Létrehozva: 2023.08.20.

Szerbia felől biztosított Magyarország földgázellátása

Akkor is, ha Ukrajna felől nem érkezne gáz.

Szerbia biztosítani fogja a szállítási útvonalat, amennyiben Ukrajna felmondja az Oroszországból érkező földgáz tranzitjára vonatkozó korábbi megállapodást – közölte a tárca tájékoztatása szerint vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető arról számolt be, hogy az atlétikai világbajnokság és a nemzeti ünnep napján diplomáciai csúcsüzem van Budapesten, ahova több ország vezetője is munkalátogatásra érkezett.

Orbán Viktor kormányfő eddig Türkmenisztán, Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság elnökével, valamint a bosznia-hercegovinai államelnökség képviselőjével folytatott kétoldalú tárgyalásokat. Az elkövetkező órákban pedig az azeri, a kirgiz és a török államfő érkezik a Karmelita kolostorba – tudatta.

Majd leszögezte, hogy a szoros együttműködés a közép-ázsiai és a nyugat-balkáni országokkal nagyban hozzájárul Magyarország biztonságához több szempontból is.

És erre a biztonságra most nagyon nagy szükség van, amikor válságok nehezítik az európai országok mindennapjait, biztonsági és energiaellátási válságról is sajnos szó van. Azonban a közép-ázsiai és a nyugat-balkáni országokkal való szoros együttműködés segít minket abban, hogy ezen válságok következményeit le tudjuk győzni” – mutatott rá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Oroszországgal folytatott korrekt földgázszállítási együttműködés segít hazánk energiabiztonságának garantálásában.

Rámutatott, hogy ez a földgáz jórészt Szerbián keresztül érkezik már ma is Magyarországra, s az utóbbi napokban azt lehetett hallani, hogy Ukrajna fel kívánja mondani a korábban Oroszországgal megkötött tranzitmegállapodást.

Szerbia elnöke világossá tette, hogy amennyiben Magyarország növelni kívánja a Szerbián keresztüli földgázszállításokat, akkor Szerbia a szükséges szállítási kapacitásokat biztosítani tudja” – mondta.

Ismételten bebizonyosodott, hogy korábban a Török Áramlat vezeték megépítésének ötlete, és aztán ennek végrehajtása stratégiai fontosságú döntés volt” – fogalmazott.

A miniszter fontosnak nevezte a minél több forrás bevonását is, mivel annál biztonságosabb a helyzet. Kiemelte: ebből a szempontból fontos a politikai akarat Türkmenisztán részéről, hogy Magyarország is cél- és tranzitállama legyen az onnan esetlegesen Európába meginduló földgázszállításnak.

A politikai megegyezés megköttetett, így most a vállalatokon a sor, hogy a kereskedelmi tárgyalásokat lefolytassák” – közölte.

Végül azt is üdvözölte, hogy szeptemberben megkezdheti a működését a magyar-szerb közös regionális földgázkereskedő vállalat, ami tovább erősíti a térség energiabiztonságát.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap a Karmelita kolostorban tárgyalt Zseljka Cvijanoviccsal, Bosznia-Hercegovina Államelnökségének szerb tagjával, valamint Milorad Dodikkal, a Boszniai Szerb Köztársaság elnökével – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A megbeszélésen Orbán Viktor elmondta: Magyarország és Bosznia-Hercegovina valamint a Boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés növelése érdekében, ezt a már megkezdett projektjeink is tükrözik.

A három vezető egyeztetett az illegális bevándorlás elleni fokozott fellépésről valamint a Nyugat-Balkán stratégiai jelentőségéről, az európai stabilitás biztosításában betöltött szerepéről.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Karmelita kolostorban fogadta Serdar Berdimuhamedow türkmén államfőt, aki munkalátogatásra érkezett Budapestre – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel.

A találkozó kiemelt fontosságú Magyarország energiabiztonsága szempontjából, ugyanis Türkmenisztánnal olyan átfogó energetikai együttműködési megállapodásról folynak az egyeztetések, amelynek lényeges eleme, hogy a jövőbeli türkmén gázexport egyik célországa Magyarország legyen.

A tárgyaláson elhangzott: kétoldalú kapcsolatainkban még kiaknázatlan lehetőségek vannak az egészségügy, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a vízügyek, az oktatás és a kultúra terén való együttműködésre is.

Türkmenisztán elnöke Magyarország nemzeti ünnepén gratulált és sok boldogságot kívánt a magyar népnek.

Vasárnap például a török elnök látogat a fővárosba az augusztus 20-i ünnepségre. De már szombaton is volt több tárgyalása Orbán Viktor miniszterelnöknek és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek.

Elismerően nyilatkozott a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke nem sokkal az atlétikai világbajnokság kezdete előtt új budapesti stadionról, amely szerinte csodálatos létesítmény lett. Sebastian Coe azt mondta: a magyar szervezőbizottság kiváló munkát végzett, és minden feltétel adott a jó világbajnoksághoz.

Orbán Viktor szombaton a Karmelita kolostorban fogadta Sebastian Coe-t, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökét. Az MTI beszámolója szerint a miniszterelnök azt mondta a sportvezetőnek, hogy az atlétikai vb gazdaságilag is nagyon fontos Magyarországnak és Budapestnek.

Pénzt hoz, de ami ennél is lényegesebb, hogy felhívja a magyarokra a világ figyelmét.

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a nagy világesemények mindig diplomáciai találkozók sorozatát is jelentik egyben.

„Az atlétikai világbajnokságra jön többek között a katari emír, aki azt a látogatást viszonozza, amit Magyarország nevében tehettem én, amikor futball világbajnokság volt és ott kezdtünk tárgyalni olyan kérdésekről, amelyek majd bejelentéseket fognak eredményezni a következő egy-két nap során itt a Budapesten folytatott tárgyalásoknál. itt lesz a török elnök, és eljön a szerb elnök, aki nagy barátunk és hálásak vagyunk, hogy megtisztel minket” – fogalmazott a miniszterelnök.

Janez Jansa is részt vesz az augusztus 20-i ünnepségeken és megtekinti az atlétikai világbajnokság versenyeit is Budapesten.

A kormányfő szombaton a Karmelita Kolostorban fogadta a korábbi szlovén miniszterelnököt is, akivel egyebek mellett a világpolitikai helyzetről, az orosz-ukrán háború kapcsán a béke fontosságáról egyeztettek. A tárgyaláson szóba kerültek Szlovénia történetének legsúlyosabb viharkárai is, amelyek elhárításához Magyarország is segítséget nyújtott az elmúlt hetekben.

Szombaton Budapestre érkezett Rusztam Minnyihanov, Tatárföld elnöke, Savkat Mirzijojev, az Üzbegisztáni Köztársaság elnöke, valamint Aleksandar Vucic, a Szerb Köztársaság elnöke – a magas rangú vezetőket Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter fogadta a repülőtéren.

Az üzbég elnökkel folytatott tárgyalás után Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt közölte:

Orbán Viktor gratulált Üzbegisztán elnökének a júliusi választáson elért győzelméhez.

Örömét fejezte ki, hogy a magyar-üzbég stratégiai partnerség egyre több területre terjed ki, és a kétoldalú kapcsolatok fokozatosan bővülnek, például az OTP Bank belépésével az üzbég pénzügyi piacra vagy a két fővárost összekötő repülőjáratok beindításával.

Szombaton az üzbég ipari és kereskedelmi minisztert Szijjártó Péterrel fogadta. A külgazdasági és külügyminiszter a tárgyalás után közölte, hogy vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Budapestet Taskenttel.

„Augusztus 20-án érkezik Budapestre az üzbég légitársaság első járata, amely szeptembertől heti két alkalommal fog közlekedni Taskent és Budapest között, majd majd a jövő év elejétől heti háromra, és 2025-ben heti négyre emelik a frekvenciájukat, így tehát holnapi naptól kezdve közvetlen légi járat köti össze Taskentet Budapesttel” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Magyarországnak egyértelmű nemzeti érdeke az, hogy Kelet és Nyugat között civilizált, kulturált együttműködés jöjjön létre” – erről azután beszélt a külgazdasági és külügyminiszter, hogy Gibran Bászil korábbi libanoni külügyminisztert fogadta. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a magyar keresztény külpolitika egyik fő pillére a bajban lévő keresztény közösségek segítése.

„Mi itt Magyarországon egy felelős keresztény, kereszténydemokrata kormányzati politikai stratégiát hajtunk végre, és ennek a kereszténydemokrata politikának egy fontos építőköve a magyar keresztény külpolitika. És ennek a keresztény külpolitikának az egyik tartó oszlopa a keresztény közösségeknek, főleg a bajban lévő keresztény közösségeknek nyújtott segítség és támogatás. Éljenek a világ bármely pontján, ha keresztények bajban vannak pontosan tudhatják, hogy ránk magyarokra mindig számíthatnak” – szögezte le a a külgazdasági és külügyminiszter.

A magyar kormány meghívására négy napos látogatásra érkezett Magyarországra II. Tavadrosz kopt pápa is. A kopt ortodox egyház vezetőjét Semjén Zsolt egyházakért is felelős miniszterelnök-helyettes fogadta a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. Őszentsége vasárnap, a Szent István-bazilika előtti téren Erdő Péter bíboros meghívására az ünnepi szentmisén is részt vesz.

Vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Üzbegisztánnal, s szeptembertől heti kettő, januártól három, 2025-től pedig négy járat közlekedik majd Budapest és Taskent között – jelentette be a tárca közlés szerint szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Laziz Kudratov üzbég ipari és kereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a sikeres előkészítő munka nyomán vasárnap megérkezik a magyar fővárosba a Qanot Sharq légitársaság első járata, amely szeptembertől hetente két alkalommal fog közlekedni a két ország között.

Tájékoztatása szerint a jövő év elejétől a járatok száma heti háromra, majd 2025-től heti négyre bővül.

Kiemelte, hogy a járatindításra tekintettel megnövelték a taskenti magyar nagykövetségen a konzulok létszámát, illetve meggyorsították a vízumkiadást, így az üzbégek az eddigieknél zökkenőmentesebben utazhatnak hazánkba, és ugyanez igaz fordítva is.

 

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarországhoz hasonlóan Üzbegisztán is a nukleáris energiában látja a biztonságos, olcsó, megbízható ellátás garanciáját, és Taskent is új atomerőművet kíván építeni, ráadásul szárazhűtéses technológiával, amelyből a legjobbat magyar vállalat tudja biztosítani.

Megállapodás született arról, hogy amennyiben előrelépés történik a nukleáris projektben Üzbegisztánban, akkor a magyar szárazhűtéses technológia felhasználására kerül sor, amely több százmillió eurós közös orosz-üzbég-magyar nukleáris együttműködést fog jelenteni” – hangsúlyozta.

Ezután abbéli reményének adott hangot, hogy az új légi járat friss lendületet adhat majd a gazdasági kapcsolatoknak, s ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy a magyar gyógyszeripari cégek már megvetették a lábukat a közép-ázsiai államban.

int közölte, a Richter immár két termékének helyi gyártásáról folytat tárgyalásokat, a Meditop pedig megnyitotta az irodáját és beruházásokat készít elő az országban.

Hozzátette: az OTP egy közös befektetési alap létrehozásáról egyezett meg az üzbég állami beruházási alappal 100 millió dollár értékben.

Aláhúzta, hogy jól halad az előkészítése a Taskent melletti különleges ipari övezetnek, ahol majd a magyar beruházók kedvezményes szabályok között működhetnek. Tudatta, hogy az év végére készen fog állni minden, és tucatnyi cég máris érdeklődik a lehetőségek iránt.

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy évente 170 üzbég diák ösztöndíjjal tanulhat a magyarországi egyetemeken, és erre legutóbb csaknem 800-an pályáztak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Fucsovics Márton nem állt ki a meccsére, közleményt adott ki

origo.hu

A gigamellű modell kétszer is csődbe ment, mégis elképesztő luxusautói vannak

metropol.hu

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

vg.hu

Alighogy elkészült az M6-os autópálya, most újabb, gyorsforgalmihoz kapcsolódó fejlesztést adnak át

mindmegette.hu

A 13 leggyorsabb ebédrecept hétvégére, hogy ne strázsálj a konyhában

mandiner.hu

Forgács István: Ha Karácsony marad, a cigányok szép lassan elbontják Budapestet

origo.hu

Folyamatosan meztelenkedik a kebelcsoda bolgár énekesnő

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott