Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.08.11.

Karácsony minden téren csődöt mondott

Így látja az Alapjogokért Központ.

Karácsony Gergely főpolgármester négy év alatt bizonyította alkalmatlanságát és csődbe vitte Budapestet – írta az Alapjogokért Központ az MTI-hez pénteken eljuttatott elemzésében.

A közlemény szerint Margaret Thatcher volt konzervatív brit miniszterelnök annak idején azt mondta: „az a baj a szocialista kormányzással, hogy mindig kifogynak mások pénzéből”.

„Ezt a megállapítást a 2019-ben megválasztott budapesti városvezetés sem tudta megcáfolni, hiszen évek óta azt hallgatjuk, hogy mindössze azért nem tudnak bizonyos problémákat megoldani, mert a kormánytól nem kapnak rá elegendő forrást. Ezzel szemben az igazság az, hogy a korábbi, Tarlós István vezette fővárosi önkormányzat 214 milliárd forintos tartalékot hagyott hátra: rövid lejáratú államkötvényben 82 milliárd forint, hosszú lejáratú államkötvényben 77 milliárd forint, pénzeszközállományban 48 milliárd forint, továbbá a főváros intézményeinél hétmilliárd forint volt” – olvasható az elemzésben.

Ráadásul Budapest iparűzési adóbevételei a 2019-es 164 milliárd forintról 2023-ra 271 milliárd forint fölé emelkednek, jövőre pedig elérhetik a 316 milliárd forintot – tették hozzá.

A központ szerint mégis bejelentették, hogy elfogyott a főváros pénze, és a gazdasági csődjüket politikai csatározással próbálták meg leplezni.

Karácsony Gergely megrettenhetett Gyurcsány Ferenc alig burkolt fenyegetőzésétől, és nekiment a kormánynak: bejelentette, hogy Budapest nem hajlandó befizetni a szolidaritási hozzájárulást – fogalmaz az Alapjogokért Központ.

Ez – az elemzés szerint – azért is különösen visszás, mert a főpolgármester magát egy szolidáris baloldali politikusnak tartja, ehhez képest nem akar segíteni a kevésbé fejlett, rosszabb gazdasági helyzetben lévő településeken. Magyarországon csaknem háromszáz település van, amelyik fizet szolidaritási hozzájárulást, és most a leggazdagabb önkormányzat próbált meg kibújni ez alól a kötelezettség alól (is). Budapest a jelenlegi városvezetés pazarló, felelőtlen gazdálkodásának „köszönhetően” gazdaságilag csődbe ment – írták.

Ezzel szoros összefüggésben a Karácsony vezette önkormányzat a városüzemeltetés terén is leszerepelt: szinte teljesen ellehetetlenült a közlekedés, folyamatosak a dugók a fővárosban, az értelmetlen lezárásoknak és a kihasználatlan, de mindenfelé megjelenő biciklisávnak köszönhetően – sorolta a központ.

A napokban a mentők tették szóvá, hogy a nemrég kihelyezett, a kerékpáros sávokat védeni hivatott oszlopok megnehezítik a munkavégzésüket, az életmentésben akadályozzák őket

– idézték fel. „A fővárosi vezetés nevében Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Balogh Samu minősíthetetlen stílusú választ adott” – fogalmaztak.

Az autósok életét folyamatosan megnehezítik, de azoknak sincs könnyű dolga, akik a tömegközlekedést választják. Azon túl, hogy a korábbi ígéretek ellenére emelkednek a BKV-jegyek árai, a járművek tisztasága mellett a közbiztonság helyzete is folyamatosan romlik.

Közegészségügyi szempontból is számos jogos kritika illetheti a BKK által üzemeltetett tömegközlekedési szolgáltatásokat. Persze mindeközben a haverok ki vannak fizetve, a BKK, az FKF és más fővárosi cégek élére helyezett baloldali káderek bére növekszik, sőt, még rezsitámogatásra is futotta a költségvetésből – írták.

„Összefoglalva elmondható, hogy Karácsony Gergely minden téren csődöt mondott Budapesten. Egy politikai értelemben is sikertelen, gyengekezű vezető, akivel az ellenzék vezére, Gyurcsány Ferenc azt csinál, amit akar: miután a volt miniszterelnök beszólt neki, rögtön ugrott, és nekiment a kormánynak”

Több száz millió forintnyi bírságot kellett már a fővárosnak kifizetnie a szabálytalan közbeszerzések miatt – hívta fel a figyelmet a Metropol. A lap gyűjtése szerint a Blaha Lujza tér felújításánál, valamint a busz- és villamosbeszerzéseknél történt szabálytalanságok miatt kellett eddig a legtöbb pénzt büntetésekre fordítani.

Négy év alatt nem sok új kezdeményezés történt Budapesten – mondta Tarlós István az InfoRádiónak. A korábbi főpolgármester kiemelte: elképzelhető, hogy valóban csődhelyzetbe került a főváros, ennek esélye azonban nemcsak az ő vezetése, de azt megelőzően Demszky idejében sem merült fel soha.

„Az a főpolgármester, akinek az idején először az egyesített város százötven éves történelme során csődbe kerül a város, hogy is mondjam, annak nem szeretnék a helyében lenni. Az, ahogy a fiatalok mondják, azért az nagyon gáz” – fogalmazott Tarlós István.

Karácsony Gergely főpolgármester három hete a közösségi oldalán jelentette be, hogy a főváros csődközeli helyzete miatt megszorításokra van szükség. Ezért szeptembertől közel 30 százalékkal drágul a BKV-jegyek ára. Nem sokkal később a vízdíjemelés mellett kezdett el érvelni. Hazaárulást súroló felelőtlenségnek nevezte, ha nem drágul a vízdíj Budapesten.

A főpolgármester-helyettes is beszállt a kampányba. Tüttő Kata hetek óta arról beszél, hogy jelentősen, akár háromszorosára kell emelni a vízdíjat, mert szerinte tarthatatlanul alacsony a szolgáltatás ára Budapesten.

A fővárost sikerült a baloldali vezetésnek négy év alatt csődbe juttatnia, miközben ők maguk nem csinálnak semmit, de rendszeresen a kormányt hibáztatják – írja az Origo. Karácsony Gergely és helyettese, Tüttő Kata az elmúlt hetekben több áremelést is bejelentett, és úgy tűnik újabbra is számítania kell a budapestieknek. Ha eddig nem lett volna elég az, hogy logikátlanul biciklisávokat alakítanak ki, és rengeteg pénzt emészt fel a sok különböző tanácsadó kifizetése, nemcsak a BKV jegyek árait emelik meg drasztikusan, hanem a víz árát is a duplájára növelhetik.

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük Budapest üzemeltetésére, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon valósággal lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából, nem beszélve a főpolgármester pénzmosási botrányáról. Közben újabb megszorításokat vezetnek be, drasztikusan emelik a BKV-jegyek árát, és duplájára emelik a vízdíjat is. Ha ez nem lenne elég, a minap Karácsony helyettese szólta el magát: a csődhelyzet miatt máshol is megszorít a főváros.

Karácsony Gergely, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (MTI/Balogh Zoltán)

Mint azt a hirado.hu is megírta: Karácsony Gergely elődjétől, Tarlós Istvántól 214 milliárd forintot örökölt, a beszedett iparűzési adó pedig évről évre növekedett, megdöntve az eddigi rekordokat is. Idén várhatóan meghaladja a 271 milliárdot, vagyis nagyjából ötszáz milliárd forint pluszpénzzel gazdálkodott Karácsony Gergely. Mégis csődbe vitte Budapestet, így most a jelek szerint a lakossággal fizettetné meg saját és baloldali testületének kudarcát.

A BKV vonaljegy 450 forint, a buszokon megvásárolható jegy 600 forint, a tízdarabos gyűjtőjegy pedig 4000 forint lesz. Az emelésről a sofőrös szolgálati autóval járó Karácsony Gergely egyszemélyben döntött, amit a BKK igazgatótanácsa is és a felügyelő-bizottsága is elfogadott.

Már el is indította a sarcdominót: drasztikusan, 28 százalékkal, vagyis nagyjából harmadával emelik a BKV-jegyek árát és legalább háromszorosára kívánják emelni a vízdíjat.

Megírtuk: Tüttő Kata a főváros vízdíjemelési terveit magyarázta, amikor egyszer csak azt mondta a Klikk TV Mélyvíz című műsorában, hogy akkora a fővárosi vízművek vesztesége, hogy a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból kellene elvenni. Tehát a BKK jegyárainak és a fővárosi vízdíjak emelése után újabb emelést jelentett be a főváros baloldali vezetése. Ezek szerint további megszorítások várhatóak a közlekedésben is és a közvilágítás terén is.

A Klikk TV Mélyvíz című műsorában Tüttő Kata azt mondta: „de ugye ma az a helyzet, hogy a kormány egy pillanatban rögzítette azt az árat is… Tehát csak az a költség, amibe az ivóvíz kitermelése, a csak külön való eljuttatása, ugye iszonyatosan energiaigényes. A vízkitermelés, a víz eljuttatása a Szentendrei-szigetről, ugye el kell vigyük Csepelig. Tehát azért ez nem egy egyszerű feladat és nem is olcsó, az ár viszont nem változott”.

Karácsony Gergely helyettese, Tüttő Kata így folytatta mondandóját a Klikk TV Mélyvíz című műsorában: „és hát kétágú marad itt a veszteség. Egyrészről van egy pénzbeli olyan veszteség, hogy az áramszámlát se fedezi néha az a díj, amit beszedünk, mondjuk a benzinkutaktól az ivóvízért. Ezért oda kell tenni a közös adóforintokból, ugye el kellene venni a közlekedésből, a közvilágításból, a kaszálásból”.

Mint arról korábban beszámoltunk, miután Gyurcsány Ferenc a kormánnyal szembeni ellenséges fellépést követelt, április közepén a főpolgármester a „tettek mezejére lépett”, és bejelentette, hogy bizonyos adókat nem fizetnek be az államkasszába, továbbá közigazgatási pert is indítanak a szolidaritási hozzájárulás miatt. Azóta ezt a pert elvesztették. Mondván: nincs pénz. Időközben kiderült, Budapestet valóban csődközeli helyzetbe kormányozta a vezetése, tehát valós veszély a totális fizetésképtelenség.

Volt már ilyen, korábban is. Akkor is a baloldal vezette Budapestet, még Demszky Gábor idejében. Tarlós István 2010-ben súlyos pénzügyi helyzetben vette át a főváros irányítását. Demszky Gábortól mintegy 180 milliárd forintos adósságot örökölt, ráadásul Demszkyék több fővárosi céget külföldi befektetői kézre adtak. Ennek egyik eleme volt a víz- és csatornázási művek 1997-es privatizálása, amelyeknek külföldi tulajdonosai 11 év alatt 50 milliárd forintnál is nagyobb összeget vittek ki az országból, sikerdíj és osztalék címén. Tarlós a további veszteségek megállítása érdekében végül 2012-ben visszavásárolta a Fővárosi Vízműveket, a korábbi magánosítás miatt pedig hűtlen kezelés gyanújával nyomozás indult.

 

Miközben a főváros baloldali vezetése arról panaszkodik, hogy nincs elég pénzük a főváros üzemeltetésére és csődbe fog menni Budapest, a főpolgármester tanácsadóinak száma nem csökkent, és látható módon szinte lapátolják ki a pénzt Budapest kasszájából.

Az egyik legemlékezetesebb eset az volt, amikor Karácsony Gergely helyettese, a városüzemeltetésért, vagyis a főváros vagyonáért felelős Tüttő Kata azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy luxusüdülés keretében a világ leggazdagabb emberei körében Zakynthos szigetén kilovagol a tengerből. A háttérből azonban Gyurcsány Ferenc irányít, és Karácsony Gergelynek mindenben meg kell felelnie főnöke utasításainak, különben esélyt sem kap, hogy elindulhasson a főpolgármesteri székért 2024-ben – olvasható az Origón.

Az MSZP-s politikus szerint a Fővárosi Vízművek vesztesége mostanra odáig jutott, hogy ha nem lesz vízdíjemelés, akkor a kieső forrásokat a közlekedés, a közvilágítás és a kaszálás forrásaiból kell majd pótolnia a fővárosnak.

Nincs pénz? A gatyájukat is bírságokra költik a baloldali önkormányzatok! – erről közölt cikket a Metropol. A portál arra hívja fel a figyelmet, hogy miközben Karácsony Gergelyék folyamatosan arról panaszkodnak, hogy nincs pénze a fővárosnak, kemény bírságokat fizetnek ki a budapestiek adójából. Kiemelik: Karácsonyék több száz milliónyi bírságot fizettek már ki, a főváros szabálytalan közbeszerzései miatt eddig már legalább 300 millió forint folyt el büntetésekre.

Szabálytalan közbeszerzés miatt például 150 milliós bírságot szabtak ki a frankfurti használt villamosok 7 milliárdos beszerzése kapcsán, a Blaha Lujza tér felújítása okán pedig több mint 200 millió forintos büntetést kaptak, amelyet a budapesti adófizetők fizettek meg. A Metropol azt is kiemelte: a Tüttő Kata-féle buszbérléstender miatt csaknem egymilliárd forintot bukott el a főváros, egy másik közlekedési reklámtenderen pedig 2019 év végétől mostanáig 3,5 milliárd forintot dobtak ki az ablakon.

Összehasonlítva azzal a kilenc évvel, amikor Tarlós István vezette Budapestet, Karácsony már most a bírságok sokszorosával „büszkélkedhet” – ezt a fővárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője mondta korábban a Metropolnak. Wintermantel Zsolt szerint Karácsonyék folyamatosan hibáznak, a szabálytalanságokat egyszerűen nem tudják vagy nem akarják elkerülni. Hozzátette: a Lánchíd felújítása miatt is újabb bírság várható, ugyanis a baloldali többségű városvezetés nem jelentette be időben az alvállalkozókat.

A Metropol megjegyzi: a baloldali kerületek szintén élen járnak a bírságfizetésben, a szabálytalan pályázatok kiírásában, illetve az egyszereplős tenderekben.

– olvasható az elemzésben.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Két európai uniós NATO-ország is konkrét, egyértelmű világháborús fenyegetést küldött az oroszoknak

mindmegette.hu

Nagy botrány az Aldinál: ezért lázadtak fel a dolgozók!

metropol.hu

Szoboszlai váratlan helyen bukkant fel; üvöltött a fájdalomtól

mandiner.hu

Változnak az idők: egy hónapja még támadta Magyar Pétert, ma pedig már a Tisza Párt jelöltje

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

origo.hu

Majka kínos magyarázkodásba kezdett újabb botránya miatt

mindmegette.hu

A víz már nem divat: csapvíz helyett ezt isszák a magyar fiatalok

mindmegette.hu

NÉBIH: Azonnali termékvisszahívásban érintett két kedvenc termék!

mindmegette.hu

Nem hiszünk a szemünknek! Olyan Aldi nyílik Magyarországon, amilyenre még nem volt példa!

ripost.hu

„Idén az első" - Berki Mazsi kislánya nagyot nőtt, itt a tündéri fotó

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter testőrei elfoglaltak egy teljes vasúti kocsit. Mitől fél?

POLITIK

Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

Magyar Péter összeállt azzal, aki nárcisztikus idiótának tartja

POLITIK

Tüntetés Franciaországban, migránskéselés áldozata lett egy 15 éves fiú

POLITIK

Az oroszok új rakétája 18 ezer kilométerre elér

POLITIK

Kijev kirobbanthatja a III. világháborút