Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
POLITIK

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.09.26.

A franciák nem engedik be a papírok nélküli migránsokat?

Hisszük, ha látjuk.

A francia elnök azt monda: nem fogadhatnak be minden rászorulót. Emmanuel Macron ugyanakkor közös európai megoldást sürgetett a migrációs válság kezelésére. Szigorúbb ellenőrzést rendelt el a francia kormány az Olaszországgal közös határán, miután a múlt héten mintegy 8500 migráns érkezett a dél-olaszországi Lampedusára.

Azt követően döntött a francia kormány, hogy a múlt héten rekordszámú, mintegy 8500 migráns érkezett Tunézia felől az olaszországi Lampedusára. A francia belügyminiszter már akkor leszögezte: országa nem fogadja be a szigetre tömegesen érkező illegális bevándorlókat. Emmanuel Macron francia elnök pedig vasárnap egy közös európai terv kidolgozását sürgette a kiinduló és a tranzitországok támogatására.

„Franciaország megteszi a maga dolgát. De szükségünk van erre a közös üzenetre. Nem vagyok közömbös, emberségesnek kell lennünk, különösen azokkal szemben, akik az üldözés elől menekülnek, őket be kell fogadnunk. Ugyanakkor szigorúnak is kell lennünk, és

nem fogadhatjuk be a világ összes rászorulóját”

– fogalmazott Emmanuel Macron, hozzátéve: Olaszországot ugyanakkor nem szabad magára hagyni a migráció problémájával.

Az Európai Bíróság múlt csütörtökön mondta ki, hogy a francia hatóságok jogellenesen toloncolják vissza a migránsokat Olaszországba.

Az uniós szabályok ugyanis arra kötelezik a tagállamokat, hogy hivatalos eljárást kezdeményezzenek az illegálisan érkezőkel szemben, ha pedig kiutasítják őket, akkor elég időt kell hagyni az érintetteknek az ország elhagyására. Ám úgy tűnik, hogy ennek a rendelkezésnek a francia hatóságok nem tesznek eleget.

A hivatalos okmányok nélküli migránsokat ugyanis azonnal visszafordítják.

„Naponta legalább 100-200 embert küldenek vissza” – mondta egy mentoni férfi.

Eközben Olaszországban megkezdték a zárt táborok építését. A kormány az egyre erősödő migrációs nyomás miatt döntött a bevándorlási szabályok szigorításáról. Eszerint

a hivatalos okmányok nélkül érkezőket immár zárt táborokban helyezik el

az ország kevésbé lakott, de jól ellenőrizhető területein.

A bevándorlók csak a menedékkérelmük pozitív elbírálása után hagyhatják el a tábort. Ha pedig nem kapják meg az engedélyt, akkor kitoloncolják őket.

Válságtanácskozásra hívta össze korábban  Gérald Darmanin francia belügyminiszter a rendőrség és a határvédelmi szolgálatok vezetőit, hogy megvitassák a Lampedusán, az afrikai partoktól 150 kilométerre fekvő, Olaszországhoz tartozó földközi-tengeri szigeten kialakult helyzetet és annak várható következményeit.

Darmanin azért hívta össze az ülést, hogy számba vegye a helyzetet, feltérképezze a Franciaországra gyakorolt ​​hatásokat és értékelje a határellenőrzési eszközöket. A tanácskozást találkozónak nevezte a Le Figaro című lap, és megerősítette a BFM TV francia hírtelevízió információit a nagyobb befolyással rendelkező orgánumokkal együtt. A  megbeszélésen

részt vettek a rendőrség, csendőrség, belbiztonsági igazgatóságok, illetve a külföldiek bevándorlásával foglalkozó főigazgatóság képviselői is.

A rendkívüli tanácskozásra azt követően kerül sor, hogy kedden 5000 illegális bevándorló szállt partra ezeken a partokon, majd szerdán további 3000 fő követte őket. Ez a 8000 illegális bevándorló tehát összesen 48 óra alatt zúdult rá Lampedusa alig több mint 6000 lakosára.

Az illegális migránsok tömeges beáramlása a kedvező időjárási körülményekkel is magyarázható a Le Figaro szerint.

Salvini bevetné a hadiflottát

A múlt héten a Nemzetközi Vöröskereszt által szervezett élelmiszersegély-osztáson a migránsok tömegei között összecsapások törtek ki. Az önkormányzat szükségállapotot hirdetett. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga vezetője a Rete4 olasz tévécsatornának nyilatkozva a haditengerészet bevetését is kilátásba fölvetette.

Salvini megjegyezte: őt bíróság elé állították, mert 2018-ban nem engedte partra szállni az Open Arms spanyol hajón érkezőket, Németország is olyan civil szervezeteket támogat, amelyek Olaszországban teszik partra a menedékkérőket – tette hozzá Saivini.

Franciaország nyitva áll

Darmanin és a rendvédelmi szervek találkozójának célja tehát az olaszországi helyzet értékelése, a Franciaországra gyakorolt következmények tanulmányozása és a határvédelem számbavétele volt. Néhány éve még Darmanin kérlelhetetlen hadjáratot folytatott a Génération Identitaire nevű ifjúsági szervezet ellen, amely az illegális bevándorlás kockázatára hívta fel a figyelmet.

A belügyminiszter végül elrendelte a szervezet feloszlatását a migránsáradattal szemben a francia identitás megőrzését hangoztató fiatalok ellen.

A Le Figaro rámutat: miközen Róma európai támogatást szeretne, akár az illegális bevándorlók szétosztásához, akár az afrikai partokra való gyors visszaszállításukhoz, Németország felfüggesztette az illegális bevándorlók befogadását további intézkedésig.  A francia belügyminisztérium egyelőre nem jelezte, hogy Párizs követni kívánja-e Németország döntését: egyelőre akadálytalanul léphetnek be a migránsok az ország területére.

Bardella: Egyetlen migránst sem!

A Frontex európai határvédelmi ügynökség szerint

január óta 114 300 illegális bevándorló érkezett Olaszországba, csaknem kétszer annyi, mint 2022-ben.

A kritikussá vált olaszországi helyzetre reagálva Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés (RN) elnöke és európai parlamenti képviselője az X-en (korábban: Twitter) arra kérte Emmanuel Macron elnököt, vállaljon kötelezettséget, hogy egyetlen migránst sem fogad be Olaszországból.

Marion Maréchal, a Visszahódítás! (Reconquete!) párt európai parlamenti választási listájának vezetője a BFMTV-ben arra szólított fel: „Támogassuk azokat az állam- és kormányfőket, akik meg akarják állítani ezt a migránsáradatot!”

Glucksmann: Összeomolhat az Európai Unió

Raphael Glucksmann korábbi szocialista, illetve volt zöldpolitikus, a szélsőbaloldalhoz közeli Place Publique európai parlamenti képviselője viszont felszólította Franciaországot, hogy találjon ki egy európai megoldást a helyzetre. Szerinte az EU összeomlásához vezet, ha bezárkóznak a tagállamok minden alkalommal, amikor nyomás nehezedik rájuk.

Az újságíróként és filmrendezőként ismert

Glucksmann szerint a szolidaritási mechanizmusok enyhíthetik a migránsáradat hatását

Olaszországban. 

A külgazdasági és külügyminiszter szerint „elképesztő, hogy egyes európai politikusok a Magyarország déli határainál rendszeresen lövöldöző migránsok és az embercsempészek oldalán állnak”.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán hétfőn közzétett bejegyzésében úgy fogalmazott: Európa egyes politikusai 2015 óta tévhitben élnek.

„ Hiába az elképesztő migránsáradat, hiába a kettős társadalmak, a no-go zónák, az agresszív nyomulás, hiába a növekedő terrorfenyegetés, egyes politikusok még mindig a migránsok beengedése és elosztása mellett érvelnek” – fogalmazott a miniszter.

Márpedig a migránsokat nem elosztani kell, hanem megállítani a határon – szögezte le Szijjártó Péter.

Tiszta vizet kellene önteni a brüsszeli és a berlini poharakba, és világossá kellene tenni, hogy a határsértés egy súlyos bűncselekmény, amivel szemben keményen kell fellépni – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette: „Magyarország déli határánál most már rendszeresen lövöldöznek migránsok és embercsempészek. Elképesztő, hogy egyes európai politikusok az ő oldalukon állnak…”

Szijjártó Péter a német külügyminiszter azon kijelentésére reagált, miszerint „rendezetten és igazságosan el kell osztani a tagállamok között az Európai Unióba érkező menedékkérőket”.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Poloska Péter kalandjai - itt vannak a legjobb mémek Magyar Péterről!

origo.hu

Next Top Model Hungary: eljött a meztelen fotózás ideje

mindmegette.hu

Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amire nem volt még példa: te se hiszel majd a szemednek

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

magyarnemzet.hu

Indul az akció, így juthatunk garantáltan magyar szamócához kilónként ezer forint alatt

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

travelo.hu

Derékig érő vízben ragadott magával egy brit turistát a cápa

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Dárdai kiborította a bilit; Szoboszlai is nagy gondban

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Gyurcsány testőre vigyáz Karácsonyra is

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér