Létrehozva: 2023.09.19.

Brüsszel az amerikai befektetők érdekét védi a magyar gazdákkal szemben

Brüsszel a kelet-európai gazdák megélhetését veszélyezteti.

Lengyelország, Szlovákia és Magyarország továbbra sem engedi be a saját piacára az ukrán gabonát, amivel a három ország kihívta Brüsszel és Ukrajna haragját. Kijev hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért a három uniós ország fenntartotta az ukrán gabonaexport blokádját – közölte az ukrán gazdasági minisztérium.
Amikor Ukrajna brüsszeli kereskedelmi képviselője, Tarasz Kacska a POLITICO-nak elmondta, hogy Kijev pert indít a három kormány ellen, az egyik brüsszeli diplomata azt kérdezte: Részeg volt az a férfi? . 

JAKAB István
Jakab István, a Magosz) elnöke az ukrán gabona behozatali tilalmát eltörlő, szeptember 15-én meghozott brüsszeli döntés ellen tartott záhonyi gazdatüntetésen. 
MTI/Balázs AttilaFotó: Balázs Attila


A férfi nem volt részeg, hiszen az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság Ukrajna érdekét védte, szemben a kelet-európai gazdák érdekével.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke szerint az ukrán gabonapiacot oligarchák működtetik, hatalmazs tőkeháttérrel, ez pedig tönkreteszi a magyar és az európai gazdákat. Az ukrán gabonának megvolt a hagyományos piaca, ahogy az európai gabonának is. A háború kitörése után létrehoztak egy humanitárius folyosót, hogy ezen keresztül juttassák el a terményt az éhező afrikai országoknak, ehelyett a gabona a magyar raktárakba került, lenyomva az árakat. Azok a termelők, akik korában a gabonatermesztésbe fektettek, ellehetetlenülnek és tönkremennek.
A Magosz elnöke azt is kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen kizárólag Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyalt és állapodott meg a kérdésben, és nem egyeztetett az uniós gazdák érdekvédelmi szervezeteivel.

 

Milyen érdekek állhatnak a brüsszeli döntés hátterében? 

 

Tény, hogy Ukrajnának pénzre van szüksége. 2022-ben az agrár-élelmiszeripari termékek részaránya Ukrajna teljes exportjában ötvenhárom százalékra nőtt.
Tény, hogy Ukrajnában az összes mezőgazdasági terület mintegy fele három nagy amerikai céghez, a Cargillhez, a Duponthoz és a Monsantohoz tartozik. Ezek a cégek állítólag csaknem 17 millió hektár ukrán mezőgazdasági területet vásároltak meg.  Görögország és Hollandia területe kisebb, mint az eladott földek területe – írja az Australian National Review
Olaszország teljes mezőgazdasági területe 16,7 millió hektár vagyis a három amerikai vállalat több hasznosítható mezőgazdasági területtel rendelkezik Ukrajnában, mint amennyi egész Olaszországé.
A Cargill éves forgalma több mint 135 milliárd dollár, ami megegyezik Ukrajna 2019-es válság előtti GDP-jével (137 milliárd dollár).
Tíz magáncég irányítja az ukrán mezőgazdasági piac 71 százalékát, köztük „az ukrán oligarchia mellett olyan multinacionális vállalatok is, mint az Archer Daniels Midland (ADM), a Bunge, Cargill, Louis Dreyfus és a kínai állami tulajdonú COFCO cég. Az Oakland Institute jelentése szerint a listán immár olyan multinacionális vállalatok is szerepelnek, mint a luxemburgi székhelyű Kernel, az amerikai NCH Capital holding, a szaúdi székhelyű Continental Farmers és a francia AgroGenerations.
Az is sokat mondó adat, hogy mely országok hány ukrajnai mezőgazdasági cégben vannak jelen. Kanada: 1166, Ausztrália: 1280, Németország: 597, Egyesült Államok: 10576, Franciaország: 1962, Egyesült Királyság: 1559.
Nem túlzás azt mondani, hogy Ukrajna mezőgazdasági ellátási láncának minden aspektusa – a vetőmagok és más mezőgazdasági alapanyagok termelésétől az áruk országból való tényleges kiszállításáig a nyugati cégek ellenőrzése alatt áll.
Megkockáztatható az is, hogy a nagy nyugat-európai és amerikai cégek érdekének megvédése Brüsszel számára fontosabb, mint a kelet-európai gazdáké.
 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Félelmetes lény csapott le a nagy fehér cápára, kiette a máját

origo.hu

Ingyenes lesz januártól a tömegközlekedés

metropol.hu

Kritikus állapotban került a Honvédkórházba a magyar zenész, csodaként éli meg, hogy túlélte

vg.hu

Óriási mennyiségű hó várható, a közútkezelő rossz útviszonyokra figyelmeztet

mindmegette.hu

Álomszép karácsonyi dekorációk házilag készítve

hirtv.hu

Önmagával vitatkozik a baloldal a vendégmunkás-kérdés kapcsán

origo.hu

Bayer Zsolt: A migránsok szabadon erőszakolhatnak Németországban - videó

mindmegette.hu

Ezt a nagyi is imádná: azonnal puha mézes puszedli, ami ajándéknak is tökéletes

ripost.hu

Gyász: elhunyt Kovács Lászlóné Szűcs Judit

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

magyarnemzet.hu

Pusztító leleplezés: a most harsogó baloldalnak korábban egyáltalán nem volt baja a vendégmunkásokkal

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

Vége a tűzszünetnek, folytatódik az izraeli-Hamász háború

POLITIK

Több embert is kihallgattak már a Karácsony-féle pénzmosási ügyben

POLITIK

Az ukránok árulóknak tartják a lengyeleket

POLITIK

Hollik István: Ukrajnával még a csatlakozási tárgyalásokat sem szabad megkezdeni!