Létrehozva: 2023.09.13.

Nagy Márton: Az infláció letörése a legfontosabb

Reálisnak tartja a minimálbérek tízszázalékos emelését.

Helyreáll a fogyasztási sokk, ha a kormány sikeresen letöri a béreket felfaló inflációt – nyilatkozta az Index megkeresésére Nagy Márton. A gazdaságfejlesztési minisztert Magyarország jelenlegi makrogazdasági kilátásairól is kérdezték.

„A második negyedévben Magyarország elérte a gazdasági lassulás alját, a harmadik negyedévtől visszapattanás várható. Fontos hangsúlyozni, az ipari szektor egyes szegmensei, például a feldolgozóipar és az akkumulátoripar, valamint a turizmus jól teljesített” – válaszolta az Index érdeklődésére Nagy Márton.

A miniszter a jelenlegi makrogazdasági helyzetről azt is megosztotta, hogy augusztusban nemcsak a külföldi turisták jelenléte adott lendületet, hanem ezzel párhuzamosan nemzetközi sportesemény is ösztönözte a nemzetgazdasági teljesítményt. 

„Várakozásom szerint 2023-ban nulla körül alakulhat a GDP növekedése, az idei év fogyasztási sokkja miatt a kormány által korábban jelzett 1,5 százalékos prognózis nem tartható. És ez a probléma is: a fogyasztási sokknak helyre kell állnia. Ehhez az infláció letörése a legfontosabb, amelyre már novemberben is jelentős esély mutatkozik, várhatóan egyszámjegyűre apad” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Nagy Márton úgy látja, hogy augusztusban már emelkedtek a reálbérek, amelyeknél szeptemberben történhet jelentősebb kiugrás. Előrejelzése szerint ezzel a fogyasztás is helyreáll majd.

– A legnagyobb kérdés a jegybank kamatpolitikája lesz, hiszen szeptembertől pozitív reálkamat várható, ami ugyancsak változás, azonban a pozitív kamatláb lassítja a fogyasztást. A kormány a reálbéreknél nagyobb fordulatot szeretne, és ez igaz 2024-re is. Ám a jegybank a bérezésben egy visszafogott növekedést prognosztizál – mondta a tárcavezető, aki azt is kiemelte:

Reálisnak tartja a minimálbéreknél a tízszázalékos emelést.

– Személy szerint azt gondolom, hogy a miniszterelnök álláspontja az irányadó: idén az egyszámjegyű infláció a legfontosabb, jövőre pedig a gazdaság helyreállítása. Ez a prioritás a kormány számára. Az idei átmeneti lassulás után, 2024-ben helyreállítjuk a gazdaságot – szögezte le a tárcavezető.

– Reálbér-növekedés úgy történhet meg, ha az infláció jelentősen csökken vagy nominálisan növekednek a bérek. Jelenleg „az infláció eszi meg a béreket” – válaszolta az Index megkeresésére Nagy Márton.

Tehát, ha az infláció csökken, akkor a bérek vásárlóereje nő, ám a miniszter szerint a versenyszférában biztosra vehető idén a reálbér-növekedés.

Sikerült megvédeni a fogyasztókat, ennek ára a kivetett extraprofitadó – mondta a miniszter. Fontos intézkedésnek nevezte, hogy a kormány a lakosságot állampapír-vásárlásra ösztönzi, amely magas kamatot biztosít a kisbefektetőknek, és további előnye, hogy a kamat Magyarországon marad.

Nagy Márton hozzáfűzte: a fogyasztás egy év alatt tíz százalékkal esett vissza, azonban jó hír, hogy 

augusztusban már tizenhat százalék feletti reálbér-emelkedés várható.

 

A jövő év a gazdasági növekedés helyreállításának esztendeje lesz, a kormány legfontosabb céljai közé tartozik a munkahelyek védelme és a családok támogatása – hangsúlyozta.

Az utóbbi években az energiacsapda, a kamatcsapda és a fogyasztási csapda elkerülését célzó intézkedések kerültek előtérbe. Emiatt mára az energiaárak konszolidálódtak

– mutatott rá a tárcavezető.

A lakosság egy hónap alatt 300 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt, és további 300 milliárd forintnyit kötvényalapokon keresztül.

A következő időszak feladata a fogyasztás helyreállítása lesz, vagyis a lakosságnak éreznie kell, hogy fogyaszthat

– mondta Nagy Márton.

Az online árfigyelő rendszer is kulcsszerepet játszhat a stabilizációban

Az online árfigyelő rendszer kapcsán úgy vélekedett, hogy annak inflációcsökkentő hatása van, hiszen a multicégek egyfajta árversenyt folytatnak általa egymással. 

Mindennek köszönhetően az év végére egy számjegyű infláció várható. A fogyasztói árak növekedése augusztusban 16, szeptemberben 11-12, októberben 9-10, novemberben 8, decemberben pedig 7 százalékos lesz az előrejelzések szerint.

A külgazdasági kérdésekre áttérve Nagy Márton arról beszélt, hogy Magyarország híd szerepet játszik a német és a kínai tőke között. Véleménye szerint az országnak elsősorban az áruszállítás és a logisztika erősítése terén van feladata.

Segít a spórolásban és az árversenyt is fokozza az árfigyelő rendszer, ezzel a lapunknak nyilatkozó szakértő szerint az alkalmazás mindkét célja teljesült. Bár egyes termékek hasonló ára megtörheti a versenyt, az árfigyelőnek akkor is lehet jótékony hatása, ha beszédtémaként előkerül.

A Gazdasági Versenyhivatal lezárult vizsgálata alapján a lehető legjobb időzítésnek bizonyult az árfigyelő rendszer elindítása, ami egyszerre képes letörni az élelmiszerárakat és fokozni az árversenyt.

Ez a hatás élénkíti is a fogyasztást, ám ha az élelmiszer-drágulás folyamatát nézzük, az előzmények a koronavírus-járványig nyúlnak vissza azzal, hogy megszakadtak az ellátási láncok, teljes szektorok álltak le. A korlátozások feloldása után a kereslet csak akadozva állt helyre, a negatív kínálati sokk áremelkedéssel járt. Ehhez jött hozzá az orosz–ukrán háború – ismertette a Magyar Nemzetnek adott interjúban Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke annak kapcsán, hogy a versenyhatóság az élelmiszer-drágulás folyamatát vizsgálta és feltárta annak hátterét. 

Tény, a háború nyomán elszálltak az energiaárak, emellett az aszály és az uniós pénzek visszatartása is közrejátszott, ám amikor az energiaárak szelídültek, és a forint erősödésnek indult már tavaly ősszel, az élelmiszerárak akkor sem csökkentek, már csak azért sem, mert egyes piaci szereplők gyenge forintárfolyamot és továbbra is magas energiadíjakat áraztak be (nem csak az élelmiszer kereskedők). A gyakorlatban viszont a kalkulált események nem a becsült mértékben következtek be, így egyes esetekben a profit akár három-négyszeresére nőtt – ugyancsak nem elsősorban a kiskereskedelemben. A GVH elnöke szerint az effajta árspekuláció nélkül kisebb mértékben emelkedtek volna az árak. Az árfigyelő rendszer viszont 62 termékcsoport több száz termékét tartalmazza, egyelőre hat bolthálózat árait feltüntetve, és úgy tűnik, máris elérte egyik legfontosabb célját. Közvetve pedig lehetőséget ad a kiskereskedelemnek, hogy a beszállítókkal szemben újra jobb ártárgyalási pozícióba kerüljenek. Az elsőbbségüket a pandémia és a háború kitörésekor elvesztették, a kínálati piac elillant, a termelő diktálhatta az árak alakulását, amit a kereskedelem kelletlenül, de átvett azért, hogy a polcait áruval töltse fel. A kínálati piac újra formálódásával és például az árfigyelő rendszer hajtotta versennyel a kiskereskedelem rákényszerül a jobb ártárgyalási pozíciók megszerzésére.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza azt mondta, az árfigyelőnek alapvetően két funkciója van: egyrészt, hogy segítse a háztartásokat az olcsóbb vásárlási lehetőség megtalálásában, másfelől pedig a boltok közötti árverseny fokozása.

Az új fejlesztéseknek mindkettőben szerepük van – mutatott rá Regős Gábor. Az olcsóbb vásárlási lehetőségek megtalálásában azért, mert nem csak egy-egy terméket keresnek a háztartások, viszont a keresett cikkeket két-három helyről szerzik be. Mint ismert, az árfigyelő nemrégiben bevásárlólista-funkcióval bővült, és az is várható, hogy a figyelt termékek köre is nagyobb lesz. 

A verseny fokozása szempontjából nagyon nem mindegy, hogy hányan használják az oldalt – mutatott rá Regős Gábor. Ha ugyanis csökken a látogatottság, az kevésbé motiválja a boltokat a versenyzésre, az árak mérséklésére. Természetes az is, ha az árfigyelő látogatottsága a kezdeti lelkesedés után csökken – bár pontos számot nem tudunk, de vélhetően már heti százezer alatt van a látogatások száma. Az új fejlesztések ezen is segítenek: egyrészt beszélünk az árfigyelőről, ezzel is reklámot csinálva neki, másfelől pedig érezhető a kíváncsiság is az újításokat illetően, kipróbálják a felhasználók.

Az árfigyelő adatait megvizsgálva még egy érdekes jelenséget érdemes kiemelni Regős Gábor szerint: a verseny eredményeként több terméknél megfigyelhető, hogy hasonló vagy akár azonos ár alakul ki három-négy boltláncnál is, ez viszont a napinál ritkább használat irányába mutathat.

Az árfigyelő vélhetően azon csoportoknál népszerűbb, ahol vagy alacsonyabb a jövedelem, vagy a háztartás mérete miatt nagyobb mennyiségben kell vásárolni (nagycsaládosok), de a magasabb jövedelmű, tudatos fogyasztók számára is ugyanúgy rendkívül hasznos fejlesztésnek bizonyul.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli bejelentés érkezett a hazai üzemanyagárakról

origo.hu

Drámai közelségbe került a III. világháború

borsonline.hu

„13 évvel idősebb nálam” – a magyar milliárdos után talált rá a szerelem Nagy Ő Natira

ripost.hu

Nagy baj történt a Pilisben, ezekben a percekben mentenek

mandiner.hu

Putyinék vegyifegyvert vetettek be Ukrajnában – állítja Washington

origo.hu

Temetőben ünnepeltek volna Polgár Árpádék, de kidobták őket

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

metropol.hu

Magyar Péter balhé közben azzal vádolt egy rendőrt, hogy az lefeküdt a feleségével, Varga Judittal

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak