Létrehozva: 2023.08.12.

Harckészültségben a nigeri hadsereg

Fokozódik az afrikai válság.

A nigeri junta elrendelte a hadsereg harckészültségbe helyezését, miután a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) csütörtökön bejelentette, hogy kész intervenciót kezdeni a nigeri demokratikus rend helyreállítása érdekében - jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A jelentés szerint a lázadók katonai tanácsa kész mozgósítani a tartalékos erőket az esetleges intervenció elleni fellépés céljából.

Pénteken az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot a hatalomból eltávolító és házi őrizetbe helyező junta több ezer híve tüntetett a fővárosban, Niameyben működő francia katonai támaszpont közelében.

Nigeri tüntetők.

FORRÁS: AFP/-

Le Franciaországgal, le az ECOWAS-szal

- skandálták a tüntetők, akik nigeri és orosz zászlókat lobogtattak, és támogatásukról biztosították a puccsistákat, mindenekelőtt főnöküket, Abdourahamane Tiani tábornokot.

A hatalomátvétel óta a katonák az egykori gyarmattartó Franciaországot vették célba. Párizst vádolják azzal is, hogy ő áll az ECOWAS-nak a beavatkozásra kijelölt készenléti erők kialakításával kapcsolatos döntése mögött.

FRANCIAORSZÁG, AMELY NIGER SZÖVETSÉGESE VOLT AZ ÁLLAMCSÍNY ELŐTT, A NYUGAT-AFRIKAI ORSZÁGBAN MINTEGY 1500 KATONÁT ÁLLOMÁSOZTAT, AKIK A NIGERI HADSEREGGEL EGYÜTT HARCOLNAK A SZÁHEL-ÖVEZET NAGY RÉSZÉT FENYEGETŐ DZSIHADISTA CSOPORTOK ELLEN.

Az ECOWAS vezérkari főnökei szombaton Ghána fővárosában, Accrában tanácskoznak, majd tájékoztatják a közösség vezetőit a döntés megvalósításának és a készenléti erő felállításának "legjobb eshetőségeiről" - közölték katonai vezetők.

Oroszország pénteken ismét ellenvetését fejezte ki bármilyen nigeri katonai beavatkozással szemben, amely szerinte elhúzódó konfrontációhoz vezethet az afrikai országban.

Az ECOWAS nigeri beavatkozása kontinentális konfliktust kockáztat, figyelmeztetett a megbuktatott elnök tanácsadója.

Egy nigeri katonai beavatkozás szélesebb körű háborút indíthat el - mondta szerdán a RIA Novosztyinak Antinekar al-Hassan, a megbuktatott Mohamed Bazoum elnök politikai tanácsadója. 

Nem hiszem, hogy az ECOWAS elköveti azt a hibát, hogy katonailag beavatkozik Nigerben, mert ha katonailag beavatkozik, az azt jelenti, hogy egész Afrika háborúba kerül - mondta a szakértő.

Ezen a pontos fontos megjegyezni, hogy egy esetleges háború legsúlyosabb következménye minden kétséget kizáróan az lenne, hogy

HATALMAS MIGRÁNSÁRADAT INDULHAT MEG EURÓPA IRÁNYÁBA A HARCOK NYOMÁN.

Bazoumot július 26-án tartóztatta le egy Abdourahamane Tchiani tábornok által vezetett nigériai katonai csoport. A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) azzal fenyegetőzött, hogy csapatokat vet be, hacsak nem állítják vissza a hatalomba, de a Niamey-hez intézett ultimátumuk vasárnap lejárt. A közösség időközben lezárta a határokat, és leállította a Nigerrel folytatott kereskedelmet és tranzakciókat. Al-Hassan kijelentette, hogy ellenzi ezeket a szankciókat, "illegálisnak és törvénytelennek" nevezve azokat.

A szankciók ellen vagyunk. Ezek a nigériai embereknek ártanak, nem a juntának- mondta.

Az új katonai kormány elutasított minden tárgyalást a megbuktatott elnökkel, aki al-Hassan szerint nem szándékozik lemondani."Nem írt alá semmit, és nem készül lemondani. Inkább meghal, minthogy lemondjon" - mondta al-Hassan. Egy, a Washington Post-ban megjelent véleménycikkében Bazoum az "amerikai kormányhoz és az egész nemzetközi közösséghez fordult, hogy segítsen nekünk helyreállítani alkotmányos rendünket".

Hatalmas háborúhoz vezethet a nigeri válság.

FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2023 ANADOLU AGENCY/BALIMA BOUREIMA

Az ECOWAS katonai vezetői állítólag múlt pénteken véglegesítették háborús terveiket, de megjegyezték, hogy a tényleges beavatkozáshoz a közösség kormányainak politikai döntése szükséges. Csád és Guinea ellenezte mind a szankciókat, mind a nigeri beavatkozást, míg

BURKINA FASO ÉS MALI KÖZÖLTE, HOGY BÁRMILYEN KATONAI LÉPÉST NIAMEY ELLEN ÚGY TEKINTENÉNEK, MINT EGY HADÜZENETET MINDKETTŐJÜK ELLEN IS.

A Nigerben betiltott RFI francia műsorszolgáltató szerint

AZ ECOWAS MINTEGY 25 EZER FŐS ERŐT VONULTAT FEL, AMELYNEK NAGY RÉSZE A SZOMSZÉDOS NIGÉRIÁBÓL ÉRKEZIK.

Az új katonai kormány Niameyben szerdán azzal vádolta Franciaországot, hogy terroristákat engedett szabadon, hogy azok megtámadhassanak egy nigeri katonai tábort, és hogy destabilizációs kampány keretében megsértette az ország légterét.

A nigeri puccsot követően egyre inkább fokozódik a franciaellenesség az országban. A helyzetet tovább rontja, hogy a junta szerint Franciaország megsértette Niger légterét, ráadásul a Nemzeti Gárda néhány tagjára is rátámadtak, emelett a francia katonák dzsihadistákat szabadítottak ki. A nigeri puccsisták számára kulcsfontosságú, hogy képesek legyenek távol tartani a franciákat a közvetlen katonai beavatkozástól, emellett azonban azt is el kellene érniük, hogy az egyébként is rendkívüli szegénységben élő ország ne kerüljön még hátrányosabb gazdasági helyzetbe (a lakosság 40 százaléka él mélyszegénységben) a nyugati financiális támogatások befagyasztása miatt. A franciák eddig kivárnak, ami a puccsisták számára nagyon kedvező forgatókönyv, de arra is fel kell készülniük, hogy amennyiben a Nyugat közvetlenül nem is avatkozik be katonailag a nigeri helyzetbe, támogatni fogja más afrikai országok beavatkozását. A franciák afrikai szerencsétlenkedései Macron elnököt tovább gyengíti saját országában.

Legutóbb a közösségi oldalakon röppent fel egy hír, amely szerint a francia elnök ellen körözést adtak Nigerben. A Twitteren látható posztban Emmanuel Macron két fényképe szerepel. Egy szemből, egy pedig profilból, valamint az alapadatai, vagyis a neme, a születési dátuma, a nemzetisége.

A posztoló által közzétett információk szerint a politikus Niger teljes területén körözik, és arra szólították fel a lakosságot, hogy amennyiben valaki látta, azonnal hívja a rendőrséget. Az mostanáig nem vált egyértelművé, hogy a körözési fotó valódi, vagy egy hamisítvány.

A BBC szerint azonban fokozódik a franciaellenesség az országban, a nigeri katonai junta azzal vádolta meg Franciaországot mint volt gyarmati hatalmat, hogy megpróbálja destabilizálni az országot. A junta által közzétett adatok szerint egy francia repülőgép belépett az ország légterébe, amelyet korábban a junta lezárt. Emellett pedig elmondták, hogy a francia katonák több, korábban elfogott dzsihádistát is kiszabadították.

Ugyanakkor nem sokkal később a kijelentésekre válaszul a francia külügyminisztérium közölte, hogy semmilyen tevékenységet nem hajtottak végre Mali légterében, amelyet nem egyeztettek volna előre a helyi hatóságokkal. Emellett kiemelték, hogy az országban a francia katonák a kormányzatok közötti együttműködés jegyében állomásoznak.

A puccs óta a közösségi oldalakra is került fel számtalan videó arról, ahogy Nigerben a puccsistákat támogató lakosok tüntetnek a francia jelenlét ellen.

Többen arról osztottak meg videót, ahogy gúnyosan a franciákat búcsúztatják, hazaküldik őket Nigerből.

Niger új vezetése számtalan egyéb intézkedés mellett a France 24 TV és az RFI műsorszolgáltatók adásait is betiltotta az országban.

A franciák egyik afrikai helyőrsége mellett korábban már egy másik térségbeli ország is szakított az egykori gyarmattartójával. Nemrég Mali katonai vezetése egy új alkotmányt léptetett életbe, aminek értelmében törölték a franciát a hivatalos nyelvek közül.

A június 18-i népszavazáson elsöprő többséggel, 96,91 százalékos támogatottsággal elfogadott új alkotmány értelmében a francia már nem hivatalos nyelv. Mostantól a francia lesz a munkanyelv, és az országban beszélt 13 nemzeti nyelv pedig hivatalos nyelvi státuszt kap.

 mali junta vezetője, Assimi Goita ezredes életbe léptette az ország új alkotmányát, ezzel kezdetét vette a negyedik köztársaság a nyugat-afrikai országban.

A 2020. augusztusi puccsal történt hatalomátvétel óta a mali hadsereg fenntartja, hogy az alkotmány kulcsfontosságú lesz az ország újjáépítéséhez.

A nigeri események nyomán Burkina Faso, ahol korábban szintén puccsal szerezte meg a hatalmat a katonai junta, kifejezte szolidaritását Niger új vezetésével és a volt gyarmattartó elleni tömegtüntetéseken fejezte ki ellenállását a régi rendszerrel szemben.

Afrikában tehát egyre nő a Franciaország-ellenesség a Franciaország által érzékelt katonai és politikai beavatkozás miatt, egyre romlik a térségbeli országok és Párizs viszonya.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

origo.hu

Már az Egyesült Államok sem tagad, itt a háborús beismerés

borsonline.hu

Ámulattal nézi Dallos Bogit a kisfia: „Gyönyörű szeme van a Kishercegnek” - Fotó

mandiner.hu

Elszólta magát az ATV-ben Rangos Katalin: Magyar vagy Márki-Zay Péterről beszélt? (VIDEÓ)

ripost.hu

Vége: Elbúcsúzott Jákob Zoli, ennyi volt

vg.hu

Meghalt a férfi, aki hajléktalanból lett lottónyertes

origo.hu

Hatalmasat csalódott: megrázó élményeiről mesélt a TV2 sztárja

travelo.hu

Matuzsálemi korú hajót újítottak fel a Balatonon, hogy újra felülhessünk rá

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

"Élettelenül fekszik" - Elhunyt a profi sportoló kisbabája, szívszaggató sorokkal búcsúzik

ripost.hu

Nyugdíjjogosultság: tényleg lehet szolgálati időt vásárolni?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Magyar Péter üvöltve fenyegette a feladatukat végző rendőröket. Újabb részletek a hivatalos jegyzőkönyvből

POLITIK

Tűzzel játszanak a nyugati politikusok: az orosz atombombák nem állnak bevetésre készen?

POLITIK

A kalifátus a megoldás, harsogták a tüntetők Németországban

POLITIK

Varga Judit drámai kiáltása: „Engedj el!" - A teljes rendőrségi jegyzőkönyv

POLITIK

Moszkva bojkottálja az Ukrajna-konferenciát

POLITIK

A hídpénzbotrány főszereplőjének más is van a rovásán

POLITIK

Szijjártó Péter: Látszanak az atomháborús előkészületek

POLITIK

Az ukrán miniszter szerint az energiaellátás fele összeomlott