Létrehozva: 2023.09.03.

Közeleg az ősz, újabb nagy migránsáradat indult meg Európába

Rekordszámban jönnek...

Sorra jelentik be az európai országok az idei illegális bevándorlási adataikat. Olaszországban minden korábbi rekordot megdöntött a tengeren érkező migránsok száma. Az év eleje óta több mint 113 ezren kötöttek ki az olasz partoknál, ami már most több, mint tavaly az egész évben. Görögország is óriási migrációs nyomásról számolt be, Cipruson pedig egyre súlyosabb a társadalmi feszültség: rendbontásokat jelentettek Limasszolban, két héten belül immár másodszor- írta meg a hiraado.hu.

Illegális bevándorlók érkeznek a görögországi Leszbosz szigetére. A legtöbb migráns Ázsiából, a Közel-Keletről és Afrikából indul útnak Európába, az embercsempész-hálózatok hathatós segítségével.

A veszélyes utat szinte mindig könnyű fa- vagy gumicsónakokon teszik meg. Eddig nem volt rá példa, hogy luxuskörülmények között utazzanak a bevándorlók. Két napja azonban 51 migránst jachton szállítottak át az emberkereskedők Törökországból Mükonosz szigetére.

A görög parti őrség őrizetbe vette, majd kihallgatta a hajón utazókat, ők mondták el, hogy egy, az amerikai Delaware állam lobogója alatt közlekedő jachttal érkeztek.

A hajóra egy másik kikötőben találtak rá a görög hatóságok, és azonnal lefoglalták azt. Három férfit is őrizetbe vettek, akiket a migránsok emberkereskedőként azonosítottak.

A nyolcadik éve tartó folyamatos migránsáradatot egyre nehezebben viselik el az érintett országok költségvetése, és a lakosság türelme is fogytán van, megszaporodtak az illegális bevándorlók elleni tiltakozások.

Pénteken a ciprusi Limasszolban torkollott súlyos rendbontásba egy megmozdulás, két héten belül másodszor randalíroztak migránsellenes csoportok. Több mint háromszáz álarcos tüntető üzleteket dúlt fel, Molotov-koktélokat és köveket dobált, kukákat, autókat gyújtott fel. Kifejezetten bevándorlók, főleg szíriaiak által fenntartott boltokat támadtak meg és gyújtottak fel. A rendőrség könnygázt vetett be, és 13 embert őrizetbe vett. A dulakodásban öten megsérültek.

Az ország elnökeként szégyellem, amit tegnap este láttam, és remélem, a felelősök is szégyellik magukat. Ennek semmi köze a bevándorlási kérdéshez. Egyáltalán nem a bevándorlás a probléma. Így nem védhetjük meg polgárainkat, és az országba érkező turistákat” – mondta Nikosz Hrisztulidisz ciprusi elnök.

Hasonló rendbontások voltak már a múlt hét végén is Hloraka településen, ahol különösen nagy a feszültség a helyiek és az ott élő migránsok között. A társadalmi feszültség azonban már nem csak Cipruson érezhető, habár a szigetországban talán a legsúlyosabb a helyzet,

mára a ciprusi lakosság hat százalékát teszik ki az illegális bevándorlók.

Olaszország évek óta nem tapasztalt migrációs nyomásnak van kitéve, mindenekelőtt az afrikai Száhel-térségben történt események, az egymást követő katonai puccsok következtében, ami jelentősen megemelte az országba érkező illegális migránsok számát. A római kormány egyre nehezebben tudja finanszírozni az ellátásukat.

Görögország emellett attól is tart, hogy az elégedetlen és frusztrált bevándorlók gyakran hatalmas károkat is okoznak. A pusztító erdőtüzek kapcsán Kiriakosz Micotakisz miniszterelnök a héten leszögezte, hogy a tüzek zömét gyújtogatások okozzák. Hozzátette: az évroszi tüzek szinte biztos, hogy az illegális migránsok által használt útvonalak mentén keletkeztek.

Súlyos rendbontásba torkollt péntek este a ciprusi Limassol kikötővárosban egy bevándorlók elleni demonstráció: a tüntetők üzleteket dúltak fel, Molotov-koktélokat és köveket dobáltak, kukákat gyújtottak fel.

A Cyprus Times című lap szombati tudósítása szerint mintegy 350 álarcos jobboldali tüntető kezdett randalírozni. A rendbontások során kifejezetten bevándorlók által fenntartott boltokat támadtak meg. A rendőrség könnygázt vetett be, és 13 embert őrizetbe vett. A dulakodásban öten megsérültek.

Hasonló rendbontások voltak már a múlt hét végén is Hloraka településen, ahol különösen nagy a feszültség a helyiek és az ott élő migránsok között.

A ciprusi hatóságok korábban több alkalommal is felhívták a figyelmet arra, hogy az illegális bevándorlók már a népesség hat százalékát teszik ki a földközi-tengeri szigeten, ami arányaiban több mint ötszöröse az uniós átlagnak. A menekülttáborok megteltek, sok helyen gettók kezdtek kialakulni, ahol nehéz körülmények között élnek az emberek.

Nikosz Hrisztodulidesz ciprusi államfő szombaton újságíróknak azt mondta, a péntek esti „szégyenteljes” limassoli rendbontás „olyan kisstílű bűnözők műve volt, akiknek nincs igazán közük a migrációs helyzethez”. Az elnök szerint nem szabad összemosni a bevándorlással kapcsolatos problémákat a randalírozók ügyével.

Hrisztodulidesz kiemelte, hogy az utóbbi hat hónapban sikerült jelentősen csökkenteni a szigetre érkező illegális bevándorlók számát, felgyorsítani a menedékkérelmek feldolgozását, illetve növelni a hazatelepítések számát is.

Az olaszországi partokra való megérkezéskor a bevándorlókra fordított első költség fejenként 350 eurónak felel meg, utána pedig naponta több mint harminc eurót fordítanak rájuk a költségvetésből – számolta ki a belügyminisztérium adatai alapján az Il Giornale című napilap szerdán.

A partraszállás után a bevándorlók fehérneműt, tisztasági csomagot, szükség szerint ruhát, cipőt kapnak, valamint szállást és élelmiszert biztosítanak számukra. Az úgynevezett belépési vagy első napi csomag fejenként háromszázötven euróba (mintegy 130 ezer forintnak megfelelő összegbe) kerül.

Olaszországba való megérkezésük második napjától ellátásuk fejenként napi 31,50 euróba (közel tizenkétezer forintba) kerül átlagban a migránsközpont típusától, és az azt működtető szervezettel, vállalkozással kötött szerződéstől függően.

Havonta tehát fejenként legalább 945 euróba.

A kíséret nélküli kis- és fiatalkorúak napi ellátása magasabb, fejenként nyolcvan és száz euró között mozog. Ezen kívül a bevándorlók fejenként napi 2,50 euró készpénzben részesülnek és havonta egyszeri öt euró értékű telefonkártyát kapnak.

A számítások szerint az év eleje óta érkezett 107 ezer ember – a tizennyolc év alattiakat nem számolva – ellátása csak az első nap több mint 37 millió eurós költségvetési kiadást jelentett, összesen pedig több mint 847 millió eurót költöttek rájuk.

Az Il Giornale megjegyezte, hogy

pénzbe kerül a tolmácsszolgáltatás, a benyújtott menedékkérelmek elbírálása és közigazgatási kezelése, a táborok tisztítása, az érkezők ruháinak mosása.

Csak Lampedusa szigetének migránsközpontjában, ahova kevés kivétellel a több mint 107 ezer ember nagy része megérkezett, havi 35 ezer euróba kerül a tábor fertőtlenítése. Lampedusán a napi ellátás is drágább: fejenként 33,6 euróba kerül abban a táborban, ahol augusztusban naponta kétezer és négyezer között volt az emberek száma.

Az olasz állam állja a bevándorlók továbbszállításának költségeit is az ország más vidékeire komphajókkal, repülőkkel, buszokkal, amelyeket utóbb szintén fertőtlenítenek: egy hetven-nyolcvan fős csoport utaztatásának költsége elérheti a 18 ezer eurót.

A napilap arra emlékeztetett, hogy

2018-ban a belépési csomag ára 150 és 180 euró között mozgott, a bevándorlók után fizetett állami fejkvótát pedig 25 euróban maximálta Matteo Salvini akkori belügyminiszter. A fejkvótát 2020-tól az Öt Csillag Mozgalom és baloldali Demokrata Párt kormánya emelte fel.

A belügyminisztérium közleménye szerint a számok jól mutatják a bevándorlással járó tehervállalás súlyát. Segítséget adhat a maradásra nem jogosultak gyors kitoloncolása, a befogadottak számának csökkentése.

Róma bízik abban, hogy az Európai Unió és Tunézia között júliusban aláírt szándéknyilatkozat az indulások csökkenéséhez vezet az észak-afrikai országból, valamint az európai migrációs reform 2024 tavaszára várható lezárása is új szabályokat szabhat a befogadás terén – hangsúlyozta a belügyi tárca.

origo.hu

Elkezdődhet: amerikai hadihajó indult az oroszok után

ripost.hu

Nem kopogtatni kell a dinnyét vásárláskor, mutatjuk, hogy találod meg a legjobbat

metropol.hu

Sorra lettek rosszul, majd haltak meg a betegek a kórházban – Megdöbbentő az oka

vg.hu

Financial Times: Oroszország két év után először megelőzte az Egyesült Államokat az Európába irányuló gázszállításban

ripost.hu

Nem hiszed el, mi a sokáig roppanós kovászos uborka titka

magyarnemzet.hu

Marco Rossi kimondta, ki a felelős a Svájc elleni vereségért az Eb-n

ripost.hu

Ez a retró kvíz még azon is kifog, aki benne élt!

mindmegette.hu

Ez most a legnépszerűbb konyhai eszköz – a magyar vásárlók is rákattantak

ripost.hu

Tízből kilenc ember rosszul állítja be a klímát

ripost.hu

A legjobb dolog a világon: megmutatta kislányát Krausz Gábor

ripost.hu

3 gyanús jel: akinél ezeket tapasztalod, abban jobb, ha nem bízol meg

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek lesz a legboldogabb az idei nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A foci-Eb elleni pusztító terrortámadást akadályozott meg a rendőrség

POLITIK

Németországnak "háborúképessé" kell válnia. Jön a hadkötelezettség

POLITIK

Újabb településeket foglaltak el az oroszok

POLITIK

F-16-osok érkeznek Ukrajnába, NATO-repterek is célponttá válhatnak

POLITIK

Scholz szerint Putyinnal is tárgyalni kéne a békéről

POLITIK

Mi várható az amerikai elnökválasztáson?

POLITIK

Ami sok, az sok! Ezt üzenték az amerikai követnek.

POLITIK

Magyar Péter új pártcsaládja helyesli hazánk megbüntetését