Létrehozva: 2023.08.23.

Mi lesz a Kárpátok nagymacskája?

Orbán Viktor a Tik-tokon adta meg a választ...

Hiúzt gyártunk, Leopardot veszünk, és beszálltunk a Párduc fejlesztésébe – válaszolta Orbán Viktor a TikTok-csatornáján arra a kérdésre, hogy a Hiúz vagy a Leopárd lesz-e a Kárpátok nagymacskája.

 A miniszterelnök kedd esti, legújabb videójában még azt is hozzátette: „– Majd meglátjuk, melyik fut be, a kutatások szerint talán a Párduc.

- szemlézte a Magyar Nemzet.

A kormányfő videója egy találgatásnak vet véget, amely a KF41 Lynxet, azaz a Hiúz gyalogsági harcjárműveket gyártó zalaegerszegi Rheinmetall-gyár múlt heti átadása után kelt lábra.  A német–magyar vegyesvállalat ünnepélyes gyárindító eseményén látható volt a KF51 Panther, a Párduc néven ismert új, még fejlesztés alatt álló harckocsi – erről adott exkluzív beszámolót a Pánczélosok.hu Facebook-oldala.

A Rheinmetall Landsystem tankja jelenleg még fejlesztés alatt van, nem érett a sorozatgyártásra. A tavalyi bemutatkozása óta azonban kiderült pár részlet a szupertankról. 

A Leopard 2-es családhoz képest is jobban digitalizált rendszerről van szó, egyes leírások szerint a személyzet elhelyezése olyan, mintha egy űrhajóban ülne. A Leopardokból már ismert 120 milliméteres harckocsilöveget egy új, nagyobb űrméretű, 130 milliméteres fegyver váltja fel. A nagyobb lőszerek – főleg a hosszuk és súlyuk – miatt automata töltőrendszerre térne át a gyártó a NATO-ban elterjedt kézivel szemben. Ez nem ismeretlen a magyar katonák előtt, hiszen minden szovjet-orosz hatckocsi a T–64-től kezdev, így a honvédségben szólgáló T–72-esk is automata páncéltörő ágyúval készülnek. 

A már meglévő és még érkező Leopard 2 A4HU és A7HU-hoz képest az automata ágyú miatt a személyzet munkaterhe jelentősen csökken, egyes információk szerint a töltőkezelő elhagyása miatt felszabadult helyre egy drónkezelő kerül. 

Más források szerint a plusz helyre a kötelékparancsnok is ülhet, aki az alegységek harcát hangolja össze. Mind a két információt alátámasztani látszik, hogy több, moduláris eszközök rögzítését, beépítést lehetővé tevő helyet alakítottak ki az áramvonalazott tornyon. Többek között egy négy indítóállásos felderítő és támadó drónokat, úgynevezett církáló lőszereket tartalmazó konténert, amivel nagyban megnő a tank felderítő és csapásmérő képessége.

 

A Rheinmetall szorosan együttműködik a magyar kormánnyal és magyar vállalatokkal, hiszen zalaegerszegi gyárukban gyártják a már említett Hiúz gyalogsági harcjárművet, amely kategóriájának legújabb, egyben legmodernebb tagja a világon, Várpalotán több négyzetkilométeren lőszer- és robbanóanyaggyár épül, Budapesten szoftverfejlesztő központ van, míg Szegeden a hidrogén és elektromos hajtásláncokhoz gyártanak majd alkatrészeket. A legújabb együttműködésben pedig szintén hazánkban fogják gyártani a Rheinmetall és az izraeli UVision cég cirkálólőszereit, kamikaze drónjait, amelyek a Magyar Honvédséghez kerülnek. 

A KF51 Panther kapcsán a Rheinmetall a miniszterelnöki TikTok-videót megelőzően röviden csak annyit közöltek, hogy globális ellátási láncokat fognak hasznosítani a harcjármű fejlesztéséhez, és hogy a gyártásba bevonják majd azokat az országokat is, amelyek rendszeresíteni tervezik a harckocsitípust. Jelenleg még egy tankfejlesztés folyik Európában, az EMBT, itt a Leopard-alvázakat gyártó Krauss-Maffei Wegman a francia Nexterrel közösen a KNDS hadiipari egyesülésen keresztül próbálja a német páncélos alvázát az automata töltős harckocsiágyúval felszerelt Leclerc tank tornyával párosítani. 

Mindössze három év kellett ahhoz, hogy az első szerződés aláírásától a sorozatgyártás megkezdéséig jusson el Európa legkorszerűbb harcjárműgyártó és -fejlesztő üzeme Zalaegerszegen. A német Rheinmetall AG és a magyar állam kapcsolata túlmutat a Lynx-programon, a német hadiipari multi lőszergyárat, szoftverfejlesztő központot és a jövő mobilitását szolgáló alkatrészgyárat is épít Magyarországon.

A magyar állam 2020. augusztus 16-án, három évvel ezelőtt írta alá a német Rheinmetall céggel a Lynx, vagy magyar nevén a Hiúz gyalogsági harcjárművek hazai gyártásáról szóló szerződést. Néhány héttel később, 2020. szeptember 9-én eldőlt, hogy a mintegy kétmilliárd eurós, közel nyolcszázmilliárd forintos program keretében 218 darab Lynx gyalogsági harcjárművel szerelik fel a Magyar Honvédséget amelyből 172 darabot Zalegerszegen, az északi ipari parkban, a ZalaZone járműipari tesztpálya és technológiai kutatóközpont mellett felépülő gyárban a Rheinmetall Hungary Zrt. gyárt le. 

A Magyar Honvédség még Németországban gyártott első Hiúzai egy haditechnikai kiállításon (Fotó: Lakatos Péter)

A német Rheinmetall harmincezer négyzetméteres gyárát negyvenhektáros területen, hatvanmilliárd forintos ráfordítással a zalai megyeszékhely történetének legnagyobb ipari beruházásaként építették fel egy év alatt. A beruházás jelentős hatással van Zalaegerszeg gazdaságára, szakképzésére és felsőoktatására, hiszen további beszállítók telepednek majd le, kutatás-fejlesztési és innovációs programok indulnak, továbbá 2023–2024-től évi közel egymilliárd forinttal emelkedik az önkormányzat adóbevétele.

A Zala vármegyei üzem több mint egyszerű gyártóhely, a gyártócsarnok mellett tesztlétesítmények lenyűgöző sorával büszkélkedhet, beleértve egy 

harcjármű-tesztpályát, valamint nagyméretű klíma- és anechoikus, azaz elektronikus berendezések tesztelésére szolgáló kamrákat. 

A létesítmény egyedülálló kutatás-fejlesztési központ is egyben, ami hozzájárul a rentábilis üzemeltetéshez.

A zalaegerszegi üzem épülete harmincezer négyzetméteres, az óriási csarnokot tesztpálya és speciális laborok egészítik ki (Fotó: Zalai Hírlap/Katona Tibor)

Az első, még Németországban készült Lynx harcjárművek 2022 őszén érkeztek Magyarországra, a korszerű gyalogsági harcjármű első állomáshelye a hódmezővásárhelyi 30. Kinizsi Pál Páncélozott Gyalogdandár lesz, ahol kiemelt, csúcsfizetéssel várja a honvédelmi vezetés a páncéloson szolgáló katonákat. A megrendelt Lynxekkel három lövészzászlóaljat kívánnak felszerelni.

A Rheinmetall tavaly októberi vállalati közleménye szerint a Magyar Honvédségnek hét változatban szállítanak majd Lynx harcjárműveket. Az alapváltozat gyalogsági harcjármű mellett lesz parancsnoki verzió, felderítő harcjármű, tüzérségi figyelő, 120 milliméteres aknavetőt hordozó, sebesültkihordó és kiképzőváltozat is.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf emlékeztetett, fegyverrel foglaltunk hazát, azzal is védtük meg, csatákból és háborúkból áll a történelmünk.

A vállalat idén januári közleményéből kiderült, hogy elkezdődött az első Magyarországon készülő Lynx harcjármű gyártása a Rheinmetall zalaegerszegi telephelyén. A tervek szerint egy Lynx harjármű legyártáshoz, készre szereléséhez egy hétre lesz szükség, így egy műszakban a gyár évi 45-50 harcjármű gyártására lesz képes, és közvetlenül 500 embernek fog munkát adni, amit kiegészítenek még a letelepülő beszállító és szolgáltató cégek alkalmazottai.

A német hadiipari multi nem csak a zalaegerszegi üzemmel van jelen hazánkban, a Rheinmetall AG a jövőben 

gyalogsági harcjárművekhez, harckocsikhoz, tüzérségi eszközökhöz és ködgránátvetőkhöz fog lőszert szállítani Magyarországnak, 

amit nagyrészt a Várpalotán épülő új üzemében állít elő.

Lőszereket, járműveket, a jövő haditechnikáját gyártja Magyarországon a Rheinmetall (Fotó: Zalai Hírlap/Katona Tibor)

Mintegy négy négyzetkilométeren épül tavaly óta az új gyárkomplexum, ahol az első ütemben a Lynx gyalogsági harcjármű 30 milliméteres, majd a Leopard 2A7HU 120 milliméteres és végül a PzH 2000 HU önjáró löveg 155 milliméteres lőszereit fogják gyártani 2024-től. A komplexum öt év alatt épül ki teljesen. Nemcsak a gránátok, hanem a beléjük töltött, nagy robbanóerejű RDX gyártása is a várpalotai telepen valósul meg, amivel nagy arányban lehet csökkenteni Európa kitettségét a stratégiai fontosságú hadianyag területén.

Az újonnan alapított budapesti Rheinmetall Electronics Hungary Kft. a Rheinmetall Electronic Solutions divíziójának része, 

nagyszabású katonai és polgári projektekhez szükséges átfogó, csúcskategóriás szoftvermegoldások fejlesztésére és tesztelésére összpontosít.

Szegeden pedig a Rheinmetall civil tevékenységének részeként hidrogénmotor- és e-mobilitási alkatrészeket gyártó üzem létesül.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

ripost.hu

Felforr a levegő Tolvai Reni merész fotójától, melltartóra vetkőzött

vg.hu

Elemző Magyarországról: a választások után konszolidációs program jöhet

origo.hu

Megfejthették a fáraó átkát: kiderült, mi ölte meg a sírt felnyitó kutatókat

travelo.hu

Kiskacsákat mentettek meg a tűzoltók

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Lázadnak a gazdák, tüntetés lesz Brüsszelben, akadálytalanul érkezhet az ukrán gabona Európába

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Az olasz maffia és a hídpénzes-számlagyár összekapcsolódtak

POLITIK

Nemzetközi összevetésben is kiemelkedő a gazdasági növekedés

POLITIK

Megkezdődött az új gyermekvédelmi törvény tárgyalása a parlamentben

POLITIK

A gyermekvédelem érdekében az alaptörvényt is módosítják