Létrehozva: 2023.09.03.

Már 125 millióan látták a Tucker-interjút Orbán Viktorral

Egyre terjed világszerte...

Már csaknem 125 millió megtekintésnél tart Tucker Carlson Orbán Viktorral készített interjúja az X közösségi média platformon. A miniszterelnök szavaira világszerte felfigyelte, az amerikai felhasználók figyelmét leginkább a beszélgetés azon része keltette fel, melyben Orbán Viktor Donald Trump korábbi amerikai elnök külpolitikájáról beszélt- írta meg a Magyar Nemzet.

– Ha Ön lenne a NATO élén, mi lenne a következő lépése az ukrajnai háborút illetően? – tette fel a kérdést Tucker Carlson.

Béke. Azonnal. Hívják vissza Trumpot

− felelte Orbán Viktor. Az elmúlt évtizedek legjobb amerikai külpolitikája az ő ideje alatt volt – tette hozzá a miniszterelnök. 

Az interjú ezen részletét azóta amerikai felhasználók százai osztották tovább a TikTok videómegosztó platformon. A bejegyzésekben általában kommentár nélkül szerepelne Orbán Viktor szavai, a felhasználók pedig némán adják jelét elismerésüknek. 

Trump az az ember, aki képes megmenteni a nyugati világot és az emberiséget

− húzta alá Orbán Viktor. – Ha Trump lett volna hatalmon az oroszok nem rohanták volna le Ukrajnát – vélekedett a kormányfő. 

Isten óvja Tuckert, Trumpot és ezt a remek embert

− írta hozzászólásában az egyik felhasználó. 

Carlson X-oldalán (korábbi nevén Twitter) augusztusban az Orbán-interjú az egyik legnézettebb tartalom volt, csak a korábbi amerikai elnökkel, Donald Trumppal készített videója előzi meg, amely 260 milliót is meghaladó megtekintésnél jár. 

A zajos siker ugyanakkor egyetlen sort sem ért meg a magyar dollármédiában − hívja fel cikkében a figyelmet az Origó, kiemelve, hogy „kínosan hallgat a Soros-blog (444), a volt indexesek blogja (Telex) és Szauer Péter többször hazugságon kapott lapja (hvg), valamint Varga Zoltán vörösbáró 24-e is”.

Az Orbán-interjút egyébként még az X platform tulajdonosa, Elon Musk is megosztotta.

Tucker Carlson 2016 és 2023 között a Fox News esti politikai műsorát vezette, személyére és mondanivalójára odafigyelnek az Egyesült Államokban, és nem feltétlenül csak konzervatív körökben − ezt korábban Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója mondta el a Magyar Nemzetnek.

Odafigyelnek Tucker Carlson mondanivalójára az Egyesült Államokban, és nem feltétlenül csak konzervatív körökben – jelentette ki  Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója, aki szerint emiatt is fontos, hogy az amerikai sztárújságíró a budapesti tartózkodása alatt mind Orbán Viktorral, mind Alekszandar Vucsics szerb elnökkel beszélgetett. A Mandinernek adott interjújában Tucker Carlson méltatta a magyar miniszterelnök politikai képességeit, szerinte Orbán Viktort olyan okokból gyűlöli az amerikai sajtó, amiknek semmi köze a tetteihez.

 

Míg a fősodratú média szinte patás ördögként állítja be Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, az amerikai átlagemberek egyáltalán nem tartják olyan zordnak Magyarországot, mint amilyennek a nyugati sajtó szereti beállítani hazánkat. Ezt példázzák az olyan nemzetközi események, mint a most folyó atlétika világbajnokság, vagy akár Vadászati Világkiállítás és az eucharisztikus kongresszus – magyarázta lapunknak Fekete Rajmund történész. A Kommunizmuskutató Intézet igazgatója Tucker Carlson Mandinernek adott interjújára reagált, amelyben az amerikai sztárújságíró arról beszélt, rengeteg amerikait inspirál Magyarország.

A szakértő szerint komoly súlya van Tucker Carlson szavának az Egyesült Államokban, hiszen ő gyakorlatilag az utolsó mohikán a klasszikus médiaszemélyiségek között. Azzal, hogy már nem a Fox Newsnál készít műsorokat, ahol hárommillióan nézték, hanem az X-re átkeresztelt Twitteren, még szélesebb közönséget érhet el. A legutóbbi, Donald Trumppal készített interjúja például már 258 millió megtekintésnél jár.

Olyan számokat produkál, amit mondjuk a Fox Newsnál soha nem tudott volna elérni, bármit is csinál. Tehát egy nagyon fontos és befolyásos konzervatív gondolkodásmódú médiaszemélyiségről van szó, akinek felfigyelnek a hangjára, legyen akár egy vele szimpatizáló vagy talán nem szimpatizáló személy a hallgató

− mutatott rá a szakértő annak jelentőségére, hogy budapesti tartózkodása alatt Carlson mind Orbán Viktort, mind Alekszandar Vucsics szerb elnököt megszólaltatta, így az amerikai közönség is első kézből, torzítatlanul hallgathatja meg a gondolataikat.

A magyar kormányfő és a szerb elnök szinte naponta reflektorfénybe kerülnek a nyugati balliberális médiában vagy a nyugati politikusok által. 

Ők ketten ugyanis olyan konzervatív nézeteket képviselnek, amelyeket nem szívesen hallanak meg tőlünk nyugatra. Azokban a országokban igyekeznek elnyomni a jobboldali, konzervatív hangokat, és a józan észen alapuló politikai javaslatokat.

– Nagyra tartom Orbán Viktor politikai képességeit, bízom abban, hogy képes kezelni az Egyesült Államokat – szögezte le Tucker Carlson a Mandinernek adott interjújában. Hozzátette, hogy Orbán Viktor amerikai megítélését teljes mértékben az amerikai sajtó ellenőrzi, amely olyan okokból gyűlöli őt, amelyeknek semmi közük a tetteihez – mondta.

Az amerikai véleményvezér Orbán Viktor és Alekszandar Vucsics mellett több befolyásos politikussal is személyesen beszélgethetett a budapesti látogatása során, amelyekről minden bizonnyal részletesen beszámol majd a közönségének az elkövetkező napokban.

Az ukrajnai háborúval és annak amerikai támogatásával kapcsolatban Carlson rámutatott arra az ellentmondásra, hogy míg a szavak szintjén az amerikaiak azért támogatják az ukránokat, hogy a demokráciát védjék, az igazi demokrácia az lenne, ha népszavazást tartanának arról, hogy az emberek ezzel mennyire értenek egyet.

Egyre több olyan hang jelenik meg az Egyesült Államokban is, amely kétségbe vonja azt, hogy ezt a háborút érdemes volna az amerikaiaknak folytatni. A CNN, ami éppen nem a béke pártján áll ebben a háborús időszakban, legutóbbi közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak többsége elítéli az Ukrajnában folyó háborút, az amerikai beavatkozással nem ért egyet, és megvonná a támogatásokat. Ezek már olyan jelek, amik azt mutatják, hogy ott sem feltétlenül örülnek ennek a proxyháborúnak

− emelte ki a szakértő.

Az Economist által néhány hete publikált elemzés szerint az amerikai háztartásoknak több mint 900 dollárjába kerül havonta az ukrajnai háború. Ez annak fényében különösen szembeötlő, hogy a Lahaina városát letaroló tűzvész károsultjai mindössze 700 dollár egyszeri segélyre számíthatnak.

Tucker Carlsonnak nemcsak a háborúról, de a David Pressman budapesti nagykövetről megfogalmazott véleménye is nagy port vert fel. „Szégyellem magam, hogy egy olyan ijesztő kis szürkeséget küldtünk ide az Egyesült Államokat képviselni, mint David Pressman. Nem képviseli ő az Egyesült Államokat, higgye el nekem!” –  véleményezte a nagykövetet a Mandinernek adott interjúban a sztárújságíró.

− Ő mégiscsak egy médiaszemélyiség, aki a kelleténél eggyel erősebben is fogalmazhat – mondta el Fekete Rajmund.  – Azt látjuk sajnos, hogy a jelenlegi amerikai nagykövet sok esetben nem éppen azon munkálkodik, hogy a két ország közti kapcsolatot építse, hanem mintha éket próbálna verni közéjük. Ez nem meglepő fordulat, hiszen emlékezzünk vissza, hogy az előző demokrata elnök, Barack Obama idején is ugyanez volt a helyzet. Akkor volt egy Goodfriendünk, most van egy Pressmanünk, és azt látjuk, hogy egyfajta politikai nyomásgyakorlást próbálnak ránk helyezni a gyermekvédelmi törvénytől kezdve minden olyan döntésünkön át, ami szúrja az Egyesült Államok szemét. Ráadásul Magyarország mégiscsak egy békepárti álláspontot képvisel, miközben látjuk, hogy a demokrata adminisztráció háborúpárti – emelte ki.

Míg politikai téren a demokrata adminisztráció ideje alatt fagyossá vált a viszony, a magyar−amerikai kapcsolatok gazdasági, védelmi politikai téren, vagy éppen katonapolitika terén rendkívül erősek, és kiállták az idők próbáját. 

– A Trump-adminisztráció alatt a politikai kapcsolatok is kiválóak voltak. Volt egy kiváló amerikai nagykövet, David Cornstein személyében, aki folyamatosan azon dolgozott, hogy a kapcsolatok minél jobbak legyenek. Én úgy gondolom, hogyha a jövő évi amerikai választásokon egy republikánus vezetés kerül hatalomra, akkor ezek normalizálódni tudnának – zárta gondolatmenetét a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

A magyar államigazgatásban is meglepetést okozott a magyarok amerikai beutazásának szigorítása, egy kormányközeli forrásból úgy tudni, hogy David Pressman döntésére keményített be az amerikai fél. Majd pedig a nagykövet az erről író Magyar Nemzetnek küldött egy levelet, miszerint nem megfelelő a szóhasználat és cseréljék ki. 

Carlson az interjúban kifejtette, mindenféle hazugságot állítanak Magyarországról, például, hogy nem demokratikus, pedig Carlson szerint a sajtó sokkal szabadabb itt, mint Amerikában. 

Szégyellem magam, hogy egy olyan ijesztő kis szürkeséget küldtünk ide az Egyesült Államokat képviselni, mint David Pressman. Nem képviseli ő az Egyesült Államokat, higgye el nekem!

 − fogalmazott Carlson.

Az, ami a szemünk előtt történik, ez egy amerikai belpolitikai vita, a magyarok jelentős többsége pedig csodálkozással vegyes értetlenséggel figyeli az amerikai nagykövet munkásságát – jelentette ki a Magyar Nemzet megkeresésére Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

Tucker Carlson kritikája őszinte volt és a szíve mélyéről jött, hiszen a feladata egy nagykövetnek az, hogy segítse a kulturálisan, gazdaságilag, akár geopolitikailag ellentétes oldalon, másképpen gondolkodó országok közötti együttműködést, hogy megtalálják a közös pontot. Magyarország pedig nem is ellentétes ország, hanem a szövetségesük

 – mondta a szakértő.

Ebben a helyzetben azt tapasztalni nap, mint nap hogy a szövetségesével szemben az amerikai nagykövet állandó kritikát, kioktatást gyakorol és fogalmaz meg, ez legalábbis furcsa és nem felel meg annak a nagyköveti szerepnek, hogy esetleges ellentétes véleményben is próbálja megtalálni a közös pontokat 

– tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel. 

A Nézőpont Intézet vezetője osztja Tucker Carlson véleményét, miszerint az amerikai nagykövet nem viselkedik diplomataként, sokkal inkább politikai aktivistaként. 

Úgy gondolom, hogy amerikai szempontból sem végez jó munkát, mert nem talál hangot a kormánnyal és nem tudja az Egyesült Államok érdekeit sem érvényesíteni, hanem természetes reakcióként ellenállást, értetlenséget vagy fejrázást vált ki egy-egy akciója. Az, hogy ő politikai aktivista az nem csak furcsa, hanem kontraproduktív is

 – emelte ki a szakértő, aki szerint hogyha 2024-ben Trump nyeri a választásokat, akkor Pressman nagykövetsége azonnal meg fog szűnni, de ez sokkal korábban is bekövetkezhet.

Tucker Carlson azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy szerinte az, hogy Magyarország keresztény ország, sértő az Egyesült Államokra nézve, amely elutasítja a valódi kereszténységet, a kormány pedig kifejezetten utálja azt.

Tucker erős mondatokat mondott, de az egészen biztosan kijelenthető, hogy hiába katolikus Biden, nem találta meg a közös hangot a Vatikánnal sem. Az ukrán politikában is a békéért Magyarország sokkal többet tesz, mint az Egyesült Államok

 – mondta Mráz Ágoston Sámuel. Felidézte, hogy az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban Carlson elmondta:

ahhoz az orosz haditerv kevés volt, hogy egy villámháborút kihozzanak belőle, ám arra pont jó, hogy elhúzódjon és mindenki, aki a háború folytatása mellett érvel nyugaton, alábecsüli az oroszokat és emberek életek sokaságáról dönt.

Tucker Carlson szerint az Egyesült Államok volt az, aki erőltette ezt a háborút, hiszen Kamala Harris egy héttel a háború kezdete előtt, a müncheni biztonsági konferencián azt mondta Zelenszkijnek, hogy szeretnék, ha csatlakozna a NATO-hoz Ukrajna. Ezzel pedig valami választ akartak kiprovokálni az oroszokból, de valószínűleg erre nem számítottak. Most pedig, amikor ukránok százezrei haltak már meg, milliók menekültek el, egyáltalán nem érdekli Bidenéket az, hogy pusztul a nemzet. Ez az ő bűnük – mondta a sztárújságíró.

Onnan tudni, hogy ez egy kiprovokált háború, hogy a nyugati politikusok kihangsúlyozzák, hogy ez nem egy kiprovokált háború

– tette hozzá Mráz Ágoston Sámuel.

Mint mondta, a háborúnak és az öldöklésnek biztosan nincs támogatottsága az USA-ban, ám az oroszellenességnek lehet. A szakértő úgy látja, hogy az előttünk álló egy évben a republikánus pártnak és Donald Trumpnak – ha ő lesz a mostani elnök kihívója – az lesz a feladatuk, hogy elmagyarázzák a választóknak, hogy ez az elhúzódó háború megnyerhetetlen Oroszországgal szemben, a cél pedig az lehet, hogy a háborúellenesek legyenek többségben, ne pedig az oroszok gyűlölői.
 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Presser Gábor és Koncz Zsuzsa árulásai – megszólal Nagy Feró

origo.hu

Háborús művelet zajlik az orosz-fehérorosz határnál

borsonline.hu

Reggelre virradóra elhunyt a 20 éves sporttehetség

hirtv.hu

Láncreakció – Német sajtó: fontos szakértői anyagokat titkolhattak el az atomerőművek leállítását megelőzően + videó

vg.hu

Cápát fogtak az Adrián – fotók

origo.hu

Édesanyja szerint naponta visszajár a két éve meghalt Berki Krisztián

magyarnemzet.hu

A fővárosi számlagyár mellett több más bűncselekmény miatt is fájhat a baloldal háttéremberének feje

ripost.hu

Krausz Gábor újragondolta a magyarok kedvenc ételeit egy hotelben, ahol kamatmentes részletfizetés is van

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Deutsch Tamás: Ugyanaz történik Magyar Péterrel, mint ami Vonáékkal és Márki-Zayjal

POLITIK

Európa egyre közelebb a nukleáris háborúhoz

POLITIK

Akár 40 százalékos árcsökkenést is hozott az Árfigyelő

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát