Létrehozva: 2023.09.29.

A lengyel elnök szerint gabonaügyben is Brüsszel az igazi probléma

Egyre keményebb hangot ütnek meg.

Az államfő rámutatott arra, hogy az ukrajnai háború során az ukrán gabonának csak egy kis része jutott el a valóban rászoruló afrikai és ázsiai országokba, miközben például a lengyel piacon teret hódított.

Úgy látta, nagy problémát okozott, hogy „egyszerre csak megváltoztatta véleményét” az Európai Bizottság (EB), ugyanis eredetileg az ukrán gabonát érintő uniós behozatali tilalommal támogatni akarta a közép- és kelet-európai országokat.

Lengyelország jól tette, hogy nemzeti hatáskörben meghosszabbította az ukrán gabonafélék behozatali tilalmát – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök, a lengyel közszolgálati televízió első csatornájának (TVP1) adott nyilatkozatában. Ugyanakkor leszögezte: növelni kell az ukrán gabona tranzitját.

Lengyelország nehezen nyugszik bele az EB döntésébe, mert az ténylegesen árt ezen országoknak” – jelentette ki Duda, mindazonáltal megerősítette, hogy

folytatódik az ukrán gabona tranzitja Lengyelország területén keresztül.

„Szilárd meggyőződésem szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez a tranzit minél nagyobb volumenű legyen” – hangsúlyozta Duda.

Robert Telus lengyel mezőgazdasági miniszter pénteken közölte: az Ukrajnával szomszédos öt európai uniós ország koalíciója támogatja Janusz Wojciechowski uniós agrárügyi biztos arra vonatkozó javaslatát, hogy az Európai Unió nyújtson pénzügyi támogatást az ukrán gabona tranzitjához. Jelezte: az ügyről jövő héten tárgyal Mikola Szolszkij ukrán agrárminiszterrel.

Ukrajna hétfőn panasszal fordult a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért az ukrán gabonabehozatalt eredetileg ellenző öt európai uniós tagország közül három – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az EB múlt heti döntésének ellentmondva, saját hatáskörben fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmat.

Szlovákia csütörtökön előzetesen arról egyezett meg Ukrajnával, hogy kialakítanak egy licencrendszer alapján működő gabonakereskedelmi mechanizmust. Szolszkij pedig ígéretet tett arra, hogy Ukrajna visszavonja a gabonakivitele korlátozása miatt a WTO-nál Szlovákia ellen tett panaszát.

Közben Lengyelországban felháborodást váltott ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azon kijelentése, amelyet az ENSZ-közgyűlés 78. ülésszakán tett kedden az ukrán gabonabehozatalt tiltó országokról. Emiatt bekérették Ukrajna varsói nagykövetét a külügyminisztériumba.

Duda viszont pénteken a lengyelországi Poznanban az ukrajnai háború utáni újjáépítésről szóló konferencián „mellékes epizódnak” minősítette a gabona körüli vitát, mert

szerinte az nem lesz jelentős hatással a lengyel-ukrán kapcsolatokra.

Andrzej Duda hangsúlyozta, a lengyel hatóságoknak mindenekelőtt a lengyel érdekeket kell megvédeniük. Hozzátette:

„A kezdetektől fogva segítettük Ukrajnát, különösen katonailag, amit elsősorban a biztonságunk iránt érzett aggodalom motivált.”

A lengyel államfő felsorolta azokat a katonai eszközöket, amelyeket országa átadott az ukránoknak, és megjegyezte, ez a segítség óriási volt, ezek a fegyverek teszik lehetővé Ukrajna számára, hogy az orosz erőket támadja.

Szerinte ugyanakkor a gabonavitában a lengyel gazdák érdekei forognak kockán, nekik pedig kötelességük ezeket megvédeni. „Ami az élelmiszereket illeti, Lengyelország önellátó. Saját gabonánk van. Ezért az Ukrajnából érkező több millió tonna gabona beáramlása a mi szempontunkból elfogadhatatlan” – fűzte hozzá Duda, hangsúlyozva, hogy az ukrán gabona átszállítása Lengyelországon keresztül továbbra is lehetséges, és ennek eredményeként ez a gabona a világpiacra kerül.

Arra a kérdésre, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nemrégiben az ENSZ-közgyűlésben tett kijelentéseivel kapcsolatban, amelyben az ukrán vezető azt sugallta, hogy Lengyelország, Magyarország és Szlovákia „a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabonathrillert valósítanak meg”, Duda azt válaszolta, hogy

Ukrajna rengeteg segítséget és támogatást kapott szövetségeseitől és szomszédaitól, az ukrán elnök pedig ezen megjegyzéseivel túl messzire ment.

Nem ezek voltak ugyanakkor a legkarcosabb kijelentések lengyel–ukrán viszonylatban az elmúlt napokban. Ugyancsak Duda újságírói kérdésre például Ukrajnát egy fuldokló emberhez hasonlította, aki a kapkodásával a segítségére sietőket is magával rántja. Mint fogalmazott:

„Mindenki, aki valaha is mentett fuldoklót, tudja, hogy ez rendkívül veszélyes, mert a fuldokló őt is magával ránthatja a mélybe.”

Lengyelország további intézkedésig megtiltotta az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó, valamint a kapcsolódó termékek, köztük a repcemagliszt behozatalát. Mindez azután történt, hogy Ukrajna bejelentette, a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) perli be Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát, amiért a három ország nem hajlandó feloldani az ukrán mezőgazdasági termékek importtilalmát.

Szerda este pedig Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő is megszólalt, és kijelentette,

Lengyelország saját hadseregét szereli fel a legkorszerűbb fegyverekkel, és a jövőben már nem szállít több hadfelszerelést Ukrajnának.

Nagyon találónak nevezte Morawiecki a lengyel elnöknek az ENSZ-közgyűlés keddi ülésszaka után újságíróknak tett nyilatkozatát, melyben Andrzej Duda egy vízben fuldokló emberhez hasonlította Ukrajnát. Morawiecki hozzáfűzte: Ukrajna mentségére éppen azt lehet mondani, hogy „egy bestiális orosz támadás ellen védekezik”, ez példátlan helyzetet teremt, „olyat, amilyennel a második világháború óta nem szembesültünk”.

Egy ukrán politológus szerint Duda sértegeti Ukrajnát, és a lengyel kormány lépései segítenek Oroszországnak elérni céljait. Vitalij Portnyikov a legolvasottabb lengyel lapnak adott interjúban kijelentette, nem szimpatikus számára, hogy más országok is olyan retorikát alkalmaznak, ami Dimitrij Medvegyev volt orosz elnökéhez hasonlít. „Ilyenek voltak Andrzej Duda lengyel elnök szavai, amikor Ukrajnát egy fuldokló emberhez hasonlította, aki őt is a mélybe ránthatja magával. Nagyon remélem, hogy ezeket a szavakat az érzelmek hozták ki belőle” – fogalmazott Portnyikov.

A politológus úgy véli, Ukrajna nagyvonalúságot tanúsított, amikor belement abba, hogy a közép-európai országok időt nyerjenek, hogy felkészíthessék piacaikat az ukrán gabona behozatalára. Hozzátette, ezután ahelyett, hogy a megegyezéshez tartották volna magukat, a lengyelek „megsértődtek”.

„Meg lehet sértődni, de tény, Lengyelország az oroszokat segíti ezzel, akiknek feltett céljuk, hogy tönkretegyék az ukrán agráriumot”

– mondta.

Amikor Portnyikovot emlékeztették rá, hogy a beáramló nagy mennyiségű gabona tönkreteheti a lengyel gazdákat, úgy válaszolt: „Hallottam ezeket az érveket. Ha azonban a lengyel kormány Ukrajna igazi szövetségese lenne, és a jövőt helyezné előtérbe, akkor Morawiecki ugyanazt mondaná a lengyel gazdáknak, mint Bulgária miniszterelnöke a bolgár gazdáknak, aki emlékeztette őket, hogy jólétüket az EU-nak köszönhetik. Ha Lengyelország nem volna az EU tagja és nem kapna nagylelkű, hosszú távú támogatásokat, akkor a legtöbb lengyel gazdálkodó sokkal rosszabb helyzetben lenne.”

A közelgő lengyelországi választások hozzájárulhattak a kapcsolatok elmérgesedéséhez. A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt ugyanis

a kampányhajrához közeledve nem engedheti meg magának, hogy támadási felületet biztosítson a Donald Tusk vezette ellenzéknek azzal, hogy szembemenve saját vállalásaival beengedi az ukrán gabonát az országba.

A közvélemény-kutatási adatok egyelőre azt mutatják, hogy a választók számára pozitívan csapódott le a kormány határozott kiállása, és a PiS magabiztosan vezet a Polgári Platform előtt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Borzalmas képeken az orosz-ukrán háború pusztítása

origo.hu

A lengyel külügyminiszter sokkolja a világot

borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

ripost.hu

Nem volt kegyes az idő a Baywatch bombázójával: sokkoló friss képeken az egykori szépség

magyarnemzet.hu

Lázár: Karácsony és Vitézy vidéken nem tudna boldogulni

origo.hu

Ezt követeli Zelenszkij az ukrán sportolóktól

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. április 29-május 5.: Nagyon kedvező változásokat jeleznek a bolygók

magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: szürkezónás akcióval debütált a 2010 előtti baloldali kormányok megoldóembere

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Szijjártó Péter: Ha atomháború lesz, minden és mindenki elveszik

POLITIK

Ukrajnában felfüggesztették az emberi jogokat

POLITIK

A 7.kerületi polgármester hallgat a vejével kapcsolatban

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak