Létrehozva: 2023.08.23.

Lelőtték a Wagner-vezér repülőgépét

Moszkva és Szentpétervár között...

Lezuhant egy magánrepülő szerdán az oroszországi Tver megyében, az orosz hatóságok tájékoztatása szerint az utaslistán Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítójának neve is szerepelt.

Az orosz hatóságok szerint a zsoldos-vezér szerepelt annak a repülőgépnek az utaslistáján, amely Moszkvából Szentpétervárra tartott, amikor lezuhant, feltehetően lelőhették. Az MNT-Aero tulajdonában álló Embraer Legacy típusú gépen tíz ember utazott, mindnyájan életüket vesztették – közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának sajtószolgálata.

 

 

A repülőgép a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről tartott Szentpétervárra. A fedélzeten három fős személyzet és hét utas tartózkodott. Túlélő nincs – értesült a tárcától a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

A Roszaviacija orosz légiügyi hatóság különbizottságot állított fel a vizsgálat lefolytatására a szerencsétlenség ügyében.

A gép Kuzsenkino község közelében zuhant le. A helyszínen a rendvédelmi szervek és a rendkívül helyzetek minisztériuma munkatársai tartanak szemlét, keresik a gép fekete dobozait. A nyomozást Igor Dudenya, a tveri régió kormányzója személyes ellenőrzése alá vonta.

A Wagner csoport tevékenyen részt vett az Ukrajna elleni háborúban, többek között Bahmut elfoglalásában is. Prigozsin többször is kritizálta a moszkvai hadvezetést. Júniusban sikertelen államcsínyt hajtott végre, majd Fehéroroszországban bujkált.

Reális esély van arra, hogy az orosz kormány nem finanszírozza tovább a Wagner orosz katonai magáncég tevékenységét – közölte vasárnap a brit védelmi minisztérium.

Amennyiben az orosz állam többé nem fizet a Wagnernek, elképzelhető, hogy a fehérorosz hatóságok lesznek a zsoldoscsoport következő támogatói – tette hozzá a tárca, felhívva a figyelmet arra, hogy egy ilyen jellegű finanszírozás terheket róna Minszk költségvetésére is.

A Wagner-csoporton belül a minisztérium értesülései szerint

létszámleépítés is történik, és a pénzügyi nyomás miatt a költségeket a fizetések visszavágásával is igyekeznek csökkenteni.

Napi jelentésében a minisztérium azt is tudatta, hogy az orosz állam lépéseket tett a Wagnert vezető Jevgenyij Prigozsin több üzleti érdekeltsége ellen azt követően, hogy a magáncég vezetője júniusban kudarcba fulladt lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen.

A sikertelen lázadás után Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta. Az elnök közlése szerint a 86 milliárd 262 millió rubelből, amelyet a Wagner fenntartására fordítottak, több mint 70,3 milliárd rubel (több mint 276 milliárd forint) jutott pénzbeli juttatásra, az ösztönző kifizetésekre pedig 15,8 milliárd rubel (több mint 62 milliárd forint). Emellett, mint mondta, 110 milliárd 179 millió rubelt (több mint 433 milliárd forintot) költöttek biztosítási kifizetésekre.

A Wagner orosz magánhadsereg zsoldosai megkezdték a fehérorosz különleges erők kiképzését, alig néhány kilométerre a fehérorosz-lengyel határtól – derült ki a minszki védelmi minisztérium Telegramon közzétett bejelentéséből.

A tárca tájékoztatása szerint a kiképzés a breszti régió egyik katonai lőterén zajlik, alig három kilométerre az ország Lengyelországgal közös határától. A közleményhez fotókat is csatoltak, melyeken a Wagner-zsoldosok – a náluk szokásos fekete arcmaszkban – páncélozott járművekkel és vélhetően dróntávirányítókkal láthatók.

Egy  szintén a Telegramon közzétett videófelvételen a magánhadsereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin üdvözli a zsoldosokat Fehéroroszországban, és közli velük, hogy többé nem vesznek részt az Ukrajnában dúló harcokban.

Szégyen, ami azon a fronton történik, mi ebben nem veszünk részt” – szögezte le, valamint felszólította harcosait, hogy a fehérorosz erők kiképzése közepette gyűjtsenek erőt Afrikára.

A Wagner Telegram-csatornáján a zsoldoshadsereg egyik magas rangú, Marx fedőnéven ismert parancsnoka azt közölte, hogy a csoport összesen 10 ezer tagja működik majd Fehéroroszországban, 15 ezren pedig szabadságra mentek.

Marx hozzátette: összesen 78 ezer Wagner-zsoldos vett rész az általa csupán üzleti útként aposztrofált ukrajnai háborúban, közülük 49 ezer börtönökből érkezett a frontra.

A kijevi kormány közölte, hogy a zsoldosok Fehéroroszországba érkezése miatt megerősíti az ukrán-fehérorosz határt.

Felajánlottam a Wagner-csoporthoz tartozó zsoldosoknak, hogy lázadásuk után továbbra is együtt szolgáljanak Oroszországban – mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy csütörtökön késő este megjelent interjúban, amelyben azt is hangsúlyozta, hogy a Wagner jogilag nem létezik.

A Kommerszant című orosz újságnak nyilatkozó Putyin közölte, hogy ez egyike volt azoknak az ajánlatoknak, amelyeket a mintegy három tucat harcossal és a magánhadsereg alapítójával, Jevgenyij Prigozsinnal megtartott találkozón tett a múlt hónap végén, öt nappal azután, hogy meghiúsult a Wagner zendülése az orosz katonai hierarchia ellen.

Az ajánlat szerint a harcosok 16 hónapra a jelenlegi parancsnokuk irányítása alatt maradhattak volna. „Mindannyian összegyűlhettek volna egy helyen, és folytathatnák a szolgálatukat” – idézte a Kommerszant az elnököt.

„Semmi sem változott volna. Ugyanaz az ember vezette volna őket, aki egész idő alatt az igazi parancsnokuk volt. Sokan bólintottak, amikor ezt mondtam” – mondta Putyin. Prigozsin azonban nem értett egyet – derült ki az interjúból. „Prigozsin (…) azt mondta, miután meghallgatott: nem, a fiúk nem értenek egyet egy ilyen döntéssel” – olvasható az interjúban.

Putyin azt mondta a lapnak, nincs lehetőség arra, hogy a Wagner a jelenlegi formájában megmaradjon. „A Wagner nem létezik” – mondta Putyin a Kommerszantnak. „Nincs törvény a katonai magánszervezetekről. Egyszerűen nem létezik” – hangsúlyozta az orosz államfő.

origo.hu

Egyre kevesebb embert érdekel Magyar Péter országjárása

origo.hu

Oroszország halálos fenyegetést küldött

borsonline.hu

Ettől mindenki mosolyogva alszik el: tündércuki képet posztolt Hosszú Katinka a kislányáról

mandiner.hu

Kapaszkodjunk meg – Magyarország kvázi nagyhatalommá vált, és ehhez még csak pénz és fegyver sem kellett neki

ripost.hu

Kőkemény IQ-teszt: kiemelkedő az intelligenciád, ha ezt megfejted

hirtv.hu

Itt a magyarázat Magyar Péter minősíthetetlen viselkedésére + videó

origo.hu

A legkisebb bikinijében mutogatja elképesztő fogyását Jákob Zoltán elhagyott szeretője

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. május 11-17.: Nyugodt hétvége után jönnek a kihívások

ripost.hu

Jákob Zoli üzent a Ferrariját összetörő Herczeg Csabinak: "ez nem teszi semmissé a 2-3 milliós kárt"

videa.hu

Malpura, joghurtos fánkocskák: hűsítő, gyümölcsös desszert -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Átveszik az irányítást az égiek, 3 csillagjegy élete fenekestül felfordul!

origo.hu

Ne maradjon le! Foglaljon most időpontot álmai nyaralására egy titkos horvát tengerparton! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Tűzzel játszik a Nyugat: felmerült az ukrajnai repüléstilalmi zóna bevezetése

POLITIK

Szóltak az oroszok: a NATO fellépése Ukrajnában nukleáris háborúhoz vezethet

POLITIK

Meglepően őszintén beszélt egy ukrán tábornok

POLITIK

Nyugati katonák Ukrajnában? Megszólalt a NATO-főtitkár és az orosz kémfőnök

POLITIK

Németország: 10-ből 6 bűncselekmény a migránsokat terheli

POLITIK

Készen állnak a világháborúra az oroszok

POLITIK

Mire jó a kínai kapcsolat?

POLITIK

Zelenszkij napjai meg vannak számlálva?