POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.26.

Orbán Viktor: Energiabiztonság és harc az infláció ellen

Erről is beszélt a miniszterelnök a Parlamentben.

Orbán Viktor beszámolt az atlétikai vb sikereiről. Elmondta, hogy a kiadásokat kétszeresen meghaladta a bevétel. Köszönetet mondott az önkénteseknek és a szervezőknek is.

Minden áron fenn kell tartani az energiabiztonságot

A miniszterelnök közölte, a nemzeti kormány kiemelkedő vállalása fenntartani az energiabiztonságot. A nyáron energetikai együttmüködést hoztak létre Katarral, Azerbajdzsánnal és Törökországgal. Brüsszel ugyanis úgy döntött, leválasztják Európát az energiahordozókról. A kormány célja nem lehet más, mint csökkenteni a brüsszeli döntés negatív hatásait. A türk világ stratégiai szerepet játszik Európa energiaellátásában. Közvetlen vásárlás is történni fog Azerbajdzsánból, bevonva az Európai Uniót.

Hozzátette: Magyarország is benevezett a katari olajért folyó versenybe. 

A türk világ lassan megkerülhetetlen lesz, és ezzel a magyar kormány tisztában van. A minszki megállapodások óta világos volt, hogy veszélybe kerülhetnek az orosz energiaszállítások, és ezért is csatlakozott Magyarország a Türk Tanácshoz. Éppen ezért nem kerültünk megoldhatatlan feladat elé az energetika területén az orosz–ukrán háború kirobbanása után – mondta Orbán Viktor. 
Hozzátette, a kormány feltöltötte a hazai gáztározókat is, az éves fogyasztás 60 százaléka rendelkezésre áll.

Orbán Viktor az országos energetikai hálózatról azt mondta, hogy be tudják fogadni a lakossági napenergiát is az elszámolások után. Szólt arról is, hogy hazánk úgy tudta csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság. A paksi bővítésről azt mondta, hogy sok európai ország előtt járunk, miközben sok ország most nyitja újra a szénerőműveket. A hadseregről azt mondta, Zalaegerszegen megkezdődött a legmodernebb csapatszállítók gyártása, és a következő évtizeden újra militarizálódni fog Európa, és ehhez alkalmazkodni kell. Harci drónok hazai gyártása is elindul német–izraeli–magyar égisz alatt. 

Marad az ukrán gabona tilalma

Orbán Viktor szólt arról is, hogy nyáron a közép-európai országok és a brüsszeli bürokraták között súlyos összeütközés alakult ki az ukrán gabonadömping miatt. Magyarország korábban szolidaritási folyosót nyitott az ukrán gabonának Afrika felé, de az ukrán gabonát nem vitték tovább, tehát becsaptak minket – tette hozzá. A kormány nem akarja, hogy a jó magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret.

Brüsszel a beszállítási tilalmat ukrán érdek miatt felfüggesztette, majd pedig a közép-európai országok behozatali tilalmat rendeltek el. 

„Brüsszel ne árulja el Magyarországot, és álljon ki a közép-európai országok mellett.”

Elmondta, behozatali tilalmat rendeltek el 23 ukrán mezőgazdasági termék esetében.

Orbán Viktor felsorolta a kárpátaljai magyarokat ért sérelmeket, így a munkácsi iskolában történteket. 

„Ukrajnát nem támogatjuk a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják a korábbi törvényeket, amelyek garantálják az ottani magyarok jogait.”

Magyarország mindent megtesz a béke érdekében a háború folytatódni fog mégis. A konfliktusnak továbbra sincs katonai megoldása. A diplomatáknak vissza kell venniük az események irányítását – mondta.

A magyar kormány senkit sem fog visszaerőszakolni Ukrajnába. Akik a háború elől ide menekültek, azok biztonságot kaptak Magyarországtól – fogalmazott a kormányfő.

A kormány átvette az infláció elleni küzdelmet

Inflációs céljuk nem a kormányoknak hanem a jegybankoknak szokott lenni – fogalmazott.

Érdekeltté tennék a megtakarítással rendelkező magyarokat, hogy fektessenek állampapírba.

Orbán Viktor az infláció elleni lépésekről is beszámolt, így a kötelező árcsökkentést és az online-árfigyelést említette. A kormány be fog avatkozni, ha a benzinárak elszállnak – tette hozzá. A jegybanki hiányról azt mondta, hogy egy törvénymódosítás révén mentik ki a jegybankot a szorult helyzetből. Szólt arról is, hogy fontos gazdasági lépés volt, hogy a lakossági befektetéseket az állampapírpiacok felé terelték. A magyar államadósság 2/3-a magyarok kezében van, míg a magyar háztartások birtokolják az adósság 24 százalékát.  

Migráció a fókuszban

Migránskvóta és migránsgettó nem lesz Magyarországon – szögezte le.

A migráció ügyéről azt mondta, hogy folytatódni fog a csata Brüsszellel. Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a júliusban áterőltetett migrációs paktum megbukott. Szólt arról is, hogy a magyar határon lévő kerítés mentén egyre agresszívebbek a migránsok. Brüsszel azt követeli, hogy a migránsokat engedjük be, és hozzunk létre migránsgettókat is. 

Orbán Viktor szerint azokat akarják ránk kényszeríteni, akik fegyverrel támadnak a magyar határt védőkre. Ezt józan ésszel nem lehet felfogni. 

Az uniós szerződésben egyetlen szó sincs migránsok befogadásáról. Nem migránskvóta kell, hanem határőrizet és határkerítés – mondta a kormányfő.   

Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy Brüsszel azt követeli, hogy az ország építse le az energiatámogatási rendszerét, törölje el a kamatstopot, valamint túl nagy lett az állami szektor mérete a bankszektorban és ezt szüntesse meg. Brüsszel nem a magyar kormánnyal, hanem a magyar emberekkel áll szemben, mert a rezsivédelem nélkül veszélybe kerülne a családok megélhetése – tette hozzá. Brüsszel nem fogja eltöröltetni az extraprofitadókat sem. 

Ma több mint félmillió magyar családot véd a kamatstop rendszere, és ezt csak akkor lehet kivezetni, ha a kamatok szintje jelentősen csökken – ismertette a kormányfő. 

Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását

Orbán Viktor elmondta, hogy megszorításokról szó sem lehet. Nekünk Brüsszelből nem életidegenen gazdasági utasításokra van szükség, hanem adja oda azt a pénzt, ami jár nekünk. 

Hárommilliárd euróval tartozik nekünk Brüsszel, miközben mi eleget tettünk az egymilliárd eurós befizetési kötelezettségünknek – tette hozzá. Brüsszel azt várja tőlünk, hogy a tagállamok fizessenek be 99 milliárd eurót, és adjunk minél több pénzt Ukrajnának. 

Azt is kérik, hogy az RFF-program kamatait ebből a megemelt összegből fizessük, miközben semmit nem kaptunk belőle – tette hozzá. Amerika azt szeretné, hogy szálljunk be a háborúba, miközben Brüsszel azt szeretné, hogy engedjük be a migránsokat, valamint a szexuális propagandát az iskolákba – összegezte a kormányfő. Mindezek mellett azt követeli Brüsszel, hogy mondjunk le az önálló külpolitikáról – tette hozzá. Magyarország nem tartozik a Jawohl!-országok klubjába, Magyarország nem engedheti, hogy bárki korlátozza a függetlenségét és szuverenitását.   

Magyarországnak és a kormánynak nincs miért magyarázkodnia

Orbán Viktor miniszterelnök az ellenzéki képviselőcsoportok vezetőinek felszólalásaira válaszul ismét kihangsúlyozta: hazánk több különböző forrásból is képes energiához jutni, vendégmunkásból pedig csak annyit engednek az országra, amennyi betöltetlen állás van, mert elsősorban a magyarokat illetik meg a munkahelyek. A környezeti kérdésekről szólva hangsúlyozta, minden ország egyszerre szeretne növekedni és zöldíteni a gazdaságát, de ez csak keveseknek sikerült – Magyarország közéjük tartozik.

Hangsúlyozta azt is, a nyugati világban a külpolitikát ideológiai alapokra helyezték, a magyar kormány viszont azt nézi, mi a jó a magyar embereknek, mi a jó Magyarországnak, tehát érdekalapú megközelítést alkalmaz. Svédország NATO-tagságának támogatásáról szólva pedig kiemelte, a skandináv állam biztonságát jelenleg semmi sem fenyegeti, így nem sürgeti az idő a törvényhozást. Kitért ugyanakkor arra, hogy elvárják a svéd kormánytól, hogy tisztelettel kezeljék a magyarokat.

Külön foglalkozott a magyar-amerikai kapcsolatokkal. Szerinte nincs miért magyarázkodunk Washingtonnak, mivel az amerikaiak azok, akik folyamatosan támadjak Magyarországot, és pénzt adtak az ellenzéknek. Ugyanakkor – tette hozzá –, a kormány kész az együttműködésre.

Bár Orbán Viktor minden kérdésre érdemben válaszolt addig, Gelencsér Ferencnek, a Momentum frakcióvezetőjének felszólalására azt mondta: ez reménytelen küzdelem az értelemmel, ezzel nem tud mit kezdeni, de szurkol neki.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális baleset történt Budapesten, a Nagykörúton

origo.hu

Kiderült, hogy Zelenszkij hogyan akar véget vetni a háborúnak

borsonline.hu

Az orvosok tapsoló sorfala előtt tolták utolsó útjára a 6 éves kisfiút, aki életét adta a hároméves öccséért

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Hatalmas terhespocakkal pózol Lékai-Kiss Ramóna

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

A Gyurcsány-Bajnai-korszakért rajong Magyar Péter tanácsadója

POLITIK

Hídpénz-botrány: Súlyos büntetés fenyegeti a gyanúsítottakat

POLITIK

Amerikai egyetemeket foglalnak el a palesztinpárti tüntetők

POLITIK

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna