Létrehozva: 2023.09.24.

Újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát

Bakondi György összegezte a legfrissebb adatokat.

Minden fő útvonalon megnövekedett az Európába tartó migránsok száma, a görög szigeteknél már a hát-nyolc évvel ezelőttihez hasonló aktivitás figyelhető meg, ez pedig a balkáni útvonalon Magyarországra érkezők számában is látszik - mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szombaton.

A műsorban elhangzott: újabb jelentős migránshullám veszélyezteti Európát, ami miatt az olaszok zárt táborok építésébe kezdtek, a déli határ túloldalán pedig mindennapossá váltak az összetűzések a migránscsoportok között, továbbá a magyar határőrök naponta mintegy ezer migránst akadályoznak meg az illegális határátlépésben. Eközben Brüsszel ultimátumot adott a tagállamoknak a migrációs paktum ügyében - hangzott el a műsorban.

A belbiztonsági főtanácsadó megerősítette: a migránsok száma mind a három fő - így a spanyol, olasz és görög-balkáni - útvonalon megnövekedett az utóbbi időszakban, de különösen a görög szigeteknél figyelhető meg jelentős - a hát-nyolc évvel ezelőttihez hasonló - aktivitás. Mindez - folytatta Bakondi György - a teljes balkáni útvonalra kihat, így jelentős a terhelés a délszláv államokon és a magyar határon is.

MEGJEGYEZTE: CSAK PÉNTEKEN MINTEGY EZER FŐT KÍSÉRTEK VISSZA MAGYAR HATÁRŐRÖK A KERÍTÉS TÚLOLDALÁRA, S AZ IS LÁTSZIK, HOGY SOKAN ROMÁNIA FELŐL PRÓBÁLNAK BEJUTNI MAGYARORSZÁGRA, ILLETVE NYUGAT-EURÓPÁBA.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

FOTO MTI/BALOGH ZOLTÁN

Kitért rá: az sem véletlen, hogy az olasz kormány is intézkedéseket próbál életbe léptetni, zárt táborokat kíván létrehozni és meghívta az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is a lampedusai migránstáborba, hogy a brüsszeli vezető saját szemével lássa, milyen állapotok uralkodnak Olaszországban.

Rámutatott ugyanakkor arra a tényre, hogy az Európai Unió jelenleg nem a migránsáradat megállítására fókuszál, hanem még mindig az érkezők befogadásának mikéntjéről folyik a párbeszéd.

A szakember felidézte: megjelent az unió migrációs csomagjára vonatkozó elgondolás, amelyet az EU belügyekkel foglalkozó tanácsa minősített többséggel megszavazott, s amelynek értelmében legalizálnák az illegális bevándorlást.

Kifejtette:

MINDEZT ÚGY KELL ELKÉPZELNI, HOGY AZ EMBERCSEMPÉSZEK ÁLTAL ELINDÍTOTT ILLEGÁLIS MIGRÁNSCSOPORTOKAT LEGÁLISAN BEENGEDNÉK EURÓPÁBA ÉS EZUTÁN SZÉTOSZTANÁK A BEVÁNDORLÓKAT AZ EGYES TAGÁLLAMOK KÖZÖTT.

Bakondi György úgy vélekedett: példátlan és felfoghatatlan lenne az az eljárás, amelynek keretében akár bűnözők, terroristák is szabadon, ellenőrzés nélkül bejuthatnának Magyarországra és az Európai Unióba.

Leszögezte: a magyar kormány elutasítja az új terveket, amelyek megvalósítását szövetségeseivel igyekszik megakadályozni, s elérni azt, hogy a balkáni útvonalon érkezőket az Európai Unió határaitól minél távolabb megállítsák.

Hozzáfűzte: a többi EU-s nemzetállam részéről is egyre nagyobb az ellenállás az új brüsszeli tervekkel kapcsolatban.

Az Európai Parlament (EP) időközben ultimátumot intézett az uniós tagállamokhoz: addig nem folytatják a tárgyalásokat a migrációs paktum másik két eleméről, amíg a válságmechanizmusról nem születik megállapodás - jelentette a közmédia tudósítója Brüsszelből.
    Hozzátette, az EP ezzel a migráció kérdésében nyomást akar gyakorolni az Európai Tanácsra, vagyis a tagállamokra, ám ezzel lényegében csak a folyamatot szeretnék felgyorsítani, hiszen a ciklusból tulajdonképpen már csak fél év van hátra, és ha kifutnak az időből, akkor a második migrációs paktum veszhet kárba.
    Kiderült, hogy a vita középpontjában az úgynevezett válságmechanizmus kérdése áll, amely az európai migrációs paktum egyik eleme és amely azt szabályozza, hogy válsághelyzetekben mit kellene tennie az Európai Uniónak (EU) - hangzott el a tudósításban.
    Mint ismert, az EP áprilisban már elfogadta saját álláspontját és ezt képviseli a tanáccsal és az Európai Bizottsággal bizottsággal folytatott háromoldalú tárgyalásokon, illetve - mint a közmédia brüsszeli tudósítója fogalmazott - csak képviselné, ugyanis a tanácsnak egyelőre nincs közös álláspontja, mivel bár júliusban a kérdést napirendjére tűzte, akkor a tagállamok nem tudtak megállapodni.
    A frontvonal az északi és a déli tagállamok között húzódik, amelyek egyelőre még abban sem tudtak megállapodni, hogy mit tekintsenek válsághelyzetnek. A spanyol soros EU-elnökség javaslata szerint a tagállamok maguk hirdethetnének válsághelyzetet, viszont ebben az esetben a migráció frontországait jelentő tagállamokba nem lehetne menedékkérőket visszaküldeni, ez azonban a migráció célországai számára elfogadhatatlan, tekintettel arra, hogy ezek az országok mostanra elérték a kapacitásaik határait, lényegében nem tudják kezelni a helyzetet - hangzott el a tudósításban.
    A tagállamok számára fontosabb másik két elem a biometrikus adatok gyűjtéséről és feldolgozásáról szóló szabályozás, illetve a migránsok unióba történő belépése előtti szűréséről szóló rendelkezés.
    A kérdés jövő héten kerül az uniós belügyminiszterek tanácskozásának napirendjére - derült ki a közmédia brüsszeli tudósításából.
    Az uniós migrációs paktummal kapcsolatban júliusban Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Magyarország nemet mond a kötelező kvótára és a migránsgettókra. Hangsúlyozta, az Európa nyugati felén divatos multikulturalizmus ideológiája és politikai gyakorlata összeomlott, hiszen Franciaországban már "migránslázadás" zajlik.
    "Mi, magyarok, Európa védelmezői vagyunk. Az elmúlt fél évtizedben egymillió illegális migráns uniós bejutását akadályozta meg Magyarország" - fogalmazott akkor Deutsch Tamás.
    Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára szintén júliusban a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában úgy fogalmazott: "a migránsgettók létrehozása a magyar emberek akaratának és a magyar alkotmánynak is ellentmond".
    A migrációs paktum témaköre a kormánypártok esztergomi kihelyezett frakcióülésének napirendjén is szerepelt. Ott Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, az idei év arról fog szólni, hogy Magyarországot térdre akarják kényszeríteni ellenfelei, akik elvennék hazánk szuverenitását. "Kulturális szuverenitásunkat akarják felszámolni akkor, amikor erőszakkal akarnak betelepíteni Magyarországra bevándorlókat, sőt létrehoznák nálunk Európa legnagyobb migránsgettóit" - fogalmazott a frakcióülésen a kormányfő.
    Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, a kulturális szuverenitás felszámolásának hátterében bevándorlási, migrációs vita húzódik meg és szintén felidézte, hogy amióta a magyar határvédelmi rendszer áll, egymillió illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar határon, ez pedig a frakcióvezető szerint a határvédelmi intézkedések indokoltságát igazolja.
 

Brüsszelben szervezni akarják a migrációt, nem megállítani – mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton közzétett Facebook-videójában.

Hozzátette: Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke amikor ellátogatott Lampedusa szigetére, amit most már évek óta elfoglaltak az illegális migránsok, akkor is arról beszélt, hogy szervezetté kell tenni az illegális migrációt.

Brüsszelben nem megállítani, hanem szervezni akarják az illegális bevándorlást – szögezte le az államtitkár. Rámutatott: folyamatosan napirenden van a migrációs paktum kérdése, ami azt jelenti, hogy a határon migránstáborokat hoznának létre, és kvóták szerint lenne kötelező befogadni az európai országoknak az illegális migránsokat.

„Ezt mi természetesen teljes mértékben elutasítjuk” – hangsúlyozta Rétvári Bence.

A migrációs hullám továbbra sem csitul, idén már 125 ezer bejutási kísérletet hiúsítottak meg a déli határon a magyar határőrök és határvadászok – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára  Budapesten, a Szerbiába induló rendőri kontingens búcsúztatóján.

Rétvári Bence rámutatott arra, hogy ez a szám felülmúlja a 2021. évi adatot, amikor egész évben 122 ezren érkeztek, most pedig már „szeptember derekára túl vagyunk a 125 ezres számon”.

Az államtitkár közlése szerint tavaly „kimagaslóan sokan”, 271 ezren próbáltak bejutni. Az idén a napi átlag 485 határátlépési kísérletet jelent, amit sikerült „megakadályoznunk” – mondta, hozzátéve, hogy

az erőszakos cselekmények száma elérte a 168-at Magyarország déli határánál.

A politikus szólt arról, hogy nemrégiben meglátogatott egy szerbiai befogadóközpontot is, ahol eddig kétmillió migráns fordult meg. „Elborzasztóan magas szám: egy darab szerbiai tábor több illegális migránst fogadott az elmúlt években, mint Budapest teljes lakossága” – fogalmazott.

Rétvári Bence azt mondta, hogy magyar segítség nélkül Ausztriában és Szlovákiában lényegesen nagyobb lenne a migrációs nyomás. Az államtitkár tolmácsolta a szerb hatóságok köszönetét is a magyar rendőrök segítsége miatt. Fontos tanulságnak nevezte azt, hogy a hatóságok által jobban őrzött területekről az illegális migránsok és a csempészek más útvonalakra kényszerülnek, ami bizonyíték arra, hogy

működik a határvédelem.

„Hasonló migránstáborokat szeretne az Európai Unió nálunk is létre hozni.(…) Ami azt jelenti, hogy az összes Európába érkező migráns 28,3 százalékának különböző igényét, menedék kérelmi eljárását itt kellene lefolytatni a déli határnál, a magyar rendőrök, magyar tisztségviselők munkájával, ami számunkra elfogadhatatlan” – mondta az államtitkár.

Rétvári Bence végezetül megköszönte a most egy hónapra Szerbiába induló kontingens munkáját. „Az, hogy Európa egyik legbiztonságosabb országa Magyarország, Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa Budapest, az az Önök munkájának az érdeme” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy e misszióval a Szerbiába induló rendőrök a magyar emberek biztonságát is védik.


 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Széttárt lábakkal, meztelen combokkal fotózták a Nagy Ő szexi csábítóját

origo.hu

A szakítás utáni új életéről beszélt Stana Alexandra

borsonline.hu

Kiderült a titok! Ezért áll a bál Stana Alexandra és Meggyes Dávid között?

vg.hu

Scholz: ha mások visszalépnek, Németország még több segélyt küld Ukrajnának

ripost.hu

60 évig egy vastüdőben élt a nő: egy áramszünet miatt kellett meghalnia

vg.hu

Megvan, ki lehetne Zelenszkij utódja

origo.hu

Katasztrófális helyzetben Ukrajna, valóra válik Zelenszkij legnagyobb félelme

mindmegette.hu

Elfogyott a lekvár, de zserbót készítenél? Ezzel helyettesítheted a dzsemet a sütiben

mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

ripost.hu

„Nélküle semmi sem lesz már olyan, mint amilyen volt” – elesett a disznóvágáson, majd órákkal később meghalt a családapa

life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Dől az orosz olajból finomított üzemanyag Európába, nagyot kaszálnak a szankción nyerészkedők

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Már készülődik Zelenszkij utóda?

POLITIK

Ukrajna felvétele megroppanthatja az Európai Uniót

POLITIK

Nem biztos, hogy lesz költségvetése a németeknek

POLITIK

Egymás után jönnek hozzánk a Leopárdok