Létrehozva: 2023.07.21.

Zsoldosokat toboroz az USA Ukrajnába

Sosem lesz vége a háborúnak?

Magánszemélyek jelentkezését várják „ukrajnai munkavégzéshez”

Ukrajnába toboroz zsoldosokat egy amerikai székhelyű vállalat – szúrt ki korábban a BBC brit közszolgálati médium egy online álláshirdetést, amely a mai napig elérhető.

A Silent Professionals elnevezésű álláskínáló portál felületéről kiderül, az egyesült államokbeli cég titkos műveletek végrehajtásához keres magánszemélyeket ukrajnai munkavégzéshez. 

A leírás alapján férfiak és nők egyaránt jelentkezhetnek, ám kizárólag olyanok, akiknek legalább ötéves katonai tapasztalatuk van. 

A cég vélhetően nagy érdeklődésre számít, mivel hozzáteszik a hirdetésben, hogy csak a versenyképes pályázókkal veszik fel a kapcsolatot.

Bár a leírás alapján egyértelmű, hogy a háborús országba keresnek zsoldosokat, a profin megírt álláshirdetés óvatosan fogalmaz, és olyan sablonszöveget használ a munkaköri leírásnál, minthogy az állást elnyerők feladata a következőkből áll majd:

  • Kapcsolatfelvétel a baráti erőkkel, helyi hatóságokkal vagy ellenállókkal a különböző műveleti területeken
  • A küldetést megelőző útvonal-felderítés elvégzése a saját maga által gyűjtött és a helyi hírszerzési adatok alapján
  • A mentési/védelmi műveletek támogatásához szükséges utazás az országon belül
  • Hétköznapokon, hétvégéken, késő esti órákban és ünnepnapokon történő munkavégzés

A szovjet és a NATO-fegyverek ismerete alapvető követelmény

A már említett katonai tapasztalatokon kívül pedig számos szigorú követelményt is támasztanak a jelentkezőkkel szemben, mégpedig:

  • A szovjet korszak és a NATO-fegyverek alapos ismerete
  • Kritikus gondolkodás és az összetett problémák gyors és hatékony megoldására való képesség az élet megóvása érdekében
  • Tájékozódási készség térkép és iránytű segítségével
  • Nagyon jó fizikai erőnlét
  • Magas fokú szakmaiság, felelősségtudat, határozottság és érettség
  • Érvényes amerikai, egyesült királyságbeli, kanadai, ausztrál, új-zélandi, brit, lengyel vagy kettős állampolgárságú, uniós vagy schengeni útlevél

Előnyt jelent, ha a pályázó magyar nyelven is beszél

Az állás betöltésénél továbbá a többi között előnyt jelent, ha a pályázó 

  • Ukrajnában, valamely határ menti országban, illetve valamely uniós vagy schengeni országban lakik
  • Az orosz, az ukrán, a lengyel, a szlovák, a magyar, a román és/vagy a moldovai nyelv(ek) ismeretével rendelkezik
  • Alaposan ismeri az ukrán autópályákat, utakat és terepviszonyokat

Mindezért pedig nem is akármilyen fizetést kínálnak, naponta ezer-kétezer dollárt (a jelen árfolyammal számolva 337 ezer és 674 ezer forint közötti összeget), amelyen felül még bónusz is jár. 

A kérdés már csak az, hogy megéri-e ez az összeg azt, hogy a munkavállaló a saját életét kockáztatja. 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a bosszú legnagyobb apostola, aki jelenleg is időt nyer ahhoz, hogy majd visszavágjon Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezérnek – véli az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója.

William Burns szerint az orosz Wagner-zsoldoscsoport lázadása a múlt hónapban az elmúlt évtizedek egyik legkeményebb kihívása volt a Kreml számára, és leleplezte az orosz elnök által felépített rendszer néhány jelentős gyenge pontját.

Putyin olyan ember, aki általában úgy gondolja, hogy a bosszú hidegen tálalva a legjobb. Meglepődnék, ha Prigozsin megúszná a további megtorlást

– folytatta a CIA-igazgató, hozzátéve, hogy a Wagner-vezér helyében nem rúgná ki az ételkóstolóját.

A zsoldoscsoport és vezetőjük sorsát illetően számos kérdés merült fel a sikertelen lázadásukat követően. 

Prigozsin ugyanakkor egy minapi interjúban – ahol személyesen nem jelent meg, kizárólag a hangját lehetett hallani – kijelentette, hogy folytatják küldetésüket Afrikában.

– Ha bárhol szükség van a Wagner-csoport segítségére a terroristák elleni küzdelemben, valamint az országok lakosságának védelmében, készek vagyunk a feltételek egyeztetése után azonnal megkezdeni a feladat teljesítését – fogalmazott Prigozsin az afrikai médiának.

Eközben, ahogyan a Magyar Nemzet  megírta, a zsoldosok megkezdték a belarusz különleges erők kiképzését a belarusz–lengyel határtól néhány kilométerre lévő katonai lőtéren is.

Az orosz Wagner-csoport zsoldosai megkezdték a belorusz különleges erők kiképzését a NATO-tag Lengyelországgal közös határtól néhány kilométerre lévő katonai lőtéren – idézte a Reuters hírügynökség a belorusz védelmi minisztérium csütörtöki közleményét. „A belorusz fegyveres erők folytatják a közös kiképzést a Wagner PMC (katonai magánhadsereg) harcosaival” – írták.

A belorusz katonák kiképzését Varsó és így a NATO is szorosan figyelemmel követi, ugyanis a Lengyelországgal szomszédos ország a határtól mintegy öt kilométerre helyezte el a kiképzőtáborát. A lengyel védelmi minisztérium közleménye szerint felkészültek a különböző forgatókönyvekre, és figyelemmel kísérik a helyzetet a határon.

A Wagner vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerdán egy videón volt látható, amiben üdvözli harcosait Belaruszban, és közölte velük, hogy a továbbiakban – visszavonásig – nem vesznek részt az ukrajnai háborúban, majd utasította őket, hogy a belorusz hadsereg kiképzése közben erőiket Afrikára tartogassák.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, noha a Wagner az ukrán fronton is harcolt, Moszkva szempontjából évek óta kulcsfontosságú pozíciókat tart fenn Ázsiában és Afrikában – pontosabban Szíriában, Maliban, Líbiában, Mozambikban, Szudánban, vagy épp a Közép-afrikai Köztársaságban.

A félkatonai szervezetek a nagyhatalmak számára rendkívül fontosak, hiszen ezek révén az egyes államok olyan „kockázatos” műveleteket is végrehajthatnak, amelyek bukásuk vagy napvilágra kerülésük esetén is letagadhatók, hiszen papíron nem állami jóváhagyással történtek.

A zsoldoshadseregek kihasználva a joghézagokat más országokban is képviselhetik egy-egy állam érdekét úgy – területeket elfoglalva, természeti erőforrásokat kisajátítva, fegyverkereskedelmet folytatva, különböző rezsimeket irányítva – , hogy az „anyaország érintetlen marad”.

Noha Prigozsin június végi, orosz elit elleni elbukott lázadását követő, Vlagyimir Putyin orosz elnökkel kötött alkujából az került nyilvánosságra, hogy a Wagner-vezér Belaruszba távozhat őt követő katonáival, azonban Prigozsin mostani szavaiból arra lehet következtetni, hogy a magánhadsereg Oroszország afrikai érdekeltségeit erősítheti meg. Ebben a pekingi terjeszkedés és Washington „feleszmélése” is közrejátszhat, ugyanis a fekete kontinens felértékelődni látszik a nagyhatalmak körében, köszönhetően többek között az ásványkincseinek.

A Nyugat csalódott az ukrajnai ellentámadás miatt, amely nem hozott eredményeket – jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin elnök az orosz Biztonsági Tanács ülésén.

„Ma nyilvánvaló, hogy a kijevi rezsim nyugati kurátorai egyértelműen csalódtak az úgynevezett ellenoffenzíva eredményeiben, amelyet a jelenlegi ukrán hatóságok az előző hónapokban nagy hangon híreszteltek” – mondta az államfő.

Putyin figyelmeztetett, hogy Oroszország minden rendelkezésére álló eszközzel válaszolni fog, ha a Nyugat agressziót indít Fehéroroszország ellen. „Fehéroroszország az (orosz-fehérorosz) Szövetségi Állam része, a Fehéroroszország elleni agresszió elszabadulása az Oroszországi Föderáció elleni agressziót jelenti. Erre minden rendelkezésre álló eszközzel válaszolni fogunk” – jelentette ki.

Az ülésen Szergej Nariskin, az orosz külföldi hírszerzés (SZVR) vezetője azt mondta, a lengyel vezetés egyre erősebben hajlik arra, hogy csapatokat küldjön Nyugat-Ukrajnába, és így ellenőrzése alá vonja a területet.

Putyin kijelentette, hogy a lengyel-litván-ukrán katonai egységet a tervek szerint Nyugat-Ukrajna területeinek megszállására használják fel.

„Nem tehetek mást, mint hogy kommentálom az imént elhangzottakat és a sajtóban megjelent jelentéseket egy bizonyos úgynevezett lengyel-litván-ukrán magasabb egység létrehozásának terveiről. Vagyis nem valamiféle zsoldosok csoportosulásáról van szó – ilyenekből van elég, és azokat megsemmisítik –, hanem egy szabályos, felszerelt katonai egységről, amelyet ukrán területen tervezett műveletekre kívánnak felhasználni” – mutatott rá Putyin.

Ideértve a modern Nyugat-Ukrajna biztonságának állítólagos szavatolását, sőt, ha a dolgokat a nevükön nevezzük, e területek későbbi megszállását. Hiszen a perspektíva nyilvánvaló – ha lengyel egységek belépnek például Lembergbe vagy más ukrán területekre, akkor ott is maradnak. Ott maradnak örökre” – hangoztatta.

A Nyugat az „ukrán ágyútöltelék” mellett lengyeleket, litvánokat és mindenkit be akar vetni, akit nem sajnál. Putyin szerint a lengyel hatóságok „revansista terveket” szőnek, ugyanakkor nem mondanak igazat a népüknek.

Az igazság az, hogy az ukrán ágyútöltelék a Nyugat számára nyilvánvalóan már nem elég. Ezért új, feláldozható anyagot terveznek felhasználni – magukat a lengyeleket, a litvánokat és a listán lejjebb mindenkit, akit nem sajnálnak” – fejtette ki Putyin.

Úgy vélekedett: „nincsenek eredmények (az ukrán ellentámadásnak) – legalábbis még nincsenek. Nem segítenek sem a kijevi rezsimbe pumpált kolosszális erőforrások, sem a nyugati fegyverek – tankok, tüzérség, páncélozott járművek, rakéták – szállítása, sem a több ezer külföldi zsoldos és tanácsadó bevetése, akik a legaktívabb módon próbáltak meg áttörni hadseregünk frontján” – jelentette ki.

Az orosz elnök egyúttal emlékeztetett arra, hogy Lengyelország Joszif Sztálin döntésének köszönhetően kapta meg nyugati területeinek jelentős részét. Varsó ezt látszólag elfelejtette, de Moszkva kész emlékeztetni rá

– hangoztatta.

A Szovjetuniónak, Sztálin álláspontjának köszönhetően Lengyelország jelentős nyugati, korábbi németországi területeket kapott. Ez pontosan így van, a mai Lengyelország nyugati területei Sztálin ajándéka a lengyeleknek. Varsói barátaink elfelejtették ezt? Emlékeztetni fogjuk őket erre” – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin.

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

SUV-nak álcázott garzon, ami már zöld rendszámmal is elérhető – Skoda Kodiaq II menetpróba

origo.hu

Félmeztelen privát képeken a gigamellű magyar modell

metropol.hu

Akkor és most: úgy megváltoztak mára a Barátok közt szereplői, rájuk sem ismerni – galéria

mandiner.hu

Medgyessy megfejtette, s leszögezte: ekkor fog megbukni Orbán Viktor (VIDEÓ)

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

hirtv.hu

Politikai hobbista – Varga Miklós: Én a dalaimmal mondom el, hogy mit gondolok a világról + videó

origo.hu

Mellbimbóit mutogatta az ismert énekesnő

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

POLITIK

Brüsszel velünk akarja megfizettetni a háború árát. Keresik, honnan lehet elvenni a pénzt

POLITIK

Újabb bizonyítékok Bajnaiék és Magyar Péter szövetségére

POLITIK

TikTok-iszlamisták radikalizálják a fiatalokat. Kalifátust akarnak létrehozni

POLITIK

Egymásra licitálnak Európában a háborúpárti politikusok, Brüsszel a tűzzel játszik

POLITIK

Nyugati fegyverszállító vonatot lőttek az oroszok

POLITIK

Soros szervezetei állnak a palesztin-párti aktivisták mögött.

POLITIK

Orosz szóvivő: Nincs meg a feltétele az béketárgyalásoknak

POLITIK

6 milliár dollár értékű USA fegyver máris indul Ukrajnába