POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.23.
Módosítva: 2023.09.25.

A lengyelek keményen visszaszóltak Zelenszkijnek

Nem tűrik tovább a sértegetést.

„Azt akarom mondani Zelenszkij elnöknek, hogy ne sértegesse még egyszer úgy a lengyeleket, mint ahogy ezt nemrég tette az ENSZ-ben tartott beszédében” – figyelmeztette a lengyel miniszterelnök Ukrajna vezetőjét pénteki beszédében, amelyet a lengyelországi Swidnikben mondott el egy nagygyűlésen.

A lengyel miniszterelnök egyértelművé tette, hogy soha nem fogják megengedni azt a hangnemet, amelyet Volodmir Zelenszkij ukrán elnök ütött meg a minap az ENSZ közgyűlésén.

Volodimir Zelenszkij belerúgott még szomszédaiba is, amikor kijelentette:

„Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabonathrillert valósítanak meg.”

Az ukrán elnök szerint az ilyen országok „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

Őszintén nem értem, hogy mit csinál most az ukrán vezetés” – fogalmazott az esettel kapcsolatban Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója. A szakértő leszögezte, mindez nem tűnik egy jó stratégiának Kijev részéről, és még kevésbé előremutató. Véleménye szerint a helyzetnek azért is van komoly súlya, mert Lengyelországban pár hét múlva parlamenti választásokat tartanak, vagyis az „ukrán feszültségkeltésnek” van egy komoly belpolitikai éle is. Hozzátette:

ezt a lengyel kormány nem fogja megbocsátani.

A külügyminisztérium bejelentette, hogy a beszéd miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét.

Hallottam azt a kijelentést. Csak azt mondhatom, hogy ezek a szavak meghökkentőek, de igazságtalanok is” – válaszolt az államtitkár a lengyel közszolgálati rádió kérdésére.

Przydacz arra reagált, hogy Zelenszkij előző napi beszédében kijelentette: „Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg”. Az ukrán elnök szerint az ilyen országok „valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára”.

Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket” – jelentette ki Przydacz Zelenszkij nyilatkozatára reagálva. Emlékeztetett: Lengyelország az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott a Ukrajnát támogató politikában.

Annak kapcsán, hogy Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, az államtitkár rámutatott: Lengyelország továbbra is lehetővé teszi az ukrán gabonafélék tranzitját a saját területén keresztül. A kijevi vezetésnek azt is szem előtt kellene tartania, hogy az Ukrajna számára szükséges áruk többsége Lengyelországon át érkezik – jegyezte meg.

Przydacz aláhúzta: a lengyel gazdasági érdekek védelmétől eltekintve, biztonságpolitikai szempontból fontos, hogy Varsó támogassa Kijevet az ukrajnai háborúban. „Minél messzebb van az orosz hadsereg a lengyel határtól, annál jobb” – jelentette ki.

Zelenszkij nyilatkozatát szerdán Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is kommentálta. „Remélem, hogy ezek a szavak nem Lengyelországnak szólnak. A mi országunk neve nem hangzott el, ezért nem szeretném így értelmezni őket” – mondta a szóvivő az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. „Az ilyen helyzetekben mindig higgadt kifejezésekre van szükség” – tette hozzá.

Az Oroszország által okozott konfliktusban mi kezdettől fogva úgy viselkedtünk, hogy megmentsük Európa, Ukrajna biztonságát, de Lengyelországét is” – hangsúlyozta Müller.

Később szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arra reagált a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban, hogy Kijev hétfőn panasszal fordult a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát. Tarasz Kacska ukrán gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettes pedig kedden a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjúban jelezte: Ukrajna a közeli napokban embargót vethet ki a lengyel hagymára, paradicsomra, káposztára és almára.

Morawiecki hangsúlyozta: Varsó elvárja, hogy Kijev megértse az ő érdekeit. „Figyelmeztetem az ukrán vezetést, hogy amennyiben ilyen módon eszkalálják a konfliktust, újabb termékeket veszünk fel a tilalmi listánkra” – jelentette ki a miniszterelnök.

Ukrajnának a gabonaexportot érintő döntéseknél észben kell tartania, hogy támogatást kap Lengyelországtól – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök újságíróknak nyilatkozva New Yorkban az ENSZ-közgyűlés kedden megnyitott 78. ülésszakán mondott beszédét követően.

„Jó volna, ha Ukrajna észben tartaná, hogy segítséget kap tőlünk, és azt is, hogy tranzitország is vagyunk számára” – húzta alá a lengyel államfő.

„Lengyelország nem zárta le határait az ukrajnai gabona előtt, végrehajtja a szállítmányozási folyosókra vonatkozó megállapodását Ukrajnával. Köszönhetően ezeknek a Lengyelországon keresztül futó folyosóknak, most kétszer annyi gabona halad át, mint februárban vagy márciusban” – mondta Duda, hozzátéve, hogy Varsó ezzel

előnyös helyzetet teremtett Ukrajna számára.

Felidézte, hogy áprilisban, amikor bevezették az embargót, az országon 260 ezer tonna ukrán gabona haladt keresztül, ami kétszerese a februári, illetve márciusi mennyiségeknek, amikor még szabad volt a behozatal.

„Nyilvánvaló, hogy megvédjük mezőgazdasági termelőinket. Persze egyszerűbb Lengyelországban eladni a gabonát, mert ez a legközelebbi piac, ez olcsóbb, nem kell messzire szállítani. De a gond abban áll, hogy nekünk is vannak érdekeink. Szeretnénk segíteni Ukrajnának, és már régóta támogatjuk, és tesszük mindezt nagy áldozatkészséggel. Továbbra is szeretnénk segíteni, amennyire ezt megtehetjük” – emelte ki a lengyel elnök.

„Ha Ukrajna bíróságon emel panaszt ellenünk, akkor

bíróság előtt fogjuk tisztázni ezt a helyzetet”

– tette hozzá Duda.

Ukrajna hétfőn fordult panasszal a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát.

A CNN amerikai tévécsatorna internetes híportáljának híradása szerint Mateusz Morawiecki azt is hozzátette, a „lengyelek soha nem fogják megengedni (ezt a hangnemet)”, valamint arra is figyelmeztetett, hogy Lengyelország jó hírének védelme nemcsak az ő kötelessége és becsületbeli ügye, de egyben a lengyel kormány legfontosabb feladatai – írja a CNN. 

A két ország között nemrég megromlott a viszony, mivel a lengyelek – csakúgy, mint Magyarország és Szlovákia – egyértelművé tették, hogy nem engedik be a piacaikra az ukrán dömpinggabonát,

Az ukrán elnök sértő szavaira korábban lengyel kollégája is válaszolt már. Andrzej Duda elnök Ukrajnát egy fuldokló emberhez hasonlította, aki kapkodásával a segítségére sietőket is magával rántja. Morawieczki pedig a napokban bejelentette: nem szállítanak több fegyvert Ukrajnának a gabonavita miatt.

Mateusz Morawiecki kormányfő leszögezte, az ukránok további felfegyverzése helyett Lengyelország most már a saját védelmi képességeit szeretné fejleszteni. Az, hogy a lengyel politikusok ilyen ingerülten reagálnak az ukránok barátságtalan lépéseire, összefüggésben áll azzal, hogy Lengyelországban október 15-én parlamenti választásokat tartanak.

Andrzej Duda hangsúlyozta, a lengyel hatóságoknak mindenekelőtt a lengyel érdekeket kell megvédeniük. Hozzátette:

„A kezdetektől fogva segítettük Ukrajnát, különösen katonailag, amit elsősorban a biztonságunk iránt érzett aggodalom motivált.”

A lengyel államfő felsorolta azokat a katonai eszközöket, amelyeket országa átadott az ukránoknak, és megjegyezte, ez a segítség óriási volt, ezek a fegyverek teszik lehetővé Ukrajna számára, hogy az orosz erőket támadja.

Szerinte ugyanakkor a gabonavitában a lengyel gazdák érdekei forognak kockán, nekik pedig kötelességük ezeket megvédeni. „Ami az élelmiszereket illeti, Lengyelország önellátó. Saját gabonánk van. Ezért az Ukrajnából érkező több millió tonna gabona beáramlása a mi szempontunkból elfogadhatatlan” – fűzte hozzá Duda, hangsúlyozva, hogy az ukrán gabona átszállítása Lengyelországon keresztül továbbra is lehetséges, és ennek eredményeként ez a gabona a világpiacra kerül.

Arra a kérdésre, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben az ENSZ-közgyűlésben tett kijelentéseivel kapcsolatban, amelyben az ukrán vezető azt sugallta, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia „a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabonathrillert valósítanak meg”, Duda azt válaszolta, hogy

Ukrajna rengeteg segítséget és támogatást kapott szövetségeseitől és szomszédaitól, az ukrán elnök pedig ezen megjegyzéseivel túl messzire ment.

Nem ezek voltak ugyanakkor a legkarcosabb kijelentések lengyel–ukrán viszonylatban az elmúlt napokban. Ugyancsak Duda újságírói kérdésre például Ukrajnát egy fuldokló emberhez hasonlította, aki a kapkodásával a segítségére sietőket is magával rántja. Mint fogalmazott:

„Mindenki, aki valaha is mentett fuldoklót, tudja, hogy ez rendkívül veszélyes, mert a fuldokló őt is magával ránthatja a mélybe.”

Lengyelország további intézkedésig megtiltotta az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó, valamint a kapcsolódó termékek, köztük a repcemagliszt behozatalát. Mindez azután történt, hogy Ukrajna bejelentette, a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) perli be Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért a három ország nem hajlandó feloldani az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Meghamisította a képeit Salma Hayek, kiderült hogy néz ki valójában - fotók

origo.hu

Meglepő dolog derült ki Tóth Gabi párjáról

metropol.hu

Elesett Budapest, rengetegen késnek a munkából

vg.hu

Megmérgezték az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének feleségét

ripost.hu

Alekosz kifakadt Zámbó Jimmy eladó háza miatt

mandiner.hu

Olyat mondott be a hangosba az egyik budapesti metróvezető kedd reggel, amire senki nem számított

origo.hu

Itt van Kína üzenete a harmadik világháborúról!

origo.hu

Hihetetlen kedvezményekkel várja 65 év feletti vásárlóit a Lidl(x)

life.hu

Van megoldás a bakteriális hüvelyfertőzésre: így ismerjük fel(x)

lapcentrum.hu

Fizessen elő kedvenc lapjára! Kedvezményes előfizetés mellé ajándék könyvcsomag!

origo.hu

Az eMAG társ az ünnepi előkészületekben(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

Orbán Viktor beszédével zárul a Fidesz tisztújító kongresszusa

POLITIK

Moszkvának nincsenek agresszív tervei Európában

POLITIK

Rövidnek találja az izraeli tűzszünetet az ENSZ

POLITIK

A britek mégiscsak Ruandába vinnék az illegális migránsokat

POLITIK

Milyen büntetésre számíthatnak a "mikroadományos" pénzmosók?