Létrehozva: 2023.08.25.

Tovább erőlteti a migrációt Németország

Újabb törvény készül.

Megint engedményeket akarnak tenni a családegyesítési törvényben, ami újabb százezrek beözönlésével jár majd.

Újabb drasztikus lépésre készül az eleve elhibázott bevándorláspolitikában a német baloldali kormány. Az Augsburger Allgemeine Zeitung csütörtökön arról közölt cikket, hogy a szociáldemokraták és a zöldek ugyanazt a családegyesítési jogot kívánják biztosítani a kiegészítő védelemben részesülőknek, mint az elismert menedékkérőknek, amely után mindegyikük házastársa és gyermekei követhetik őket Németországba. 

A kiegészítő védelem olyan emberekre vonatkozhat, akiket személyesen nem üldöznek politikai, vallási vagy etnikai okokból, és ezért nem ismerik el őket menedékkérőként, de hazájukban polgárháború dúl, vagy akiket önkényes erőszak fenyeget.

A helyzet abszurditását egy konkrét példával is megvilágította a lap. Mint írták, az eset extrém, de csupán egy a sok közül. A 40 éves szíriai Ahmed A.-t menedékkérőként ismerték el és elhelyezték a Donau-Ries kerületben lévő menekültszálláson. A férfi nem beszél németül, és még nem talált munkát, ennek ellenére felesége, aki mindössze 14 éves volt, amikor összeházasodtak, és Libanonban rekedt, családegyesítést kér magának és tíz gyermekének. 

A zöldpárti Annalena Baerbock vezette külügyminisztérium visszautasította a donauwörthi járási hivatal aggályait, hogy nem tudnak elszállásolni egy ilyen nagy családot. A döntés értelmében így az anya és a gyerekek beutazhatnak Németországba. Ráadásul időközben bővült a család, megszületett a tizenegyedik gyerek is.

Egyelőre csak havi 1000 vízumból áll az a kontingens, amelyet elsősorban a németül már tudó, önmagukat ellátó hozzátartozóknak szánnak, de ha a baloldali pártoknak sikerül áterőltetniük a Bundestagon a törvénymódosítást, akkor újabb tömegek érkezhetnek Németországba családegyesítés címén.

A harmadik koalíciós partner, az FDP azonban továbbra is szkeptikus. 

Eddig nem láttam olyan meggyőző átfogó koncepciót, amellyel az önkormányzatok kapacitáskorlátait össze lehetne egyeztetni a humanitárius szempontokkal

– bírálta a szociáldemokraták és a zöldek elképzelését  Stephan Thomae, a képviselőcsoport ügyvezetője. Kifejtette: aki a családegyesítést szorgalmazza, annak meggyőző választ kell adnia arra a kérdésre, hogy a többgyermekes családok hol helyezkedjenek el, és hogyan teremthetők meg a szükséges bölcsődei, óvodai, iskolai férőhelyek a bevándorló családtagok növekvő száma mellett. 

A CSU szakértője, Andrea Lindholz arra hívta fel a figyelmet, hogy a szövetségi kormány nemcsak a korábbi évekhez képest, de a törvény által engedélyezettnél is több vízumot adott már ki idén. Vagyis a törvénysértéstől sem riad vissza a német baloldal, ha a migránsok nyakló nélküli befogadásáról van szó. 

Ráadásul 2023 nemcsak az illegális bevándorlás, hanem a családegyesítés szempontjából is rekordév lesz – kritizálta a kormányt Andrea Lindholz. 

A 300 ezer menedékkérelem mellett mintegy 130 ezer családegyesítési vízumra lehet számítani ebben az évben – hangsúlyozta a lapnak a CSU szakértője. 

Tavaly ez a két adat 244 ezer, illetve 117 ezer volt, tehát a tendencia egyértelműen növekvő. Ilyen folyamatok mellett ha a családegyesítés lehetőségét is kiterjesztik, az megoldhatatlan feladat elé állíthatja a német településeket, önkormányzatokat és a ma is túlterhelt szociális ellátórendszert.  

Jens Spahn, a CDU alelnöke, korábbi egészségügyi miniszter adott interjút a német Bildnek vasárnap, amelyben a Scholz-kormányt érintő kritika mellett többek között arról is beszélt, hogy Németországnak ki kell törnie a kontrolláltalan migráció szorításából. Spahn szerint a munkaerőpiac igényeihez igazodó, célzott bevándorlásra van szükségük, valamint az EU határainak védelmére. Ugyanakkor a német politikus szerint még ebben az esetben is éves szinten 300–500 ezer migránst kellene befogadni az EU-ba, akiket aztán a kvótarendszeren keresztül osztanának szét a tagállamok között. A politikus emellett a radikális jobboldali, euroszkeptikus és migrációellenes AfD-t is kritizálta, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségeseiként állított be.

„A német és a francia kormánynak a bürokrácia befagyasztását kellene érvényre juttatnia az EU-ban”, és egyetlen újabb szabályt sem lenne szabad elfogadni Brüsszelből a következő három évben – többek között erről beszélt Jens Spahn, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) alelnöke a Bildnek vasárnap.

Gazdasági visszaesés

A német kormány működéséről szólva Spahn úgy fogalmazott, hogy az káoszba süllyed.

„Mindenki egymással harcol, a kancellár pedig csak nézi. Legalizálják a füvet, de közben leállítják a gazdaságot és a munkahelyeket. Ez a kombináció maga a társadalmi méreg” – fogalmazott a politikus a német kormány válságkezelésére utalva.

Felmerült az interjúban, hogy a CDU-nak tizenhat éve volt irányítani Németországot, miközben a Scholz-kabinet még csak 2021 óta kormányoz. Jens Spahn kijelentette: nap mint nap születnek politikai döntések Németország ellen (utalva ezzel a munkavállalókat sújtó magas adókra és a befektetések visszaesésére – a szerk.).

A politikus rámutatott, hogy ma egy német átlagkeresőnek nettó 400–500 euróval kevesebb jut havonta a rekordinfláció miatt. Mint mondta, a jólét ilyen mértékű visszaesését még sosem tapasztalták a szövetségi állam történetében. Ezzel kapcsolatban a Scholz-kabinet teljes kudarcáról beszélt.

Illegális migráció

„Németországnak ki kell szakadnia ebből a teljesen ellenőrizetlen menekültvándorlásból” – értékelte az illegális migráció hatásait Spahn. A kereszténydemokrata politikus úgy látja, hogy ennek egyetlen módja, ha az Európai Unió határain feltartóztatják az illegális migránsokat. Noha a Bild kérdésére válaszolva elismerte, hogy Németországnak szüksége van a munkaerő pótlására, azonban azt is hangsúlyozta, hogy a migránsok integrálása komoly erőforrásokat igényel, így csak akkor lehet sikeres, ha csökken a további érkezők és menedékkérők száma.

A politikus kifejtette, hogy Németországnak szakképzett munkaerőre van szüksége, amit a célzott bevándorlásban lát megoldhatónak. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy működő EU-s határvédelem mellett is évente 300–500 ezer menekült érkezésére számítanának, amit a kvótarendszeren keresztül osztanának el a tagállamok között.

Félelem az AfD-től

A tömeges migráció kérdéséhez kapcsolódóan a Bild megkérdezte a politikust, hogy szerinte mi állíthatná meg az Alternatíva Németországért (AfD) radikális jobboldali párt erősödését. Jens Spahn szerint elsősorban az lassíthatná a radikális jobboldal erősödését, ha a német kormány megoldaná a fennálló problémákat.

Ahogyan az az interjú további részéből kiderült, a CDU számára hangsúlyozottan fontos, hogy szavazókat szerezzen az AfD-től.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Letartóztatták Varga Viktorékat

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

life.hu

Mókusszerűvé vált Jennifer Aniston arca: plasztikai sebész magyarázza el az okokat

mandiner.hu

„Pótolta” az EU-zászlót a Momentum a Parlament homlokzatán (VIDEÓ)

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

magyarnemzet.hu

Putyin már a győzelem ünneplésére készül, miközben óriási tömeg gyűlt össze Moszkvában + képgaléria + videó

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

mindmegette.hu

Gyors és pénztárcabarát menü a május 1-jei ünnepnapra

ripost.hu

Ekkor nézz fel az égre: minden kívánságod valóra válhat május elején

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Minden eddiginél sikeresebb volt az idei CPAC-Hungary

POLITIK

Ismét rakétákkal támadják az oroszok Odesszát

POLITIK

A közel-keleti háború elmérgesedése fenyeget

POLITIK

A háború ellenére nőtt a magyar gazdaság