Létrehozva: 2023.08.03.

Bekérették a varsói fehérorosz diplomatát: "Mintha egy nénike..."

Történt-e légtérsértés?

Bekérették a varsói fehérorosz nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét a lengyel légtér megsértése miatt – jelentette be kedden este a lengyel külügyminisztérium. A fehérorosz védelmi tárca ugyanakkor kitalációnak nevezte Lengyelország bejelentését az ország légterének állítólagos megsértéséről. Minszk közleményében úgy fogalmazott: mintha azt „egy nénike azt mondta volna” és azt állítják, hogy nem történt légtérsértés a Mi–8-as és Mi–24-es katonai helikopterekkel.

A lépésről a lengyel kormány nemzetbiztonsági és védelmi bizottsága ülésén döntöttek. A testületet kedden Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter hívta össze azon információk miatt, hogy a lengyel határ közelében gyakorlatozó fehérorosz erők légieszközei kedd reggel megsérthették a lengyel légteret.

A lengyel nemzetvédelmi tárca kedd esti közleménye szerint a bizottság megerősítette, hogy a lengyel légtérbe két fehérorosz helikopter repült be. Magáról a gyakorlatról a fehérorosz fél korábban tájékoztatta Varsót.

Az incidens miatt Blaszczak a lengyel-fehérorosz határon szolgáló katonák létszámának növelését rendelte el, valamint „többleterők és eszközök, ezen belül harci helikopterek odacsoportosítását”.

Varsó a történtekről tájékoztatta a NATO-t is.

A varsói védelmi tárca közleményében felidézték: Oroszország és Fehéroroszország az utóbbi időben „fokozta a Lengyelország ellen irányuló hibrid hadviselést”.

További lehetséges provokációkra figyelmeztetve az információk „felelősségteljes terjesztését és kommentálását” kérik, mivel ezeket „az orosz és a fehérorosz kormány is felhasználhatja”.

2021-ben Lengyelország fokozott migrációs nyomás alá került Fehéroroszországgal közös határán. Azóta migránsok ezrei próbáltak meg bejutni lengyel területre, idén 16 ezer ilyen esetet tartanak számon. Varsó a válságért a minszki vezetést tette felelőssé mondván, hogy közel-keleti és afrikai állampolgárokat utaztat repülőgéppel Minszkbe azzal a hamis ígérettel, hogy a fehérorosz határon keresztül könnyen bejuthatnak az Európai Unióba. Lengyel vádak szerint az akciót Moszkvával egyeztették.

Fokozott üldöztetéseknek van kitéve a fehéroroszországi lengyel kisebbség is. Szombaton pedig Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő aggodalmát fejezte ki annak kapcsán is, hogy Wagner-zsoldosok közelednek a lengyel határhoz.

Minszk szerint kitaláció Varsó bejelentése a légtérsértésről
Kitalációnak nevezte Lengyelország keddi bejelentését az állítólagos légtérsértésről a fehérorosz védelmi tárca. A minszki minisztérium állásfoglalása szerint a Mi–8-as és Mi–24-es típusú helikopterek légtérsértéséről szóló varsói közlés mindössze azt szolgálja, hogy az ország politikai-katonai vezetése újabb csapatokat és eszközöket vonhasson a közös határ mellé.

„A bejelentést, amelyet nem erősítettek meg a lengyel légtérfigyelés adatai, a Fehérorosz Köztársaság védelmi minisztériuma úgy tekinti, mintha azt »egy nénike mondta volna« és megjegyzi, hogy nem történt légtérsértés Mi–8-as és Mi–24-es helikopterekkel ”

– olvasható az állásfoglalásban.

A védelmi tárca felhívta a figyelmet arra is, hogy a lengyel fegyveres erők műveleti parancsnoksága még a reggeli órákban arról biztosította a lakosságot, hogy a radarok nem észleltek légtérsértést.

Estére meg tanácskoztak óceánon túli uraikkal és már azt közölték, hogy a légtérsértés nagyon alacsony magasságban történt, ami akadályozta a rádiólokátorok általi észlelést” – húzta alá a minszki tárca.

A lengyel nemzetvédelmi tárca kedd esti közleménye szerint az incidens miatt Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter a lengyel-fehérorosz határon szolgáló katonák létszámának növelését rendelte el, valamint „többleterők és eszközök, ezen belül harci helikopterek odacsoportosítását”.

Az orosz Wagner magánhadsereg több mint száz zsoldosa hírek szerint a (Lengyelország és Litvánia határát képező) Suwalki-folyosó felé tart, ami aggodalommal tölti el a két uniós országot – figyelmeztetett a lengyel miniszterelnök szombaton.

Mateusz Morawiecki a dél-lengyelországi Gliwice hadiüzemében tett látogatása során tartott sajtóértekezletén emlékeztetett, hogy Lengyelország két év óta folyamatos „hibrid támadásnak” van kitéve Fehéroroszországgal közös határán.

KAPCSOLÓDÓ TARTALOM

Putyin-Lukasenka találkozó: a fehérorosz elnök a Wagner-csoport Lengyelországba „kirándulásával" viccelődött

A találkozó során az orosz elnök elmondta, Ukrajna ellentámadása „kudarcot vallott”.

A stratégiai fontosságú, 104 kilométer hosszú Suwalki-folyosó a litván-lengyel-orosz (kalinyingrádi exklávé) és a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár között húzódik.

Morawiecki szerint a Wagner-zsoldosok mozgása „bizonyosan a lengyel terület elleni újabb hibrid támadás felé vezető lépés”.

„Valószínűleg fehérorosz határőröknek fogják álcázni magukat, hogy segítsenek illegális bevándorlóknak lengyel területre jutni, destabilizálva Lengyelországot. De alighanem maguk is megpróbálnak Lengyelországba belépni, migránsoknak álcázva magukat, és így további kockázatot jelentenek”

– mondta a miniszterelnök.

2021-ben Lengyelország fokozott migrációs nyomás alá került Fehéroroszországgal közös határán. Migránsok ezrei próbáltak bejutni lengyel területre. Varsó a válságért a minszki vezetést tette felelőssé, mondván, hogy közel-keleti és afrikai állampolgárokat utaztat repülőgéppel Minszkbe azzal a hamis ígérettel, hogy a fehérorosz határon keresztül könnyen bejuthatnak az Európai Unióba. Lengyel vádak szerint az akciót az orosz titkosszolgálatokkal egyeztették.

Pawel Jablonski lengyel külügyminiszter-helyettes azt mondta a PAP lengyel hírügynökségnek nyilatkozva, hogy Lengyelország felkészült a provokációkra és hibrid akciókra fehérorosz-orosz részről. Szavai szerint a helyzetet kiemelt figyelemmel kísérik, mert „a kockázat komoly és nagyon valós”.

„Ezért megerősítjük keleti határunkat, lényegesen több katonánk van ott, mint abban az esetben lenne, ha ez a két ország nem lenne ellenséges velünk szemben”

– jelentette ki.

Jablonski véleménye szerint a Wagner-csoport akcióinak célja, hogy aggodalmat keltsenek és növeljék a feszültséget Lengyelországban, különösen az ottani őszi parlamenti választások előtt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök két hete Szentpéterváron fogadta közeli szövetségesét, Alekszandr Lukasenka fehérorosz államfőt. A találkozó során Putyin elmondta, Ukrajna ellentámadása „kudarcot vallott.”

Ukrajna a múlt hónapban kezdte meg a régóta ígért ellentámadást, viszont az csak kisebb eredményeket ért el az orosz erőkkel szemben.

Nincs ellentámadás” – idézték Lukasenkót orosz hírügynökségek.

Putyin erre úgy válaszolt: „Létezik, de kudarcot vallott.

Mark Milley amerikai tábornok, a vezérkari főnökök egyesített biztonságának elnöke azt mondta, hogy az ukrán hadjárat „messze nem kudarc”, viszont egy hosszú hadjáratnak ígérkezik, amely kemény és véres lesz.

Egy Lukasenkához köthető Telegram-csatorna idézte a fehérorosz elnököt, aki tréfás hangnemben elmondta, hogy a Wagner zsoldoscsoport harcosai, akik most a fehérorosz sereg kiképzését segítik, szívesen vonulnának át a határon, a NATO-tag Lengyelországba.

„A Wagner srácok nyugatra akarnak menni. Menjünk el Varsóba és Rzeszowba – ezt mondják”

– idézték. Megjegyzik viszont, semmi jele annak, hogy Lukasenka komolyan beszélt volna, és fontolgatna egy ilyen ötletet.

A fehérorosz védelmi minisztérium közleménye szerint a Wagner-harcosok megkezdték a fehérorosz különleges erők kiképzését egy katonai lőtéren, amely alig néhány kilométerre található a lengyel határtól. Lengyelország válaszlépésként további csapatokat vezényelt Fehéroroszországgal szomszédos határára.

Putyin pénteken figyelmeztetett, hogy minden Fehéroroszország elleni agresszió Oroszország elleni támadásnak minősül. Közölte, hogy Moszkva minden eszközzel válaszolni fog, amennyiben sor kerül egy Minszkkel szembeni ellenségeskedésre.

A hasznos partner

Lukasenka az ukrajnai konfliktus 2022. februári kitörését követően hasznosnak bizonyult Putyin számára, hiszen lehetővé tette, hogy az oroszok országán keresztül vezényeljenek seregeket Ukrajnába.

Ezt követően megengedte, hogy az orosz erők a katonai bázisain gyakoroljanak, közös gyakorlatokat tartott, és átvette a taktikai atomfegyvereket, amelyeket Putyin Fehéroroszországban helyezett el.

A Kreml Lukasenkának tulajdonította azt is, hogy a múlt hónapban közvetítette a Wagner-lázadás megszüntetéséről szóló megállapodást.

Putyin orosz és Lukasenka fehérorosz elnök járókelőkkel fotózkodtak Szentpéterváron, 2023. július 23-án.  (Fotó: EPA/ALEXANDER DEMYANCHUK / KREMLIN / POOL)

Az orosz elnök elmondta: a két vezető vasárnap és hétfőn találkozik, és „nagyon részletesen és mélyrehatóan” vitatja meg a fontos témákat, köztük biztonsági kérdéseket is.

Lukasenka nem kötelezte kis létszámú hadseregét arra, hogy csatlakozzon Oroszország háborújához, de egy újabb, fehérorosz földről indított támadás kockázata arra kényszeríti Ukrajnát, hogy megvédje északi határát, miközben megpróbálja fokozni ellentámadását az ország keleti és déli részén.

 

origo.hu

Szánalmas kudarc Magyar Péter tüntetése

ripost.hu

Titokzatos férfi oldalán tűnt fel a TV2 sztárja, lesifotó készült róluk

borsonline.hu

Elaléltak a rajongók: ismét együtt vannak Stana Alexandráék

mandiner.hu

Így indultak el haza az emberek Magyar Péter beszéde alatt (VIDEÓ)

ripost.hu

Károly királynál és Kamilla királynénál is eltört a mécses, könnyekben törtek ki

vg.hu

Betették a kaput a Sheinnek és a Temunak

ripost.hu

„Mégis kérdezgetnek Magyarországon” – Nagy kritika Marco Rossitól: kifakadt hazájában

mindmegette.hu

Kiderült, hol és mikor nyitja meg első magyarországi boltját a Mere

ripost.hu

Ők a hűség bástyái: 3 csillagjegy, aki egész biztosan nem árul el soha

ripost.hu

„Eladó a paripa!” – 90 millióért árulja a kocsiját T. Danny

ripost.hu

A Mars belép a Bika jegyébe: ennek a 3 csillagjegynek valóra válnak az álmai

ripost.hu

A Lidl első számú konkurenciája lesz: itt és ekkor nyitja első magyarországi boltját a régóta várt üzletlánc

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Macron a leállított Mirage-okkal erősíti Ukrajna légvédelmét

POLITIK

Ma van az egymillió találkozás napja. Orbán Viktor bárkihez bekopoghat

POLITIK

Élelmiszer-rekvirálás, hadigazdálkodás: ez vár a németekre háború esetén

POLITIK

Vitézy Dávid a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt

POLITIK

Orbán Viktor: Kérem az embereket, erősítsék meg a kormányt a béke érdekében

POLITIK

Gyurcsány kénytelen volt nyíltan beállni Karácsony mögé

POLITIK

Macron már szervezi a nyugati háborús koalíciót

POLITIK

Egyértelmű, a Nyugat nem akar békét, érdekük a háború