Létrehozva: 2023.09.14.

Sikeresek a honvédség toborzó programjai

Csak szeptemberben ötszázan jelentkeztek.

Szeptember első napjaiban több mint ötszáz fővel bővült a Magyar Honvédség létszáma, különböző programoknak köszönhetően. A legnépszerűbb az „Embert a vasra!” szlogennel meghirdetett toborzóprogram volt, de a felsőoktatási pluszpontokat garantáló Önkéntes Katonai Szolgálat és az Egységes Alapkiképzési Program is népszerű a fiatalok körében – közölte a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a Lynx üzemeltetéséhez más típusú hozzáállásra, egy fiatalos, dinamikus, a digitális technikában jártas generációra van szükség – ez az üzenet elérte a fiatalokat, a program egyértelműen sikeres volt.

Az „Embert a vasra!” szlogennel meghirdetett ajánlatra olyan sokan jelentkeztek, hogy az eredetileg egynaposra tervezett programot kétnapossá kellett bontani. A programban kiemelt bérezéssel, összesen 244-en kezdhetik meg többhetes alapkiképzésüket Hódmezővásárhelyen a Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárnál.

A Magyar Honvédség azonban azok kezét sem engedi el, akik a szigorú felvételi követelményeinek most nem feleltek meg, közülük 21-en önkéntes tartalékos szolgálatot vállalnak.

Mindenkinek, aki megjelent a bevonuláson és katonai szolgálatra alkalmas, szolgálati lehetőséget biztosítottunk a Magyar Honvédségben

– tette hozzá a tárcavezető.

Magyar Honvédség további programjai is egyre népszerűbbek:

a felsőoktatási továbbtanulási lehetőségeket támogató Önkéntes Katonai Szolgálatot ebben a hónapban több mint 150 fiatal választotta.

Az úgynevezett Egységes Alapkiképzési Program keretében a napokban 90 fő vonult be Kaposvárra és Kecskemétre. A program jól tükrözi azt az új gondolkodásmódot, amely a tartalékos katonákkal való közös szolgálatot helyezi előtérbe.

A miniszter felidézte: „Embert a vasra!” szlogennel szólította meg a fiatalokat néhány héttel ezelőtt, hogy jelentkezzenek a csúcskategóriás Lynx gyalogsági harcjármű személyzetének. Mint mondta, a Lynx üzemeltetése komplex katonai munka, így azokat keresték, akik a leginkább alkalmasak erre a feladatra és őket kiemelt, bruttó 737 ezer forintos illetménnyel honorálják.

Hozzátette: olyan sokan jelentkeztek, hogy az eredetileg egynaposra tervezett toborzási programot kétnapossá kellett bontani, az első jelentkezők hétfőn már túlestek az egészségügyi, pszichológiai és fizikai felmérésen.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a Lynx üzemeltetéséhez más típusú hozzáállásra, egy fiatalos, dinamikus, a digitális technikában jártas generációra van szükség. Hozzátette: ezért is örömteli, hogy a jelentkezők döntő többsége 25 év alatti volt. Jelezte: aki nem fér bele a Kinizsi Dandár Lynx gyalogsági harcjárművel felszerelt gránátos zászlóaljába, annak is adnak ajánlatot a Magyar Honvédség más alakulatainál.

Elmondta azt is, a bevonultak egy többhetes alapkiképzést követően kezdik meg kiképzésüket a speciális eszközre.

A miniszter a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azzal kapcsolatban, hogy hat középiskolában megkezdődött a honvédelem tantárgy oktatása szeptemberben, elmondta: nagyon fontos, hogy a fiatalok megismerjék, mit jelent a honvédelem és ezzel milyen feladatok járnak.

Jelezte: az első reakciók nagyon jók, a tantestületben az egyenruha megjelenése pozitív érzéseket vált ki, a katonák nyugalmat, tekintélyt sugallnak és „a hétköznapi patriotizmus megjelenése az iskolában nagyon jót tesz mindannyiunknak”.

A miniszter hétfőn jelentette be, hogy a vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár laktanyája felveszi a dandár kötelékébe tartozó 32. Gyalogezredet 1741-ben megalapító Mária Terézia királynő nevét. A műsorban ezzel kapcsolatban Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, a 18. század volt a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb százada, a magyar gyalogezredek felállításának időszaka.

Felhívta a figyelmet arra, a csapathagyományok ápolásának rendkívül nagy megtartó és motivációs ereje van. Fontos, hogy a katonák napi feladataik ellátása mellet tudják, hogy egy hosszú történelmi lánc részei is, és erre méltán legyenek büszkék. Megjegyezte: a Magyar Honvédség több alakulatát is a magyar hadtört?nelemben kiemelt szerepet betöltő személyről nevezték el. A budaörsi úti laktanya Mária Teréziára való átkeresztelése összeköt minket katonai múltunk egy fényes időszakával, ami az ő uralkod?sának idejére volt jellemző.

Mária Terézia, mint a laktanya névadója emlékeztet bennünket az anyák, nők féltő gondoskodására, amire napjainkban szükségünk van – tette hozzá a miniszter.

Hozzátette: a haderőfejlesztés eszközbeszerzései és szervezeti átalakításai nagyon fontosak, amikor a szomszédságban háború dúl, és „fel kell készülnünk arra, hogy minden áron és bármilyen körülmények között ezt a háborút Magyarország határain kívül tartsuk”. Ugyanakkor – emelte ki – a hadsereg ereje a katonák lelkében van, ezért fontos, hogyan tekint magára a mai katona, mit tekint múltjának és hagyományának.

A miniszter elmondta: azt szeretné, ha a magyar katona úgy tekintene magára, mint egy nagyszerűkatonai erények és hősi tettek láncszeméből szőtt hosszú folyamat mostani szeme, amely felelősséget visel a következő nemzedékek láncszemeiért is.

Jelezte: a katonai gyökerek sok száz évre nyúlnak vissza, a magyar hadseregnek azonban most célzottan kell visszahoznia a hosszú és dicső magyar katonai hagyományokat, mert egy ránk oktrojált politikai rendszer a hadsereget teljesen leválasztotta a társadalomról és sok száz éves katonai múltunkról.

A miniszter emlékeztetett: Mária Terézia királynő alapította 1741-ben azt a – döntően magyarokból álló – gyalogezredet, amely a 32. hadrendi számot viselte. Jelenleg a vitéz Szurmay Sándor Helyőrség Dandár kötelékébe tartozó testőrezred viseli a 32-es számot, így most a laktanya felveszi a 32-esek alapítójának nevét, kapcsolódva a magyar katonai hagyományokhoz.
Mária Terézia idején alakult a legtöbb magyar ezred, akkor vált ismertté és az egész világban irigyeltté a magyar huszár – tette hozzá.

A miniszter rámutatott: a laktanya átnevezése egy folyamat része, hiszen az elmúlt időszakban több alakulat és laktanya kapott új nevet. Hozzátette: azzal, hogy Mária Terézia királynőről nevezték el a laktanyát, üzennek “minden anyának és feleségnek” is, akik ma is azzal a féltő szeretettel engedik a haza védelmére gyermeküket, férjüket, ahogy azt Mária Terézia annak idején a testőreivel és a katonáival tette. Szükségünk van erre a féltő és gondoskodó szeretetre a haza védelméhez – hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Az ünnepségen a miniszter Böröndi Gábor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével és Mudra József ezredessel, a dandár parancsnokával közösen leplezte le a laktanya új nevét hirdető táblát a Budaörsi úti főbejáratnál.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Anyaszült meztelenül nézelődik az álomnyaraló teraszán a korábbi Barca-sztár kedvese - galéria

metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

magyarnemzet.hu

Nagy Ervin ezúttal az RTL-en égette szénné magát, nekiugrott a színésztársainak

ripost.hu

Most jött a hír: nem tudták megmenteni, elhunyt a világbajnok sportoló

vg.hu

Karddal ölt meg egy tizennégy éves fiút a londoni ámokfutó – videó

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

travelo.hu

Videó: Egy tanuló pilóta durván a kifutóhoz csapta a gépet, amelyen 345-en utaztak

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Megjelent az életemben” - Nem engedik el egymás kezét, ez a férfi áll Hunyadi Donatella mellett

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Hídpénz-botrány: Verőlegények és a kötözős banda

POLITIK

Újabb atomfegyverkezés kezdődhet Európában

POLITIK

Zavaros mesével rukkolt elő Karácsony

POLITIK

Menczer Tamás: Magyar Péter hazatért a baloldalra, oda, ahová való