Létrehozva: 2023.08.15.

Sok éve támadja veszettül a baloldal augusztus 20-át

Ők tudják, miért...

Jellemzővé vált a baloldalon, hogy mindent támadnak, amiből politikai hasznot remélnek. Ilyen volt az utóbbi években az augusztus 20-i tűzijáték is, amit minden lehetséges módon el akartak gáncsolni, azonban idén már csak a Párbeszéd ágál az ünnep fénypontja ellen. Hasonló hátraarc volt megfigyelhető a baloldalon a pedagógus-életpályamodell módosítása vagy a héten kezdődő atlétikai világbajnokság kapcsán is- írja a Magyar Nemzet.

Ismét földbe állt a baloldal hangulatkeltése, mivel az utóbbi években menetrendszerűen támadták az augusztus 20-i nemzeti ünnep rendezvényeit, kiváltképp a tűzijátékot, ám idén látványosan csendben vannak. Mindössze Jávor Benedek, a Párbeszéd politikusa volt az, aki az ünnep csúcspontjának számító eseményről úgy vélekedett, hogy a tűzijáték világszerte „egyre inkább megy ki a divatból”, mert szerinte hatalmasak a költségei, miközben súlyosan egészségkárosító hatású. 

KARÁCSONY Gergely; JÁVOR Benedek baloldal
A baloldalon már csak a Párbeszéd hadakozik a tűzijátékkal Fotó: Szigetváry Zsolt

Karácsony Gergely pedig egy Facebook-bejegyzésben fakadt ki, mivel az ünnepi előkészületek miatt lezárták a Lánchíd járdáit. A főpolgármester elárulta, hogy emiatt beavatkozásra kérte a budapesti rendőrfőkapitányt. 

Úgy tűnik, a baloldal többi szereplője beláthatta, hogy a nemzeti ünnep elleni hadjárat nem számít sikeres politikai kommunikációs fegyvernek.

Emlékezetes, hogy egy évvel ezelőtt sokkal erőteljesebben agitáltak az ünnepi tűzijáték ellen a baloldalon. Kálmán Olga, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője még egy napirend előtti felszólalásában is nehezményezte a tűzijáték megtartását. Rajta kívül Komjáthi Imre, az MSZP képviselője is azt hangoztatta 2022-ben, hogy egy sokkal szerényebb tűzijátékkal is tisztességgel meg lehetne ünnepelni az államalapítást. Karácsony Gergely pedig kijelentette, hogy ha rajta múlna, akkor nem lenne tűzijáték a fővárosban. 

A főpolgármester már 2020 júniusában is elővette a tűzijáték költségének ütőkártyáját, amikor még nem lehetett tudni, hogy a Covid miatt megtartják-e egyáltalán az államalapítás ünnepének csúcspontját. Karácsony párttársa, Szabó Tímea sem maradhatott ki a kampányolásból három éve, miután egy bejegyzésében pusztán „rongyrázásnak” nevezte a Szent István-napi tűzijátékot. Figyelemre méltó, hogy az augusztus 20-i tűzijáték ellen folytatott hadjárat  a baloldal 2019-es őszi önkormányzati választáson elért budapesti sikereit követően vált jellemzővé, mivel a megelőző években nem foglalkoztak vele ilyen vehemenciával.

Megjegyzendő, hogy a tűzijáték mellett más ügyekben is hasonló magatartást tanúsított az utóbbi időkben a baloldal. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a fővárosi baloldal a 2019-es önkormányzati választási győzelme óta folyamatosan zsarolja a kormányt az atlétikai világbajnokság lemondásával, tüntetések szervezésével – most jegyeket kaptak a rendezvényre.

Karácsony Gergely az elmúlt hetekben azzal is fenyegetőzött, hogy a megnyitó napján tüntetést szervez az atlétikai stadion elé, ha a kormány nem fizeti ki az Egészséges Budapest program forrásainak fennmaradó részét. A múlt hónapban Karácsony még azt is kijelentette, hogy nem vesz rész a világszerte közvetített sportesemény megnyitóünnepségén. Arról is beszélt, hogy a vb nyilvánosságát arra fogják felhasználni, hogy elmondják, a kormány nem tartotta be a szavát, a kabinet által ígért forrásoknak csak mintegy a fele érkezett meg a kerületekhez. Azonban végül bejelentette, hogy felhagy a zsarolással. Ugyanilyen eset volt az is, amikor a baloldalon folyamatosan az új pedagógus-életpályamodellt kritizálták. Az ellenzéki pártok politikusai hétről hétre részt vettek a nemegyszer erőszakba torkolló tüntetéseken, ám a júliusi parlamenti szavazás előtt tartott demonstrációt már láthatóan ők sem vették komolyan, mivel ott az ellenzéki pártok közül csak a Párbeszéd képviseltette magát, a többi távol maradt.

Idén is megfizethető áron vásárolhatják meg a kilátogató vendégek a kijelölt ételeket és italokat a budapesti a Szent István-napi programokon – adták hírül a szervezők az MTI-nek.

A rendezvényen az ásványvíz (190 forint), a sör (350 forint) és a perec (300 forint) a tavalyi áron lesz kapható, 

a további fix áras termékek költségei pedig csak minimálisan növekedtek az előző évhez képest.

A kedvezményes árak összesen több mint húsz fővárosi helyszínen lesznek érvényesek augusztus 18–20. között, a háromnapos programsorozat teljes időtartama alatt.

A szervezők célja, hogy a Szent István-napi étel- és italkínálat mindenki számára elérhető és megfizethető legyen, ezért a kilátogató vendégek idén is fix áron vásárolhatják meg ezeket

 – hangsúlyozták, hozzátéve: a költségek meghatározásakor kiemelt szempont volt, hogy a kiskereskedelmi árak legalacsonyabb zónájába essenek. A termékek jóval a piaci ár alatt érhetőek el a rendezvény ideje alatt.

A kedvezményes étel- és italkínálatot a Szent István-nap-pontokon szerezhetik be a rendezvényre látogatók, 

az árstopos termékeket árusító hivatalos partnereket egy jól látható, Szent István-napi logóval ellátott matrica különbözteti meg a nem hivatalos partnerektől.

Szent István Nap logós fix áras termékek:

Szentkirályi Ásványvíz (szénsavas és szénsavmentes): 190 Ft

Extra dús ásványvíz (1dl): 99 Ft

Pepsi Cola (0,5l): 320 Ft

Pepsi Max (0,5l): 320 Ft

Dobozos Borsodi (0,5l): 350 Ft

Csapolt Borsodi (0,4l): 350 Ft

Kancellár bor (1 dl): 220 Ft

Nobilis Irsai pálinka (4cl): 750 Ft

Pirulo görögdinnye alma jégkrém (73ml): 390 Ft

Bécsi perec (kb. 100gr): 300 Ft

Pogácsa (kb. 80 gr): 275 Ft

Ez most tényleg az élet habos oldala...

A Szent István Nap programja, valamint az előadókkal és a műsorokkal kapcsolatos részletes információk folyamatosan bővülő tartalommal a www.szentistvannap.hu weboldalon és a hamarosan frissülő mobilapplikáción érhetők el. A szervezők a műsorváltozás jogát fenntartják.

A budai Vár hangulatos polgárvárosi részén 37. alkalommal rendezik meg augusztus 18. és 20. között az ország legnagyobb népművészeti fesztiválját. Az ingyenesen látogatható rendezvényen, a Mesterségek ünnepén, amely a Szent István-napi programsorozat része, hazai és külföldi kézművesek portékáit nézhetik és vásárolhatják meg az érdeklődők, a látványműhelyekben pedig ki is próbálhatják a mesterségeket. A fesztivál idei díszvendége Csehország, kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódóan „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei lesznek. A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel.

Több mint nyolcszáz magyar és csaknem százötven külföldi kézműves részvételével rendezik meg a hajdani vásárok hangulatát idéző népművészeti fesztivált, ahol a látogatók megvásárolhatják a népi kézműves portékákat és majd száz látványműhelyben ismerkedhetnek az ősi szakmák rejtelmeivel, bepillantást nyerhetnek a Kárpát-medence kézművesközösségeinek munkájába. Idén húsz éve csatlakozott Magyarország az UNESCO Szellemi kulturális örökség egyezményhez. A Mesterségek ünnepén kiemelt megjelenést kapnak azok a közösségek, amelyek olyan mesterségeket képviselnek, amelyek felkerültek az említett egyezmény nemzeti és reprezentatív listájára. Itt mutatkoznak be többek között a kalocsai, matyó és sárközi kézműveshagyományok, a mohácsi busók, a kékfestés és a tojásírás élő hagyománya, a höveji csipke, a szegedi papucs és az úri hímzés. Az idei díszvendég Csehország lesz, a stráznicei székhelyű Nemzeti Népművészeti Intézettel együttműködésben csehországi kézműveseket fogadnak. A kézművesek műhelyeiben a hagyományos népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Mesterség
A Mesterségek ünnepén bemutatják a régi paraszti konyha eszközeit. Fotó: Papp Kornél

 

A Mesterségek ünnepének kiemelt témája

Igyártó Gabriella, a Mesterségek ünnepe fesztiváligazgatója lapunknak azt mondta, hogy a rendezvény idei kiemelt témája a Petőfi-emlékévhez kapcsolódik, „Befordultam a konyhára…” címmel a népi parasztkonyha és kellékei kerülnek fókuszba. Fő céljuk a régi paraszti konyha eszközeinek bemutatása. Olyan konyhai eszközöket láttatnak a mesterek, amelyek a mai modern konyhának is hasznos tartozékai lehetnek, mint például fazekastermékek, sütő- és főzőedények, lakás- és konyhatextilek, tárolóedények, valamint vesszőből, csuhéból, gyékényből készült használati tárgyak. Mint rámutatott, a kézművestárgyak napjainkban nagyon kedveltek és jól hasznosíthatóak a mai gasztronómiában. Ezeket a paraszti konyhában használatos tárgyakat szeretnék népszerűsíteni a rendezvényen. A gyerekek pedig játszóházakban ismerhetik meg a régi eszközöket, például a vajköpülőt, a sajtárt.

 

A fesztivál programjai

A legkisebbeket a Hagyományok Háza a Fabatka porta népi játszótéren bábszínházzal, ölbéli játékokkal, mesemondókkal, gyerekkoncertekkel, tánctanítással és kézműves-foglalkozásokkal várja. A felnőtteket pedig divatbemutatóval és táncházzal szórakoztatják a hangulatos utcákon és tereken. A „folkTREND!” divatbemutatón ötödik alkalommal lehet majd látni a kiírt pályázat nyertes alkotásait. Azok a tervezők mutatkoznak be, akik a hagyományos viseleti kultúránkhoz visszanyúlva, a XXI. század igényeinek megfelelő ruha-, illetve  kiegészítő kollekciókat hoznak létre. A fesztiválon hazánk legkiválóbb népzenészei, világzenészei és néptáncegyüttesei lépnek fel. A Szentháromság téri nagyszínpadon többek között a Tatros Együttes, Tímár Sára és zenekara, Lakatos Mónika és a Romengo, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület táncegyüttesei, a Fitos Dezső Társulat, valamint Szalonna és Bandája várja a közönséget. Augusztus 20-án kenyéráldással és a mesterek felvonulásával köszöntik Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

hirtv.hu

Jobbikos múltú háttéremberek segítik Magyar Pétert a szervezésben

ripost.hu

Fontos figyelmeztetés: így soha ne töltsd a telefonodat

hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Májusi angyalhoroszkóp 2024.: a Fény angyalai üzennek nekünk

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget