Létrehozva: 2023.09.06.

19 helyen próbálkoztak átjutni a migránsok

Új módszerek.

Új módszerrel próbálnak Magyarországra jutni a migránsok. A korábbihoz képest sokkal nagyobb csoportokban kísérlik meg az illegális határátlépést, ráadásul több csoport egyszerre érkezik a kerítéshez. Volt olyan eset, amikor egy időben 19 helyen próbáltak átjutni a határon. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a röszkei határánál arról beszélt: ez is azt mutatja, hogy az embercsempészek egyre szervezettebbé válnak.

Csoportokban támadják a migránsok a magyar határzárat, amit a közösségi médiában meg is mutatnak. A Híradó által bemutatott videón látható, ahogy egy nagyobb migránscsoport éppen létrával mászik át a kerítésen.

Egy másik felvételen pedig már közelebbről mutatják meg a szökési kísérletüket. A videó készítője – egy arcát kendővel eltakaró férfi – külön ráirányítja a kamerát a kerítés másik oldalán szolgálatot teljesítő rendőrökre.

Maguk az embercsempészek mutatják be, hogy milyen hatékonyan dolgoznak.

Egy magyar rendszámú furgonból magyar nyelven is kérik a migránsokat, hogy egymás után hagyják el az autót. Szakértők szerint az embercsempészbandák saját magukat reklámozzák a közösségi oldalakon.

A Magyar Nemzetnek Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda főosztályvezetője korábban azt mondta: a szállítókat sok esetben a TikTokon vagy a Facebookon toborozzák. Önéletrajzot kérnek, és alkalmassági vizsga is van. Úgy fogalmazott:

„A gátlástalanság teteje, hogy a csempészek nyíltan hirdetik szolgáltatásaikat a közösségi oldalakon.”

Tevékenységük állandó és rendkívüli migrációs nyomásnak teszi ki déli határzárat. Az illegális bevándorlók augusztus végéig 161-szer indítottak rohamot a magyar rendőrök és a határt védő berendezések ellen.

Téglákkal, farönkökkel támadnak

A határzáron drótvágóval próbálnak átjutni, ezzel komoly károkat okoznak a többszörösen megerősített kerítésben. Javítására ebben az évben 260 millió forintot kellett költeni.

A migránsok a korábbinál is összehangoltabban és nagyobb erővel támadnak. Ásotthalom és Mórahalom térségében gyakran fordul elő, hogy

az embercsempészek akár 150–200 főt is megpróbálnak átjuttatni a kerítésen.

A röszkei határszakaszt egyszerre 19 migránscsoport támadta meg. Eldobált téglák, farönkök és létrák maradtak utánuk.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: az év eleje óta egyre csak nő a határzárat támadó illegális bevándorlók száma.

Míg az első negyedévben 27 600, a másodikban már több mint 36 000 határsértő próbálkozott. A harmadik negyedévben pedig a számuk már a 43 ezret is meghaladta.

„A számadatok is és a tendenciák is azt mutatják, hogy azok a kormányzati döntések, amelyeket 2015-ben a magyar kormány meghozott, és ami miatt számos politikai támadás ért bennünket, helyes döntések voltak, jól szolgálják a magyar belbiztonság stabilitását, de legalább ennyire segítik az európai uniós biztonságot is” – magyarázta Bakondi György.

Nyolc éve áll a 165 kilométer hosszú és 4 méter magas kerítés, ez idő alatt

csaknem egymillió migránst tartóztattak fel a magyar hatóságok.

„Sorozatosan próbálják ránk erőltetni a kötelező migránskvótát” – mondta Szentkirályi Alexandara, aki arról az uniós nyomásról beszélt, ami kötelezné a tagállamokat az illegális bevándorlók befogadására. A kormányszóvivő hangsúlyozta: továbbra is megvédik Magyarország biztonságát.

„Magyarország viszont nem fog engedni ennek a nyomásnak, nem fogjuk elfogadni a kötelező kvótát, nem fogadjuk el azt, hogy migránsgettókat, migránstáborokat kelljen építsünk. Minden eszközzel harcolni fogunk ez ellen, és

meg fogjuk tartani Magyarországot egy biztonságos országnak”

– hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Kiemelte: jelenleg

Magyarország védi a legharcosabban az európai határokat az illegális migránsoktól.

Ezáltal is eleget téve a schengeni megállapodásban vállalt kötelezettségének, amely megköveteli az Európai Unióba tartó illegális bevándorlás megakadályozását.

Nyolc éve áll a magyar határon 165 kilométer hosszú és négy méter magas kerítés, ez idő alatt csaknem egymillió migránst tartóztattak fel a hatóságok – közölte a kormányszóvivő kedden Röszkén.

Szentkirályi Alexandra a határzárnál, egy a járőröket érő korábbi támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, jelenleg Magyarország védi legharcosabban az európai határokat az illegális migránsoktól. Hozzátette: ezáltal is eleget tesz a schengeni megállapodásban vállalt kötelezettségének, amely megköveteli az Európai Unióba tartó illegális migráció megakadályozását.

Magyarország már 600 milliárd forintot költött határvédelemre, ennek eddig alig 1,5 százalékát térítette meg az EU, miközben az ország az EU határait is őrzi akkor, amikor a saját határait védi – hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Bakondi György beszámolt arról, hogy Ásotthalom és Mórahalom térségében 140-180 tagú csoportok jönnek át a kerítésen létrákkal, és tesznek kísérletet a védelmi erők lerohanására, emellett aktívak az embercsempészek is, akik az átjutottakat próbálnák továbbvinni.

„A rendőrség és a határvadász alakulatok harcban állnak” – jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Kiemelte, hogy az illegális migránsok rendszeresen támadják a műszaki akadályrendszert, a rendőrség járműveit, fahusángokkal, kövekkel és csúzliból kilőtt fémgolyókkal a rendőröket is, közülük idén már heten sérültek meg.

Bakondi György felhívta a figyelmet arra, hogy

Szerbiában, a határ közelében megjelentek a fegyverek, kis mélységben, lakott területen kritikussá vált a közbiztonsági helyzet. Bűnbandák eleinte külterületeken harcoltak egymás ellen késekkel, pisztolyokkal, géppisztolyokkal, de már megjelentek lakott területeken is, és ott is lövöldöztek.

A belbiztonsági főtanácsadó kitért arra is, hogy a közelmúltban kézigránátos támadás érte egy olyan ember házát, aki a közösségi médiában gyakran elítélte az illegális migrációt.

Ez azért figyelemre méltó, mert ez az első eset 2015 óta, amikor bűnbandák szándékosan hajtottak végre lakosság elleni akciót – mondta, majd kijelentette, hogy ez egy új, veszélyes időszak eljövetelét jelzi.

Jelezte ugyanakkor, hogy Szerbia az európai integrációs törekvéseivel összhangban aktívan részt vesz a határőrizeti feladatokban, együttműködik a magyar és az osztrák szervekkel, gyakran különleges rendőri erőket is bevet a határtérségben.

Bakondi György demoralizálónak nevezte a rendvédelmi erőkre és a lakosságra azt az európai uniós elvárást, miszerint nyílt táborokat kell biztosítani az illegális migránsoknak, olyanokat, ahonnan a bevándorlók „kijárhatnak”.

A belbiztonsági főtanácsadó úgy vélte: az illegális migráció tekintetében a jövő évi európai parlamenti választások hozhatnak változást.

Olyan parlamenti többség és Európai Bizottság jöhet létre, amely az illegális migrációt veszélyességének, biztonsági rizikójának megfelelő súllyal kezeli” – fogalmazott.

Bakondi György az M1 aktuális csatorna reggeli műsorának is vendége volt, ahol egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarország erőn felül vesz részt az európai biztonságért folytatott harcban.

Példaként hozta fel, hogy a magyar rendőri erők a magyar-osztrák-szerb együttműködés keretében a szerb-észak-macedón határ, emellett az észak-macedón-görög határ védelménél és más Frontex-küldetésekben is jelen vannak.


 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felismerhetetlen lett Tom Cruise barátnője, a Top Gun szőke bombázója

origo.hu

Újabb árcsökkenés jön a hazai benzinkutakon

borsonline.hu

Mit látsz meg először a képen? A válasz sokat elárul a személyiségedről!

magyarnemzet.hu

Nagy Feró megrázó interjúban állt ki Orbán Viktor mellett, Magyar Péter is megkapta a magáét

ripost.hu

Kiderült, együtt maradt-e a Házasság első látásra kedvenc házaspárja

hirtv.hu

Gyurcsány egykori minisztere is felbukkant Magyar Péter mögött

origo.hu

Elképesztő titkokat osztott meg Szabó Zsófi

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

hirtv.hu

Íme, a YouTube-on letiltott CPAC-beszéd

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott