Létrehozva: 2023.08.25.

Azonosították Prigozsin földi maradványait

Továbbra is sok a nyitott kérdés...

Továbbra is vizsgálják, miért zuhant le az a repülőgép Oroszországban, amelyen Jevgenyij Prigozsin is utazott. A Wagner magánhadsereg vezetőjének halálát egyelőre hivatalosan nem erősítették meg, ám úgy tudni: azonosították a holttestét. Moszkva egyelőre nem kommentálta a történteket, az ukrán elnök ugyanakkor kijelentette: Ukrajnának nincs köze az esethez. Jevgenyij Prigozsin két hónapja puccsot kísérelt meg Oroszországban, amit a Kreml hazaárulásnak minősített. A lázadás résztvevői a fegyverletételért cserébe amnesztiát kaptak.

Amatőr felvételek örökítették meg, ahogy egy magánrepülő füstölve zuhant le az oroszországi Tveri terület felett. A Szentpétervárról Moszkvába tartó gép magyar idő szerint szerda este fél hat körül váratlanul veszíteni kezdett a magasságából, majd nem sokkal később Kuzsenkino község közelében lezuhant.

„Robbanást hallottam, aztán láttam, hogy fehér füst jön a repülőből. Az egyik szárnya leszakadt, és hirtelen elkezdett lefelé siklani. Először attól féltem, hogy a faluba fog csapódni. Gyorsan a helyszínre bicikliztem. Minden lángokban állt. Láttam, ahogy kihúztak egy holttestet a roncsok közül” – mondta egy szemtanú.

Rövidesen a hatóságok is a helyszínre értek.

Tíz ember holttestét emelték ki a roncsok közül.

Az orosz állami televízió esti híradásában közzétették a gép utaslistáját, amelyen a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin neve is szerepelt.

A magánhadsereggel összefüggésben álló „szürke zóna” Telegram-csatorna szerint orosz hazaárulók ölték meg a Wagner-vezért és jobbkezét, Dmitrij Utkint.

A 2014-ben megalakult Wagner fegyveres csoport az Ukrajna elleni orosz támadás kezdete óta a háború legvéresebb ütközeteiben, többek között Bahmut városánál is harcolt. Bár a zsoldossereget vezető Jevgenyij Prigozsin gyakran élesen bírálta az orosz hadvezetést, a két hónapja megkísérelt puccskísérletéig Vlagyimir Putyin őszinte híveként volt ismert. A Kreml hazaárulásnak minősítette az akciót, de a fegyverletételért cserébe amnesztiát adott a Wagner vezetőjének, aki ezután állítólag Fehéroroszországban és Afrikában is megfordult.

Halálának hírére szimpatizánsai Szentpéterváron rózsákkal és gyertyákkal emlékeztek a zsoldosvezérre.

A moszkvai vezetés egyelőre nem adott ki közleményt az ügyben. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda este a második világháború egyik fordulópontjának tekintett kurszki csata orosz hőseiről emlékezett meg. Az orosz elnök beszédében nem tett említést Jevgenyij Prigozsinról, de még a BRICS-országok csütörtöki ülésén sem reagált a történtekre.

A Wagner-vezetők halálhíre közben az ukrán fővárosba is eljutott.

„Nem gondolom, hogy ez bármin is változtatna a háborúban” – mondta egy férfi.

Az orosz vezetés nem bocsát meg a lázadóknak. Csak idő kérdése volt, hogy eltegyék Prigozsint láb alól – mondta egy másik kijevi.

Az ukrán elnök tagadja, hogy közük lett volna a történtekhez.

„Amikor repülőket kértünk Ukrajnának, akkor egészen másra gondoltunk, bár tény, hogy Jevgenyij Prigozsin halála is segítség lenne”tréfálkozott Volodimir Zelenszkij, de azt is mondta, hogy szerinte mindenki tudja, ki lehet a dolog mögött.

A történtekre reagálva Joe Biden amerikai elnök úgy fogalmazott: bár nem tudja pontosan mi történt, de nem lepte meg a hír, és szerinte Oroszországban aligha történhet bármi, ami mögött ne Vlagyimir Putyin állna.

Azt még nem tudni, mi történik a Wagner-csoporttal, amennyiben tényleg a lezuhant gépen ült Jevgenyij Prigozsin. A magánhadsereg katonái miután kivonultak az ukrajnai frontról, aktívak maradtak a Közel-Keleten és több afrikai országban.

Kaotikusan váltakozott lezuhanása előtt annak a magángépnek a repülési magassága, amelyen a Roszaviacija orosz légügyi hatóság szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója utazott – közölte csütörtökön a Flightradar24 járatkövető szolgáltató.

A szolgáltató adatai szerint a repülőgép szerdán közép-európai idő szerint 17 óra 10 perckor 8,5 kilométeres magasságra emelkedett, és így repült 17 óra 19 percig. Ekkor kaotikusan süllyedni és emelkedni kezdett.

Az első magasságvesztés után 9,15 kilométerre emelkedett, aztán 8,4 kilométerre süllyedt, majd 8,9 kilométerre egyenlítette ki a magasságot, végül hirtelen ismét ereszkedni kezdett.

Az utolsó adat 17 óra 20 perckor érkezett, ekkor az Embraer repülőgép körülbelül 6 kilométeren volt.

A Flightradar24 szóvivője szerint a gép 30 másodperc alatt 2,4 kilométert veszített a magasságából.

A RIA Novosztyi szerint lezuhanásának helyszínétől két, illetve 3,5 kilométerre találták meg az Embraer két darabját. A távolabb lezuhant elemet a repülőgép farokszárnyának egy részeként írta le a hírügynökség.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy a katasztrófa helyszínéről tíz holttestet szállítottak el. A Roszaviacija által közzétett utaslista szerint a lezuhant gépen utazott Prigozsin mellett Dmitrij „Wagner” Utkin, a zsoldoscsoport parancsnoka is.

Az RBK gazdasági lap úgy értesült, hogy

a baleset ügyét Ivan Sibulára, az orosz nyomozó bizottság (SZK) különösen fontos ügyek kivizsgálásával foglalkozó főosztályának nyomozójára bízták. Sibula nagy horderejű repülőgép-szerencsétlenségek kivizsgálására szakosodott.

2014-ben ő vezette a nyomozást annak a vnukovói repülőtéren történt balesetnek az ügyében, amelyben életét vesztette a francia Total olajvállalat vezetője, Christophe de Margerie. Akkor a De Margerie-t és a háromtagú személyzetet szállító Dassault Falcon 50EX magánrepülőgép egy hókotróval ütközött, amely kihajtott a kifutópályára.

Sibula a 2019-ben a seremetyjevói repülőtéren szerencsétlenül járt SSJ–100-as ügyében is nyomozott. Akkor 41 ember vesztette életét, miután az utasszállító egy zivatarfront miatt kényszerleszállást hajtott végre. A gép kerekeivel a betonhoz csapódva többször „felpattant”, a törzs szerkezete megsérült, a tartályokból kifolyt üzemanyag pedig kigyulladt.

origo.hu

Súlyos eltiltást kapott a magyar válogatott focista

ripost.hu

"Nem tudom értelmezni" - váratlanul stílust váltott Tóth Andi

life.hu

Vénusz-jegyed megmutatja, kivel érdemes romantikus kapcsolatba bonyolódnod

mandiner.hu

Az olimpiai bajnok fél évszázada – mi történt Ónodi Henriettával akit Egerszegi Krisztina is csodált?

ripost.hu

Alig tudja valaki a helyes megoldást erre az általános iskolás matek házira

hirtv.hu

Öt sülysápi érintettje is van a szombati hajóbalesetnek + videó

ripost.hu

Mindenkit meglepett Klopp: ezt tette Szoboszlaival utolsó napján a búcsúzó edző

mindmegette.hu

Nem mindegy, milyen édesítőszert használsz – ezt a fajtát érdemes választani

ripost.hu

"Jól megtépett az élet" – Molnár Andi kendőzetlen őszinteséggel vallott a nehéz időkről

ripost.hu

Szinte napra pontosan egy év után megismétlődött Suhajda Szilárd tragédiája

ripost.hu

Szerelem a láthatáron: három csillagjegyre júniusban boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

A 2022-es magyar választást külföldről befolyásoló hálózat ma is aktív

POLITIK

Területvédelemre készül a NATO, terítéken a sorkatonai szolgálat bevezetése Németországban

POLITIK

Lengyel tábornok: Az ukránokat az mentheti meg, ha megállítjuk a háborút

POLITIK

Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK

A nők sorkatonaságát is be akarják vezetni Németországban

POLITIK

Álhírek a magyar uniós elnökséggel kapcsolatban

POLITIK

Mitől fut össze a nyál Soros szájában?

POLITIK

Oroszország űrfegyvert lőtt fel a múlt héten?