlt. Az olasz miniszterelnök korábban drámai hangú videoüzenetben azt mondta, az ország nem tudja tovább elviselni a rá nehezedő migrációs nyomást. Giorgia Meloni szerint nem a migránsok elosztásával kellene foglalkoznia az Európai Uniónak, hanem olyan tengeri misszió elindításával, amely megakadályozná, hogy a migránsokkal teli hajók elérjék Európa partjait.

Szinte tapintani lehet a feszültséget Lampedusán, akkora a tömeg, hogy a migránsok már egymást is egyre nehezebben viselik el. A helyi hatóságok azt mondják, már nem tudják ellátni ezt az embertömeget, a befogadóközpontban nincs annyi hely, hogy mindenki biztonságban, megfelelő egészségügyi körülmények között legyen elszállásolva. Szeméthegyek vannak mindenütt, a migránsok a központ falán átmászva jönnek-mennek, sokan a szabad ég alatt alszanak.

Lampedusa központjában is az utcákon tolonganak a migránsok, de valójában már nincs a szigetnek olyan része, ahol ne zsúfolódnának össze az illegális bevándorlók.

Lampedusa, 2023. szeptember 16. Európába igyekvő illegális bevándorlók érkeznek a dél-olaszországi Lampedusa szigetére 2023. szeptember 16-án. Az előző napokban összesen több mint 10 ezren érkeztek a 6300 lakosú szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Az ide érkezettek 90 százaléka tovább akar innen menni Franciaországba, az Egyesült Királyságba, Németországba, Belgiumba, Hollandiába, Svédországba, Norvégiába, Dániába

– mondta annak a szervezetnek a vezetője, amely a migránsok olaszországi elszállításában vesz részt.

Lampdusáról szicíliai befogadóközpontokba szállítják a migránsokat, akik onnan egyszerűen továbbállnak, sokan egyenest a fővárosba mennek. Rómában a központi buszállomáson a Franciaországba tartó buszoknál is sok migráns várakozik. A turistákkal együtt felszállnak a Marseille-be tartó járatokra, így szabadon elutaznak.

Fenntarthatatlan az Olaszországra nehezedő migrációs nyomás – mondta drámai hangú videoüzenetében péntek este Giorgia Meloni miniszterelnök,

miután a héten több mint hétezer illegális bevándorló érkezett Lampedusára. Mint mondta, világos, hogy Olaszország és Európa nem fogadhatja be ezt a hatalmas embertömeget.

Meloni úgy fogalmazott: Európában mostanáig a vita kizárólag arról szólt, hogy hogyan lehet befogadni az illegálisan érkezőket, és miként lehet szabályozni a 27 tagállam közötti elosztásukat. Ezzel szemben

Róma teljes nézetváltást szorgalmaz: az emberkereskedők és a tömeges migráció megállítását, valamint szétosztás helyett a külső határok védelmét.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójára érkezik 2022. december 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Stéphanie Lecocq)

Szükség van egy európai tengeri misszióra, amely akár együttműködhetne is az észak-afrikai hatóságokkal, hogy megállítsa az illegális indulásokat.

Afrikában kell ellenőrizni, kinek van joga a menekültstátuszra, és csak azt kell befogadni Európában, akinek ehhez tényleges joga van.

Mindezzel párhuzamosan komoly befektetésekkel kell ösztönözni az afrikai gazdasági fejlődést – fejtette ki az olasz miniszterelnök.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Németország felfüggeszti a menedékkérők önkéntes átvételét Olaszországból

Ezt a döntést két okból kellett meghozni.

Giorgia Meloni hozzátette: Olaszország nem tud tovább várni, ezért a hétfői kormányülésen módosítják az illegális bevándorlókra vonatkozó szabályokat. A migránsoknak 18 hónapig zárt táborokban kell lenniük, ezekben adhatják be a menedékkérelmüket, és csak annak pozitív elbírálása esetén hagyhatják el a tábort. Akik pedig nem kapnak menekült státuszt, azokat kitoloncolják.

Egyelőre azonban nincs elegendő hely, a védelmi tárca feladata lesz új táborok létesítése a kevéssé lakott, jól ellenőrizhető térségekben.

Olaszországba idén eddig 126 ezer illegális bevándorló érkezett, kétszer annyi, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Lampedusa, 2023. szeptember 15.
Illegális bevándorlók továbbszállításukra várnak a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő befogadóközpontnál 2023. szeptember 15-én. Az előző napokban rekordszámú, mintegy 6400 migráns érkezett a szigetre, ezért a helyi vezetés szükségállapotot hirdetett.
MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco

Ez is érdekelhet

origo.hu

Friss képek az orosz-ukrán háborúról

origo.hu

Széphalmi Juliska alá került T. Danny

borsonline.hu

Már nincs sok hátra, 3 csillagjegy életét felforgatja az Újhold

mandiner.hu

„Te bohóc, szánalmas vagy, húzz el!” – most lett elege a Veszprém szurkolóinak, tüntetni fognak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

origo.hu

Kondenzcsík: kell-e félnünk, ha ilyet látunk az égen?

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

ripost.hu

Még el sem kezdődött, máris megbukott a nézőknél a Való Világ

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér