Létrehozva: 2023.09.28.

Brüsszel szervezni és nem megállítani akarja a migrációt!

Erőltetik a migrációs paktumot.

A kormányinfón Gulyás Gergely hangsúlyosan beszélt arról, hogy az illegális bevándorlás tekintetében az alapvető hozzáálláson kell változtatni, Brüsszel ma szervezni akarja a migrációt és nem megállítani.
    A tárcavezető hangsúlyozta: a migráció nemzeti hatáskörbe tartozik, mindenki szabadon eldöntheti, hogy kivel szeretne együtt élni és kivel nem, a külső határvédelem pedig európai uniós kötelezettség, amelyet nem lehet elhanyagolni, mert az olyan feszültségekhez vezet, mint amelyek az Európában már számtalan helyen létrejött párhuzamos társadalmak miatt kézzelfoghatók.
    Gulyás Gergely közölte: a német kormány álláspontjának változása miatt már nincs meg az a blokkoló kisebbség az Európai Unióban, amely a migrációs paktum továbbvitelét eddig gátolta. Ugyanakkor "eszméletlen állapotok alakultak ki Európában", és ezzel a migrációs paktummal csak azt tudják előidézni, hogy a schengeni határ mentén érintett országokból "Lampedusát csináljanak", amit a kormány elfogadhatatlannak tart - emelte ki.
    Kifejtette: az elmúlt időben az erőszak a magyar határon odáig fajult, hogy éles lőszerrel lőttek a magyar határőrökre. Most azokat akarja az unió beengedni Európába, akik készek éles lőszert használni annak érdekében, hogy bűncselekményt elkövetve bejussanak Európa területére - mutatott rá.
    Azt mondta: a migrációs paktum már most megbukott, Magyarország semmilyen kötelező elosztásban nem vesz részt, ilyen döntést végrehajtani nem fog. Nem akarunk migránsgettókat létrehozni - tette hozzá.
    Hangsúlyozta: az egyetlen megoldás, hogy a külső határokat védeni kell és minden menekültügyi eljárást a belépést megelőzően kell lefolytatni. Minden olyan uniós terv, amely a migráció vonatkozásában ettől eltér, az csak migránsgettókat és Lampedusához hasonló állapotokat hoz létre - vélekedett.
    Megjegyezte: az Európai Unió belügyi tanácsa is tárgyalni fog, az ülésen Rétvári Bence belügyi államtitkár képviseli a magyar kormányt, és az ülés után, várhatóan még ma tájékoztatást ad.

Magyarország elutasítja az uniós migrációs és menekültügyi csomagjának krízisrendeletét, hiszen az egy újabb ajtót, egy újabb lehetőséget nyit annak, hogy még több bevándorló érkezzen illegálisan Európába - jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Brüsszelben csütörtökön.
 

    Rétvári Bence az EU-tagországok belügyminisztereinek az Európai Unió migrációs és menekültügyi csomagjának reformjával foglalkozó tanácsülésén elmondott felszólalásában közölte: a jelenleg tárgyalt szabályozás elfogadása esetén hosszú távon, generációkra határozza meg Európa jövőjét, Európa lakossági összetételét, biztonságát, és gazdasági versenyképességét. Magyarország elutasítja Brüsszelnek ezt az újabb migrációpárti javaslatát - húzta alá.
    Az államtitkár kiemelte: az olaszországi Lampedusán kialakult helyzet megmutatta, hova vezetett, hogy az Európai Uniónak nincsen hatékony külső határvédelme.
   

 "Nem szeretnénk, ha a Lampedusán vagy a szerbiai Presevóban találathó befogadó állomáson tapasztalható állapotok egyre több európai kontinensen belüli területre és országra is jellemzőek lennének" - fogalmazott.


    Megjegyezte: Magyarország fontosnak tartja, hogy az uniós migrációs csomaghoz hasonló stratégiai kérdésekben a tagországok konszenzussal döntsenek és nem pedig egyes országokat megkerülve minőségi döntéshozatallal. Amennyiben az uniós tanács mégis ilyen döntést hozna, azzal - szavai szerint - a tagállamokat hozza nehéz helyzetbe, hiszen az adódó krízishelyzeteket a tagországoknak kell kezelniük. Magyarország a déli határánál idén eddig 135 ezer illegális migránst állított meg, az adat magasabb, mint a két évvel ezelőtti teljes éves szám - emlékeztetett.
    Rétvári Bence kijelentette: jól látható, hogy a rendelet "migránsmágnes" lenne, azaz még többen jönnének Európába illegálisan. A rendelet nem kezeli a problémát és nem szorítja vissza az illegális migrációt - húzta alá.
   

 "Nem szabad engednünk, hogy a csomag elfogadásával az embercsempészek kezébe adjuk a migráció irányítását. Nekünk a törvények oldalára kell állnunk, vissza kell szorítanunk az embercsempészetet és nem az Európába csempészett emberek státuszának legalizálásával kellene csak foglalkoznunk" - fogalmazott Rétvári, majd hozzátette: Magyarország úgy gondolja, ez a rendelet a problémát súlyosbítja, mintsem, hogy a problémák megoldása lenne.


    "Őrizzük meg az európai biztonságot, az európai egységet és ne fogadjunk el olyan rendeletet, mely a jelenlegi Európa helyére egy bizonytalanabb és veszélyesebb világot hoz el" - tette hozzá felszólalásában a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.


 


 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Ebben nem lesz köszönet: erre a 3 vármegyére sújt le a pokoli ítéletidő

vg.hu

Óriási bejelentés van készülőben: új autógyár épülhet Magyarországon

mindmegette.hu

Sokkot kaptak a Lidl dolgozói, amikor meglátták, mi van a banánoskartonban

vg.hu

Súlyos beismerés a gyógyszergyártótól: vérrögöt okoz a Covid oltóanyaga

origo.hu

Elképesztően szexi pózban mutogatja testét Gelencsér Tímea - kép

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság