Létrehozva: 2023.09.23.

Nagy hatótávolságú rakétákat kap Ukrajna

Még tovább tarthat a kilátástalan háború.

Zelenszkij már régóta lobbizott a rakétarendszerekért, melyek akár 300 kilométeres távolságra is képesek lőni. Az ukránok azzal érvelnek, az oroszokat mélyen a frontvonal mögött kell támadni, hogy győzni tudjanak. 

Újabb fegyverekkel támogatja Ukrajnát az Egyesült Államok – jelentette be Joe Biden amerikai elnök, miután találkozott Volodimir Zelenszkijjel. Az ukrán elnök a háború kitörése óta másodszor, megválasztása óta harmadszor járt az Egyesült Államokban. 

Nagy hatótávolságú rakéták Ukrajnának történő átadásáról állapodott meg Joe Biden amerikai elnök ukrán hivatali kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel – számolt be a Politico brüsszeli hírportál névtelenséget kérő amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

A portál értesülései szerint a taktikai fegyvereket, köztük az ATACMS rakétarendszereket a következő hetekben szállíthatja Washington a háborúban álló országba.

Az NBC News amerikai hírtelevízió azonban felhívta a figyelmet, az Egyesült Államok sem rendelkezik túl nagy számban at ATACMS rendszerekből, ráadásul többen bírálták Biden döntését, attól tartva, hogy az Oroszországgal folytatott háború még nagyobb méreteket ölthet.

Amerikai politikusok ugyanakkor továbbra sem számítanak arra, hogy a rakétarendszerekkel felgyorsítanák az ukrán ellentámadást, melyet lelassít egyebek mellett az aknák eltávolítása is lényegesen lelassít.

Az ATACMS-ek Ukrajnának való átadása sokáig váratott magára, ám Kijev szeptember eleje óta igyekezett egyre nagyobb nyomást gyakorolni a Fehér Házra.

Bár a republikánusok közül egyre többen tartják fenntarthatatlannak az Ukrajnának nyújtott amerikai pénzügyi támogatást, Zelenszkij szerint a mostani megbeszéléseken sikerült tovább mélyíteni a két ország katonai együttműködését.

Az ukrán elnök a háború kitörése óta másodszor látogatott el országa legnagyobb támogatójához, de nem aratott osztatlan sikert.

A kongresszus képviselőházi elnöke, a republikánus Kevin McCarthy például nem is köszöntötte az ukrán államfőt.

Tavaly ilyenkor még az amerikai jobboldalon is nagy volt Volodimir Zelenszkij támogatottsága, mostanra azonban úgy tűnik, már csak a demokraták elkötelezettek Ukrajna feltétel nélküli támogatása mellett. Joe Biden elnök a Fehér Ház bejárata előtt fogadta az ukrán államfőt.

Zelenszkij látogatásának nem titkolt célja a további fegyveres támogatások elérése volt, ami nélkül – mint fogalmazott – Ukrajna elveszítené a háborút.

Oroszország újra megpróbálja majd kihasználni a telet Ukrajna megtörésére, ezért nagyon fontos, hogy az Egyesült Államok továbbra is az ukránok mellett fog állni ebben a küzdelemben. Jóváhagytam a következő biztonsági segélycsomagot, ami többek között tüzérségi lőszert és páncéltörő lövedékeket is tartalmaz. Ezenfelül a jövő héten megérkeznek Ukrajnába az első Abrams tankok, és tovább erősítjük Ukrajna légvédelmét, hogy az ország az év leghidegebb napjaiban is tudja magát védeni” – jelentette be Joe Biden.

Az ukrán elnök később többet is elárult a tárgyalások részleteiről: „Az új megállapodásunk lehetővé teszi az amerikai és az ukrán hadiipar közvetlen együttműködését. Egy új hadiipari komplexumot hozunk létre, ahol közösen folyik majd a fegyvergyártás. Ukrajna képes lesz saját légvédelmi rendszereket gyártani” – mondta Volodimir Zelenszkij.

Közben csütörtökön nyolc ukrán városból is orosz légicsapásokat jelentettek.

A Herszon megyei vezetés szerint a térség központját ért támadásban többen is életüket vesztették. A Dnyeper-parti Cserkasziban egy többemeletes lakóházat ért találat, de a támadások Kijevet sem kerülték el. A hatóságok szerint az ukrán fővárost hetek óta nem ért ilyen súlyos csapás, amivel az energiaellátó üzemeket vehették célba az oroszok.

A légitámadások következtében öt ukrajnai megyéből is áramkimaradásokat jelentettek.

Ha az Egyesült Államok szerint Ukrajna készen áll a rendezési tárgyalásra, akkor törölni kell Volodimir Zelenszkij ukrán elnök rendeletét, amelyben ezt megtiltotta magának – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök néhány napja.

„Ami a tárgyalási folyamatot illeti, ha az Egyesült Államok úgy véli, hogy Ukrajna kész a tárgyalásokra, akkor vonja vissza Ukrajna elnökének rendeletét, amely megtiltja a tárgyalások folytatását” – mondta.

Putyin Antony Blinken amerikai külügyminiszternek arra a kijelentésére reagált, miszerint Ukrajna kész a tárgyalásokra, és el is kezdi őket, ha majd Putyin kész lesz erre, de egyelőre nincs jele annak, hogy ő „bármilyen érdeklődést mutatna a konstruktív diplomácia iránt”.

Zelenszkij október elején – válaszul négy ukrajnai régió elcsatolására – hagyta jóvá az ukrán nemzetbiztonsági tanács határozatát, amely szerint Ukrajna mindaddig elutasítja az Oroszországgal való tárgyalást, amíg annak Putyin az elnöke.

Az orosz elnök  megismételte, hogy Oroszország nem hagyhatja abba a harcot, amíg Ukrajna folytatja ellentámadását. Azt mondta, hogy ahogy az ukrán hadsereg kazettás lövedékekkel való ellátása nem változtatott a harctéri helyzeten, ugyanúgy nem fog az F-16-os harci gépek szállítása sem.

Putyin úgy vélekedett, hogy az amerikai elnökválasztásig a washingtoni vezetésnek valamilyen eredményt fel kell mutatnia az ukrajnai háborúban, és nem számol az ukrán emberveszteségekkel.

Hozzátette, hogy a jelenlegi ukrán vezetés sem sajnálja polgárait.

Az orosz elnök megítélése szerint Washington oroszellenes politikájának vektorán nem fog változtatni az elnökválasztás, bárki legyen is a nyertes. Putyin szerint mindazokat, akik jó baráti és üzleti kapcsolatokat akarnak kiépíteni Oroszországgal, vagy osztják az orosz álláspontot, mindenekelőtt a hagyományos értékek megőrzése tekintetében, elnyomják Amerikában.

„A jelenlegi hatóságok az amerikai társadalmat oroszellenes hangnemre és szellemre hangolták. Ez a lényeg. Megtették ezt, és most már nagyon nehéz lesz nekik ezt az egész hajót valahogy más irányba fordítani – ez az első. Másodszor: Oroszországra állandó ellenfélként, sőt ellenségként tekintenek, ezt beleverik az egyszerű amerikaiak fejébe, és ez rossz, mert ez áthangolja a társadalmat”

– mondta.

Hangot adott álláspontjának, miszerint az, ami az újraválasztására törekvő Donald Trump volt elnökkel történik, „egy politikai rivális üldözése politikai indítékokból”. Azt mutatja, hogy az amerikai rendszer „rothadt”, és a politikai verseny tisztességtelen. Ennek az Egyesült Államok és a világ előtti lelepleződése Putyin szerint hasznos Oroszország számára, mert megmutatja, hogy ki az, aki ellene harcol.

Egy újabb mozgósítás lehetőségével kapcsolatban azt, mondta, hogy az elmúlt hat-hét hónap során 270 ezer ember szerződött önként a fegyveres erőkhöz, ami napi 1000-1500 olyan jelentkezőt jelent, aki tudatában van annak, hogy a frontra kerül, és életét veszítheti. Emlékeztetett arra, hogy a tavaly őszi részleges mozgósítás alkalmából 300 ezer embert hívtak be.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke szeptember elején 280 ezer idén leszerződött katonáról tett bejelentést. Más témákról szólva Putyin a fórumon egyebek között kijelentette, hogy Oroszország és Kína nem katonai szövetséget, hanem barátságot köt népei érdekében.

Az Egyesült Államok „egyetemes arcátlanságával” arra ösztönözhet valakit, hogy nagyszabású terrortámadást indítson vagy atomfegyvert vessen be ellene – írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese a Telegram-csatornáján vasárnap, egy nappal a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulója előtt.

„Úgy tűnik, mindenki hozzászokott a nyugati országok és különösen az Egyesült Államok pimaszságához és undorító önimádatához. A saját igazukba és kizárólagosságukba vetett közönyös hitükhöz. Az egyetemes arcátlanságukhoz minden kérdésben. Legyen az akár békés, akár katonai” – írta Medvegyev, emlékeztetve Madeleine Albright néhai amerikai külügyminiszter szavaira arról, hogy Amerikának jogában áll erőt alkalmazni.

A korábbi orosz elnök és kormányfő úgy fogalmazott,

nem akarja „megátkozni” az amerikaiakat, de elérhetik, hogy terroristák ismét végrehajtsanak ellenük egy támadást 2001. szeptember 11. stílusában, viszont már atom- vagy biológiai fegyverrel.

„Vagy ami még rosszabb: valakinek az atomhatalmak vezetői közül felmondják az idegei a szolgálatot, és érzelmi alapon úgy dönt, hogy tömegpusztító fegyvereket vet be. Annál is inkább, mert a folyamatosan bővülő nukleáris klub jelentős részét semmilyen kötelezettség nem köti” – hangoztatta.

„És akkor ennyi. Kampec. Már csak az marad, hogy pénzt gyűjtsenek egy új emlékműre a Ground Zero szomszédságában. A jobbik esetben. A rosszabban pedig – egyszerűen koszorúkat eresztenek a vízre…”

– tette hozzá Medvegyev.

Az amerikaiak „arcátlansága” a politikus szerint egyebek mellett abban nyilvánul meg, hogy Oroszország és a vele baráti országok ellen jogellenes szankciókat léptetnek életbe, miközben a nyugati vagyont érinthetetlennek nyilvánítják; hogy a Nyugat bármilyen fegyvert szállít Oroszország ellenségeinek, de Oroszország barátainak tilos fegyvert szállítani; hogy az Egyesült Államok világszerte elrabolja különböző országok állampolgárait, de az amerikaiakhoz nem szabad hozzányúlni, „még akkor sem, ha mesterkémek, elvonási tünetekben reszkető drogfüggők vagy a szájuk sarkában nyáladzó pedofilok”.

„És ez mindenben így van” – vélekedett Medvegyev.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek