Létrehozva: 2023.09.07.

Hollik István: Brüsszel visszatartja a Magyarországnak járó uniós forrásokat

De a baloldalnak továbbra is ad pénzt...

A Fidesz szerint Brüsszel visszatartja a Magyarországnak jogosan járó uniós forrásokat, ugyanakkor „vígan finanszírozza” a baloldali szervezeteket – erről Hollik István, a kormánypárt kommunikációs igazgatója beszélt csütörtöki videónyilatkozatában.

A politikus a Magyar Nemzet cikkére reagált, amelyben a lap azt írta, hogy a Soros-hálózat működésének átszervezésével az Európai Unió a korábbiaknál jóval nagyobb összegekkel száll be a „tőzsdespekuláns projektjeinek” finanszírozásába.

Hollik István azt mondta: miközben a „külföldről finanszírozott baloldal” és Brüsszel közösen azon dolgozik, hogy Magyarország ne kapja meg a tanárok béremeléséhez szükséges és a magyar családoknak, vállalkozásoknak járó forrásokat, addig az Európai Bizottság félmilliárd forintot osztott szét magyarországi, de korábban Soros-hálózat által pénzelt „álcivileknek”.

Hozzátette: itt olyan szervezetekről van szó, amelyek „egytől egyig a Soros-hálózathoz kötődnek”, és az elmúlt években mindig „egy követ fújtak a dollárbaloldallal” a migráció, gender téma és a háború kérdésében is.

Brüsszel visszatartja a tanároknak, családoknak, vállalkozásoknak járó forrásokat, de emellett vígan finanszírozza a baloldali szervezeteket” – fogalmazott.

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt is hangsúlyozta: a teljes keretösszeg a brüsszeli programban 4 milliárd forint, azaz a következő hónapokban is dőlni fog a lé a baloldalhoz az európai parlamenti és az önkormányzati választás küszöbén.

Ugye nem csak én gondolom, hogy a kettő között van összefüggés?” – tette fel a kérdést Hollik István.

Miközben Magyarország nem kapja meg a tanárok béremeléséhez is szükséges, jogosan járó uniós forrásokat, Brüsszel folyamatosan finanszírozza a magyarországi balliberális hátországot, júniusban például több mint félmilliárd forintot ítéltek meg országos és helyi NGO-knak, amelyek közel kétharmada a Soros-hálózathoz kötődik. A Magyar Nemzet cikksorozat kezdte el bemutatni, hogy, miként vállalja át az unió a spekuláns céljainak pénzelését, illetve milyen célokra, mekkora összegeket juttatnak a kormányellenes szervezeteknek és sajtóorgánumoknak.

Június elején befejeződött az uniós civil „Polgárok, Esélyegyenlőség, Jogok és Értékek” (CERV)-program első pályázati felhívására beérkezett 311 projektterv értékelése. A program során két kategóriára – „Partnerség” és „Fejlődés” – lehetett pályázni, és összesen 567 millió forintot osztottak ki. 

A mostani több, mint félmilliárdos pénzjuttatás az Európai Bizottság honlapja szerint az úgynevezett CERV-programban valósul meg. Magyarország esetében az uniós logika szerint, tehát hétéves ciklusra vonatkozó program az eddig nyilvánosságra került információk szerint általában véve is a balliberális oldal országos, illetve helyi hátországának finanszírozását segíti. A teljes keret négymilliárd forint, ebből közel másfél milliárdot az Ökotárs Alapítvány koordinálása mellett osztanak ki, ennek része a mostani 567 millió forint feletti döntési jogosultság.

Ismert Soros-szervezetekhez is gurul az euró

Az említett kiíráson kívül, az eddig felsorolt összegeken túl egy sor balliberális szervezet kap még közvetlenül pénzt Brüsszeltől, különböző jogcímeken, ugyanezen uniós program keretében. A listán azok a jól ismert hazai NGO-k találhatók, amelyek évek óta élvezik Soros György alapítványának támogatását. Ezúttal csak a legismertebb szervezetek közül idézünk néhány példát, a nekik juttatott pénzösszegekkel:

- Helsinki Bizottság - Társaság a Szabadságjogokért (TASZ): 71 millió forint

- Háttér Társaság (a melegekért): 64 millió forint

- Amnesty International vezette társulás: 100 millió forint

- Republikon Intézet: 59 millió forint

A felsoroltakon kívül olyan Soroshoz köthető regionális emberjogi szervezetek is részesülnek az uniós pénzekből, mint a pécsi Emberség Erejével, a debreceni Alternatív Közösségek Egyesülete, a miskolci Dialóg a Közösségekért és a szegedi Motiváció Oktatási Egyesület. Ők összesen 66 millió forintot kapnak.

Ugyanennyi brüsszeli pénzhez jut együtt az RGDTS Roma Gadje Párbeszéd elnevezésű nonprofit kft. – amelynek vezetője a DK romaügyi tanácsadója, Herfort Marietta –, valamint az egykori SZDSZ-es Somogyi Zoltán nevével fémjelzett Political Capital, a Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány és a Szivárvány Misszió Alapítvány.

Szintén tetemes brüsszeli támogatás – 72,5 millió forint – érkezik a balliberális vezetésű józsefvárosi önkormányzat projektjében a kerület által vezetett konzorciumhoz.

Kormányellenes akciókat is támogatnak

Fontos megjegyezni, hogy a nyertes szervezetek közel kétharmada korábban már többször is kapott támogatást Soros György Nyílt Társadalom Alapítványától. A sikeres pályázatok közül jó néhány foglalkozik az LMBTQ-ügyekkel, illetve a migrációval. Továbbá rengeteg olyan kiírást is találunk a nyertesek között, amelyek a „helyi közösségek” – valójában a helyi balliberális hátországok – megerősítését, valamint kormányellenes akciók felkarolását tűzték ki célul. Ilyen például a gödi akkumulátorgyár elleni tiltakozás.

Ezenfelül a támogatottak listájából az is kiderül, hogy több kormányellenes dollármédiumot pénzel Brüsszel. A jellemző támogatási összeg 20, illetve 7 millió forint, amely sok esetben hasznos kiegészítő elem a sajtóorgánumok finanszírozásában az egyéb külföldi támogatások – például a Soros-alapítvány forrásai, vagy amerikai állami pénzek – mellett.

A Korányi Dávid vezette Action for Democracy Lengyelországban is elkezdte finanszírozni azokat a liberális álcivil szervezeteket, amelyek a jobboldali kormányt szeretnék megbuktatni. A támogatott NGO-k közül számos olyan akad, amely Soros György alapítványaitól is kap forrásokat.

A Bajnai Gordon és Karácsony Gergely korábbi tanácsadója, Korányi Dávid vezette Action for Democracy (A4D) az október közepén esedékes lengyel parlamenti választást is guruló dollárokkal akarja befolyásolni, a jelenséggel már a lengyel sajtó is foglalkozik.

A konzervatív Wpolityce.pl hírportál cikkében felidézi azt az idehaza már jól ismert tényt, hogy az A4D olyan csatatérállamként tekint Lengyelországra, ahol veszélyben van a demokrácia, és szerintük ezt úgy lehet orvosolni, ha rengeteg pénzzel támogatják az ellenzékhez köthető NGO-kat. A magyar példához hasonlóan az A4D a lengyel ellenzéknek jutatott támogatásainak mértékéről semmit sem árult el, mindez csak később kerül nyilvánosságra. Annyi azonban bizonyos, hogy a Korányiék által támogatott civil szervezetek között számos olyan akad, amelyeket Soros György is bőkezűen patronál.

A cikk szerzői rámutatnak: a Soroshoz köthető intézményeken keresztül pénzelt alapítványok külföldről több millió złotyt pumpáltak a lengyel NGO-kba. 

Ezek a szervezetek ráadásul máshonnan is nagy mennyiségű forrásokat kapnak, például a Norvég Alaptól, és más hálózatokon keresztül, ugyanis a balliberális politikusok régóta csatatérállamként tartják számon Lengyelországot.

A Wpolityce.pl cikkében részletesen bemutatja az A4D magyarországi tevékenységét: a Korányiék által vezetett szervezet 8,8 millió dollárral, vagyis több mint 3 milliárd forinttal segítette az ellenzéket. Ám a teljes összeg csak később derült ki: Márki-Zay Péter először csupán 1,8 milliárd forintot vallott be.

A lengyel portál idéz a Magyar Nemzet egyik cikkéből is, amelyből kiderült, hogy az A4D tavaly legalább öt olyan olasz civilszervezetnek juttatott támogatást, amelyek az ottani baloldalhoz voltak köthetők – Korányiék ugyanis az olasz választások előtt is aktivizálták magukat. A támogatottak listáján ott volt egy brüsszeli székhelyű szervezet is, a Progressive Acts, amelynek feladata a legnagyobb olasz baloldali párt, a Demokrata Párt kampányának megszervezése volt. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt tud szavazni az Év Kedvenc Tesitanára játék Komárom-Esztergom vármegyei jelöltjeire!

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

mandiner.hu

Micsoda egy nyomorult, leépült, ostoba barom ez az ember

metropol.hu

Megjött a várva várt bejelentés a Házasság első látásra című műsorral kapcsolatban

hirtv.hu

HírTV exkluzív - íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd + videó

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott