Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.09.10.

Nem adják ki a hadköteles ukrán férfiakat

Ausztria megtörte a jeget.

Ausztria nem adja ki a hadköteles korú ukrán menekülteket Kijevnek – számolt be a Do Rzeczy lengyel lap. 

Még ha az ukrán kormány írásos kérése meg is érkezik Bécsbe, figyelmen kívül fogjuk hagyni azt. Ausztria nem fogja megengedni, hogy bárki diktálja a feltételeket

− fogalmazott Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter az Exxpress osztrák lapnak. A sajtóértesülések szerint eddig mintegy 14 ezer, 18 és 54 év közötti ukrán férfi hagyta el a háború sújtotta országot, Ausztria pedig összesen körülbelül százezer ukrán menekültet fogadott be 2022. február 24-e óta. 

Az ukrán kormánypárt szerint azok az ukrán állampolgárok, akik hamis katonai alkalmatlansági igazolással hagyták el Ukrajnát, és más országban kértek menedéket, kiadhatók Ukrajnának. Mint kiderült, számos ukrán állampolgár kaphatott – jelentős összegekért cserébe – hamis alkalmatlansági igazolásokat, amelyekkel elhagyták Ukrajnát. A hadiállapot miatt a hadköteles férfiak azonban nem mehetek külföldre, így az új javaslat szerint Ukrajna most ezen állampolgárok kiadatását kérné az európai országoktól. 

Általános vélekedés, hogyha nincs valamilyen ügydöntő bizonyíték (például hangfelvétel, kétséget kizáró írásos bizonyíték) arról, hogy valakinek jogtalanul állapították meg a katonai alkalmatlanságát, úgy azt csak abban az esetben lehet érdemben felülvizsgálni, amennyiben az érintett jelen van, a személyes jelenlét egy orvosi vizsgálat esetén fogalmilag elvárt

− magyarázta korábban a Magyar Nemzetnek ifj. Lomnici Zoltán. A Századvég jogi tanácsadója szerint jelenleg nem lehetséges, hogy az ukránok hazakényszerítsék a szóbanforgó férfiakat.

Büntetések egész sora várja azokat a hadköteles ukrán állampolgárokat, akik a hazájuk védelme helyett inkább külföldre szöktek – írja a KárpátHír

Vladiszlav Jurcsak, a T&T Partners jogásza elmagyarázta, milyen következményei lehetnek, ha valaki megtagadva a katonáskodást törvénytelen úton elhagyja az országot. Elmondta, minden egyes esetet az adott szituáció alapján bírálnak el.

A jogász véleménye szerint azonban van némi joghézag az ukrán törvényekben. Büntetőjogi felelősségre csak akkor vonhatják az illetőt, ha bizonyítani tudják, hogy valóban a katonáskodás elől szökött, amikor illegális úton elhagyta az országot.

Amennyiben a hadköteles korú személy a határátkelőket elkerülve, vagy a határátlépésre feljogosító iratok nélkül jutott át az államhatáron, háromezer-négyszáz és nyolcezer-ötszáz hrivnya közötti közigazgatási bírságot és legfeljebb tizenöt napi elzárást róhat ki a bíróság.

Amennyiben hamis papírokkal történt a határátlépés, az érintettre hat hónaptól két évig terjedő szabadságvesztés vár. 

Megint más elbírálás alá esik, ha a szökevény a hatósági személy vesztegetésével jut külföldre. Ez tizenhétezertől hatvannyolcezer hrivnyáig terjedő pénzbüntetést, vagy kettőtől négy évig tartó szabadságvesztést von maga után. 

Ukrajnában a háború kitörését követően azonnal hadkötelezettséget vezettek be a 18 és 60 év közötti férfiakra, emiatt ők – kevés kivétellel – a mai napig nem hagyhatják el az országot. Sokan vannak azonban, akik ennek ellenére sem akarnak harcolni, és minden lehetőséget megragadnak, hogy kijussanak a háború sújtotta országból.

– A család iránti kötelességeim elsőbbséget élveznek – magyarázta a Deutsche Welle német közszolgálati médiának egy ukrán üzletember, akit a hadkötelezettség bevezetésével elszakítottak feleségétől és gyermekétől. Ő azonban nem adta fel a küzdelmet, és most már azon szerencsések közé tartozik, akiknek sikerült elhagynia a háború sújtotta országot.

Okosmegoldásoktól az embercsempészetig

A hadkötelezettség alól kevés kivétel van: azok tartoznak ide, akik fogyatékkal élők, illetve három vagy annál több 18 éven aluli gyermeket nevelnek, vagy egyedülálló szülők. Mentesülnek a szabály alól azok, akik külföldi egyetemeken tanulnak, sofőrök, akik segélyszállítmányokat fuvaroznak az országba, akik egészségügyi gondjaik miatt alkalmatlanok katonának, valamint akik a háború kirobbanása előtt külföldön állandó bejelentett lakcímmel rendelkeznek.

Akik egyik kategóriába sem tartoznak, két lehetőség közül választhatnak: vagy bevonulnak, vagy megpróbálják valamilyen – gyakran illegális módon – kijátszani a törvényt. 

Erre remek lehetőséget nyújt a közösségi média, ahol számos oldal foglalkozik ilyen megoldásokkal. 

Az itt felkínált opciók változatosak: 980 dollárért cserébe visszamenőlegesen be lehet iratkozni valamelyik európai egyetemre a háború kitörése előtti dátummal, még több pénzért hamis katonai alkalmatlanságot bizonyító igazolást lehet beszerezni, vagy éppen jelentkezni lehet segélyszállítmányt fuvarozó sofőrnek – természetesen ezt sem ingyen.

A hadkötelezettség bevezetésével Ukrajna az embercsempészek paradicsomává vált

Ők rendszerint a zöldhatárokon próbálják meg átjuttatni az erre vállalkozókat, ennek ára körülbelül háromezer dollárnál kezdődik, a határ pedig – kis túlzással – a csillagos ég. 

Az embercsempészek azonban gyakran nem járnak sikerrel: az ukrán határvédelmi hatóságok közlése szerint áprilisig mintegy 2200 ukrán hadköteles férfit tartóztattak fel, rájuk a törvény szerint öt-tíz évig tartó börtönbüntetés vár. A határ természeti adottságai és az időjárási viszontagságok miatt több menekülni próbálkozót holtan találtak.

Felszólítás és petíció

Az ukrán vezetést a hadkötelezettség bevezetése és szigorú alkalmazása miatt sok bírálat érte, az ENSZ az első beszámolókat követően fel is szólította a kijevi kormányt, hogy „együttérzően és humánusan” alkalmazza a törvényt. 

Elismerjük, hogy egy államnak joga van megvédenie magát és jogában áll arra kötelezni állampolgárait, hogy bizonyos körülmények között katonai szolgálatot teljesítsenek, a nemzetközi joggal összhangban. Ugyanakkor együtt érző és humánus megközelítést sürgetnénk azokkal szemben, akik el akarnak menekülni

– fogalmazott Matthew Saltmarsh, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának (UNHCR) sajtófőnöke.

A hadkötelezettség eltörlésére egy odesszai ügyvéd petíciót is indított májusban, kevés sikerrel. A beadványra gyorsan összegyűlt a 25 ezer aláírás – ennyi kell ahhoz, hogy az államfőnek kötelezően foglalkozni kelljen vele –, azonban 

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az alkotmányra hivatkozva lesöpörte az asztalról.

– Az ország területi integritásáért harcolni állampolgári kötelesség Ukrajnában – jelentette ki az államfő. Egy, a Deutsche Wellének nyilatkozó kijevi ügyvéd ugyanakkor úgy gondolja, az ügy megállná a helyét az Emberi Jogok Európai Bíróságán.

Közel tízmillió menekült

Az UNHCR legfrissebb adatai szerint Ukrajnából eddig több mint kilencmillióan menekültek el, a legtöbben – közel ötmillióan – Lengyelországba. Hazánk a harmadik helyen áll ezen a listán Oroszország mögött, 

ide 995 ezren érkeztek a háború sújtotta országból.

Pontos számok arról nincsenek, hogy milyen arányban vannak köztük a hadköteles férfiak, azonban a német belügyminisztérium márciusi közlése szerint ők akkor az országba érkezők mindössze három százalékát tették ki. 

A menekültek nagy része még mindig idős, nő vagy gyerek. Utóbbiak biztonsága és védelme talán a legfontosabb, ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is felszólalt az ENSZ Biztonsági Tanácsának Gyermekek és fegyveres konfliktusok című nyílt vitáját megelőzően kedden New Yorkban. 

A háborús törvény értelmében a 18 és hatvan év közötti ukrán állampolgárságú férfiak nem hagyhatják el az országot, s habár ez hivatalosan csak azokra érvényes, akiknek Ukrajnában bejegyzett lakhelyük van, az ennek ellenkezőjét igazoló külföldi dokumentumok nem elegendők a határon való átjutáshoz. Az ukrajnai állami határőrszolgálat közleménye szerint az országot csak a megfelelő útlevélbélyegző meglétével lehet elhagyni.

− Amennyiben valaki ténylegesen külföldön él, azonban ezt nem a hivatalos eljárás szerint jegyeztette be, úgy sajnálatos módon nem hagyhatja el Ukrajnát − áll a tájékoztatásban.

Ahhoz, hogy ilyen pecsétet kaphasson valaki, a bürokrácia végeláthatatlan útvesztőjén kell átverekednie magát. Először ehhez szükséges engedélyt kell kérnie az állami migrációs hivataltól, töröltetnie kell regisztrációját a helyi katonai sorozási iroda nyilvántartásából, végül meg kell szüntetnie ukrajnai lakcímét − amennyiben ilyennel még rendelkezik. Az egész procedúra alapesetben körülbelül három hónapot venne igénybe, azonban a háború miatt jelenleg szinte belekezdeni sincs értelme.

Az adminisztratív adatbázisok elérhetetlenek, a harcok által leginkább sújtott keleti és északkeleti régiókban az irodákat lerombolták, a személyzet pedig vagy katonai szolgálatot teljesít, vagy elmenekült az országból.

− Olyan ez, mint egy küldetés, amelyet sehogy sem lehet teljesíteni − jellemezte a kialakult helyzetet a Deutsche Welle német közszolgálati médiának nyilatkozó Mikola, aki egy német kutatóintézetnél dolgozik. Annak is megvan az oka, hogy ezt az egész folyamatot miért nem csinálták meg a háború előtt az ukrán férfiak: − Ha nincs pecsét, az semmiben nem befolyásolja azt, hogy valaki külföldre utazzon és ott telepedjen le, emiatt valójában csak pár százan rendelkezhetnek ilyennel − fogalmazott Volodimir Monasztirszkij, a Dentons nemzetközi ügyvédi irodánál dolgozó szakértő a háborút megelőzően.

Az így csapdába esett férfiak alapítottak egy csoportot a Telegram üzenetküldő alkalmazás segítségével, amelyben a tagok létszáma százharminc körül van, azonban ennél valószínűleg többen lehetnek hasonló helyzetben. Közülük vannak, akik szerencsésebbek, ugyanis a munkájukhoz nem feltétlenül szükséges személyes jelenlét, azonban akadnak olyanok is, akiket a hosszú kiesés miatt elbocsátottak külföldi munkahelyükről. A bevételkiesés miatt megélhetési gondokkal küzdő, Ukrajnában rekedt férfiakra, akik harcolni nem akarnak, honfitársaik megvetéssel tekintenek, nem tartják őket hazafinak. Ezeket a hangokat pedig csak még inkább felerősíti az ukrán vezetés túlfűtött retorikája.

Csak dolgozni szeretnénk és eltartani a családunkat. Csalódtam Volodimir Zelenszkijben, haragszom a kormányunkra

− fogalmazott Andrei, aki már egy évtizede külföldön keresi a kenyerét.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek