Létrehozva: 2023.09.15.

Szavazzuk meg a svéd NATO csatlakozást?

Miközben minket gyaláznak...

Facebook-bejegyzésben reagált Szijjártó Péter arra, hogy súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban hazánkról, miközben Svédország azt várja, hogy Magyarország ratifikálja a NATO-csatlakozási kérelmüket. 

„Először is, itt azt kell látni, hogy a magyar parlament képviselői demokratikus versenyben szereztek mandátumot. Azóta folyamatosan az életszínvonal javításán dolgoznak a választókerületeikben, aminek eredményeként sokukat négyszer, ötször, sőt hatszor is újraválasztották az emberek” – fogalmazott a magyar külgazdasági és külügyminiszer.

Most pedig ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy a svéd állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyag részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban, azt sugallva a diákoknak, hogy a demokrácia hanyatlásnak indult Magyarországon. Így nehéz lesz…

– fűzte hozzá a svéd NATO-csatlakozás jóváhagyásával kapcsolatban.

Szijjártó Péter levelet küldött Tobias Billström svéd külügyminiszternek, miután napvilágot látott, hogy milyen videóval hergelik Magyarország ellen a svéd diákokat a közoktatásban. Ahogy arról lapunk is beszámolt, 2019 óta használnak a svéd közoktatásban egy videó-összeállítást, amelynek kapcsán társadalomtudományi órán beszélnek Magyarországról is a fiataloknak.

Szijjártó Péter levelet küldött Tobias Billström svéd külügyminiszternek, miután napvilágot látott, hogy milyen videóval hergelik Magyarország ellen a svéd diákokat a közoktatásban. 

Több találkozót kezdeményezett a svéd politikus magyar kollégájával a közelmúltban annak érdekében, hogy megvitassák Svédország NATO-csatlakozása magyar Országgyűlés általi ratifikációjának kérdését – hívja fel rá a figyelmet Szijjártó Péter, aki a svéd külügyminiszternek írt levelét a közösségi oldalán is közzétette.

Ezeket az alkalmakat arra használtam fel, hogy elmagyarázzam önöknek a svéd politikusok által felhozott súlyos, elfogult, tisztességtelen és igazságtalan vádak sorozatának felettébb negatív fogadtatását. Ezek a vádak megkérdőjelezték politikai rendszerünk demokratikus jellegét, valamit a magyarok ahhoz való érettségét, hogy a saját országuk jövőjéről döntsenek

 − írta Szijjártó Péter.

„Mint már mondottam, országgyűlési képviselőink demokratikus versenyen szerezték mandátumukat. Szorgalmasan dolgoztak az életszínvonal javításán választókerületeikben, valódi választásokon vettek részt és valódi emberek szavazatait szerezték meg. Sokan közülük négyszer, ötször, sőt hatszor is teljesítették mindezt. Ha azt hallják, hogy az önök politikusai ezt antidemokratikusnak vagy tekintélyelvűnek ítélik, akkor nem kell meglepődni azon, ha ezt sértésnek tekintik” − emelte ki a magyar politikus. 

„Most pedig, tisztelt miniszter úr, ezek a képviselők azt olvasták a hírekben, hogy az állami alapítvány által működtetett UR biztosította iskolai tananyaguk részeként súlyos vádakat és hamis információkat terjesztenek a svédországi iskolákban a diákoknak, azt sugallva, hogy a demokrácia az elmúlt években hanyatlásnak indult Magyarországon” – fogalmazott Szijjártó Péter kiemelve:

Biztos vagyok benne, hogy érti a két jelenség közötti ellentmondást: önök sürgetik országgyűlési képviselőinket, hogy ratifikálják az önök NATO-csatlakozását, miközben továbbra is azzal vádolják őket, hogy lerombolták a magyarországi demokráciát. 

Ez az ellentmondás most még inkább kiéleződött, és cseppet sem segíti az ön folyamatos követelésének teljesítését. 

Azt remélem, hogy ezt végre komolyan figyelembe veszik

 − zárta levelét a külügyminiszter. 

 2019 óta használnak a svéd közoktatásban egy videó-összeállítást, amely kapcsán társadalomtudományi órán beszélnek Magyarországról is a fiataloknak. Az „EU és a demokrácia” témáját körbejáró, 10 perc 40 másodperces film Gulyás Márton aktivistával indul, aki úgy kezdi, hogy Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt. Utána olyanok hangoznak el a narrátortól, mint hogy a kormány korlátozza a sajtó- és a szólásszabadságot, sőt rendeletben szünteti meg a gender szakokat – amit kommentálva egy korábbi svéd EP-képviselő rámutat, hogy betelt a pohár, Orbán Viktor átlépett minden határt. Egyetlenegyszer szólaltatnak meg a kormányból is valakit: Orbán Viktor európai parlamenti felszólalásából vágtak be pár mondatot.

Az „EU és a demokrácia” téma feldolgozására szolgáló ismeretanyagot svéd pedagógusok közvetítik társadalomtudományi órán a jövő nemzedéke felé. A film Gulyás Mártonnal indul, aki felütésképpen kijelenti: Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt.

Egy Svédországban élő olvasó osztotta meg a Mandinerrel egy nyolcadikos tanuló élményét a közoktatásban 2019 óta használt videó-összeállításról, amelyet svéd pedagógusok ismeretanyagként közvetítenek társadalomtudományi órán a jövő nemzedéke felé Magyarországról. Az „EU és a demokrácia” téma feldolgozására szolgáló, 10 perc 40 másodperces film Gulyás Mártonnal indul.

Gulyás Márton, Svéd.
Az „EU és a demokrácia” téma feldolgozására szolgáló film Gulyás Mártonnal indul. Fotó: képernyőfotó/ EU och demokratin
Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt Gulyás Márton szerint. Fotó: képernyőfotó/ EU och demokratin

Gulyás Márton felütésképpen kijelenti: Magyarországon a demokrácia 2010 óta lassanként megszűnt. Ezután a narrátor elmondja, hogy a kormány korlátozza a sajtó- és a szólásszabadságot, sőt, rendeletben szünteti meg a genderszakokat – amit kommentálva egy korábbi svéd EP-képviselő rámutat, hogy betelt a pohár, Orbán Viktor átlépett minden határt. 

 

Gulyás a svéd gyerekekre bízza, mire gondolt a költő

Itt aztán a véleménypluralizmus jegyében érkezik Judith Sargentini, majd a CEU svéd oktatója, aki a Nádor utca 9. előtt rámutat, hogy az a régi épület már 200 éve áll ott, most viszont átköltöznek egy újabba – amit az ifjú skandináv néző nyilvánvalóan úgy fog érteni, hogy a gonosz magyar kormány erőszakkal lerombol egy nagy múltú intézményt. Ez a CEU-oktató kijelenti, hogy amikor 1997-ben (diákként) Magyarországra érkezett, nagyon pozitív és optimista volt a hangulat, de aztán jött az Orbán és ma már (értsd: a felvétel készítésének idején, azaz 2019-ben) óriási a csalódás.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hat hónapig készült Palvin Barbara pontos mása - videó

origo.hu

Minden eddiginél nagyobb pusztítás jön, itt a váratlan orosz bejelentés

metropol.hu

Kiakadtak a Herthánál, Dárdai keresztbe tett a klubnak

mandiner.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katalinnak és Pottyondy Edinának

life.hu

Láttad már Nicole Kidman húgát? Így nézne ki a színésznő, ha nem plasztikáztatott volna: fotók

mandiner.hu

Goebbels villáját kínálgatja egy német tartományi miniszter

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

borsonline.hu

„Nekem anyukám a mintaédesanya” - Exkluzív anyák napi interjú Szentkirályi Alexandrával, édesanyjával és lányával

ripost.hu

Most kaptuk: brutális tömegkarambol történt az M7-esen, zajlik a mentés

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott