Létrehozva: 2023.09.14.

Holnap lejár az EU ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalma

Mindenki ugrásra készen figyel.

Egy nap múlva, vagyis szeptember 15-én lejár az ukrán gabona behozatalának a moratóriuma, ha az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg, akkor nemzeti hatáskörben kell meghosszabbítani a tilalmat. A magyar kormány kéri az EU-tól, hogy hosszabbítsa meg a moratóriumot. 

Az Európai Unió azon dolgozik, hogy megkönnyítse az ukrán gabonaexportot azon tagállamaiba és a világ azon részeibe, ahol kereslet van rá – jelentette ki Janusz Wojciechowski mezőgazdaságért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén.

A biztos szerint az Európai Bizottság jelentős összegeket különített el, és támogatást ajánlott fel annak érdekében, hogy az ukrán gabona eljusson oda, ahol szükség van rá.

Hangsúlyozta, hogy az EU a gazdák mellett áll, és az Ukrajnával szomszédos országok gabonapiacai stabilizálódtak az uniós ideiglenes intézkedéseknek köszönhetően. Mint mondta, az Ukrajnával határos országoknak nyújtott támogatás elérte a 156 millió eurót, 70 milliót ebből az összegből Lengyelország, 40 milliót Románia, 26 milliót Bulgária, 16 milliót Magyarország, ötmillió eurót pedig Szlovákia kapott.

Véleménye szerint az Európai Bizottságnak meg kellene hosszabbítania a péntekig érvényben lévő gabonabehozatali tilalmat Ukrajnából erre az öt tagállamra vonatkozóan.

„Ezek az intézkedések hatékonyak, eredményesek és normalizálták az öt tagállam piacát, és egyben segítettek a szolidaritási sávokon keresztül történő export növelésében. Ez a fő érv a hosszabbítás mellett”

– jelentette ki.

Győri Enikő, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában felhívta a figyelmet: a kelet-közép-európai régió gazdáinak védelmében korábban bevezetett importtilalmat szeptember 15. után is fenn kell tartani. Ez elengedhetetlen, hiszen a korábban bevezetett szabályok okai ma is fennállnak, miközben az ukrán gabona nem jut el Afrikába és a Közel-Keletre, ahol valóban szükség lenne rá – tette hozzá.

Győri Enikő hangsúlyozta:

nem szabad visszatérni a május 2. előtti állapotokhoz, amikor az unió keleti határán lévő tagállamokat elárasztotta az ukrán gabona, komoly piaci zavarokat okozva, ahelyett, hogy eljutott volna oda, ahol arra tényleg szükség volna: Afrikába és a Közel-Keletre.

„Azt kell látnunk, hogy a májusban bevezetett importtilalomnak sem a kiváltó oka, sem a körülményei nem változtak. Tavaly csak Magyarországra 55-ször annyi gabona és olajosmag áramlott Ukrajnából, mint az importliberalizációt megelőzően. Idén pedig körülbelül 66-szor annyi. Ennek egy része még mindig ott van a raktárakban, pedig a szolidaritási folyosón keresztül el kellett volna hagynia a régiónkat. Ráadásul idén kiváló a termés. Mégis hova tegyék azt a gazdák?” – fejtette ki a képviselő.

A fideszes politikus szerint ha Magyarország szolidáris Ukrajnával, a bizottságnak is szolidárisnak kell lennie Magyarországgal.

„Erősítse meg a szolidaritási útvonalat, hogy az ukrán termények elhagyhassák az uniót. Ne játsszon a spekulánsok kezére. Ehhez, ahogy eddig, ezután is minden segítséget megadunk. De a háború árát ne a mi, európai gazdáinkkal fizettessék meg!”

– szólított fel a képviselő.

A lengyel kormány kedden elfogadott határozatában arra szólította fel az Európai Bizottságot (EB), hogy hosszabbítsa meg az ukrajnai gabonafélékre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró behozatali tilalmat – közölte honlapján a varsói miniszterelnöki hivatal.

A határozatban az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgómag behozatali tilalmának meghosszabbításáról van szó. A kormány szorgalmazza továbbá, hogy az EB tegyen azonnali lépéseket a Lengyelországban és az Európai Unió más tagállamaiban tevékenykedő helyi termelők „stabil és hatékony működését biztosító megoldások kidolgozására”.

Amennyiben az EB a behozatali tilalmat nem hosszabbítja meg, Lengyelország nemzeti hatáskörben állítja le az ukrán gabonaimportot

– áll a határozatban. Az embargó addig marad hatályban, amíg az agrártermékek terén nem rendeződnek az lengyel-ukrán kapcsolatok – teszik hozzá.

A közleményben emlékeztetnek: Lengyelország több hónapja együttműködik Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és Bulgáriával a gazdák érdekeinek védelmében az EB-vel szemben. Az öt ország fellépésének köszönhető, hogy az EB egyelőre szeptember 15-ig importtilalmat vezetett be – teszik hozzá.

A keddi kormányülés előtt Jaroslaw Kaczynski kormányfőhelyettes, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke a sajtónak elmondta: Varsó kész arra, hogy támogassa Ukrajnát a háború idején, valamint a háború utáni újjáépítésben is.

„Egyúttal szem előtt kell tartanunk állampolgárainkat, mezőgazdaságunkat, vidékünket is. Ezt meg kell, hogy értsék ukrán barátaink”

– fűzte hozzá Kaczynski.

Piotr Müller kormányszóvivő a PAP hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette: Lengyelország szeptember 15. után is lehetővé teszi az ukrán gabona tranzitját a nyugat-európai és afrikai országokba.„Ezt viszont úgy valósítjuk meg, hogy a gabonát ne lehessen eladni Lengyelország területén” – húzta alá Müller.

Az öt, Ukrajnával szomszédos országra vonatkozó, ukrán agrártermékeket érintő uniós behozatali tilalom esetleges meghosszabbításának témája kedden az Európai Parlament napirendjén szerepel, az ügyben EB-döntés is várható.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter múlt szerdán megerősítette Varsó álláspontját, mely szerint az intézkedést meg kellene hosszabbítani az év végéig.

Az Ukrajnából a szomszédos tagállamokba irányuló gabona behozatal tilalmát előíró rendkívüli intézkedést továbbra is fenn kell tartani – közölte Nagy István agrárminiszter, aki Florin-Ionut Barbu román mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetővel egyeztetett kedden, Bukarestben.

A tárca közleménye szerint a miniszter arra emlékeztetett, „hogy rendkívüli időket élünk, a kihívásokra pedig közös megoldásokat kell találni. Az uniós importtilalmat igazoló rendkívüli körülmények továbbra is fennállnak, ezért az ukrán gabona behozatali korlátozását továbbra is meg kívánjuk őrizni.”

Hangsúlyozta, a tranzitszállításokat Romániához hasonlóan mi is engedjük, nem akarunk Ukrajnának ártani, a gazdáink versenyképességét azonban meg kívánjuk őrizni. Kiemelte, a magyar gazdák érdekeit minden lehetséges eszközzel meg fogjuk védeni. Azon kell tovább dolgoznunk, hogy az ukrán gabona minél gyorsabban a kikötőkbe érjen és megtalálja korábbi hagyományos piacait Észak-Afrikában, vagy a Közel-Keleten – tette hozzá.

Nagy István kifejtette, a magyar felvásárlási árak alacsonyabbak a tőzsdei áraknál, ami jelentős nehézséget okoz a termelőknek. A felvásárlók kivárnak, ami miatt lefagyott a piac. A miniszter kitért arra is, hogy az őszi talaj előkészítéshez és a vetési munkálatokhoz forrást kell biztosítani a gazdálkodóknak. Ebben a helyzetben segítséget jelenthetnek a kamattámogatott hitelek – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Nagy István hangsúlyozta azt is, hogy az ukrán gabona behozatali tilalom meghosszabbításának kérdéséről kedden a bolgár és a szlovák agárminiszter kollégáival is egyeztetni fog.

A megbeszélésen a sertéspestis kérdése is szóba került, Románia szigorú intézkedéseket hozott a fertőzés feltartóztatása érdekében és jelentős forrásokat különített el az állattartó telepek fejlesztésére – tette hozzá közleményében az Agrárminisztérium.


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nagy váltás jön az MVM-nél nyáron, erre készülhetnek az ügyfelek

origo.hu

Újabb drámai részleteket árult el kapcsolatukról Marics Peti új barátnője

borsonline.hu

(rém)Álommeló az RTL-en, kiborítja a a stábtagokat Balogh Levente

hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

life.hu

A legtöbben figyelmen kívül hagyják azt a jelet, ami a párkapcsolat végét jelentheti

mandiner.hu

Francia elnök: szárazföldi csapatokat kell beküldenie az európaiaknak az ukrán háborús zónába

origo.hu

Üzent a Fradi B-közép Cseh Katkának

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. május 3.: a Szűznél valaki kezdeményez, a Skorpió jó hírt kaphat

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott

POLITIK

Jelentősen nőtt Magyarországon az ázsiai befektetések száma

POLITIK

A migrációs válság a magyar EU-elnökség középpontjában

POLITIK

Macron újra NATO katonák Ukrajnába küldéséről beszél