Létrehozva: 2023.09.29.

Az olaszok újra szigorítottak a migrációs szabályokon.

Magas kerítés, kamera és ellenőrző kapuk.

Egy hónapon belül másodszor szigorította a migrációs szabályokat Olaszország. Felgyorsították a veszélyesnek számító bevándorlók kiutasítását, és azokét is, akik gazdasági okból jönnek Európába. Róma azt ígéri, kiszűri azokat is, akik valótlanul vallják magukat kiskorúnak, hogy kijátsszák a szabályokat.

Magas kerítés, kamera és ellenőrző kapuk – megnyílt Szicíliában az egyik olyan tábor, ahol azokat az illegális bevándorlókat helyezik el, akik úgynevezett biztonságos országból érkeztek. Ők

nem háború vagy éhínség miatt hagyták el hazájukat, hanem gazdasági megfontolásból.

Az olasz kormány a múlt héten napja szigorított a bevándorlási szabályokon:

az országba illegálisan belépő migránsokat zárt táborokban helyezik el.

Ilyenekből lakott területektől távol, minden tartományban létesítenek majd egyet-egyet.

A migránsok itt legfeljebb egy hónapig tartózkodhatnak. Ez idő alatt gyorsított eljárásban döntenek arról, hogy maradhatnak vagy sem. Róma azzal számol, hogy így gyorsabban kitoloncolhatja azokat, akik nem teljesítik a maradáshoz szükséges feltételeket.

„Nagy szerepet kapnak a migránstáborok, ezekből egyre többet létesítünk, így teljesíteni tudjuk azt, amit elvárnak tőlünk. Vagyis, hogy növeljük a kiutasítások számát” – fogalmazott Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter, miután a kormány – a migrációs vészhelyzetre hivatkozva – tizenegy új rendelettel szigorította szerdán a migrációs jogszabályokat.

Ezentúl antropometriai és más orvosi vizsgálattal próbálják megállapítani, hogy az érkező migránsok hány évesek, ugyanis

sokszor kiskorúnak hazudják magukat, hogy ne küldhessék vissza őket.

Lampedusára naponta ezrével érkeztek Afrikából az illegális bevándorlók. A migrációs veszélyhelyzet megbénította az ellátórendszert, káoszt és bizonytalanságot okozott a szigeten.

Az olasz miniszterelnök úgy fogalmazott: Olaszország nem vár senkire és egyedül veszi fel a harcot a migrációval szemben.

„Nem fogom megengedni, hogy Olaszország Európa menekülttáborává váljon.

Ezt pedig úgy érhetjük el, ha hadat üzenünk az emberkereskedőknek. Ehhez szükség van más országok segítségére is, olyanokéra, amelyek nem akarnak a bűnszervezetek túszaivá válni” – hangsúlyozta Giorgia Meloni, aki szerint a Lampedusára érkező hajók miatt tarthatatlan a nyomás.

Az olasz miniszterelnök azt is mondta:

Európában nem arról kell vitázni, hogyan lehetne szétosztani a bevándorlókat a tagállamok között, hanem arról, hogyan lehet megfékezni az emberkereskedőket, és megerősíteni a külső határokat.

Giorgia Meloni tengeri misszióval akadályozná meg, hogy a bevándorlók elinduljanak Afrikából. És felvetette azt is, hogy már Afrikában ellenőrizni kellene, kinek lenne joga menekültstátuszra.

Az Európai Uniónak a migráció megállítására kellene elsősorban összpontosítania – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök korábban.

Meloni hangsúlyozta: az EU-nak prioritásként kellene kezelnie az illegális bevándorlás megállítását ahelyett, hogy az unió területére engedély nélkül érkező emberekért vállalt felelősség megosztásáról próbálják meggyőzni a 27 tagállamot.

Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – hangoztatta Giorgia Meloni olasz kormányfő.

Giorgia Meloni kijelentette, , hogy a cél  az Európába tartó tömeges illegális bevándorlás leállítása.

Hatpontos fejlesztési tervet vázolt fel a kiindulási és a tranzitországok támogatására, valamint hatósági és titkosszolgálati együttműködést az emberkereskedő szervezetek felszámolására.

Hangsúlyozta, hogy

a migrációhoz való jog mellett az embereknek a hazájukban való maradás jogát is biztosítani kell.

Giorgia Meloni úgy vélte, a migrációs kérdések megoldására született eddigi tervek kudarcot vallottak az Európa és a földközi-tengeri térség, valamint más kiindulási országok közötti kapcsolat miatt, mely nem a párbeszédre, nem a felek közötti egyenlőségre épült, hanem versengésre és ellentétes érdekekre. Európának „nem leckét kell adnia, hanem kezet kell nyújtania” – mondta Meloni.

A tömeges illegális migráció mindenkit megkárosít, kivéve az embercsempész-szervezeteket, amelyek a leggyengébbek és legkiszolgáltatottabbak kárára gazdagodnak meg – mondta. Hozzátette, az emberkereskedő maffia az államokkal száll szembe, mivel azok biztonságát és demokratikus rendjét veszélyezteti.

Meloni a célok között az illegális bevándorlással szembeni fellépést tette az első helyre, majd a törvényes bevándorlás irányítását, a menekültek támogatását, valamint együttműködést az elsősorban afrikai térségek fejlődésének elősegítésére. „Utóbbi a legfontosabb, mivel a fejlődés elősegítése nélkül semmi mást nem lehet megvalósítani” – jelentette ki.

Az emberkereskedelem feltartóztatásának eszközeként az államok, hatóságok és titkosszolgálatok közötti operatív közreműködést sürgette. Kiemelte, hogy az ügyészségek együttműködése elősegítheti az embercsempész-szervezetek pénzügyi hálózatának felszámolását, valamint a „fegyverként” használt csónakok beszerzésének megnehezítését.

Hangsúlyozta, hogy

Európa és Olaszország gazdaságának szüksége van a bevándorlókra, de azokat kell beengedni, akiket az országok képesek befogadni, mivel „ha nem tudunk gondoskodni róluk, akkor az nem szolidaritás”. Megjegyezte, hogy a munkaerőként alkalmazott bevándorlókat indulás előtt képzésben kell részesíteni.

A háború, éhezés, terrorizmus elől menekülőkkel kapcsolatban kijelentette, hogy a menedékjog is „tisztázásra vár”, mert nem számíthat automatikusnak, hogy akárhol befogadják őket a világban. Megjegyezte, hogy a kivándorlás jelentős gazdasági kárt okoz a származási államoknak, melyek munkaerőt és generációkat veszítenek el.

Meloni bejelentette, hogy Róma elsősorban a közép-afrikai térség fejlesztésére indít kezdeményezést, amely a helyi mezőgazdaság, energiaszektor, infrastrukturális hálózat kiépítését, az oktatás-képzést, a vízgazdálkodás és egészségügy erősítését tartalmazza. Egyúttal olyan fejlesztési alap felállítását sürgette, amelyet az azt használó országok kezelnek.

Összesen 106 gyanúsítottat tartóztatott le Tunéziában a nemzeti gárda az embercsempészet és illegális migráció elleni razziák során az utóbbi 48 órában – közölte a gárda kedden.

A tájékoztatás szerint a letartóztatásokat a délkeleti Szfaksz, valamint az ország középső részén lévő Tunisz tartományban hajtották végre.

A letartóztatottak között van 16, különböző embercsempész-bandák szervezésével gyanúsított elkövető, és 90 körözött személyt is megtaláltak. Emellett nagy összegű készpénzt, valamint 19 hajót is lefoglaltak.

A Földközi-tenger partján lévő országon halad át az egyik legforgalmasabb, Európába tartó migrációs útvonal. Bár a tunéziai hatóságok igyekeznek megfékezni az illegális migrációt, ismét emelkedik az Olaszországba érkezők száma, Szfakszot ugyanis az olaszországi Lampedusa szigetétől mindössze 190 kilométer választja el. Az aprócska délolasz szigethez az utóbbi időben több ezer illegális bevándorló érkezett.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint „elképesztő, hogy egyes európai politikusok a Magyarország déli határainál rendszeresen lövöldöző migránsok és az embercsempészek oldalán állnak”.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán hétfőn közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: Európa egyes politikusai 2015 óta tévhitben élnek.

„ Hiába az elképesztő migránsáradat, hiába a kettős társadalmak, a no-go zónák, az agresszív nyomulás, hiába a növekedő terrorfenyegetés, egyes politikusok még mindig a migránsok beengedése és elosztása mellett érvelnek” – fogalmazott a miniszter.

Márpedig a migránsokat nem elosztani kell, hanem megállítani a határon – szögezte le Szijjártó Péter.

Tiszta vizet kellene önteni a brüsszeli és a berlini poharakba, és világossá kellene tenni, hogy a határsértés egy súlyos bűncselekmény, amivel szemben keményen kell fellépni – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: „Magyarország déli határánál most már rendszeresen lövöldöznek migránsok és embercsempészek. Elképesztő, hogy egyes európai politikusok az ő oldalukon állnak…”

Szijjártó Péter a német külügyminiszter azon kijelentésére reagált, miszerint „rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket”.

origo.hu

Elfogadta Brüsszel az őrült háborús tervet, most minden megváltozik

origo.hu

Egyetlen nukleáris rakéta képes lenne elpusztítani egész Budapestet

borsonline.hu

Hódi Pamela rózsaszín lufival jelentette be a szenzációs hírt: jön a harmadik

mandiner.hu

Navracsics Tibor rendkívüli bejelentést tett az uniós megállapodás ügyében

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

vg.hu

Kész, vége, ennyi volt: újra emelkedhetett az infláció Magyarországon – betett az üzemanyagok drágulása

origo.hu

Oroszország szövetségese is felkészült az atomháborúra

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Letartóztatták a budapesti Antifa-támadás újabb német gyanúsítottját

POLITIK

Ukrajnában petíciót tettek közzé nyugati csapatok behívására

POLITIK

Ukrán tábornok: a csatatéren nem lehet lezárni a háborút

POLITIK

Szintet lépett a háborús őrület: Katonákat és dollárszázmilliárdokat küldenének Ukrajnába

POLITIK

Palesztinpárti tüntetők az európai egyetemeken is

POLITIK

Amerika felfüggesztett egy Izraelnek szánt fegyverszállítást

POLITIK

2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra

POLITIK

Magyarország minden nyomásgyakorlás ellenére kimarad a háborúból