Létrehozva: 2023.08.25.

Még mindig nem tudni mitől zuhant le Prigozsin gépe

Kiderül-e valaha?

Amerikai, nyugat-európai és magyar szakértők, valamint hírszerzési források azt valószínűsítik, hogy a repülőt támadás érte, méghozzá azzal a céllal, hogy likvidálják Jevgenyij Prigozsint, a katonai magánvállalt alapítóját, aki két hónappal ezelőtt puccsot kísérelt meg, és Moszkva felé irányította csapatait.

Egy előzetes amerikai hírszerzési értékelés arra a következtetésre jutott, hogy valószínűsíthetően szándékos robbantás okozta a Jevgenyij Prigozsin halálát okozó repülőgép-szerencsétlenséget. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó amerikai és nyugat-európai tisztviselők elmondták, a Wagner-vezér nagy valószínűséggel régóta célpontnak számított, és ez a „merénylet” beleillik abba a sormintába, ami Vlagyimir Putyin orosz elnök által ellenségnek tekintett személyek likvidálásában ölt testet. A tisztviselők nem árultak el részleteket arról, hogy pontosan mi okozhatta a robbanást.

Pat Ryder tábornok, a Pentagon szóvivője szerint nem helytállók a sajtóban megjelent hírek, amelyek szerint föld-levegő rakéta lőtte le a gépet.

A CNN megkérdezett három amerikai tisztviselőt, akik szerint

az Egyesült Államok nem látja jelét annak, hogy rakéta lőtte volna le azt a repülőgépet,

bár hozzátették, hogy az amerikai hírszerzés még mindig a kezdeti szakaszban van annak felmérésében, hogy mi okozhatta a magánrepülőgép szerdai lezuhanását Moszkva mellett. A források arra figyelmeztettek, hogy túl korai lenne konkrét állításokat tenni az okokról, de több lehetőséget is vizsgálnak, egyebek mellett azt, hogy egy, a fedélzeten lévő robbanószerkezet okozta a balesetet.

Magyar szakértők is hasonlóan vélekedtek az esetről. Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője szerint a videók alapján nagy a valószínűsége annak, hogy a repülőgépet lelőtték. Bejegyzésében azt is megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin az a típusú vezető, akinek még az árulás gondolata is bűn, utalva arra, hogy a Wagner zsoldos magánhadsereg a gép lezuhanása előtt két hónappal zendülést hajtott végre Oroszországban, ami után a katonai magánvállalkozás további tevékenységét ellehetetlenítették, katonáit pedig az orosz reguláris erők kötelékeibe rendelték.

Bendarzsevszkij Anton, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint

nem kérdés, hogy Prigozsin gépe nem pilótahiba vagy technikai meghibásodás miatt zuhant le. Mint írta, a lezuhanás után készített felvételeken látszik, hogy a gép farokrésze és az egyik szárnyrésze viszonylag messze került a törzstől, ami robbanásra utal a zuhanás előtt.

A szakértő véleménye szerint a kérdés csak az, hogy belülről történt-e a robbanás vagy kívülről, vagyis robbanószerkezet vagy légvédelmi rakéta végzett-e Prigozsin magángépével.

Mint ismert, szerda este lezuhant egy Moszkvából Szentpétervárra tartó Embraer Legacy típusú magánrepülőgép a Tver megyei Kuzsenkino falu közelében. A fedélzeten tartózkodó mind a tíz ember életét vesztette. A Roszaviacija orosz légügyi hatóság közlése szerint a repülőgép fedélzetén tartózkodott Prigozsin és Dmitrij „Wagner” Utkin, a zsoldoscsoport parancsnoka is.

Azóta az orosz elnök is megszólalt az ügyben. Vlagyimir Putyin azt mondta, Alekszandr Basztrikin, az orosz nyomozó bizottság (SZK) elnöke jelentést tett neki az előzetes vizsgálat elkezdéséről. „Meglátjuk, mit mondanak majd a nyomozók a közeljövőben, a műszaki és genetikai elemzés most zajlik, ez eltart egy ideig” – fogalmazott. Prigozsinról Putyin elmondta, hogy a kilencvenes évek eleje óta ismerte őt. Nehéz sorsú embernek nevezte, aki súlyos hibákat követett el az életben, és aki elérte a szükséges eredményeket mind a maga, mind pedig a közös ügy számára, ahogy azt az utolsó hónapjaiban tette, amikor ő megkérte erre.

Oroszországban főként a Wagner-csoporthoz köthető Telegram-csatornák adtak hangot azon véleményüknek, hogy a 62 éves Prigozsint szállító gépet lelőtték.

Kaotikusan váltakozott lezuhanása előtt annak a magángépnek a repülési magassága, amelyen a Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója utazott – közölte csütörtökön a Flightradar24 járatkövető szolgáltató.

A szolgáltató adatai szerint a repülőgép szerdán közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor 8,5 kilométeres magasságra emelkedett, és így repült 17 óra 19 percig. Ekkor kaotikusan süllyedni és emelkedni kezdett.

Az első magasságvesztés után 9,15 kilométerre emelkedett, aztán 8,4 kilométerre süllyedt, majd 8,9 kilométerre egyenlítette ki a magasságot, végül hirtelen ismét ereszkedni kezdett.

Az utolsó adat 17 óra 20 perckor érkezett, ekkor az Embraer repülőgép körülbelül 6 kilométeren volt.

A Flightradar24 szóvivője szerint a gép 30 másodperc alatt 2,4 kilométert veszített a magasságából.

A RIA Novosztyi szerint lezuhanásának helyszínétől két, illetve 3,5 kilométerre találták meg az Embraer két darabját. A távolabb lezuhant elemet a repülőgép farokszárnyának egy részeként írta le a hírügynökség.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a katasztrófa helyszínéről tíz holttestet szállítottak el. A Roszaviacija által közzétett utaslista szerint a lezuhant gépen utazott Prigozsin mellett Dmitrij „Wagner” Utkin, a zsoldoscsoport parancsnoka is.

Az RBK gazdasági lap úgy értesült, hogy

a baleset ügyét Ivan Sibulára, az orosz nyomozó bizottság (SZK) különösen fontos ügyek kivizsgálásával foglalkozó főosztályának nyomozójára bízták. Sibula nagy horderejű repülőgép-szerencsétlenségek kivizsgálására szakosodott.

2014-ben ő vezette a nyomozást annak a vnukovói repülőtéren történt balesetnek az ügyében, amelyben életét vesztette a francia Total olajvállalat vezetője, Christophe de Margerie. Akkor a De Margerie-t és a háromtagú személyzetet szállító Dassault Falcon 50EX magánrepülőgép egy hókotróval ütközött, amely kihajtott a kifutópályára.

Sibula a 2019-ben a seremetyjevói repülőtéren szerencsétlenül járt SSJ–100-as ügyében is nyomozott. Akkor 41 ember vesztette életét, miután az utasszállító egy zivatarfront miatt kényszerleszállást hajtott végre. A gép kerekeivel a betonhoz csapódva többször „felpattant”, a törzs szerkezete megsérült, a tartályokból kifolyt üzemanyag pedig kigyulladt.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor: Fiús Advent - fotó

origo.hu

Hatalmasra duzzadtak a TV2 szexi sztárjának ajkai - kép

borsonline.hu

Újabb magyar sztárpár válik: „Nagyon távol vagyunk már egymástól minden tekintetben”

vg.hu

Dél-Amerikát is elérheti a háborús hullám

ripost.hu

Sírtak és nevettek, megvan a Dancing with the Stars nyertese

hirtv.hu

Célpont: Pártkönyvvel olcsóbb + videó

origo.hu

Krausz Gábor megható vallomása Mikes Annáról

ripost.hu

Krausz Gábor élő adásban vallott Mikes Anna iránti érzéseiről

life.hu

Amennyi nő, annyiféle menstruáció: ekkor beszélhetünk cikluszavarról(X)

ripost.hu

DWTS döntő: Nem fogod kitalálni, ki ölelgette Krausz Gábort a kulisszák mögött - Fotó

life.hu

A soha véget nem érő PMS - a tünetek az egyes életszakaszokban eltérőek lehetnek(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Terrorriasztás, ezer rohamrendőrt vezényeltek a legnagyobb karácsonyi vásár védelmére

POLITIK

6 milliárddal kéne elszámolnia a másik baloldali ügyvédnek

POLITIK

Sokmilliárdos kárt okozott az embereknek von der Leyen vakcinamutyija

POLITIK

Ferrarival, pénzkötegekkel provokáltak a mogyoródi adócsalók

POLITIK

A Nyugatnak lesz rossz, ha nem támogatja Ukrajnát?

POLITIK

A Hamász rakétákkal támad és nem tárgyal a foglyokról

POLITIK

Újabb terrortámadásra készülő iszlamistát fogtak el a németek

POLITIK

Iszlamista ámokfutó gyilkolt Párizsban, szombat este