Létrehozva: 2023.09.17.

Eritreaiak támadtak rá a német rendőrökre

Több, mint kétszáz embert vettek őrizetbe.

Rendőrökre támadtak eritreai ellenzékiek a németországi Stuttgartban, a vasárnap közölt hivatalos adatok szerint az összecsapásban 26 rendőr megsebesült, több mint kétszáz tüntetőt pedig őrizetbe vettek.

A Baden-Württemberg tartományi fővárosban több száz, magát ellenzékinek valló eritreai állampolgár gyűlt össze szombat délután, hogy megzavarják egy egyesület rendezvényét, amelyet a diktatórikus vezetésű kelet-afrikai ország kormányához közel állónak tartanak.

A rendőrség nagy erőkkel, a többi között egy lovas egységgel igyekezett távol tartani a tüntetőket a rendezvény helyszínétől – amely korábban a térségben állomásozó amerikai erők laktanyája volt -, és helikopterrel, valamint egy drónirányító egység közreműködésével próbálta szemmel tartani mozgásukat. A terület számos pontján történtek összecsapások, a rendőröknek csak több óra alatt sikerült feloszlatniuk a demonstrálók kisebb csoportjait, és bekeríteni a legnagyobb, nagyjából kétszáz fiatal férfiból álló csoportot. A rend az után állt helyre, hogy a rendezvény véget ért, és a rendőrök kikísérték a résztvevőket a csarnokból.

Az összecsapásokban 32-en sebesültek meg, köztük 26 rendőr, többen súlyosan. Hat rendőrt kórházba kellett szállítani. A rendőrök az „ütköző” szerepét töltötték be egy eritreai belső konfliktusban, amely „súlyosan erőszakos formában mutatkozott meg a stuttgarti utcákon” – idézték hírportálok Carsten Höfler rendőrfőkapitány-helyettes közleményét, amely szerint 228 tüntetőt őrizetbe vettek.

Hasonló eset júliusban is történt a Hessen tartományi Giessenben, ahol ugyancsak 26 rendőr sérült meg egy kormányközelinek tartott eritreai egyesület rendezvénye ellen szervezett tüntetésen.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter elítélte a történteket, vasárnapi közleményében hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy Németország külföldi konfliktusok terepévé váljon.

Egyre gyakoribbak a kurd-török összecsapások is Nyugat-Európában. A Deutsche Welle korábban írt arról, hogy Németországban nap mint nap megharcolnak egymással a kisebbségi csoportok, nemrég kilencen sérültek meg, közülük jellemző módon öt rendőr. Van, ahol egészen elfajulnak ezek az összecsapások: az ország nyugati részén lévő Lüdenschiedben például egy ötvenéves török férfit szúrtak hátba egy verekedés közepette. Az anyagi károk is sokszor jelentősek, a Dortmundtól nem messze fekvő Herne városában török tulajdonban levő boltokat rongáltak meg. A kurdok ugyanis gyakran tartanak felvonulásokat, a törökök pedig rendszeresen próbálják megzavarni ezeket. A német lapok a helyzet elmérgesedéséről írnak, többen rendőrségi források alapján tudni vélték, hogy a törökök Erdogan-párti csoportok tagjai voltak, erre utaló nyomokat találtak, például a radikális Szürke Farkasok jelvényeit, zászlóit.

A Törökországból érkező kurdokkal mindig feszült volt a törökök viszonya Nyugat-Európában; ha a törökök tüntettek vagy felvonultak, a kurdok jellemzően szerveztek ellendemonstrációt, és fordítva; ilyenkor pedig a szíriai és iraki kurdok is honfitársaik mellé álltak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A Red Bull reagált arra, hogy a legfontosabb embere a nagy riválishoz távozik

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

Elérkezett a pillanat, amire mindenki várt: óriási örömhírt jelentett be Krausz Gábor és Mikes Anna – fotó!

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

hirtv.hu

Nagyon komoly összeget utalt egy monacói bankszámlára a hídpénzbotrány kulcsfigurája

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 27-28.: Fontos felismerések, örömteli lehetőségek

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket