Létrehozva: 2023.08.07.

Mit akar Karácsony a vízdíj-emeléssel?

Más is van a háttérben?

A vízdíjak emelésével Karácsony Gergely saját kampányfinanszírozási botrányáról akarja elterelni a figyelmet – így látja a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Nagy Ervin szerint a főpolgármesternek és a baloldalnak tisztáznia kellene végre, hogy kitől vagy kiktől kapták a guruló dollárokat, és mit ígértek a pénzért cserébe.

A főpolgármester Gyurcsány Ferenc embereivel közösen csődbe vitte Budapestet, most pedig megszorításokra készül – erről a Nézőpont Intézet elemzője beszélt az M1-en. Pálfalvi Milán szerint Karácsony Gergelynek sarcolás helyett a tanácsadóitól kellene megszabadulnia, akikre évente több mint 400 millió forintot költ.

Karácsony Gergely három hete a közösségi oldalán jelentette be, hogy a főváros csődközeli helyzete miatt megszorításokra van szükség. Ezért szeptembertől közel 30 százalékkal drágul a BKV-jegyek ára. Nem sokkal később a vízdíjemelés mellett kezdett el érvelni.

Hazaárulást súroló felelőtlenségnek nevezte, ha nem drágul a vízdíj Budapesten.

A főpolgármester-helyettes is beszállt a kampányba. Tüttő Kata hetek óta arról beszél, hogy jelentősen, akár háromszorosára kell emelni a vízdíjat, mert szerinte tarthatatlanul alacsony a szolgáltatás ára Budapesten, és nincs miből felújítani a közműhálózatot sem.

Először még csak a vállalkozásokra vetette volna ki a magasabb tarifát, de később már a lakossági megszorítás is szóba került.

Az MSZP-s politikus szerint a fővárosi vízművek vesztesége mostanra odáig jutott, hogy nemrég a Klikk TV-ben mondta azt: ha nem lesz vízdíjemelés, akkor a kieső forrásokat a közlekedés, a közvilágítás és a kaszálás forrásaiból kell majd pótolnia a fővárosnak.

De hogy ráerősítsen korábbi nyilatkozataira, pénteken újabb kampányt indított a szocialista főpolgármester-helyettes. A közösségi oldalán azt írta: mindennap fel fogja hívni a figyelmet arra, hogy aránytalanul olcsó a vízdíj a fővárosban, ezért mindenképp emelni kell az árát.

A vízdíjemeléssel Karácsony Gergely saját kampányfinanszírozási botrányáról akarja elterelni a figyelmet

– így látja a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Nagy Ervin úgy véli: a főpolgármesternek és a baloldalnak tisztáznia kellene, honnan kapták a guruló dollárokat és cserébe mit ígértek.

A főpolgármester azzal érvel, hogy mozgalma mikro-adományokból gyűjtött össze több mint félmilliárd forintot. A Magyar Nemzet azt írja: másokat is megihletett Karácsony adománygyűjtő módszere. A portál közölte: az Egységes Diákfront bulit szervez, ahol adománydobozt helyeznek el, megjegyezve: bármilyen valuta begurításáért hálásak lennének.

A fővárost sikerült a baloldali vezetésnek négy év alatt csődbe juttatnia, miközben ők maguk nem csinálnak semmit, de rendszeresen a kormányt hibáztatják – írja az Origo. Karácsony Gergely és helyettese, Tüttő Kata az elmúlt hetekben több áremelést is bejelentett, és úgy tűnik újabbra is számítania kell a budapestieknek. Ha eddig nem lett volna elég az, hogy logikátlanul biciklisávokat alakítanak ki, és rengeteg pénzt emészt fel a sok különböző tanácsadó kifizetése, nemcsak a BKV jegyek árait emelik meg drasztikusan, hanem a víz árát is a duplájára vagy háromszorosára növelhetik.

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük Budapest üzemeltetésére, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon valósággal lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából, nem beszélve a főpolgármester pénzmosási botrányáról. Közben újabb megszorításokat vezetnek be, drasztikusan emelik a BKV-jegyek árát, és duplájára emelik a vízdíjat is. Ha ez nem lenne elég, a minap Karácsony helyettese szólta el magát: a csődhelyzet miatt máshol is megszorít a főváros.

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (MTI/Balogh Zoltán)

Mint azt a hirado.hu is megírta: Karácsony Gergely elődjétől, Tarlós Istvántól 214 milliárd forintot örökölt, a beszedett iparűzési adó pedig évről évre növekedett, megdöntve az eddigi rekordokat is. Idén várhatóan meghaladja a 271 milliárdot, vagyis nagyjából ötszáz milliárd forint pluszpénzzel gazdálkodott Karácsony Gergely. Mégis csődbe vitte Budapestet, így most a jelek szerint a lakossággal fizettetné meg saját és baloldali testületének kudarcát.

A BKV vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 4000 forint lesz. Az emelésről a sofőrös szolgálati autóval járó Karácsony Gergely egyszemélyben döntött, amit a BKK igazgatótanácsa is és a felügyelő-bizottsága is elfogadott.

Már el is indította a sarcdominót: drasztikusan, 28 százalékkal, vagyis nagyjából harmadával emelik a BKV-jegyek árát és legalább háromszorosára kívánják emelni a vízdíjat.

Megírtuk: Tüttő Kata a főváros vízdíjemelési terveit magyarázta, amikor egyszer csak azt mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában, hogy akkora a fővárosi vízművek vesztesége, hogy a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból kellene elvenni. Tehát a BKK jegyárainak és a fővárosi vízdíjak emelése után újabb emelést jelentett be a főváros baloldali vezetése. Ezek szerint további megszorítások várhatóak a közlekedésben is és a közvilágítás terén is.

A Klikk TV Mélyvíz című műsorában Tüttő Kata azt mondta: „de ugye ma az a helyzet, hogy a kormány egy pillanatban rögzítette azt az árat is… Tehát csak az a költség, amibe az ivóvíz kitermelése, a csak külön való eljuttatása, ugye iszonyatosan energiaigényes. A vízkitermelés, a víz eljuttatása a Szentendrei-szigetről, ugye el kell vigyük Csepelig. Tehát azért ez nem egy egyszerű feladat és nem is olcsó, az ár viszont nem változott”.

Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata így folytatta mondandóját a Klikk TV Mélyvíz című műsorában: „és hát kétágú marad itt a veszteség. Egyrészről van egy pénzbeli olyan veszteség, hogy az áramszámlát se fedezi néha az a díj, amit beszedünk, mondjuk a benzinkutaktól az ivóvízért. Ezért oda kell tenni a közös adóforintokból, ugye el kellene venni a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból”.

Mint arról korábban beszámoltunk, miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni ellenséges fellépést követelt, április közepén a főpolgármester a „tettek mezejére lépett”, és bejelentette, hogy bizonyos adókat nem fizetnek be az államkasszába, továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás miatt. Azóta ezt a pert elvesztették. Mondván: nincs pénz. Időközben kiderült, Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség.

Volt már ilyen, korábban is. Akkor is a baloldal vezette Budapestet, még Demszky Gábor idejében. Tarlós István 2010-ben súlyos pénzügyi helyzetben vette át a főváros irányítását. Demszky Gábortól mintegy 180 milliárd forintos adósságot örökölt, ráadásul Demszkyék több fővárosi céget külföldi befektetői kézre adtak. Ennek egyik eleme volt a víz- és csatornázási művek 1997-es privatizálása, amelyeknek külföldi tulajdonosai 11 év alatt 50 milliárd forintnál is nagyobb összeget vittek ki az országból, sikerdíj és osztalék címén. Tarlós a további veszteségek megállítása érdekében végül 2012-ben visszavásárolta a Fővárosi Vízműveket, a korábbi magánosítás miatt pedig hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult.

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük a főváros üzemeltetésére és csődbe fog menni Budapest, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon szinte lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából.

Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor Karácsony Gergely helyettese, a városüzemeltetésért, vagyis a főváros vagyonáért felelős Tüttő Kata azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy luxusüdülés keretében a világ leggazdagabb emberei körében Zakynthos szigetén kilovagol a tengerből. A háttérből azonban Gyurcsány Ferenc irányít, és Karácsony Gergelynek mindenben meg kell felelnie főnöke utasításainak, különben esélyt sem kap, hogy elindulhasson a főpolgármesteri székért 2024-ben – olvasható az Origón.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Közel 10 évig épült a világ egyik legnagyobb vallási épülete

origo.hu

Tört-zúzott a magából teljesen kifordult Britney Spears

borsonline.hu

„A szívem szakad meg érte" – Két hónapja él az utcán a 13 éves Norbi, most összefogott érte Esztergom

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

hirtv.hu

Nyilvánosan beismerte Karácsony, hogy meg sem mozdulhat Gyurcsányék nélkül + videó

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 28.: a Halak szerelmes, a Mérleg jókedvű

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába

POLITIK

Erdogan bírálta az amerikai egyetemi tüntetőkkel történteket

POLITIK

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Ezért erősítjük a honvédséget

POLITIK

CPAC- Hungary: Létrejött a nemzeti erők nemzetközi összefogása