Létrehozva: 2023.09.18.

Tiltakoznak a bolgár gazdák a gabonabehozatal ellen

Blokádokat emelnek az ukrán gabona ellen.

Bulgáriában gazdák blokádokkal tiltakoztak hétfőn az ellen, hogy a szófiai kormány feloldotta az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

A demonstrálók országszerte ideiglenesen lezártak számos, a romániai és a görög határátkelőkhöz vezető főutat és bekötő utat. Az agrárszektor képviselői így tiltakoztak az ellen, hogy múlt péntek óta ismét érkezhet ukrán gabona Bulgáriába, miután feloldották az öt hónapig tartó importtilalmat.

A gazdák tartanak az olcsó importtól, és azzal fenyegetődznek, hogy kedden munkagépekkel Szófiába vonulnak, hogy ott folytassák a demonstrációt. Azt követelik, hogy Bulgária – Lengyelországhoz, Magyarországhoz és Szlovákiához hasonlóan – vezessen be ismét tilalmat az ukrajnai gabonafélék, valamint az onnan származó étolaj, gyümölcsök, zöldségek, tej- és tejtermékek, hústermékek, élő állatok és méz behozatalára.

Nikolaj Denkov miniszterelnök vasárnap a gazdák tüntetése kapcsán úgy nyilatkozott: terroristákkal nem hajlandó tárgyalni.

Traktorokkal, kombájnokkal vonultak fel, Brüsszel ellen tüntettek a magyar gazdák a magyar–ukrán határon vasárnap. Szerintük Brüsszel semmibe veszi a megélhetésüket, azzal, hogy feloldotta az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat, így az olcsó és silány minőségű ukrán termény akadálytalanul áraszthatja el az európai piacot. A magyar kormány ugyan azonnal lépett és megtiltotta az importot, de a gazdák szeretnék, ha az Európai Unió is a saját érdekeit venné figyelembe, nem pedig az Ukrajnában termelő külföldi óriáscégekét.

Brüsszel ellen tüntettek a gazdák, több százan tiltakoztak a záhonyi magyar–ukrán határ közelében az Európai Bizottság pénteki döntése ellen, amellyel a bürokraták eltörölték az ukrán gabona behozatali tilalmát.

Az ország minden vármegyéjéből traktorokkal, kombájnokkal és teherautókkal érkeztek a gazdák, hogy a békés demonstrációval gátat szabjanak az ukrán gabona beáramlásának.

A tömeg transzparensekkel, táblákkal és zászlókkal is üzent az Európai Bizottság döntéshozóinak. Több táblára is azt írták: „Brüsszel elárult minket.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszédet mond az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott gazdatüntetésen (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A gazdák szerint az unió vezetése érzéketlenül kezeli a problémát, és úgy érzik, az ilyen intézkedésekkel ellehetetlenítik és semmibe veszik a megélhetésüket.

Ha kell, ki is megyünk Brüsszelbe és elmondjuk személyesen is ezt a problémát, hogy miben vagyunk, mert ők egyáltalán nem érzékelik ezt a helyzetet, de mi nagyon súlyos árat fizetünk, meg a magyar családok, akik ebből élnek” – mondta Nyavádi Tamás családi gazdálkodó.

Mások arra figyelmeztettek, hogy az ukrán gabona beengedésével olyan termékek fognak jönni, amelyek nem csak rossz minőségűek, de azt sem tudni róluk, hogy genetikailag módosítottak-e, és milyen vegyszerekkel kezelték őket.

Nem szabad hagyni, hogy a külföldi ukrán kukoricát, gabonát, napraforgót, szennyezett árut, ami teli van vegyszerekkel, beengedjük a magyar feldolgozó iparba és piacba, mert így a magyar embereket és a saját egészségünket is károsítjuk” – mondta Szilágyi Mihály termelő.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági kamara elnöke kiemelte: a gazdák nem az ukrán emberek ellen demonstrálnak, hanem a külföldi tulajdonú Ukrajnában lévő óriásvállalatok ellen, akiknek a kijáró emberei Brüsszelben vannak.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke azt mondta: Brüsszel hatalmas hibát vét, amikor vámmentesen, ellenőrizetlenül beengedi az ukrán termékeket, ráadásul a bürokraták ránk is zúdítják a 42 millió hektáros ukrán mezőgazdaságot. Hangsúlyozta: a gazdák kiállnak a magyar kormány mellett és nyílt levélben fordulnak Brüsszelhez.

Politikai köntösbe bujtatott piacszerzési akció zajlik, ugyanis az ukránnak nevezett gazdák valójában amerikai, szaúdi és holland cégek, illetve befektetők – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth Rádióban. Kiemelte, felháborító, ahogy az egész ügy zajlott, ugyanis Ursula von der Leyen nem az uniós miniszterek bevonásával döntött, hanem Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel állapodott meg.

Nagy István hozzátette, a kormány kitart a magyar gazdák védelme mellett és fenntartja a behozatali tilalmat.

Stratégiailag kell végig gondolni minden egyes tagállamnak, hogyan védi saját piacait, a magyarországi gazdaképviseleteknek pedig ennek érdekében össze kell fogniuk - hangoztatta Jakab István.
    A Magosz elnöke kifejtette, minden szakmai megalapozottság nélkül "ránk zúdították" a hatalmas ukrán piacot ellátó 42 millió hektárnyi termőterület terményeit, a kiváló minőségű termőföldek - némi túlzással - egyensúlyban vannak az Európai Unióban találhatókkal. Elmondta, a termőföldek egy részét először csak használatba adták a nyugati tőkebefektetőknek, Európa és a világ tőkealapjainak, gyakorlatilag ezekkel a hatalmas gazdaságokkal kell versenyezniük a magyar gazdálkodóknak.
    Rávilágított, húsz, az unióban már régebben betiltott hatóanyagot azonosítottak eddig, amelyeket az ukrán mezőgazdaságban jelenleg is használnak, és nem lehet tudni, hogy a terményeknél milyen vegyszereket használtak, vagy alkalmaznak-e genetikailag módosított alapanyagokat.
    Beszédében kitért arra: az EU álláspontja szerint az európai, köztük a magyar gazdáknak is hozzá kell járulniuk az ukrán háborúhoz. 

Ezt a háborút nem mi kezdtük, nem a mi háborúnk, és nekünk egyetlen kérésünk van, a mi bőrünkre ezt ne vívják meg, fejezzék be minél hamarabb!

 - hangoztatta Jakab István.
    A Magosz elnöke megjegyezte, a tranzitszállításokat ugyan nem tilthatják meg, de arra kérte a gazdákat, ha visszaélést tapasztalnak a Magyarországon átmenő gabonával kapcsolatban, azonnal jelentsék a hatóságoknak vagy a Magosznak.
    Győrffy Balázs NAK-elnök azt hangsúlyozta, a "sarkunkra kell állni", meg kell szólítani minden gazdát, el kell mondani nekik, hogy azok, akik elvileg őket képviselik, mit tettek a termelőkkel.
    "Annak külön örülünk, hogy a kormányzat mellettünk van, hiszen nemzeti hatáskörben, minden létező uniós joggal szembemenve, mégis megtiltjuk, hogy behozzák ide ezeket a terményeket" - jelentette ki az agrárkamara vezetője.
    Az eseményen megjelent Tilki Attila és Seszták Miklós fideszes országgyűlési képviselő, valamint Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés kormánypárti elnöke is.
    Nagy István agrárminiszter szombaton jelentette be, a magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat. A korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, de a tranzitszállítmányokat továbbra is engedélyezik.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szívszorító titkok és keserűségek Haumann Péter életében és halálában

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

mandiner.hu

Megvan Magyar Péter pártjának első fővárosi jelöltje, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes egyből reagált

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

Nekiment Magyar Péternek a Momentum, amiért elveszi a szavazóit + videó

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

mindmegette.hu

Gyalogosként állt be a McDrive-ba egy magyar srác, ő sem hitte el, ami ezután történt

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Ezt nem látták jönni: ledöbbentek Majka legújabb dalán a rajongói

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél